TK k zahájení hokejového playoff ELH (kon.)
koniec udalosti
TK k zahájení hokejového Generali play off Tipsport extraligy

cz Nedeľa 10.03.2019, 11:30Tlačové konferencie
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Událost začíná v 11:30.
     
    Vítězem základní části se stali Bílí Tygři Liberec, kteří však podobně jako Oceláři Třinec na svého soupeře pro čtvrtfinále play-off ještě musí počkat. Hrací termíny pro play-off jsou dva – 17:00 a 19:00.
     
    Už v pondělí 11. března přitom začne předkolo play-off, v němž Vítkovice vyzvou desátý celek základní části extraligy – Spartu Praha a Mladá Boleslav se utká se Zlínem. Jedná se o série hrané na tři vítězné duely.
     
    Čtvrtfinále play-off začne v pondělí 18. března, přičemž na programu jsou souboje Hradec Králové – Kometa Brno a Plzeň – Olomouc. Ve středu 20. března pak proti vítězům předkola vstoupí na domácí půdě do boje také Liberec s Třincem.
     
    Televizní kamery by měly pokrýt tentokrát všechny zápasy play-off, přičemž o přenosy se rozdělí O2 TV Sport a ČT Sport.
     
    První zápas předkola play-off mezi Vítkovicemi a Spartou tak od 17:00 odvysílá ČT Sport, duel Mladé Boleslavi se Zlínem pak bude k vidění na obrazovkách O2TV.
     
    Vedoucí hokejové redakce O2 TV Sport Jan Homolka: Chceme navázat na úspěšný model ze základní části. Ke každému utkání budeme mít studio přímo na stadionu, navíc na finálové duely chystáme speciální předzápasový program, který bude mít okolo třiceti minut. Prostor budou dostávat i naši osvědčení experti a plánujeme zvát i další zajímavé hosty.
     
    Nejsledovanějším duelem na obrazovkách ČT Sport byl souboj mezi Hradcem Králové a Libercem.
     
    Přítomni jsou Josef Řezníček, Jana Obermajerová nebo Václav Sochor (Tipsport).
     
    Nyní bylo promítnuto video ze základní části.
     
    Josef Řezníček: Na úvod bych rád řekl, že celá základní část byla poměrně vyrovnaná. Až do posledního kola se hrálo o důležité pozice. Liberec nakonec získal Prezidentský pohár. Zároveň se automaticky do hokejové Ligy mistrů kvalifikovaly týmy – Liberec, Třinec, Plzeň.
     
    Počtem vítězství se Bílí Tygři v základní části vyrovnali Spartě a Vsetínu. Třetím vítězstvím v základní části se Filip Pešán vyrovnal Josefu Jandačovi, Janu Nelibovi a Zdislavu Tabarovi.
     
    Druzí Oceláři Třinec skončili v posledních pěti ročnících čtyřikrát na pomyslných stupních vítězů. Postavení mezi nejlepšími obhájila i Škoda Plzeň. Čtvrtý Mountfield HK v posledních pěti sezonách ani jednou nechyběl mezi pěti nejlepšími.
     
    Řezníček pokračuje: Překvapením je pro nás postavení Olomouce. Hrají i poměrně atraktivní hokej a díky osmému místu jdou přímo do play-off.
     
    Sparta Praha dosáhla druhého nejhoršího umístění v historii základní části, horší byla už jen v roce 2010/2011, kdy byla 12.
     
    Pardubice pak podruhé v historii obsadily poslední čtrnácté místo.
     
    Pohár prezidenta českého hokeje se udělovala poprvé v sezoně 2009/2010. Liberec získal tuto trofej třikrát, Plzeň dvakrát, jednou Sparta, Třinec a Zlín.
     
    Bílí Tygři Liberec navíc získali za vítězství v základní části i prémii 1 000 000 korun na podporu výchovy mládeže.
     
    Nejproduktivnějším hráčem se stal Milan Gulaš (30+32), za ním se umístili Marek Kvapil (25+32) a Petr Holík (17+38). Gulaš jako druhý hráč historie české extraligy obhájil pozici nejproduktivnějšího hráče, předtím se to povedlo Pavlu Paterovi (1994 a 1995).
     
    Nejlepším střelcem se stal rovněž Milan Gulaš, za ním se umístili Marek Kvapil (25) a Peter Mueller (24). Jubilejní tisící utkání v nejvyšší soutěži odehráli Jan Výtisk (Vítkovice) a Michal Trávníček (Litvínov). Celkem sehrálo více než 1 000 utkání v extralize 17 hokejistů. Blízko této metě je i Marek Tomica (Chomutov), který je aktuálně na 997 duelech.
     
    Termínová listina:
    Předkolo: 11. března – 17. března
    Skupina o umístění: 12. března – 24. března
    Baráž: 29. března – 23. dubna
    Generali Play-off:
    Čtvrtfinále 18. března – 31. března
    Semifinále: 3. dubna – 15. dubna
    Finále: 18. dubna – 30. dubna
     
    Předkolo play-off:
    Vítkovice – Sparta
    Mladá Boleslav – Zlín

    Play-off
    Liberec – horší vítěz předkola
    Třinec – lepší vítěz předkola
    Plzeň – Olomouc
    Hradec Králové – Kometa Brno
     
    Generali play-off

    O třetí místrovský titul v řadě bude bojovat Kometa Brno.

