Everton – Bournemouth 2:0 (kon.) | Tottenham – Manchester United 0:1 (kon.)
koniec
Everton FC
2:0 (0:0)
AFC Bournemouth
Nedeľa 13.01.2019, 15:15 • Goodison Park, Liverpool • Anglická Premier League • 22. kolo
Predzápasové kurzy
     
    Vítame Vás pri on-line prenose. Stretnutie sa začne o 15:15.
     
    Vitajte pri zápase 22. kola anglickej Premier League, v ktorom sa stretnú Everton FC a AFC Bournemouth.
     
    Everton FC

    Domáci tím už rozhodne zažil i lepšie sezóny, ako je tá aktuálne prebiehajúca. Everton po sľubnom začiatku tabuľkou klesá a pred dnešným zápasom je až na 11. mieste. Čo je však pre domácich asi horšie, je ich forma. Everton z posledných desiatich zápasov vyhral len dva, z posledných piatich zápasov prehral štyri a posledné dva zápasy prehral najtesnejším možným výsledkom 0:1 proti tímom, ktoré rozhodne boli hrateľné (Brighton a Leicester), Domáci sa tak potrebujú konečne chytiť a tabuľkový sused s rovnakým počtom bodov by mal byť na to ideálny súper.

    Posledných 5 zápasov:
    Manchester City – Everton 3:1
    Everton – Tottenham 2:6
    Burnley – Everton 1:5
    Brighton – Everton 1:0
    Everton – Leicester 0:1
     
    AFC Bournemouth

    Hostia, narozdiel od domácich, asi budú s priebehom tohto ročníku celkom spokojní. V tabuľke sú hneď za svojim dnešným súperom na 12. mieste s rovnakým bodový ziskom. Ani ich forma ale rozhodne nie je dobrá, v posledných šiestich zápasoch totiž získali len štyri body. V minulom kole dokázali doma aspoň získať bod po prestrelke 3:3 s Watfordom, predtým ale utrpeli debakle od Tottenhamu (0:5) a Manchesteru United (1:4). Pre Bournemouth tak platí to isté, čo pre Everton – tím sa potrebuje chytiť a dnes má na to asi ideálneho súpera.

    Posledných 5 zápasov:
    Wolverhampton – Bournemouth 2:0
    Bournemouth – Brighton 2:0
    Tottenham – Bournemouth 5:0
    Manchester United – Bournemouth 4:1
    Bournemouth – Watford 3:3
     
    Dnes uvidíme ôsmy vzájomný zápas týchto dvoch tímov v Premier League od postupu Bournemouthu medzi anglickú elitu. Everton všetky predošlé domáce zápasy vyhral a i celková prvoligová bilancia vo vzájomných zápasoch je na jeho strane, keď vyhral trikrát, dvakrát vyhral Bournemouth a dvakrát sa zápas skončil remízou. Remízou sa skončil i prvý vzájomný zápas v tejto sezóne (2:2).
     
    Úvodné zostavy:

    Everton FC: Pickford – Coleman (C), M. Keane, K. Zouma, Digne – Gueye, A. Gomes – Lookman, G. Sigurdsson, Bernard – Richarlison.
    Náhradníci: Stekelenburg – Walcott, Y. Mina, Tosun, Davies, Calvert-Lewin, Kenny.

    AFC Bournemouth: Begović – Clyne, S. Cook (C), Aké, A. Smith – Stanislas, Lerma, Gosling, Fraser – Brooks – J. King.
    Náhradníci: Boruc – Surman, Mousset, Ibe, Daniels, Rico, Simpson.

    Rozhodca: Taylor – Beswick, Nunn.
     
    Oba tímy nastupujú na ihrisko a zápas sa tak o chvíľu začne. Domáci budú hrať v modrých dresoch, hostia v bielych.
     
    1
    Stretnutie sa práve začalo.
     
    1
    Výkop zápasu mali hostia, ktorí okamžite prešli do postupného útoku na útočnej polovici.
     
    2
    A hneď mohla prísť prvá možnosť hostí. Pred Stanislasom, ktorý si nabehal na prízemnú prihrávku z ľavej strany, loptu na poslednú chvíľu odkopol Coleman.
     
