Bologna – Cagliari 2:0 (kon.) | Frosinone – Turín 1:2 (kon.) | Inter – Spal 2:0 (kon.)
Sampdoria – Bergamo 1:2 (kon.) | Sassuolo – Neapol 1:1 (kon.) | Fiorentina – Lazio 1:1 (kon.)
koniec
Sampdoria Janov
1:2 (0:0)
Atalanta Bergamo
cz Nedeľa 10.03.2019, 15:00 • Stadio Luigi Ferraris, Janov • Talianska Seria A • 27. kolo
Predzápasové kurzy
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 15:00.
     
    Všem fotbalovým fanouškům přeji příjemné chvíle při sledování textového přenosu ze zápasu sedmadvacátého kola italské Serie A. Od patnácti hodin se můžeme těšit na střetnutí mezi Sampdorií Janov a Atalantou Bergamo!
     
    UC Sampdoria

    Domácí tým v únoru nedokázal bodovat ve venkovních zápasech s Nepolí a Interem Milán a mezitím ještě zaznamenal nečekanou domácí porážku 0:1 s předposledním Frosinone. Další dva zápasy však svěřenci hlavního trenéra Marca Giampaola zvládli bez ztráty bodu, když nejprve porazili 1:0 Cagliari a pak zvládli i střetnutí na půdě Spalu v poměru 2:1. Díky těmto šesti bodům se zaměstnavatel českého reprezentačního záložníka Jakuba Jankta opět přiblížil k pohárovým příčkám, na které ztrácí z devátého místa jen dva body. Jednoznačně největší hvězdou janovského celku je v této sezóně šestatřicetiletý útočník Fabio Quagliarella, který má na kontě už devatenáct branek a šest asistencí.
     
    Atalanta Bergamasca Calcio

    Hosté jsou podle sázkových kanceláří favorité, i když v tabulce Serie A jsou na tom jen o malý chloupek lépe než jejich dnešní soupeř. S bilancí dvanácti výher, pěti remíz a devíti porážek najdeme Atalantu na sedmém místě, přičemž má stejně bodů jako šesté Lazio, ale zároveň jen o dva body více než devátá Sampdoria. Tým z Bergama ve druhé polovině února prohrál 1:3 s AC Milán a 0:2 s Turínem. Zlepšení přišlo až minulý týden, kdy se svěřenci Giana Piera Gasperiniho postavili postavili Fiorentině a zvítězili 3:1. Jenom tím potvrdili, že mají druhou nejsilnější ofenzivu v celé soutěži. Celkem Atalanta vstřelila již čtyřiapadesát branek, přičemž největší zásluhu na tom má Duván Zápata. Pro Autora šestnácti ligových gólů bude dnešní zápas o to peprnější, že v Bergamu hostuje právě ze Sampdorie.
     
    Vzájemné zápasy

    07.10.2018 Atalanta – Sampdoria 0:1
    03.04.2018 Atalanta – Sampdoria 1:2
    15.10.2017 Sampdoria – Atalanta 3:1
    22.01.2017 Atalanta – Sampdoria 1:0
    28.08.2017 Sampdoria- Atalanta 2:1.
     
    Úvodní sestavy:

    UC Sampdoria: Audero – Sala, J. Andersen, Colley, Murru – Praet, Ekdal, Saponara, Linetty – Gabbiadini, Quagliarella (C).
    Náhradníci: Belec, Rafael Cabral – Bereszyński, Defrel, A. Ferrari, Jankto, G. Ramírez, Sau, J. Tavares, Tonelli, Vieira.

    Atalanta Bergamasca Calcio: Gollini – Mancini, Djimsiti, A. Masiello – Hateboer, de Roon, A. Gómez (C), Freuler, Gosens – Iličić, D. Zapata.
    Náhradníci: Beriša, F. Rossi – Barrow, Castagne, Colpani, Ibañez, Palomino, Pašalić, Pessina, Reca.

