Augsburg – Hertha 3:4 (kon.) | Dortmund – Düsseldorf 3:2 (kon.) | Hannover – Freiburg 3:0 (kon.)
Hoffenheim – Brémy 0:1 (kon.) | Leverkusen – Schalke 1:1 (kon.) | Norimberk – Mönchengladbach 0:4 (kon.)
Lipsko – Bayern 0:0 (kon.) | Stuttgart – Wolfsburg 3:0 (kon.)
koniec
RB Lipsko
0:0 (0:0)
Bayern Mníchov
Sobota 11.05.2019, 15:30 • Red Bull Arena (Leipzig) • Nemecká Bundesliga • 33. kolo
Predzápasové kurzy
     
    Vítame Vás pri on-line prenose zo zápasu RB Leipzig – FC Bayern Mníchov, ktorý sa odohrá v rámci 33. kola nemeckej Bundesligy. Stretnutie sa začne o 15:30.
     
    RB Leipzig

    Domáci majú dve kolá pred koncom súťaže už istotu Ligy majstrov, keďže majú na treťom mieste jedenásťbodový náskok na piaty Leverkusen. Vyššie sa už pravdepodobne tiež neposunú, lebo na druhý Dortmund strácajú 5 bodov. Lipsko tak môže hrať úplne bez stresu a doslova si užiť zápas proti takmer istému majstrovi. Jeho forma je navyše excelentná. Lipsko prehralo naposledy ešte v prvom jarnom zápase v polovici januára, od tej doby ťahá sériu 14 zápasov bez prehry, v ktorých len štyrikrát remizovalo. Okrem toho sa Lipsko prebojovalo i do finále poháru, v ktorom sa stretne práve so svojim dnešným súperom z Mníchova. Domáci majú najlepšiu obranu v súťaži, keď inkasovali len 27 gólov a doma za celú sezónu prehrali len raz. Na tieto štatistiky tak budú chcieť dnes určite nadviazať.

    Posledných 5 zápasov:
    Leverkusen – RB Lipsko 2:4
    RB Lipsko – Wolfsburg 2:0
    Mönchengladbach – RB Lipsko 1:2
    RB Lipsko – Freiburg 2:1
    Mainz – RB Lipsko 3:3
     
    FC Bayern Mníchov

    Bavori už jednoznačne smerujú za titulom a už dnes v Lipsku môžu spečatiť svoj ďalší bundesligový triumf. Vďaka zaváhaniam Dortmundu má Bayern pred svojim rivalom dve kolá pred koncom štvorbodový náskok, dnes mu tak titul zaistí buď výhra alebo aspoň rovnaký bodový zisk, ako bude mať Dortmund zo zápasu s Düsseldorfom. Forma Bayernu je ešte lepšia ako forma Lipska. Hostia prehrali na jar len raz a okrem toho už len dvakrát remizovali, navyše sa spolu s Lipskom stretnú vo finále nemeckého pohára. Okrem toho majú najlepší útok (83 strelených gólov), najlepšieho strelca ligy Roberta Lewandowského (22 gólov) a najlepšiu bilanciu v zápasoch vonku. Potvrdenie poslednej štatistiky Bayernu zaistí bundesligový titul.

    Posledných 5 zápasov:
    Bayern – Dortmund 5:0
    Düsseldorf – Bayern 1:4
    Bayern – Brémy 1:0
    Norimberg – Bayern 1:1
    Bayern – Hannover 3:1
     
    Vzájomné zápasy

    V Bundeslige sa oba tímy dnes stretnú šiestykrát a bilancia hovorí jasne v prospech Bayernu, ktorý z predošlých piatich vzájomných zápasov vyhral štyri a len jeden prehral. Prvý vzájomný zápas v tejto sezóne vyhral doma Bayern 1:0.
     
    Úvodné zostavy:

    RB Leipzig: Gulácsi – Klostermann, Konaté, Orban (C), Halstenberg – Sabitzer, Demme, Laimer – Forsberg – Werner, Y. Poulsen.
    Náhradníci: M. Müller – Haidara, Mukiele, Smith-Rowe, Bruma, Cunha, Saracchi.

