Bayern – Hertha 1:0 (kon.) | Freiburg – Augsburg 5:1 (kon.) | Mainz – Schalke 3:0 (kon.)
Mönchengladbach – Wolfsburg 0:3 (kon.) | Düsseldorf – Norimberk 2:1 (kon.)
koniec
Bayern Mníchov
1:0 (0:0)
Hertha BSC
Sobota 23.02.2019, 15:30 • Allianz Arena, Mnichov • Nemecká Bundesliga • 23. kolo
Predzápasové kurzy
     
    Vitajte pri on-line prenose zo zápasu FC Bayern Mníchov – Hertha BSC, ktorý sa odohrá v 23. kole nemeckej Bundesligy. Stretnutie sa začne o 15:30.
     
    FC Bayern Mníchov

    Bayern sa po rozpačitej prvej časti sezóny dostal do skvelej formy a vďaka zaváhaniam Dortmundu postupne sťahuje jeho náskok. Pred týmto kolom strácajú Mníchovčania na Borussiu už len tri body. Z piatich jarných zápasov vyhral Bayern štyri a z posledných desiatich ligových zápasov vyhral deväť. Jedinou stratou bola prehra 1:3 v Leverkusene. Rozohral sa už i Robert Lewandowski, ktorý je najlepším strelcom domácich s 13 strelenými gólmi a v tabuľke strelcov je na druhom mieste. Bayern vyhral doma posledné štyri zápasy a i do dnešného zápasu ide ako favorit.

    Posledných 5 zápasov:
    Hoffenheim – Bayern 1:3
    Bayern – Stuttgart 4:1
    Leverkusen – Bayern 3:1
    Bayern – Schalke 3:1
    Augsburg – Bayern 2:3
     
    Hertha BSC

    Hostia bojujú o európske poháre, na ktoré z desiateho miesta aktuálne strácajú tri body. Hertha strieda lepšie výsledky s horšími – z posledných piatich zápasov uhrala osem bodov a prehrala len doma s Wolfsburgom. Dokázala ale tiež jasne zvíťaziť v Mönchengladbachu či stratiť v nadstavenom čase vyhraný zápas proti Werderu. Pre slovenského fanúšika je určite skvelou správou, že najlepším strelcom tímu, a celkovo deviatym najlepším strelcom Bundesligy, je s 10 strelenými gólmi Ondrej Duda. Ten bude chcieť dnes určite nadviazať na gól z prvého vzájomného zápasu týchto dvoch tímov. Vonku ale patrí Hertha medzi priemer Bundesligy, keď v 11 zápasoch na ihriskách súperov získala len 15 bodov.

    Posledných 5 zápasov:
    Norimberg – Hertha 1:3
    Hertha – Schalke 2:2
    Hertha – Wolfsburg 0:1
    Mönchengladbach – Hertha 0:3
    Hertha – Brémy 1:1
     
    Vo vzájomných zápasoch je jasne úspešnejší Bayern. Ten ťahal od decembra 2009 do septembra 2016 sériu jedenástich výhier proti Herthe za sebou. V posledných štyroch vzájomných ligových zápasoch ale nedokázal Herthu poraziť – v minulej sezóne sa zrodili dve remízy (v Berlíne 2:2 a v Mníchove 0:0) a prvý vzájomný zápas v tejto sezóne vyhrala doma Hertha 2:0. Bola to prvá výhra Herthy nad Bayernom po deviatich rokoch.
     
    Úvodné zostavy:

    FC Bayern Mníchov: Neuer (C) – Kimmich, Süle, J. Boateng, Alaba – Goretzka, Javi Martínez, James Rodríguez – Gnabry, Lewandowski, Ribéry.
    Náhradníci: Ulreich – Coman, Rafinha, A. Davies, T. Müller, Th. Alcântara, Sanches.

    Hertha BSC: Jarstein – Stark, Rekik, Lustenberger – Lazaro, Grujić, Maier, Mittelstädt – Selke, Duda, Kalou (C).
    Náhradníci: Kraft – Klünter, Dárdai, Jastrzembski, Skjelbred, Darida, Baak.