    Rozhodčí: Fabbri – Di Iorio, Posado.
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    1
    Úvodní výkop zápasu obstarali hosté, kteří nastupují v modrobílých, zatímco domácí v bíločerných dresech.
     
    2
    Na první zakončení jsme rozhodně nečekali dlouho. Iličić na něj v dobrém ale vzpomínat nebude, protože z rohu vápna hodně přestřelil.
     
    3
    Mancini centroval do zadní části pokutového území, kde tušil Gosense, ale ten přiběhl do potřebného místa až o chloupek později.
     
    4
    Atalanta je zkraje zápasu aktivnější. Výhodu prvního rohového kopu ale nevyužila, protože centr zprava putoval jen do Auderových rukavic.
     
    5
    Domácí si nevěděli rady s aktivním napadáním a při rozehrávce z obrany se zbavili balónu odkopem do zámezí.
     
    6
    Sampdoria se pokusila přejít do rychlého brejku nákopem z vlastní poloviny, jenže na veterána Quagliarellu to bylo příliš dlouhé.
     
    7
    Zapata na levé straně přenechal míč Gosensovi, kterého na poslední chvíli odzbrojil Joachim Andersen. Bergamo pokračuje rohovým kopem.
     
    8
    Zpětná přihrávka na rozehrávače rohového kopu skončila laciným ofsajdem. Pak ale znovu přišel na řadu vysoký presink a nechybělo moc, aby Iličić srazil Auderův odkop do sítě.
     
    9
    Hosté mají na rozehrávku z vlastní půlky mnohem více času. Hateboer si mohl dovolit vhodit míč do zadních řad.
     
    10
    Josip Iličić si ukrojil až příliš velké sousto. Murrua ještě dokázal hezky obejít, ale Colley už byl nad jeho technické schopnosti.
     
    11
    Quagliarella byl zastaven kousek před hostujícím vápnem, odkud Gómez nakopával na Zapatu, ale o toho se postarali členové domácí obrany.
     
    12
    Freuler si dal míč daleko od nohy. Sampdoria ho ale taktéž neudržela na nějakou delší dobu a zůstává pod tlakem.
     
    13
    Omar Colley si pomohl faulem na kraji hřiště, a tak se Alejandro Gómez chystá k rozehrávce standardní situace.
     
    14
    Nicola Murru vyskočil ze všech nejvýš a odvrátil míč na druhou stranu, odkud Gosens centroval jen do Auderových dlaní.
     
    15
    Saponara byl odzbrojen čistým zákrokem a na řadu přišel rychlý brejk Atalanty zakončený Ekdalem sraženým centrem od Zapaty.
     
    16
    Poprvé se i Sampdoria usadila na polovině soupeře. Praet po přihrávce od Saly vybojoval alespoň kop od rohového praporku.
     
    17
    Celek z Bergama si v obraně poradil, i když si na hranici pokutového území musel vypomoct nejedním důrazným zákrokem.
     
    18
    Dennis Praet si zběhl za obranu a po vysokém obloučku ze středu hřiště z jedničky loboval. Kromě gólmana ale přehodil i celou branku.
    18. Dennis Praet (SMD)
     
    20
    Murru špatně rozehrál na Quagliarellu. Tomu musel vypomoct Ekdal, jenž byl faulován Beratem Djimsitim.
     
    21
    De Roon přenesl hru doleva, odkud šla přihrávka na Zapatu. Ten se kousek před vápnem snažil vymodlit faul, ale rozhodčí zůstal ticho.
     
    22
    Sala obral o míč Gómeze a založil rychlou protiakci. Saponarův centr z levé strany však nenašel Fabia Quagliarellu.
     
    24
    Josip Iličić se snažil na pětníku obejít Colleyho, který ho srazil k zemi. Je z toho nebezpečný přímý kop z téměř nejlepší možné pozice.
     
    25
    K míči se postavil sám faulovaný Iličić, jenže střela levou nohou prosvištěla nějaký metřík nad břevnem Auderovy brány.
     