    FC Bayern Mníchov: Ulreich – Kimmich, Süle, Hummels, Alaba – Th. Alcântara, Goretzka, Coman, T. Müller (C) – Gnabry, Lewandowski.
    Náhradníci: Hofmann – A. Davies, Sanches, J. Boateng, Rafinha, Ribéry, Robben.

    Rozhodca: Gräfe – Kleve, Sinn.
     
    Oba tímy práve nastupujú na hraciu plochu. Domáce Lipsko bude hrať v bielych dresoch, hostia v sivých.
     
    1
    Stretnutie sa práve začalo.
     
    1
    Výkop zápasu mali hostia, ktorí loptu okamžite nakopli do útoku. Ich prvý končí odkopom obrany Lipska do autu.
     
    2
    Domáci sa tiež pokúsili o svoj prvý útok. Nákop Halstenberga na Wernera bol priďaleký a brankár Ulreich skorým vybehnutím odkopol loptu do bezpečia.
     
    3
    Loptu majú na kopačkách domáci obrancovia, ktorí sa s rozohrávkou zatiaľ nikam neponáhľajú. Hostia ich nenapádajú, majú tak dostatok času.
     
    4
    Ďalší nákop Halstenberga na Wernera ale skončil znovu u brankára Ulreicha, ktorý hrací predmet odkopol na polovicu domácich. Postupný útok Lipska potom skončil pred šestnástkou Bayernu.
     
    5
    Po zisku lopty rýchlo zaútočili hostia. Lewandowski sa snažil na pravom krídle pretlačiť cez Klostermanna, loptu mu ale dokázal domáci obranca odkopnúť na rohový kop. Center Gnabryho od rohovej zástavky potom vyboxoval brankár Lipska Gulácsi.
     
    6
    Pekný rýchly prechod Bayernu cez stred poľa skončil slabou a nevydarenou strelou Gnabryho priamo do stredu domácej brány. Odkop maďarského brankára potom doletel priamo k obrancom Bayernu.
     
    7
    Úvod zápasu prebieha vo vysokom tempe a oba tímy sa snažia o čo najrýchlejšie útočné akcie. Loptu má teraz pod kontrolou Lipsko.
     
    8
    Comanov prienik po pravej strane zastavil faulom Laimer. Následný priamy kop rozohrával Kimmich, center ale dokázala bez problémov odvrátiť do bezpečia domáca obrana.
     
    9
    Center z ľavej strany do šestnástky Lipska chytil brankár Gulácsi, ktorého pri jeho zákroku ešte atakoval Hummels. Hra však pokračuje ďalej.
     
    10
    Thiago Alcantara krásnym oblúčikom za obranu Lipska vysunul Lewandowského, ktorý sa ocitol sám pred vybiehajúcim brankárom Gulácsim. Zakončenie Poliaka po zemi napokon tesne míňa pravú tyč domácej brány.
     
    11
    Na zemi sa po zlom došliapnutí ocitol Coman. Našťastie ošetrenie nepotrebuje, s bolestivou grimasou pokračuje v hre.
     
    12
    Halstenberg sa pekne uvoľnil na ľavej strane a prudkou prízemnou prihrávkou na prednú tyč vyzval k strele z prvej Poulsena. Ten i vystrelil, tiesnený Sülem ale namieril len výrazne mimo Ulreichovu bránu.
     
    13
    Po faule Comana získali domáci priamy kop. Forsbergov center nebezpečenstvo pred bránu hostí nepriniesol, s ľahkosťou ho chytil brankár hostí Ulreich.
     
    15
    Kimmich v hlavičkovom súboji zrazil k zemi lakťom Laimera. Ten zostáva ležať otrasený na zemi, Kimmichovi zase pre zmenu dohovára hlavný rozhodca.
     
    16
    Držanie lopty: 46 % : 54 %
     
    17
    Lipsko začína získavať optickú prevahu. Hostia sa musia v posledných okamihoch brániť, zatiaľ sú však úspešní a domácich nepustili ani len k centrom zo zaujímavých pozícií.
     
    18
    Hostia nakoniec aktívnym pohybom vytlačili domácich až na ich polovicu, kde si obrancovia Lipska museli pomôcť prihrávkou na brankára Gulácsiho.
     
    19
    Klostermann už z bránkovej čiary vrátil loptu do šestnástky Bayernu, kde zakončoval z prvej Poulsen. Strelu dánskeho útočníka zablokoval Hummels.
     