    Rozhodca: Osmers – Gorniak, Kempter.
     
    Oba tímy práve nastupujú na ihrisko, zápas sa tak o chvíľu začne.
     
    Domáci Bayern bude hrať v červených dresoch, hostia v modrobielych.
     
    1
    Stretnutie sa práve začalo.
     
    1
    Výkop zápasu mali hostia, ktorí ale hneď pri prvom nákope dopredu loptu stratili.
     
    2
    Bayern sa s rozohrávkou nikam neponáhľa a kombinuje pred vlastnou šestnástkou. Hostia sa snažia napádať, Mníchovčania ale zatiaľ držia loptu pod svojou kontrolou.
     
    3
    Kimmich fauloval Mittelstädta, ktorý ho obral o loptu, a daroval hosťom priamy kop. Ten rozohral Duda a po teči jedného z hráčov Bayernu získala Hertha rohový kop.
     
    4
    Po Dudovom rohovom kope sa ocitol Kalou v ofsajde. Rozohrávať ofsajd bude brankár Bayernu Manuel Neuer.
     
    5
    Stark prihrával veľmi riskantne Lazarovi cez napádajúceho Lewandowského, hosťom sa ale napokon rozohrávka vydarila.
     
    6
    Pri pokuse o prenesenie hry na Dudu ale loptu zachytil Boateng. Od začiatku zápasu prebieha boj o stred poľa, kde prebieha množstvo tvrdých súbojov.
     
    7
    Domáci sa usadili na polovici Herthy. Ribéry hľadal kolmou prihrávkou Gnabryho, ten ale len trafil Lustenbergera.
     
    8
    Výborný center vyrazil Jarstein len ku Kimmichovi, ktorého strelu zablokoval na ďalší rohový kop domácich jeden z obrancov Herthy.
     
    9
    Neuer sa pokúsil zaskočiť obranu Herthy dlhým nákopom priamo na Lewandowského, poľský kanonier ale nedokázal loptu spracovať.
     
    10
    Bayern však získal loptu späť na svoje kopačky. Hostia napádajú veľmi vysoko, loptu ale zatiaľ nedokázali získať.
     
    11
    Teraz sa to ale Lazarovi podarilo. Prihrávkou na pravé krídlo uvoľnil Kaloua, ten ale svojim centrom trafil Boatenga, ktorý loptu odkopol do bezpečia.
     
    11
    Maier našiel nádhernou prihrávkou za obranu Selkeho, ktorý obišiel Neuera a do prázdnej brány strelil gól Herthy. Gól však neplatí, Selke totiž stál v momente Maierovej prihrávky v ofsajde.
    11. Davie Selke (HER)
     
    12
    Süle poslal ďalší nákop na Lewandowského, ani tentokrát ale nedokázal Poliak loptu spracovať. Následne však napádal Rekika, ktorého takmer pripravil o loptu.
     
    13
    Ribéry napokon získal loptu na kopačky Bayernu. Pokúsil sa i o individuálny prienik po ľavej strane, tam ho ale zastavila dvojica Maier – Duda.
     
    14
    Lewandowski preniesol hru na pravú stranu na Kimmicha, ktorý si loptu potiahol k šestnástke a prízemnou strelou minul bránu Jarsteina len o centimetre.
     
    15
    Lewandowského pri tejto prihrávke trafil do členku Grujić, po krátkom ošetrení sa ale vráti do hry.
     
    16
    James Rodríguez nacentroval z ľavej strany na zadnú tyč, Lewandowski ale zo záklonu poslal loptu len priamo na brankára Herthy Jarsteina.
     
    17
    Držanie lopty: 66 % : 34 %
     
    18
    Duda udržal loptu v súboji s Javim Martínezom a založil postupný útok Herthy. Po krátkej kombinácii na útočnej polovici ale loptu získal Ribéry.
     
