Čile – Uruguaj 0:1 (kon.) | Ekvádor – Japonsko 1:1 (kon.)
koniec
Čile
0:1 (0:0)
Uruguaj
cz Utorok 25.06.2019, 01:00 • Maracanã, Rio de Janeiro • Copa América • Skupina C
Predzápasové kurzy
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 01:00.
     
    Vítám tu všechny fotbalové příznivce! V noci z pondělí na úterý zakončí základní fázi Copa América dva zápasy skupiny C. Já Vás provedu utkáním mezi Chile a Uruguayí. Chilané již mají jistý postup do čtvrtfinále a velmi blízko jsou i Uruguayci, kterým stačí k definitivě i remíza. Navíc ani případná porážka by nemusela Suáreze, Cavaniho a spol. z turnaje vyřadit.
     
    Uruguay:
    Patnáctinásobní vítězové jihoamerického šampionátu nasbírali v prvních dvou zápasech čtyři body a v tabulce skupiny C jim patří průběžné druhé místo. K jistotě postupu jim stačí proti Chile remíza, ale i v případě porážky je dost pravděpodobné, že by zůstali druzí, případně by postupovali přes tabulku třetích týmů.

    Uruguayci na úvod turnaje jasně přehráli Ekvádor, který hrál už od 24. minuty o deseti. Už v té době ale Uruguay vedla gólem Lodeira 1:0. Další zásahy pak přidali Cavani, Suárez a vlastní Mina. Ve druhém zápase však hráči Uruguaye pouze remizovali 2:2 s mladým týmem Japonska. Asiaté dokonce po trefách Mijošiho dvakrát vedli, v prvním případě však srovnal z penalty Luis Suárez a gól na 2:2 vstřelil José Giménez.
     
    Chile:
    Fotbalisté Chile opanovali poslední dva turnaje Copa América a letos by to klidně mohlo vyjít na vítězný hattrick. La Rojas totiž vstup do turnaje zvládli velmi dobře, když oba duely vyhráli a již mají jisté čtvrtfinále.

    Svěřenci trenéra Ruedy nejprve zvítězili nad Japonskem jasně 4:0, když góly stříleli Pulgar, 2x Vargas a Alexis Sánchez. Poté Chilané udolali 2:1 Ekvádor. Na rychlý zásah Fuenzalidy soupeř v prvním poločase odpověděl z penalty, ale Alexis Sánchez zaznamenal v 51. minutě nakonec vítězný zásah.
     
    Obě reprezentace se naposledy utkaly v kvalifikaci o Mistrovství světa v Rusku a v obou případech zvítězil domácí tým. Nejprve Uruguay jasně 3:0 a na svém hřišti pak vyhráli 3:1 Chilané, kteří se ale na rozdíl od soupeře na šampionát stejně nekvalifikovali. V roce 2015 se pak tyto soupeři potkali ve čtvrtfinále Copy América. Domácí Chile zvítězilo 1:0 a nakonec celý turnaj opanovalo.
     
    Utkání se bude hrát na slavném stadionu Maracanã v Riu de Janeiru.
     
    Úvodní sestavy:

    Chile: G. Arias – Medel (C), G. Jara, Maripán – Pulgar – P. Díaz, Aránguiz, P. Hernández, Opazo – Alexis Sánchez, E. Vargas.
    Náhradníci: Cortés, Urra – Lichnovsky, Beausejour, Fuenzalida, Isla, Pavez, Valdés, Arturo Vidal, Castillo, Fernándes, Sagal.

    Uruguay: Muslera – G. González, J. Giménez, Godín (C), M. Cáceres – De Arrascaeta, Valverde, Bentancur, Lodeiro – Cavani, L. Suárez.
    Náhradníci: Campaña, Silva – Torreira, Stuani, Nández, Pereiro, Gómez, Laxalt, Jonathan Rodríguez, Coates, Saracchi.

    Rozhodčí: Claus – Van Gasse, Lucio Gil (BRA).
     
    Dozněly národní hymny obou zemí. Teď se ještě oba týmy pozdraví a pak se již vše bude chystat k úvodnímu výkopu.
     
    Hlediště stadionu Maracanã není zdaleka vyprodané, ale atmosféra zde panuje velmi bouřlivá. O to se starají hlavně fanoušci Chile, kteří mají velkou početní převahu.
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    1
    Zápas rozehráli Uruguayci, kteří také drží míč na svých kopačkách.
     
    1
    Útočný faul byl odpískán Luisovi Suárezovi. K míči se dostávají i Chilané.
     