    26
    Zahrozilo i na druhé straně, kde si prostor na střelu z dálky udělal Ekdal a jeho o kousek minul ze svého pohledu levou tyč.
     
    27
    Hodně špatné přenesení hry od Hanse Hateboera. Sampdoria získala míč zpět a po horším začátku začíná vyrovnávat hru.
     
    28
    Také domácí budou zahrávat standardní situaci, i když jen z kraje hřiště. Zatím nevýrazného Linettyho nedovoleným způsobem atakoval Mancini.
     
    29
    Nicola Murru svou levačkou kroutil míč před malé vápno. Tam ale byla jen várka hráčů v hostujících dresech, se kterými neskákal nikdo z Janovských.
     
    30
    Držení míče: 46% – 54%.
     
    31
    Quagliarella dostal přesně na kopačku centr z pravé strany. Míč dal pod sebe Gabbiadinimu, který ihned pálil, jenže trefil právě svého kapitána.
     
    32
    Zajímavá útočná akce i od hostů! V hlavní roli byl Hateboer, který po zemi centroval a hledal Zapatu. Ten byl v důrazném souboji a míč se od něj odrazil přesně do místa, kde stál Audero.
     
    33
    Iličić dal pěkný pas za obranu pro Hateboera, jenž při centru podklouzl a musel vzít zavděk rohovým kopem. A byl to právě nizozemský záložník, který po centru Gómeze hlavičkoval nepřesně.
     
    34
    A další pas do domácího vápna. Po zásahu Andersena Gómez rozehrál ještě jeden roh, ale ani tato hlavička Gianlucy Manciniho se mezi tři tyče nevešla.
    34. Gianluca Mancini (ABC)
     
    35
    Opět byl ve správný moment na potřebném místě Andersen, který zablokoval dalekonosný pokus Alrjandra Gómeze. Atalanta začíná opět dominovat.
     
    36
    Duván Zapata nechtěl dopustit ztrátu balónu, jenže v souboji s vyvážejícím Salou jednoznačně fauloval. Obrana Dorie si může na chvíli oddechnout.
     
    37
    Colley hasil vlastní chybu zákrokem, z něhož resultoval další roh. Domácí však dokázali okamžitě zakopnout míč na půlící čáru.
     
    38
    Iličićův střílený pas před Zapatou odvrátil Ekdal. Hateboer ještě vhazoval, ale jeho spoluhráči se sami vrátili až k vlastnímu pokutovému území.
     
    39
    Mancini vyprodukoval jeden z nejlepších centrů a posadil míč přesně na hlavu Duvána Zapaty. Ani kmenovaný hráč Sampdorie však branku netrefil.
     
    40
    Marten de Roon neriskoval a nekompromisním odkopem z hostujícího velkého vápna umožnil vhazovat Salovi.
     
    41
    Největší šance pro Sampdorii! Karol Linetty zůstal trestuhodně sám před penaltovým bodem. Mohl si vybrat, kam svou střelu pošle a bohužel pro domácí tým si zvolil místo, kde byl připravený Golini.
    41. Karol Linetty (SMD)
     
    42
    Bíločerní ještě pokračovali rohovým kopem. K dalšímu ohrožení branky se ale nedostali a všechno skončilo nepřesnou přihrávoku Praeta určenou Golinimu.
     
    43
    Fabio Quagliarella se do hry příliš nedostává. Teď si sice sáhl na centrovaný míč svým hrudníkem, ale bylo to až po odmávání ofsajdu.
     
    44
    Taktika Bergama je jasně zřetelná. Centry do vápna a hledání Zapaty, kterého si domácí obrana zatím stráží jako oko v hlavě. Platilo to i po dalším rohovém kopu.
     
    45
    Na hrací ploše zůstává v nefotbalové pozici Saponara, jenž si zřejmě přivodil zranění třísla. Pravděpodobně se bude muset střídat ještě před koncem první půle.
     
    45+1
    Nastavuje se 1 minuta.
     