    19
    Goretzka prihrávkou za obranu vysunul do nábehu Lewandowského, Jarstein však dobre prečítal tento úmysel a včas vybehol pred svoje pokutové územie, aby loptu odkopol do bezpečia.
     
    20
    Hertha drží loptu na útočnej polovici, obrana Bayernu jej ale zatiaľ nedovoľuje poslať z krídla nejaký center.
     
    21
    Nepresnú prihrávku pri stredovom kruhu opäť zachytil Ribéry, Stark mu ale veľmi rýchlo loptu odkopol. Rozohrávať tak bude brankár Bayernu Neuer, ku ktorému sa lopta dostala.
     
    22
    Gnabry si potiahol loptu z pravej strany, zasekol si Lustenbergera a z hranice šestnástky vystrelil. S jeho slabým pokusom po zemi nemal Jarstein problém a loptu chytil.
     
    23
    Na center z rohu si najvyššie vyskočil Javi Martínez, ktorý však poslal hlavou loptu nad Jarsteinovu bránu.
     
    25
    Lewandowski si konečne spracoval pas od Neuera, dobre sa s ním ale vrátil Lustenberger, ktorý ho pred vlastnou šestnástkou pripravil o loptu. Tú však Hertha dlho neudržala, pretože ju hneď odkopla pod tlakom na polovicu domácich.
     
    26
    Duda si spracoval loptu hruďou, hlavný rozhodca mu ale odpískal hru rukou. Opakovaný záber potvrdil, že hlavný rozhodca sa v tomto prípade zmýlil.
     
    27
    Goretzka si krásnou kľučkou obhodil v strede poľa Lustenbergera, ktorý ho stiahol k zemi. Hlavný rozhodca mu dohovára a ukazuje, že nabudúce to bude za kartu.
     
    28
    Kalou dostal prihrávku za obranu Bayernu a z pravej strany dokázal posunúť loptu za Neuera, toho však zastúpil pred bránkovou čiarou Boateng, ktorý loptu odkopol.
     
    29
    Hertha hrá zatiaľ výborný zápas a potvrdzuje, že pre Bayern je v poslednej dobe jedným z najnepríjemnejších súperov.
     
    31
    Hostia držali loptu na vlastnej polovici, Stark ale potom poslal nepresný nákop na Dudu a loptu tak získala domáca obrana.
     
    32
    Stark fauloval na vlastnej polovici Ribéryho, nasledovať tak bude priamy kop Bayernu. Jeho rozohrávku si berie na starosť James Rodríguez.
     
    33
    Priamy kop sa domácim nevydaril, i tak ale prišla veľká šanca Bayernu. Gnabry vysunul Ribéryho, ktorý si krásne prehodil Starka, zblízka ale len trafil brankára Jarsteina. Vzrušenie však bolo zbytečné, Ribéry stál v ofsajde.
     
    35
    Bayern zvýšil v posledných minútach svoju aktivitu, kombináciou na útočnej polovici sa mu ale nedarí sa dostať do streleckého zakončenia.
     
    36
    Lewandowski sa zrazil s Lusternbergerom, ktorého za sebou nevidel. Obaja ale budú v poriadku a budú pokračovať i bez ošetrenia.
     
    37
    Držanie lopty: 63 % : 37 %
    Strely: 5:2
     
    39
    Kalou obral o loptu Süleho a potom prihral do behu Maierovi, ktorého strela končí na tribúne za Neuerovou bránou.
     
    40
    V tejto chvíli je aktívnejšia Hertha. Kalou sa snažil prihrať Selkemu, trafil ale jeho päty, od ktorých sa lopta odrazila ku Kimmichovi.
     
    41
    Tempo zápasu je v druhej polovici prvého polčasu akési ospalé. Striel je veľmi málo a ani agresivita oboch tímov pri napádaní nie je až taká vysoká.
     
    42
    Alaba posielal dlhý nákop dopredu, Lewandowski sa však ocitol v ofsajde a nemohol tak pokračovať v hre.
     
    44
    James Rodríguez našiel krásnou prihrávkou na ľavú stranu Alabu, ktorého spätnú prihrávku zablokoval na rohový kop Stark.
     