    20
    Domáci držia loptu naďalej na svojich kopačkách, hostia ich ale nepúšťajú na dlhšiu dobu na svoju polovicu. Medzitým je za autovou čiarou ošetrovaný Laimer, ktorý má po predošlom súboji krvavú ranu na pravej ruke.
     
    22
    Sabitzer dostal dobrú prihrávku na pravé krídlo útočnej polovice, center sa mu ale nevydaril a Alaba ho zablokoval priamo k brankárovi Ulreichovi. Hostia majú po dlhej dobe čas na rozohrávku svojho postupného útoku a náležite ho využívajú.
     
    23
    Po ďalšom tvrdom vzdušnom súboji sa ocitol na zemi Poulsen. Našťastie ošetrenie nepotrebuje a po tom, čo si na chvíľku poležal na zemi, pokračuje v hre.
     
    24
    Iniciatívu teraz postupne preberá Bayern. Mníchovčania si posúvajú loptu zo strany na stranu na útočnej polovici, pozorná domáca obrana im ale zatiaľ neponúka priestor na kolmú prihrávku alebo prienik k bráne.
     
    25
    Domáci vytlačili hostí na ich polovicu, lopta ale zostáva pod kontrolou hráčov Bayernu.
     
    27
    Tempo zápasu postupne výrazne upadlo. Hra je veľmi statická a v podstate nič sa na hracej ploche nedeje.
     
    28
    Coman vysunul kolmou prihrávkou na ľavé krídlo do nábehu Alabu. Tesne pred tým, ako chcel nacentrovať, mu ale loptu odkopol na rohový kop Klostermann.
     
    29
    S rohovým kopom si obrana Lipska poradila, následne sa ale hostia dostali k nádejnej príležitosti. Lewandowski sa dostal z pravej strany do šestnástky a nebezpečne prihral do domáceho bránkoviska. Gnabryho dorážku zblízka Gulácsi vyrazil, lopta ale zostala v bránkovisku, odkiaľ ju rezolútne odkopol do autu Orban.
     
    30
    Obliehanie domáceho pokutového územia pokračuje. Gnabryho center z pravej strany preletel celou šestnástkou bez toho, aby ho niekto zasiahol, až do autu na opačnej strane.
     
    31
    Útok Bayernu konečne končí. Zastavil ho Gnabry spracovaním prihrávky v ofsajdovej pozícii.
     
    33
    Domáci sa však s loptou ďaleko nedostali a znovu sa musia brániť. Zhruba od 20. minúty je pánom na ihrisku hosťujúci tím.
     
    34
    Coman sa snažil o individuálny prienik po pravej strane, spadol však po súboji s Halstenbergom, ktorý ho o loptu obral. Hlavný rozhodca faul neodpískal.
     
    35
    Strely: 2:2
    Strely na bránu: 0:2
     
    36
    Na Kimmichov center sprava si nabiehal Lewandowski, tesne pred ním však loptu odhlavičkoval na rohový kop Konaté. Na rohy vedie v tejto chvíli Bayern 5:1.
     
    37
    Kimmich ďalším centrom za obranu znovu hľadal Lewandowského, tentokrát bol ale pri lopte ako prvý domáci brankár Gulácsi. Domáci okamžite vyrazili do útoku, ich akciu však zastavil ofsajd Poulsena.
     
    38
    Kimmicha trafil v súboji o loptu do tváre Demme. Priamy kop pre Bayern z pravej strany útočnej polovice.
     
    39
    Alcântarov center sa odrazil od hlavy Lewandowského na zadnú tyč, kde z voleja zakončoval z voleja úplne voľný Gnabry. Gulácsi sa stihol presunúť k svojej pravej tyči a strelu vyrazil.
    39. Serge Gnabry (BAY)
     
    40
    Ojedinelý rýchly protiútok Lipska skončil prihrávkou na Wernera, ktorému zabránil v prudšom zakončení Hummels. Strelu po zemi chytil brankár Ulreich.
     
    42
    Gulácsiho odkop skončil u jeho protivníka Ulreicha. Hostia majú loptu naďalej pevne pod kontrolou a pokračujú vo svojej zdanlivo nekonečnej kombinácii na útočnej polovici.
     