    2
    Luis Suárez se neprobil dopředu po pravé straně. Jeho tým ale bude vhazovat.
     
    3
    Uruguayci začali aktivně a snaží se dostat soupeře pod tlak vysokým napadáním. Vypadá to, že La Celeste chtějí hrát na vítězství, aby šli do čtvrtfinále z prvního místa tabulky skupiny C.
     
    4
    Poměrně nepříjemný střet s Paulem Díazem absolvoval Edinson Cavani. Hra byla přerušena, ale nakonec je nařízen jen míč rozhodčího.
     
    5
    Vysokým presinkem kontrovali také Chilané. Rozehrávající José Giménez ale napálil míč do autu o Alexise Sáncheze, takže bude vhazovat Uruguay.
     
    6
    Balón si teď mění stopeři La Roja. Hra se odehrává na půlce.
     
    7
    Viděli jsem první střelecký pokus zápasu. Z poměrně velké dálky to zkusil Alexis Sánchez, který ale zamířil nad Muslerovu bránu.
     
    8
    Pablo Hernández byl faulován ve středu hřiště. Rozehrávat tak budou hráči Chile.
     
    9
    Nepříjemný centr Alexise Sáncheze stoper Giménez málem podskočil. Měl co dělat, aby míč před nabíhajícím Vargasem uklidil do zámezí.
     
    9
    Následoval rohový kop. Uruguayci míč dostali před svou šestnáctku, kde se pokusil o střelu Erick Pulgar. Ten však bránu zdaleka netrefil.
     
    11
    Tak tohle už bylo hodně zajímavé! Z nějakých 22 metrů napřáhl Charles Aránguiz a jeho ostrou a dobře mířenou ránu vyrazil povedeným zákrokem Fernando Muslera!
    11. Aránguiz svou střelou protáhl Musleru.
     
    13
    Chilané přebírají iniciativu. Alexis Sánchez poslal před bránu takový oblouček, který hlavou lízl Eduardo Vargas. Míč ale je v rukavicích brankáře Muslery.
     
    14
    Fotbalisté La Roja opět kombinují na své útočné polovině. Hráči Uruguaye jsou zataženi a brání se.
     
    15
    Edinson Cavani se nacházel v ofsajdu. U balónu tedy opět Chilané.
     
    16
    Na druhé straně byl v ofsajdu také Eduardo Vargas.
     
    18
    Uruguayci zahrávali standardní situaci. Míč se odrazil k Bentancurovi, jehož střela byla sražená a Uruguay tak rozehrává rohový kop.
     
    18
    Ten zahrával De Arrascaeta, ale defenziva Chile si poradila.
     
    19
    Zajímavá příležitost pro hráče v modrém. Po autovém vhazování se dostal k balónu Luis Suárez, který ho nahrál pod sebe Giorgianovi De Arrascaetovi. Ten ale střílel ze záklonu a poměrně vysoko přestřelil.
    19. De Arrascaeta v první příležitosti Uruguaye přestřelil.
     
    20
    Luis Suárez podkopl bránícího hráče Chile a La Roja tak budou rozehrávat ze své šestnáctky.
     
    22
    Hernández posílal míč za obranu Eduardovi Vargasovi. Ten byl ale v ofsajdu.
     
    22
    Luis Suárez teď nepotvrdil pověst kanonýra! Postupoval sám na brankáře Ariase, kterého obešel, ale dostal se do příliš ostrého úhlu a jeho zakončení pak stačil vracející se Arias srazit na roh.
    22. Šance Suáreze.
     
    23
    Další vzrušení před bránou Chile! K nebezpečné hlavičce se dostával Diego Godín, který zamířil těsně nad břevno. Případný gól by ale neplatil, protože Godín se prosadil k zakončení i kvůli útočnému faulu.
     
    25
    Brankář Arias byl ještě ošetřován poté, co na něj spadl jeden z bránících hráčů. Už je ale připraven vykopávat.
     
    26
    Lodeirův centr hledal Suáreze. Toho pokryl Pulgar, jenž balón odehrál na roh.
     
    27
    Zatím to je takové „Každý chvilku tahá pilku.“ V úvodu to vypadalo, že bude aktivnější Uruguay, pak přebrali iniciativu Chilané, ale nyní už zase tráví více času v ofenzivě La Celeste.
     
    28
    Střela Óscara Opaza byla hodně nepřesná. Muslera mohl zůstat v klidu.
     
    29
    Hráči Chile nyní uklidňují hru a drží míč na svých kopačkách.
     
    31
    Za námi je půlhodina hry. Na šance je to, dejme tomu, 1:1. Počítám Aránguizovu střelu na straně jedné a příležitost Suáreze na druhé.
     