    45
    Rohový kop letel na zadnú tyč na Goretzku, ktorému doslova zobral loptu z hlavy brankár hostí Jarstein.
     
    45
    Prvý polčas sa skončil.
     
    Domáci fanúšikovia vyprevádzajú svojich obľúbencov do kabíny slabým piskotom. Bayernu sa totiž prvý polčas veľmi nevydaril a Hertha mu bola úplne vyrovnaným súperom. Hostia sú skvele pripravení na útoky domácich a i taký útočník, ako je Lewandowski, sa v prvom polčase nedostal okrem ofsajdov a niekoľkých prihrávok k ničomu. Ak teda chce Bayern dnes získať všetky tri body, tak bude musieť v druhom polčase poriadne pridať. Tento výkon mu totiž na výhru dnes rozhodne stačiť nebude.
     
    Druhý polčas sa začne približne o 16:31.
     
    46
    Začal sa druhý polčas.
     
    46
    Striedanie v tíme FC Bayern Mníchov: z ihriska odchádza Leon Goretzka, prichádza Thiago Alcântara.
     
    47
    Bayern vstúpil do druhého polčasu aktívne a zatlačil Herthu pred jej pokutové územia. Gnabryho prienik po pravom krídle nebol úspešný, a tak preniesol hru na opačnú stranu.
     
    48
    Na oblúčik Lewandowského si nabiehal Kimmich, pred ním ale loptu poslal na rohový kop Stark.
     
    49
    Rohový kop odvrátila obrana hostí, lopta sa ale znovu vrátila k domácim, ktorí pokračujú v tlaku. Kimmichov center na Lewandowského poslal na ďalší rohový kop Bayernu Stark.
     
    50
    A dopadol úplne presne ako ten predošlý. Center odhlavičkovala obrana Herthy, opäť ale len naspäť k červeným.
     
    51
    Žltú kartu za podrazenie Dudu dostáva Joshua Kimmich (FC Bayern Mníchov). Hertha bude zahrávať priamy kop.
     
    52
    Lazarov center preletel celou šestnástkou Bayernu až do autu na opačnej strane.
     
    53
    Alaba strieľal zo strednej vzdialenosti, strelu ale zablokoval jeden z obrancov Herthy. Na trávniku sa medzi tým objavilo niekoľko holubov, ktorým sa nechce odletieť preč.
     
    54
    Bohužiaľ holuby na trávniku sú asi tým najzaujímavejším, čo sa v druhom polčase zatiaľ udialo. Bayern síce má loptu pod kontrolou, k ničomu to ale zatiaľ nevedie a podobne to skončilo i teraz, keď hľadal Alcântara Jamesa Rodrígueza. Nákop chytil brankár hostí Jarstein.
     
    55
    Na druhej strane odkopol Lazarov center na rohový kop Süle.
     
    56
    Obrovská príležitosť Herthy! Selke si narazil loptu s Dudom a nabehol si na spätnú prihrávku. Strelou po zemi obstrelil Neuera, pätou ale vyrazil loptu letiacu do brány Kimmich.
    56. Davie Selke (HER)
     
    57
    Duda rozohral rohový kop centrom na zadnú tyč na Kaloua, ten ale namieril hlavou mimo Neuerovu bránu.
     
    58
    Striedanie v tíme FC Bayern Mníchov: z ihriska odchádza Franck Ribéry, prichádza Kingsley Coman.
     
    59
    Stark zablokoval ďalší center z ľavej strany na rohový kop. V tejto činnosti je jednoznačne najlepším hráčom zápasu.
     
    60
    Kimmichov center potom vyboxoval do bezpečia brankár Herthy Jarstein. Napokon Hertha získa i loptu, pretože útočným faulom pri nábehu sa previnil Lewandowski.
     
    61
    Z tribún sa začína ozývať piskot. Loptu má totiž Manuel Neuer a nemá na koho rozohrať, pretože všetci hráči Bayernu sú obsadení.
     