    Hattricku nebo vyššího počtu titulů v řadě dosáhl pouze Vsetín (1995-1999).

    V minulosti se to povedlo i LTC Praha, RH/ZKL Brno, HC Dukla Jihlava, Poldi Kladno.

    Z účastníků play-off a předkola nezískaly titul BK Mladá Boleslav, Mountfield HK a Vítkovice Ridera.
     
    Pravidla pro prodloužení a nájezdy

    V předkole se prodloužení hraje s výjimkou pátého rozhodujícího utkání 20 minut 5/5.

    V play-off se s výjimkou pátého, šestého a sedmého utkání hraje prodloužení 20 minut a 5/5.

    Samostatné nájezdy absolvuje v play-off 5 hráčů z každého mužstva.
     
    Nominační listina rozhodčích: Bejček, Hejduk, Hodek, Hradil, Hrabiík, Jeřábek, Kika, Lacina, Mrkva, Pavlovič, Pešina, Pražák, Svoboda, Šír, Úlehla.
     
    Pro vítěze je udělován pohát Tomáše Garrique Masaryka. Hmotnost 15 kg a výška 73,8 cm.
     
    Společnost Tipsport vypsala pro mistra extraligy odměnu ve výši 1 000 000 korun, poražený finalista získá 500 000 korun.
     
    Jana Obermajerová: Průměrná návštěvnost na zápas extraligy byla letos 5 401 diváků. Celková návštěvnost pak 1 965 881 diváků.
     
    Utkání s nejvyšší návštěvností se odehrálo 3. února Sparta – Plzeň (15 578 diváků). Sparta měla nejvyšší průměr na utkání – 9 042 diváků.
     
    Tato sezona se zařadila za poslední roky na třetí místo v historii samostatné české extraligy. Došlo k drobnému poklesu z 5455 na 5401. Více televizních přenosů ale určitě nezaznamenalo úbytek diváků na stadionech Tipsport extraligy.
     
    Průměrná sledovanost zákaldní části: 90 tisíc diváků na ČT. Zde byl nejsledovanější duel Hradec Králové – Liberec (166 tisíc diváků).
     
    O2 TV Sport nabídla celkem 47 přímých přenosů a pravidelný pondělní magazín ICE TIME. Nejsledovanějším přenosem se zde stal duel Kometa – Sparta (téměř 120 tisíc diváků).
     
    První volba na play-off se střídá mezi vysílateli. ČT a O2 TV si předem určí utkání k vysílání na jejich programu s pevnými časy 17:00 a 19:00. V případě dohrání jedné série, obě TV vysílají sdíleně stejné utkání. Finále bude rovněž sdíleně prostřednictvím obou vysílatelů.
     
    Česká televize odvysílá poprvé v historii všechny zápasy v HD. Buly Hokej živě vysílá všechna play-off od roku 1993. Jedno utkání + živé vstupy z druhého zápasu.
     
    O2 TV Sport: Diváci mohou vidět na tomto programu všechny televizní utkání. Díky nabídce je totiž možnost vidět jak zápasy ČT Sport, tak O2 TV Sport. Oba programy jsou v základní nabídce tarifu M již za 199 korun. Stejně jako ČT bude mít i O2 TV své studio na stadionech.
     
    Všechny zápasy nabídne hokejka.tv. Sestřihy jsou exkluzivně na isport.cz
     
    Pokračoval také seriál extraligová nej- tvrdost a přesnost střelby, rychlost bruslení a tak dále.
     
    Nejšikovnějším brankářem se pak stal plzeňský Dominik Frodl.
     
    Milan Gulaš se stal celkem jedenáctkrát nejlepším hráčem zápasu. Na galavečeru 5. května bude vyhlášen i majitel SENCOR zlaté helmy. Galavečer se bude konat 5. května od 13:00 v brněnském hotelu Holiday Inn.
     
    Václav Sochor: Největším favoritem je Liberec 4.00. Druhá je Kometa Brno za 5.00, třetí Plzeň 5.20. Největším outsiderem je Zlín v kurzu 50.00.
     
    I v play-off bude pokračovat tombola 50/50. Nejúspěšnější byla Kometa – 900 tisíc a umístila se před Libercem – 800 tisíc. Týmy vybrané peníze použily především na podporu mládeže.
     
    Stejně jako budou vysílat své zápasy ČT Sport a O2 TV, tak bude je vysílat i TV Tipsport.
     
    Pro play-off připravila své soutěže také GENERALI. V házení puku bude nejlepší cenou nový play-station.
     
    Bude v podání Generali připravena také mobilní aplikace PUK.
     
    Své aktivity si pro play-off připravil také pivovar Radegast. Vítězem základní části se v Radegast indexu stal Jan Výtisk. V rámci svých duelů tak bude moci nosit zelenou helmu.
     
    V rámci aktivity Hořký souboj se v každém zápase proti sobě utkají fanoušci obou týmů ve zdatnosti.
     
    Tímto skončila první část tiskové konference.
     
    Televize ohledně semifinále: První volba se bude stanovovat ohledně dohody. I zde jsou stanoveny pevné časy 17:00 a 19:00.
     
    Oficiální část tiskové konference je u konce. Díky za pozornost. (12:18:00)

    Radek Barkman