    45+2
    Střídání v týmu UC Sampdoria: ze hřiště odchází Riccardo Saponara, přichází Gastón Ramírez.
     
    45+2
    První poločas skončil.
     
    Atalanta měla v právě skončení první půli o něco více ze hry. Kromě pár nepřesných hlaviček a přímého kopu Iličiće ale nebezpečná nebyla a naopak měla párkrát starosti u své branky. Ekdalova střela z dálky šla jen těsně vedle a mnohem nebezpečnější byla možnost Linetty, který z penaltového bodu vypálil jen do dobře postaveného gólmana.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    47
    Ani jeden z trenérů během poločasové přestávky nestřídal. Jedinou změnou tak zůstává vynucený příchod Ramíreze za zraněného Saponaru.
     
    48
    Nebezpečný brejk Atalanty tři na tři táhl Gómez a zakončoval Iličić. Emil Audero mu zmenšil střelecký úhel a střelu z pravé strany zneškodnil.
     
    49
    Hned vzápětí druhá slibná možnost pro tým z Bergama! Robin Gosens se ve skluzu natáhl po centru napříč malým vápnem a trefil pravou tyč Auderovy brány!
     
    50
    Bergamo právě vstřelilo branku!
    Do třetice se už Atalanta prosadila a v padesáté minutě se dostává do vedení! Josip Iličić přihrával mezi dvojici obráncu na DUVÁNA ZAPATU, který si šikovně zpracoval míč a přesto, že mu do střely sáhl Andersen, procedil pomalu běžící míč za brankovou čáru. Audero mezitím skákal do strany a už se nedokázal vrátit.
    50. Duván ZAPATA - 0:1
     
    52
    Gastón Ramírez hodně podrážděně vystartoval za hlavním rozhodčím, který mu a celé Sampdorii upřel rohový kop. Místo něj rozehrává Golini.
     
    53
    Iličić ztratil stabilitu a vpádu ještě dostal od Murrua ránu do hlavy. O faul se ale nejednalo a hrát mohou domácí fotbalisté.
     
    53
    Hlavní sudí Fabbri uklidňuje prudce eskalující emoce první žlutou kartu, kterou dostal Nicola Murru.
     
    54
    Na hřišti zůstali ležet hned dva hráči. Za hosty Mancini a za Sampdorii Ramírez, se kterým to na první pohled vypadá o malinko hůře.
     
    56
    Na startu druhé půle je to pořádná divočina. Se svou troškou tomu chtěl přidat i Sala, který vystřelil z dobrých třiatřiceti metrů nad břevno Goliniho brány.
     
    57
    Jacopo Sala si při zmíněné střele přivodil nějaké svalové zranění v oblasti levého kolena. Po ošetření se ale zvedl a zřejmě bude moci pokračovat.
     
    58
    Gabbiadini se nadvakrát dostal ke střele po přihrávce od Linettyho. Z nekomfortního postavení ale vůbec netrefil prostor hostující branky.
     
    59
    Střídání v týmu UC Sampdoria: ze hřiště odchází Jacopo Sala, přichází Bartosz Bereszyński.
     
    60
    Držení míče: 45% – 55%.
     
    61
    Atalanta podnikla několik útoků do trochu rozhozené obrany. Uklidnění přišlo až po nezachyceném přízemním centru z nohy Hanse Hateboera.
     
    63
    Gastón Ramírez dohrál Gómeze, kterému nepříjemně šlápl na nárt. Argentinský kapitán Bergama potřeboval trochu času na rozchození.
     
    64
    Další souboj mezi Ramírezem a Gómezem! Tentokrát ve vápně, kde si hostující hráč dal balón daleko od nohy a pak dosti zbytečně stáhl svého soka k zemi ve chvíli, kdy oba vybíhali pryč z šestnáctky.
     
    65
    Hostující kouč Gian Pier Gasperini si zřejmě neudržel nervy na uzdě a byl vykázán pryč ze hřiště.
     
    66
    Exekuce pokutového kopu se nadále odkládá. Hlavní rozhodčí Fabbri stále něco vysvětluje nespokojeným fotbalistům Atalanty.
     