    62
    Bayern dal gól!

    Obrovská chyba brankára Herthy darovala domácim prvý gól! Jarstein vybehol na center Jamesa Rodrígueza z rohového kopu, nechal sa ale predskočiť niekoľkými hráčmi, medzi ktorými najvyššie vyskočil JAVI MARTÍNEZ a ten poslal hlavou loptu do prázdnej brány Herthy.
    62. Javi Martínez (BAY) - 1:0
     
    64
    Kalou dostal po Selkeho prihrávke loptu v strede poľa, zbytočne ale kľučkoval a prišiel o ňu.
     
    65
    Hostia tak museli rýchlo zacúvať do obrany a podarilo sa im to. Comana donútili vystreliť vysoko nad Jarsteinovu bránu.
     
    66
    Na zemi sa bez cudzieho zavinenia ocitol Kingsley Coman. Vypadá to na svalové zranenie a vynútené striedanie.
     
    67
    Striedanie v tíme FC Bayern Mníchov: z ihriska odchádza Kingsley Coman, prichádza Thomas Müller.
     
    68
    Müller svojim prvým dotykom poslal do šestnástky center, ktorý zrazil na rohový kop Lustenberger.
     
    69
    Kimmichov center odhlavičkoval Mittelstädt, lopta sa však vrátila ku Kimmichovi. Jeho druhý center odhlavičkoval pre zmenu Rekik.
     
    70
    Coman zamieril priamo do kabíny. Na trávniku medzi tým fauloval Alcântara v strede poľa Dudu.
     
    71
    Gnabry sa rozbehol za kolmicou Jamesa Rodrígueza, čiarový rozhodca mu ale odmával ofsajd.
     
    72
    Mittelstädt vybojoval v stredovom kruhu loptu pre hostí, ktorí rozvíjajú svoju kombináciu na útočnej polovici a postupne sa približujú k šestnástke Bayernu.
     
    73
    Selke ju ale loptu v súboji s Boatengom stratil a obranca Bayernu založil rýchly protiútok, na konci ktorého bolo zakončenie Gnabryho. Jarstein si s touto slabou strelou bez problémov poradil.
     
    75
    Gnabry obišiel na ľavom krídle dvoch protivníkov, pri prieniku do šestnástky mu ale lopta odskočila. Stark ju však odkopol len k Alcântarovi, ktorý vystrelil vysoko nad bránu Herthy.
     
    76
    Maiera obral o loptu Kimmich, hostia ju ale získali späť. Hostia zvyšujú svoju aktivitu. Tréner hostí má ešte navyše k dispozícii všetky tri striedania.
     
    78
    Teraz sa ale Berlínčania musia brániť. Kimmich sa tlačil k bráne z pravej strany, Mittelstädt mu však loptu odkopol do autu.
     
    79
    Striedanie v tíme Hertha BSC: z ihriska odchádza Salomon Kalou, prichádza Dennis Jastrzembski.
     
    79
    Striedanie v tíme Hertha BSC: z ihriska odchádza Arne Maier, prichádza Pal Dárdai.
     
    80
    Lustenberger trafil spätnou prihrávkou Kimmicha, útok domácich sa ale nekonal, pretože James Rodríguez pri tom fauloval.
     
    81
    Hlavný rozhodca teraz trochu pomohol Herthe, keď nechtiac zastavil prihrávku Bayernu na Müllera. Hostia ale loptu okamžite stratili a musia bežať späť.
     
    82
    Lewandowski pri nábehu na Gnabryho kolmicu fauloval Lustenbergera. Hneď potom sa faulom previnil i Gnabry.
     
    84
    Karim Rekik sa v hlavičkovom súboji zrazil s Lewandowským a po tom, čo sa obaja zdvihli, sa mu postavil do cesty, udrel ho do tváre a sotil ho na zem. Za tento nepochopiteľný zákrok tak dostáva červenú kartu a Bayern bude mať priamy kop z nebezpečnej streleckej pozície.
     