    43
    Gnabry utiekol obrancom po pravej strane, prihral však do šestnástky Lipska priamo medzi Lewandowského a Comana. Zakončiť tak nemohol ani jeden z nich a hostia museli loptu získať späť.
     
    44
    Müller sa dostal k lopte pred šestnástkou Lipska po nevydarenom odkope Orbana, loptu si ale predkopol priďaleko a tá tak skončila za bránkovou čiarou. Müller si ešte vysvetľoval tento súboj s Orbanom, hlavný rozhodca ich ale od seba oddelil.
     
    45
    Bude sa hrať ešte jednu minútu.
     
    45+1
    Bayern útočí i v nadstavenom čase. Comanov center odhlavičkoval Konaté, znovu ale ku Comanovi. I jeho druhý center odvrátila obrana domácich.
     
    45+1
    Prvý polčas sa skončil.
     
    V prvom polčase sme veľa nebezpečných príležitostí nevideli, viac z hry však mal Bayern. Hostia zhruba od 20. minúty úplne prebrali kontrolu nad zápasom a vytvorili si niekoľko nebezpečných príležitostí, domácich ale podržal brankár Gulácsi. Keďže v súbežne hranom zápase vedie doma Dortmund nad Düsseldorfom 1:0, tak na istotu titulu musí Bayern v tejto chvíli v Lipsku vyhrať. Uvidíme teda, či hostia ešte v druhom polčase zvýšia svoj tlak.
     
    Druhý polčas sa začne približne o 16:32.
     
    46
    Začal sa druhý polčas.
     
    46
    Výkop druhého polčasu mali domáci. Cez prestávku nedošlo k žiadnemu striedaniu.
     
    47
    Hostia pokračujú tam, kde skončili. Kombinujú okolo šestnástky domácich a hľadajú priestor na prienik.
     
    48
    Domáci sa snažili po zisku lopty odpovedať svojou protiakciou, s hracím predmetom sa ale dostala len po stredovú čiaru, kde ho po nepresnej Laimerovej prihrávke získali hostia.
     
    49
    Alabovi strelu vyrazil nie veľmi vydareným zákrokom Gulácsi. Lopta sa potom odrazila na volej Comanovi, ktorý zakončoval z prvej. Bránu domácich svojou strelou minul.
     
    50
    Bayern dal gól!
    Hostia sa konečne dočkali gólu! Strela LEONA GORETZKU bola zrazená Lewandowským na pravú stranu, odkiaľ prišiel center pred domácu bránu. Konaté ho nedokázal odhlavičkovať do bezpečia, lopta sa tak znovu dostala ku Goretzkovi, ktorý ju z prvej trafil k pravej tyči.
    50. Leon Goretzka (BAY)
     
    51
    Situáciu ešte konzultuje hlavný rozhodca s videoasistenom.
     
    52
    Gól neplatí! Lewandowski bol v momente strely Goretzku v ofsajde. Zápas tak pokračuje za stavu 0:0.
     
    54
    Hostia získali priamy kop, z neho však neprišlo žiadne nebezpečenstvo. Kimmichov center odhlavičkovala domáca obrana.
     
    55
    V súbežne hranom zápase vyrovnal Düsseldorf v Dortmunde na 1:1. Bayern by sa tak i za tohto stavu stal majstrom.
     
    56
    Po veľmi dlhej dobe zatlačili hostí do obrany hráči Lipska. Forsberg si pred šestnástkou narazil loptu so Sabitzerom a potom prihral doľava Halstenbergovi, ktorého strelu do stredu brány bez problémov chytil brankár Ulreich.
     
    57
    Na zemi zostáva ležať Demme, ktorému v súboji o loptu skočil na nohu Goretzka. Tento nedovolený zákrok hlavnému rozhodcovi úplne unikol.
     
    59
    Domáci postupne otvárajú hru. Ďalší rýchly útok Lipska potiahol po pravej strany Werner, ktorý uvoľnil medzi obrancami Bayernu Sabitzera a ten ešte posunul loptu doprava na Poulsena. Strela sa útočníkovi Lipska vôbec nevydarila a jeho pokus do stredu brány chytil brankár Ulreich.
     
    60
    Žltú kartu za faul na prenikajúceho Forsberga dostáva Leon Goretzka (FC Bayern Mníchov).
     