    67
    Sampdoria právě vstřelila branku!
    Po nejlepším střelci Bergama se prosazuje i domácí kanonýr číslo jedna! FABIO QUAGLIARELLA prudce vypálil ze svého pohledu k levé tyči a Golinimu nebylo nic platné, že vystihl směr střely.
    67. Fabio QUAGLIARELLA - 1:1
     
    69
    Domácí se hned po rozehrávce opět ujali míče a získali pro sebe standardní situaci. U levé autové čáře fauloval Remo Freuler.
     
    70
    Dalekonosný centr směřoval do místa, kde se k hlavičce prodral gambijský stoper Omar Colley, jenže Goliniho branku o kousek minul.
     
    71
    A další faul v hostující neprospěch. Albin Ekdal se celým tělem natlačil před Gómeze a pak už to udělal velmi mazaně.
     
    72
    Karol Linetty se hlavou srazil s de Roonem a sudí k němu ihned volá členy domácího realizačního týmu.
     
    73
    Střídání v týmu Atalanta Bergamasca Calcio: ze hřiště odchází Alejandro Gómez, přichází Mario Pašalić.
     
    74
    Joachim Andersen udržel rychlost s kolumbijským útočníkem Zapatou a štrejchnul mu míč za postranní čáru. O vhazování se postará Gosens.
     
    75
    Dvaadvacetiletý domácí gólman dobře přečetl trajektorii centru letícího na Zapatu a sebral balón do svých rukavic.
     
    76
    Zapata si všiml, že mu po odkryté levé straně sprintuje Gosens. Německý křídelník odcentroval na Pašaliće, kterého Audero vynikajícím způsobem vychytal!
     
    77
    Bergamo právě vstřelilo branku!
    Hosté pokračovali v nebezpečném útoku a nakonec se dokázali vrátit do vedení! Audero lehce prodloužil centr letící přes malé vápno, na jehož levém kraji číhal ROBIN GOSENS a z ostrého úhlu vystřelil z voleje přesně k zadní tyči.
    77. Robin GOSENS - 1:2
     
    79
    Sampdoria má nanejvýš čtvrthodinu na odpověď. Nějakou chvíli si na ni musí ale počkat, protože Quagliarella po dlouhém nákopu na svou osobu balón neudržel.
     
    80
    Josip Iličić chvíli ležet ve středovém kruhu. Sám se ale zvedl a Bergamo může pokračovat v kompletním počtu.
     
    82
    Po docela divoké pasáži se hra přeci jen uklidnila. O něco více to nahrává do karet Atalantě, která teď docela jednoduše stráží těsný náskok.
     
    84
    Střídání v týmu UC Sampdoria: ze hřiště odchází Karol Linetty, přichází Grégoire Defrel.
     
    85
    Albin Ekdal si byl dobře vědom, že mu míč spadl na ruku a poslušně se zatáhl do míst, kam možná půjde hostující rozehrávka ze středu pole.
     
    86
    Gabbiadini na první pohled fauloval Gosense, jehož zásluhou bude hostující jedenáctka znovu rozehrávat z vlastní poloviny.
     
    87
    Střídání v týmu Atalanta Bergamasca Calcio: ze hřiště odchází Josip Iličić, přichází Timothy Castagne.
     
    88
    Golini vytáhl z rukávu zákrok zápasu a hlavně díky němu je Atalanta stále ve vedení! Mancini zleva výborně odcentroval, neustrážený Ekdal ještě lépe hlavičkoval, ale hostující gólman rychlým úskokem k levé tyči vytěsnil míč na roh.
    88. Albin Ekdal (SMD)
     
    89
    Ze standardky už Sampdoria nezahrozila. Hosté ale nedostali balón do bezpečných míst zůstávají zamčení ve vlastní šestnáctce.
     