    86
    Alaba vystrelil z priameho kopu k ľavej tyči. Jarstein jeho strelu vyrazil len k dobiehajúcemu Müllerovi, ktorý z bezprostrednej blízkosti tesne minul bránu hostí.
    86. Thomas Müller (BAY)
     
    88
    Zápas sa v závere poriadne pritvrdil a vypadá to, že hráči Herthy začínajú byť frustrovaní z vývoja zápasu. Jastrzembski pri napádaní strčil do rozohrávajúceho Alabu.
     
    89
    Selke zasiahol hlavou center z pravej strany, Kimmich však loptu ešte tečoval na rohový kop.
     
    90
    Bude sa hrať ešte štyri minúty.
     
    90+1
    Žltú kartu za zdržovanie hry pri rozohrávke rohového kopu dostáva James Rodríguez (FC Bayern Mníchov).
     
    90+2
    Jastrzembski obišiel Süleho, Boateng ale jeho center odhlavičkoval. Na opačnej strane zasiahol Stark loptu rukou pred nabiehajúcim Lewandowským, penalta sa ale kopať nebude.
     
    90+3
    Ondrej Duda vystrelil spoza šestnástky k ľavej tyči, Neuer ale nemal s jeho prízemným pokusom žiaden problém.
     
    90+4
    Gnabry sa prekľučkoval z ľavého krídla do šestnástky, tam mu ale odkopol loptu Stark. Hostia majú čas ešte na posledný rýchly útok.
     
    90+4
    Grujić však veľmi dlho váhal, či prihrať alebo vystreliť, a napokon jeho slabučký center chytil brankár Bayernu Neuer.
     
    90+5
    Koniec zápasu.
     
    Zápas neponúkol veľa futbalovej krásy a Bayern sa na víťazstvo poriadne natrápil, napokon ale získal tri body. Hertha predviedla skvelý defenzívny výkon a domácim nedovolila skoro nič, dopredu však tiež toho veľa nevymyslela a ak sa dostala do gólovej príležitosti, tak ju nepremenila. Rozhodujúcim sa tak stal gól Javiho Martíneza, ktorý padol po hrubej chybe brankára Herthy Jarsteina. Bayern dnes nemôže byť spokojný s ničím okrem troch bodov, vďaka tejto výhre sa však bodovo dotiahol na prvý Dortmund, ktorý má ale zápas k dobru. Hertha je na desiatom mieste a na pohárovú 6. priečku stráca 4 body.
     
    Držanie lopty: 59 % : 41 %.
    Strely na bránu: 4:2.
    Strely mimo: 6:4.
    Rohy: 11:3.
    Ofsajdy: 6:2.
    Fauly: 12:6.
     
    To je odo mňa z tohto zápasu všetko. Ďakujem vám za pozornosť a prajem pekný zvyšok soboty. (17:30:35)

    Michal Sadlek

    Góly: 62. Javi Martínez

    Karty:   51. Kimmich (BAY), 90+1. James Rodríguez (BAY)   84. Rekik (HER)


    Držení míče: 59 % : 41 %.
    Střely na branku: 4:2. Střely mimo: 6:4. Rohy: 11:3. Ofsajdy: 6:2. Fauly: 12:6.
    Bayern Mníchov: Neuer (C) – Kimmich, Süle, J. Boateng, Alaba – Goretzka (46. Th. Alcântara), Javi Martínez, James Rodríguez – Gnabry, Lewandowski, Ribéry (58. Coman, 67. T. Müller).
    Náhradníci: Ulreich – Coman, Rafinha, A. Davies, T. Müller, Th. Alcântara, Sanches.

    Hertha BSC: Jarstein – Stark, Rekik, Lustenberger – Lazaro, Grujić, Maier (79. Dárdai), Mittelstädt – Selke, Duda, Kalou (C) (79. Jastrzembski).
    Náhradníci: Kraft – Klünter, Dárdai, Jastrzembski, Skjelbred, Darida, Baak.

    Rozhodca: Osmers – Gorniak, Kempter