    61
    Forsbergov center zo štandardky letel veľmi nebezpečne na zadnú tyč, ani jeden z nabiehajúcich hráčov Lipska však nedokázal loptu zasiahnuť. Nasledovať tak bude odkop od brány hostí.
     
    62
    Dortmund sa znovu dostal do vedenia, Bayern tak musí na dnešnú definitívu titulu aktuálne opäť vyhrať.
     
    64
    Bayern znovu prechádza do tlaku. Alaba obišiel obrancu na ľavom krídle a nacentroval na prednú tyč, kde hlavou zasiahol loptu Thomas Müller. Jeho hlavička končí vysoko nad domácou bránou.
     
    65
    Domáci sa snažia trochu upokojiť hru prihrávkami medzi vlastnými obrancami na svojej polovici, dostali sa však pod tlak napádajúcich hráčov hostí a Gulácsi musel loptu odkopnúť.
     
    66
    Gnabry si skvele nabehol na kolmicu zo stredu poľa a obstrelil vybiehajúceho brankára Gulácsiho. Prudkou strelou trafil brvno. Vzrušenie ale bolo zbytočné, krídelník hostí stál v momente prihrávky v ofsajde.
     
    67
    Werner sa pri nábehu na kolmicu Forsberga dostal do súboja so Sülem, ktorý mu loptu veľmi nešetrne odkopol. Penalta sa pískať nebude, Werner totiž bol v ofsajde.
     
    68
    Strely: 5:9
     
    69
    Süle sa znovu dostal do pomerne kontroverzného súboja vo vlastnej šestnástke, tentokrát s Laimerom. Ani teraz ale hlavný rozhodca penaltu nenariadil, namiesto toho sa bude odkopávať od Ulreichovej brány.
     
    70
    Süle bol hlavnou postavou i ďalšieho momentu, keď zablokoval strelu Laimera. Domáci potom agresívnym presingom zastavili rozohrávku hostí.
     
    72
    V zápase sa v tejto chvíli odohráva medzišestnástkový futbal bez nejakého výraznejšieho momentu. Ani jeden z tímov nie je schopný usadiť sa na dlhšiu dobu na polovici súpera.
     
    73
    Demmeho center predĺžil na Laimera Klostermann. Laimer zakončoval z prvej, slabý pokus ale odkopol Hummels. Hostia po zisku lopty okamžite otáčajú hru.
     
    74
    Lewandowski obišiel dvoch protihráčov, cez posledného Konatého sa už ale nedokázal dostať. Müller si potom neporozumel s Comanom a poslal loptu priamo do autu.
     
    75
    Žltú kartu za podrazenie Forsberga v rýchlom protiútoku domácich dostáva Kingsley Coman (FC Bayern Mníchov).
     
    76
    Halstenberg si nabehol z pravého krídla do šestnástky a bez váhania vystrelil z pomerne ostrého uhla. Bránu hostí tesne minul.
     
    77
    Lipsko smerom k záveru zápasu zvyšuje svoju útočnú aktivitu. Werner si nabehol na center z ľavej strany a posunul loptu do druhej vlny Poulsenovi, ktorého pokus končí nad Ulreichovou bránou.
     
    78
    Striedanie v tíme FC Bayern Mníchov: z ihriska odchádza Serge Gnabry, prichádza Franck Ribéry.
     
    79
    Süle znovu v akcii. Ďalším diskutabilným zákrokom zastavil prienik Forsberga, ani tentokrát sa ale faul obrancu hostí nepíska. Odpískaný bol až potom zákrok Alcântara na Demmeho.
     
    80
    Alcântara ešte zostáva ležať na zemi a potrebuje ošetrenie. Vypadá to na vynútené striedanie hostí.
     
    81
    Striedanie v tíme FC Bayern Mníchov: z ihriska odchádza Thiago Alcântara, prichádza Rafinha.
     
    82
    Striedanie v tíme RB Leipzig: z ihriska odchádza Diego Demme, prichádza Amadou Haidara.
     
    83
    Coman vysunul do nábehu Alabu, ktorý pred bránou Lipska našiel Ribéryho. Francúz zakončoval zblízka pätičkou, strelu ale reflexívne vyrazil domáci brankár Gulácsi.
     