    90
    Času na vyrovnání má Samdpporia ještě dost. Čtvrtý sudí ukazuje, že se bude nastavovat celých šest minut!
     
    90+1
    Dva zajímavé momenty na obou stranách. Sampdoria se dostala až do vápna, ale Defrel přes velkou snahu nezakončil. Následoval brejk Pašaliće, který neměl dostatek rychlosti na to, aby se odpoutal od posledního obránce.
     
    90+2
    Gabbiadiniho přízemní nahrávka se až ke Quagliarellovi nedostala. Jeden z hostů byl u míče první a odkopl jej za postranní čáru.
     
    90+3
    Výborně to z hostujícího pohledu udělal Duván Zapata, který vyvezl míč do bezpečí a ještě se nechal faulovat Ramírezem, jenž vyfasoval žlutou kartu.
     
    90+4
    Střídání v týmu Atalanta Bergamasca Calcio: ze hřiště odchází Robin Gosens, přichází José Luis Palomino.
     
    90+5
    Jedna z posledních domácích akcí skončila v samotném zárodku. Nabíhající Fabio Quagliarella byl dle názoru asistenta rozhodčího v těsném ofsajdu.
     
    90+5
    A ještě jedna žlutá karta. Viděl ji Duván Zapata, který přihrál pád po skluzu Andersena. Jiskřička naděje pro domácí tým tady ještě je.
     
    90+6
    Remo Freuler v protiútoku doběhl až do domácího vápna, kde ucítil kontakt s Colleym a švihl s sebou k zemi. Hlavní sudí opět tasil žlutou kartu udělenou za simulování.
     
    90+6
    Konec zápasu.
     
    Je dobojováno! Po klidné první půli jsme viděli pořádně divoký průběh druhého poločasu, ve které měly oba týmy několik šancí a z nich vyprodukovaly celkem tři góly. Skóre se otevřelo v padesáté minutě, kdy se prosadil kmenovaný hráč Sampdorie ve službách Atalanty – Duván Zapata. O sedmnáct minut později se prosadil i nejlepší kanonýr domácího týmu, když Quagliarella proměnil pokutový kop. Janovští na body přesto nedosáhli, neboť v 77. minutě neuhlídali Gosense, jenž rozhodl o těsném vítězství Bergama 2:1.
     
    Držení míče: 50 % : 50 %.
    Střely na branku: 6:6. Střely mimo: 5:7. Rohy: 4:7. Ofsajdy: 3:2. Fauly: 13:10.
     
    Z tohoto zápasu je to vše, děkujeme za pozornost. (17:02:48)

    Michal Břuchanský

    Góly: 67. Quagliarella (pen.) – 50. D. Zapata (Iličić), 77. Gosens

    Karty:   53. Murru (SMD), 90+3. G. Ramírez (SMD) – 90+5. D. Zapata (ABC), 90+6. Freuler (ABC)


    Držení míče: 50 % : 50 %.
    Střely na branku: 6:6. Střely mimo: 5:7. Rohy: 4:7. Ofsajdy: 3:2. Fauly: 13:10.
    Sampdoria Janov: Audero – Sala (59. Bereszyński), J. Andersen, Colley, Murru – Praet, Ekdal, Saponara (45+2. G. Ramírez), Linetty (84. Defrel) – Gabbiadini, Quagliarella (C).
    Náhradníci: Belec, Rafael Cabral – Bereszyński, Defrel, A. Ferrari, Jankto, G. Ramírez, Sau, J. Tavares, Tonelli, Vieira.

    Atalanta Bergamo: Gollini – Mancini, Djimsiti, A. Masiello – Hateboer, de Roon, A. Gómez (C) (73. Pašalić), Freuler, Gosens (90+4. Palomino) – Iličić (87. Castagne), D. Zapata.
    Náhradníci: Beriša, F. Rossi – Barrow, Castagne, Ibañez, Palomino, Pašalić, Pessina, Reca, Colpani.

    Rozhodca: Fabbri – Di Iorio, Posado