8. etapa: Macon - Saint-Étienne sk Thomas De Gendt (kon.)
koniec udalosti
8. etapa: Macon - Saint-Étienne

Thomas De Gendt

Sobota 13.07.2019, 12:25Tour de France
     
    Julian Alaphilippe je o 26 sekúnd späť v žltom drese!
     
    Alaphilippe a Pinot sú v cieli šesť sekúnd za De Gendtom, potom nasledoval hromadný špurt. Vyhral ho Matthews pred Petrom Saganom, ktorý končí piaty so stratou 26 sekúnd.
     
    0 km
    Neuveriteľný výkon, absolútna fantázia a určite najväčší príbeh tohtoročnej Tour de France. Belgičan Thomas De Gendt nechal zo seba všetko a po úniku, ktorý trval celú etapu, nielen, že zobral všetky body na vrchárskych prémiách, ale v Saint-Étienne vyhráva.
     
    Thomas De Gendt je oficiálne najbojovnejším jazdcom tejto etapy a zajtra bude mať červené číslo.
     
    12 km
    Thomas De Gent je prvý na Côte de la Jaillère a dnes získal najviac možných bodov na vrchárskych prémiách. Na Tima Wellensa v bodkovanom drese stráca osem bodov. Prepáč, Thomas!
     
    51 km
    Thomas De Gendt získava ďalších päť bodov. Tak dnes to je parádna práca belgického cyklistu. De Marchi mu ich nechal. Teraz stráca na Wellensa iba osem bodov.
     
    62 km
    Christophe Laporte (Cofidis) oficiálne končí na Tour de France 2019.
     
    66 km
    Thomas De Gent berie päť bodov aj na Côte de la Croix de Part, takže stále má plný počet tých, čo mohol získať. Belgičan sa v súťaži o bodkovaný dres dotiahol na druhého Ciccioneho. Wellens ich má o 13 viac.
     
    77 km
    Yoann Offredo a Christophe Laporte nie sú pozadu len tak, obaja majú nevoľnosti a to je hlavný dôvod ich straty.
     
    88 km
    Tejay van Garderen pre zdravotné problémy odstúpil z tohtoročnej Tour de France. Stalo sa tak ešte pred začiatkom etapy.
     
    102 km
    Znova teda berie najviac bodov Thomas De Gendt, pripisuje si ďalšie dva a už ich má dnes 17 zo 17 zatiaľ možných. Jeden získal King.
     
    115 km
    Podľa očakávania na vrchole znova preťal pásku ako prvý Thomas De Gendt, takže zatiaľ má plný počet 15 bodov. Za ním prešli King, De Marchi a Terpstra.
     
    128 km
    Na Col de la Croix de Thel sa dostal ako prvý Thomas De Gendt, takže aj na druhej prémii berie 5 bodov. King, De Marchi a Terpstra prišli postupne za ním.
     
    148 km
    Ako prvý prešiel cez pásku Thomas De Gendt, takže na vrchu Col de la Croix Montmain berie päť bodov. Za ním nasledujú King, De Marchi a Terpstra.
     
    164 km
    Elia Viviani nedal v špurte pelotónu nikomu šancu. Najlepšiu pozíciu mal Colbrelli, ktorého ťahal celý tím, ale práve za jeho kolesom sa viezol Sagan a predbehol ho, takže skončil na prémii šiesty. Slovenský cyklista si znova o niečo málo zlepšil celkové bodovanie o zelený dres, konkrétne o jeden bod pred Colbrellim.
     
    196 km
    Je to teda jasné, do úniku sa dostalo kvarteto Mads Würtz Schmidt (Katusha), Thomas De Gendt (Lotto-Soudal), Ben King (Dimension Data) a Niki Terpstra (Direct Energie). Ich náskok je teraz 15 sekúnd.
     
    200 km
    8. etapa Tour de France práve odštartovala.

    Matej Kubove

    Šprintérska prémia
    167 km – Cercié en Beajolais
    Vrchárske prémie
    146 km – Col de la Croix Montmain (2. kategória)
    128 km – Col de la Croix de Thel (2. kategória)
    115 km – Col de la Croix Paquet (2. kategória)
    102,5 km – Côte d'Affoux (3. kategória)
    66,5 km – Côte de la Croix de Part (2. kategória)
    51 km – Côte d'Aveize (2. kategória)
    12 km – Côte de la Jaillère (3. kategória)