    85
    Kimmich pri kľučke proti Laimerovi trafil domáceho záložníka kolenom do stehna. Laimer musí byť ošetrený.
     
    86
    Laimer napokon odchádza krívajúc za autovú čiaru, zdá sa teda, že uvidíme vynútené striedanie i na strane domácich.
     
    86
    Striedanie v tíme RB Leipzig: z ihriska odchádza Konrad Laimer, prichádza Nordi Mukiele.
     
    88
    Striedajúci Haidara fauloval takmer úplne presne na hranici pokutového územia Kimmicha. Bayern získava priamy kop zo skvelej streleckej pozície.
     
    89
    Striedanie v tíme FC Bayern Mníchov: z ihriska odchádza Kingsley Coman, prichádza Arjen Robben.
     
    90
    Lewandowski obstrelil prízemnou strelou múr z domácich hráčov a Gulácsiho bránu minul len o centimetre!
    90. Robert Lewandowski (BAY)
     
    90
    Striedanie v tíme RB Leipzig: z ihriska odchádza Emil Forsberg, prichádza Emile Smith-Rowe.
     
    90
    Bude sa hrať ešte päť minút.
     
    90+1
    Bayern kontroluje loptu, avšak len na vlastnej polovici.
     
    90+2
    Konaté zazmätkoval pri spracovávaní nákopu Hummelsa a o loptu ho pred šestnástkou domácich obral Müller. Našťastie pre domácich zhodnotil hlavný rozhodca túto situáciu ako faul kapitána hostí.
     
    90+3
    Lipsko sa nedokáže v nadstavenom čase dostať k lopte, hostia sa totiž snažia ešte strhnúť zápas na svoju stranu. Center z pravej strany sa dostal až na Robbena za šestnástkou, ktorý strelou z prvej poslal hrací predmet na tribúnu za bránou domácich.
     
    90+4
    Domáci sa konečne dostali k hraciemu predmetu. Halstenberg si potiahol loptu po ľavej strane k šestnástke hostí, potom ale nevydareným centrom daroval loptu hosťom.
     
    90+5
    Koniec zápasu.
     
    Druhý polčas priniesol otvorenejší futbal, gól sme ale i tak nevideli. Domáci i hostia si vypracovali niekoľko zaujímavých príležitostí, ani jednu z nich však nedokázali premeniť a neplatil ani gól Goretzku. Bayern si tak odvezie z Lipska bod, čo mu na definitívu titulu dnes nestačí. Dortmund totiž po dramatickom závere doma zdolal Düsseldorf 3:2, takže náskok Mníchovčanov pred Borussiou je pred posledným kolom dvojbodový. Lipsko už s určitosťou skončí tretie, takže ho v budúcej sezóne čaká Liga majstrov.
     
    Držanie lopty: 39 % : 61 %.
    Strely na bránu: 2:5.
    Strely mimo: 4:5.
    Rohy: 1:6.
    Ofsajdy: 2:7.
    Fauly: 11:9.
     
    To je odo mňa z tohto zápasu všetko. Ďakujem vám za pozornosť a prajem pekný zvyšok soboty. (17:31:41)

    Michal Sadlek

    Góly:

    Karty:   60. Goretzka (BAY), 75. Coman (BAY)


    Držení míče: 39 % : 61 %.
    Střely na branku: 2:5. Střely mimo: 4:5. Rohy: 1:6. Ofsajdy: 2:7. Fauly: 11:9.
    RB Lipsko: Gulácsi – Klostermann, Konaté, Orban (C), Halstenberg – Sabitzer, Demme (82. Haidara), Laimer (86. Mukiele) – Forsberg (90. Smith-Rowe) – Werner, Y. Poulsen.
    Náhradníci: M. Müller – Haidara, Mukiele, Smith-Rowe, Bruma, Cunha, Saracchi.

    Bayern Mníchov: Ulreich – Kimmich, Süle, Hummels, Alaba – Th. Alcântara (81. Rafinha), Goretzka, Coman (89. Robben), T. Müller (C) – Gnabry (78. Ribéry), Lewandowski.
    Náhradníci: Hofmann – A. Davies, Sanches, J. Boateng, Rafinha, Ribéry, Robben.

    Rozhodca: Gräfe – Kleve, Sinn

    Diváci: 41 939