Kvalifikácia na VC Veľkej Británie Vítěz: V. Bottas (Mercedes) (kon.)
koniec zavodu
Kvalifikácia na VC Veľkej Británie

Vítěz: V. Bottas (Mercedes)

cz Sobota 13.07.2019, 15:00 • Trať: Silverstone, Velká Británie • Formula 1
     
    Ode mě je to pro dnešek vše, děkuji vám za pozornost a nezapomeňte zítra od 15.10 hodin sledovat online přenos ze samotného závodu. Mějte se fajn a hezký zbytek soboty. (16:24:12)
     
    Máme za sebou kvalifikaci na Velkou cenu Velké Británie, kterou po dramatickém finiši ovládl Valtteri Bottas z Mercedesu, jenž porazil svého týmového kolegu Lewise Hamiltona o pouhých šest tisícin sekundy. V posledním kvalifikačním pokusu si třetí místo vyjel Charles Leclerc z Ferrari, kterého ve druhé řadě doplní Max Verstappen z Red Bullu. Do třetí linie se postaví Pierre Gasly z Red Bullu a Sebastian Vettel z Ferrari. Sympatický výsledek zaznamenal sedmý Daniel Ricciardo z Renaultu. Naopak menším zklamáním byly výkony Kevina Magnussena z Haasu a Daniila Kvjata z Toro Rosso, kteří nepostoupili ani z první části kvalifikace.
     
    Konečné pořadí kvalifikace na Velkou cenu Velké Británie: 1. Bottas (Mercedes), 2. Hamilton (Mercedes), 3. Leclerc (Ferrari), 4. Verstappen (Red Bull), 5. Gasly (Red Bull), 6. Vettel (Ferrari), 7. Ricciardo (Renault), 8. Norris (McLaren), 9. Albon (Toro Rosso), 10. Hülkenberg (Renault), 11. Giovinazzi (Alfa Romeo), 12. Räikkönen (Alfa Romeo), 13. Sainz (McLaren), 14. Grosjean (Haas), 15. Pérez (Racing Point), 16. Magnussen (Haas), 17. Kvjat (Toro Rosso), 18. Stroll (Racing Point), 19. Russell (Williams), 20. Kubica (Williams).
     
    Konec kvalifikace.
    Dramatický závěr dnešní kvalifikace, kterou nakonec opanovaly vozy Mercedesu
     
    0:00
    Je to jasné. VALTTERI BOTTAS zajel čas 1:25.093 a získává pole position! Druhý Lewis Hamilton ztratil pouhých šest tisícin sekundy a třetí Charles Leclerc 79 tisícin. Za Leclercem dojel čtvrtý Verstappen a pátý Gasly. Až na šesté pozici skončil Sebastian Vettel.
     
    0:00
    Čas vymezený pro třetí část kvalifikace právě vypršel a jezdci dokončují svá poslední měřená kola.
     
    1:06
    Závodníci najíždí do posledního měřeného pokusu. Udrží pole position Valtteri Bottas, nebo ho porazí Lewis Hamilton a získá tak pátou pole position v řadě na Silverstonu? To uvidíme v následujícíh vteřinách.
     
    2:24
    Piloti pomalu opouští své mechaniky a vrací se hromadně na trať. Finále kvalifikace na Velkou cenu Velké Británie je tady! První je zatím Bottas, druhý Hamilton, třetí Verstappen a čtvrtý Leclerc. Bottasovi drží palce i jeho manželka Emilia.
     
    3:07
    Obloha je k jezdcům a fanouškům zatím milosrdná. Dosud nespadla ani jediná kapka a vypadá to, že suché podmínky vydrží až do samotného konce kvalifikace.
     
    5:41
    V boxech se momentálně nachází Bottas, Hamilton, Verstappen, Leclerc, Gasly, Vettel, Ricciardo a Hülkenberg. Po krátkém intermezzu v boxech se ale na dráhu všichni vrátí a doplní dvojici Norris – Albon, kteří jako jediní krouží po dráze.
     
    6:10
    Piloti hromadně zajíždějí do boxů, naopak z pit lane vyrazili Lando Norris a Alexander Albon, kteří zpočátku zůstávali u mechaniků. Ani u jednoho se ale nedá očekávat, že zasáhne do bojů o první místo na startu nedělního závodu.
     
    7:30
    Valtteri Bottas a Lewis Hamilton zajeli do boxů, kde pár minut zůstanou. Na dráhu se ale ještě vrátí, protože hlavně Lewis Hamilton bude mít motivaci sebrat Bottasovi první místo a před vlastním publikem zaznamenat další fajfku v kolonce pole position.
     
    8:04
    Na první místo se dostal Valtteri Bottas (1:25.093), druhý Lewis Hamilton na něj ztrácí 252 tisícin sekundy. Nebýt té chyby, mohl by být Hamilton teď první. Třetí je Max Verstappen a čtvrtý Charles Leclerc. Sebastian Vettel je až šestý.
     
    9:24
    Lewis Hamilton udělal menší chybu, kterou přišel o drahocenný čas. Tento kvalifikační pokus tak Hamilton nejspíš trochu vypustí. Nic se ale neděje, protože před Hamiltonem je ještě pár dalších pokusů, kterými si může zajistit pole position.
     
    10:15
    Jedinými piloty, kteří zůstali u svých mechaniků, jsou Alexander Albon a Lando Norris. Nebude trvat dlouho a i oni vyjedou na trať bojovat o co nejlepší čas a pozici na startu nedělního závodu. Velkými favority na zisk pole position jsou ale jiní.
     
    11:40
    Startovní pole do posledního kvalifikačního dějství přivedli Lewis Hamilton a Valtteri Bottas. Za nimi vyjeli z boxů Pierre Gasly, Max Verstappen, Sebastian Vettel a Daniel Ricciardo.
     
    12:00
    Třetí část kvalifikace právě začala.
     
    0:00
    Mezi desítku nejrychlejších nepostupují Antonio Giovinazzi (Alfa Romeo), Kimi Räikkönen (Alfa Romeo), Carlos Sainz (McLaren), Romain Grosejan (Haas), Sergio Pérez (Racing Point).

    Michal Šandor