    32
    Hráči Chile by se jistě spokojili i s remízou. I ta byl znamenala, že skupinu vyhrají a ve čtvrtfinále by si zahráli s přijatelným Peru. To druhý tým skupiny C by šel na silnou Kolumbii a postupující ze třetího místa na domácí Brazilce. Ve hře je tedy stále poměrně hodně.
     
    34
    La Roja se zase vymanili z chvilkového náporu Uruguaye. Hra se vyrovnala.
     
    34
    Vargas si pomohl při zpracování míče rukou. Uruguayci tedy budou mít míč v držení.
     
    34
    Cavani se dostal k míči jen proto, že jeho spoluhráč Lodeiro podrazil Aránguize. Brazilský rozhodčí to viděl a odpískal nedovolený zákrok.
     
    35
    Centr Gonzáleze z pravé strany zlikvidovala obrana Chile.
     
    36
    Alexis Sánchez dostal míč na levé křídlo. Následovala přihrávka na Aránguize, ale dále již celá akce nepokračovala. Nabíhající Vargas už totiž balón neobdržel.
     
    38
    Nicolás Lodeiro si to namířil do přehuštěného středu hřiště, kde ho přesila chilských hráčů obrala o míč. Na druhé straně se řítil dopředu Eduardo Vargas, který už měl před sebou jen Godína, ale toho nedokázal obejít.
     
    39
    Na ostrý centr Charlese Aránguize si nabíhal Pablo Hernández. Nescházelo mnoho a chilský ofenzivní záložník se dostal k hlavičce.
     
    40
    Z pravé strany centroval González, který měl v šestnáctce tři spoluhráče. Balón ale odvrací hlavou Maripán.
     
    41
    Právě Guillermo Maripán poměrně ostře fauloval De Arrascaetu. Sudí chilskému hráči zatím jen domluvil.
     
    41
    Po standardní situaci De Arrascaety si připsal úspěšný zákrok brankář Arias, který si vyběhl na centr uruguayského fotbalisty.
     
    42
    Centr Gonzáleze zablokoval ve skluzu Opaso. Bude z toho roh Uruguaye.
     
    43
    Po rohovém kopu se dostal do šance Martín Cáceres. Ten hlavičkoval z malého vápna mimo!
     
    44
    Cáceres si nyní pomohl faulem v souboji s Paulem Díazem a Chilané tak budou rozehrávat z klidu.
     
    45+1
    Rozhodčí Claus nastaví jednu minutu.
     
    45+1
    Lodeiro v těžké pozici neudržel míč na hřišti. Vhazování pro Chile.
     
    45+1
    První poločas skončil.
     
    První poločas změnu skóre nepřinesl. Celkově můžeme konstatovat, že zatím vidíme vyrovnaný fotbal. Jako první zahrozili Chilané, když ostrou střelu Aránguize bravurně vyrazil brankář Muslera. Za Uruguay pak kontroval Luis Suárez, který postupoval sám na bránu, ale po kličce gólmanovi se zahnal do ostrého úhlu a skórovat už nedokázal. V závěru úvodního dějství pak nepochodil hlavičkou po rohovém kopu ani Cáceres.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    46
    Střídání v týmu Uruguay: ze hřiště odchází Nicolás Lodeiro, přichází Nahitan Nández.
     
    47
    Uruguayci se snažili něco vymyslet na své pravé straně. Centr Suáreze byl ale zablokován.
     
    48
    Rohový kop Uruguaye. Na centr De Arrascaety si naskočil Diego Godín, jenž ale z dobré pozice zamířil příliš blízko středu brány a Gabriel Arias byl připraven.
     
    49
    Alexis Sánchez má za sebou nevydařenou sezónu na klubové úrovni, ale v národním týmu hýří aktivitou. Teď si navedl míč na pravačku a jeho střela prosvištěla nad břevnem.
     
    50
    Uruguaycům byl odmáván ofsajd.
     
    51
    De Arrascaeta byl faulován poblíž vlastního pokutového území. Rozehrává Uruguay.
     
    51
    Bentancur se pokusil najít Luise Suáreze. Ten ale balón nedostihl na hrací ploše a tak se bude kopat od brány, kterou střeží Gabriel Arias.
     
    52
    Erick Pulgar vlétl do souboje šlapákem a tak je pískáno proti Chile. Zápas je hodně soubojový, týmy si nic nedarují. Schází ale gólové koření.
     
    53
    Gary Madel signalizoval k chilské lavičce možná nějaké zdravotní problémy. Uvidíme, zda nebude muset střídat?
     
    55
    A je to tak! Chilský kapitán pouští do hry Igora Lichnovskyho.
     
    55
    Alexis Sánchez s Eduardem Vargasem si v šestnáctce překáželi a Alexis se tak nedostal k zakončení. Následně Chilané reklamují ruku jednoho z bránících hráčů, ale gesto sudího je jasné. Penalta ani omylem.
     
    57
    Rohový kop Alexise Sáncheze směřoval na přední tyč, kde balón pouštěl Eduardo Vargas a Igor Lichnovsky se málem ocitl ve velké šanci. Nestihl ale dostatečně rychle zareagovat a tak balón jen lehce lízl, aniž by ho dokázal usměrnit mezi tyče.
     
    59
    Pas Cácerese hledal Luise Suáreze. Toho ale pokryl střídající Lichnovsky.
     
    60
    Po zpětné přihrávce zakončoval zpoza šestnáctky Giorgian De Arrascaeta. Po zemi ale mířil jen do středu brány a tam byl připravený Arias.
     
    61
    Střely na bránu – 1:2.
     
    62
    Pokus o vysunutí Suáreze neměl patřičný efekt. Útočník Barcelony se za míčem nakonec ani nerozběhl.
     
    63
    Martín Cáceres vlétl hodně ostrým skluzem do souboje s Paulem Díazem. Sice trefil i míč, ale rozhodčí to posoudil jako nebezpečnou hru a odpískal faul.
     
    64
    Teď si došel pro faul Edinson Cavani. Uvidíme standardní situaci Uruguaye.
     
    65
    Po standardní situaci se dostal nejvýše brankář Arias, který balón nad hlavami dvou hráčů soupeře vyboxoval až do autu.
     
    65
    Skvěle to udělal v defenzivě Bentancur. Ten se nenechal přesprintovat Eduardem Vargasem a poté ještě o nohu útočníka Chile poslal míč do autu.
     
    67
    Je to hodně bojovné utkání, o čemž svědčí i vysoký počet faulů. Diváci by ale určitě raději viděli šance a góly.
     
    69
    Obrany na obou stranách dominují. Figurují v nich kvalitní a zkušení hráči a je to znát.
     
    69
    Po závaru před bránou Uruguaye se dostal na zadní tyči k hlavičce Paulo Díaz. Míč už směroval za záda brankáře Muslery, ale za toho na brankové čáře zaskočil José Giménez, jenž balón odhlavičkoval do bezpečí!
    69. Giménez zaskakoval za již překonaného brankáře Musleru.
     
    70
    Uruguayec Giovanni González dostává žlutou kartu za skluz, kterým poslal k zemi svého protihráče.
     
    71
    Standardní situaci rozehrával Alexis Sánchez. Jeho centr se ale stal kořistí gólmana Muslery.
     
    73
    Do konce utkání schází zhruba dvacet minut. Stále čekáme na gól. Nerozhodný výsledek více vyhovuje Chile.
     
    74
    Na hrací plochu vběhl narušitel z hlediště, kterého nyní nahánějí pořadatelé! Hra je tedy přerušena.
     
    75
    Sudí Claus ještě řeší s hráči, jakým způsobem bude zápas znovu rozehrán. Asi by měl přijít na řadu míč rozhodčího.
     
    76
    Střídání v týmu Uruguay: ze hřiště odchází Giorgian De Arrascaeta, přichází Jonathan Rodríguez.
     
    77
    Ano, je tomu tak. Po vhození od rozhodčího si vzali míč Chilané, kteří ho vrátili Uruguaycům. Ti ho totiž drželi před přerušením hry.
     
    77
    Střídání v týmu Chile: ze hřiště odchází Eduardo Vargas, přichází Junior Fernándes.
     
    78
    V posledních minutách se toho moc neodehrálo. Tohle tempu hry určitě nepomůže.
     
    79
    V souběžně probíhajícím utkání hrají Japonci s Ekvádorem 1:1.
     
    80
    Hráči Uruguaye teď spíše silou vůle protlačili míč až na pravé křídlo, kde byl Nández. Ten centroval, ale Edinson Cavani byl obsazen Lichnovskym.
     
    82
    Centr do pokutového území posílal z pravé strany opět Nández. Ani teď z toho šance nebyla.
     
    82
    Uruguay právě vstřelila branku!
    O chvíli později se už ale Uruguayci radují! Na levém rohu šestnáctky se dostal k míči Jonathan Rodríguez, který místo střely ještě odcentroval a EDINSON CAVANI zamířil z blízkosti penaltového puntíku hlavou k pravé tyči z pohledu marně se natahujícího Ariase.
    82. Edinson CAVANI - 0:1
     
    84
    Uruguayci by za této situace vyhráli skupinu C a ve čtvrtfinále by se utkali s Peru. Chile by hrálo s Kolumbií.
     
    85
    Centr Maripána propadl k Alexisovi Sánchezovi, který si míč pohotově připravil a dostal se ke střele. Ta ale směřovala jen do připraveného Muslery.
     
    86
    José Giménez u rozhodčího reklamoval, že ho jeden z Chilanů zasáhl do tváře. Ale ten situaci buď neviděl a nebo to podle jeho názoru na udělení karty prostě nebylo.
     
    88
    Cavanimu teď hodně nesedla střela. Míč směřoval skoro až k rohovému praporku.
     
    89
    Igor Lichnovsky zajel do Jonathana Rodrígueze, který je ošetřován.
     
    90
    Střídání v týmu Chile: ze hřiště odchází Gonzalo Jara, přichází Nicolas Castillo.
     
    90+1
    Rozhodčí Claus nastaví ještě čtyři minuty!
     
    90+1
    Na hrací ploše leží Edinson Cavani, kterého přišlápl Erick Pulgar. Tohle se asi mělo pískat, ale dle sudího to faul nebyl.
     
    90+2
    Střídání v týmu Uruguay: ze hřiště odchází Federico Valverde, přichází Sebastián Coates.
     
    90+2
    Cavani je v pořádku a tak se může hrát dál.
     
    90+3
    Již avizované nastavení bude prodlouženo ještě o jednu minutu. Bude se hrát déle tedy celkem o pět minut!
     
    90+4
    Alexis Sánchez dobře centroval na vzdálenější tyč. Tam si nabíhal Junior Fernándes, který ale fauloval brankáře Musleru a sudí ofenzivní snahu La Roja ukončil.
     
    90+6
    Uruguayci teď chytře drželi míč na útočné polovině. Po faulu na Rodrígueze v tom navíc mohou pokračovat!
     
    90+6
    Konec zápasu.
     
    Fotbalisté Uruguaye poráží Chile 1:0, což znamená, že do čtvrtfinále Copa América půjdou jako vítězové skupiny C! Hodně vyrovnané a bojovné utkání rozhodla situace z 82. minuty, kdy střídající Rodríguez našel přesným centrem Edinsona Cavaniho a ten hlavou překonal brankáře Ariase. V rozkouskovaném závěru se pak už Chilané do nějakého většího tlaku nedostali.
     
    Uruguay se ve čtvrtfinále utká s Peru. Hráči Chile půjdou do souboje se silnou Kolumbií.
     
    Statistiky zápasu:

    Držení míče: 58 % : 42 %.
    Střely na branku: 3:3. Střely mimo: 7:4. Rohy: 5:5. Ofsajdy: 3:2. Fauly: 18:18. (02:58:59)
    Druhý poločas „zpestřil“ také vnik diváka na hrací plochu, jehož pomohl pořadatelům zpacifikovat chilský obránce Jara.

    Martin Augustin

    Góly: 82. Cavani (Jonathan Rodríguez)

    Karty:   70. G. González (URU)


    Držení míče: 58 % : 42 %.
    Střely na branku: 3:3. Střely mimo: 7:4. Rohy: 5:5. Ofsajdy: 3:2. Fauly: 18:18.
    Čile: G. Arias – Medel (C) (55. Lichnovsky), G. Jara (90. Castillo), Maripán – Pulgar – P. Díaz, Aránguiz, P. Hernández, Opazo – Alexis Sánchez, E. Vargas (77. Fernándes).
    Náhradníci: Cortés, Urra – Lichnovsky, Beausejour, Fuenzalida, Isla, Pavez, Valdés, Arturo Vidal, Castillo, Fernándes, Sagal.

    Uruguaj: Muslera – G. González, J. Giménez, Godín (C), M. Cáceres – De Arrascaeta (76. Jonathan Rodríguez), Valverde (90+2. Coates), Bentancur, Lodeiro (46. Nández) – Cavani, L. Suárez.
    Náhradníci: Campaña, Silva – Torreira, Stuani, Nández, Pereiro, Gómez, Laxalt, Jonathan Rodríguez, Coates, Saracchi.

    Rozhodca: Claus – Van Gasse, Lucio Gil (BRA)