    3
    Domáci prvýkrát v zápase získali loptu a i oni prechádzajú do postupnej kombinácie.
     
    4
    Coleman pri autovej čiare dohral Frasera, ktorý teraz trochu kríva. Rozhodca si ale všimol až zákrok Brooksa na Gueyeho, domáci tak budú mať štandardnú situáciu.
     
    5
    Táto štandardka sa veľmi nevydarila, po prihrávke Lookmana sa však dostal k zakončeniu z hranice šestnástky Sigurdsson a Begović musel po prvýkrát úspešne zasiahnuť.
     
    6
    Tímy sa zatiaľ skôr oťukávajú. Ani jeden z nich nechce hneď na začiatku otvoriť hru, a tak sledujeme hlavne boj o stred poľa.
     
    7
    Pickfordovi sa vôbec nevydaril odkop po malej domov a po nákope do autu daroval loptu hosťom.
     
    8
    Hostia sa usadili na útočnej polovici a po skvelom centri Clynea sa dostali do prvej veľkej šance. Coleman totiž nedokázal center odvrátiť, takže sa dostal k Fraserovi na druhej strane a ten ešte vracal loptu pred bránu Kingovi. Útočník hostí loptu len jemne tečoval a so šťastím sa zastavila medzi nohami brankára Pickforda.
     
    9
    Bieli sa osmeľujú čoraz viac. Brooks sa uvoľnil na pravom krídle a prihrával po zemi do šestnástky, tam ale nebol nikto z Bournemouthu. Následne fauloval Bernard na pravej strane Brooks, hostia tak tiež získavajú priamy kop zo zaujímavej pozície.
     
    10
    Fraserov center preletel na zadnú tyč, kde loptu jeho spoluhráči nedokázali usmerniť smerom na bránu.
     
    11
    Brooks potom spadol po svojom prieniku v súboji so Zoumom, rozhodca penaltu neodpískal.
     
    12
    Fraser si spracoval ťažký nákop zo stredu poľa a prihral na stred Lermovi. Ten nijak neváhal a zo zhruba 30 metrov vystrelil, avšak veľmi nepresne.
     
    13
    Na druhej strane chcel vyskúšať šťastie Lookman, pri svojej strele sa ale pošmykol a navyše ju ešte zablokoval jeden z obrancov Bournemouthu.
     
    14
    Po obrovskej chybe Zoumu získal loptu King. Pred šestnástkou ju ešte posunul Brooksovi, ktorý sa dostal až pred brankára Pickfordovi a dokonca ho i prekonal, lopta sa ale dokotúľala len do pravej tyče.
    14. David Brooks (BTH)
     
    15
    Everton nevstúpil do zápasu vôbec dobre a hostia už mali dve výborné príležitosti.
     
    16
    Bernardov prienik z ľavého krídla nebol úspešný, krídelník domácich ale získal aspoň rohový kop.
     
    17
    Ten sa ale vôbec nevydaril a domáci museli rýchlo bežať späť, pretože King obišiel dvoch z troch brániacich hráčov Evertonu. Obrana Evertonu si napokon poradila a Brooks, ktorý dostal loptu pred šestnástkou, bol vytlačený mimo streleckú pozíciu.
     
    18
    Stanislas stratil loptu pri rozohrávke a domáci tak môžu založiť svoju ďalšiu útočnú kombináciu.
     
    19
    Gomes sa dostal do menšej diskusie s Goslingom po tom, čo zozadu tvrdo zrazil k zemi Kinga. Rozhodca Gomesovi zatiaľ len dohovára.
     
    20
    Lerma zachytil ďalšiu mizernú rozohrávku domáceho brankára Pickforda a okamžite sa snažil vysunúť za obranu Kinga. Keane skvele zasiahol a loptu sklzom vypichol do autu.
     
    21
    Obrovský piskot sa z tribún spustil po súboji Akého s Richarlisonom, kde hlavný rozhodca neodpískal faul hosťujúceho obrancu. Hra ale pokračuje ďalej.
     
    22
    A po tretíkrát rozohral brankár Pickford nepresne. Ľahkú prihrávku od obrancu poslal do autu.
     
    23
    Digne si chcel naraziť loptu s Bernardom, narážačka ale skončila v aute a do útoku môžu opäť vyraziť hostia, ktorí sú zatiaľ jednoznačne nebezpečnejší.
     
    24
    Gueye pred pokutovým územím poslal k zemi Smitha a aby toho utrpenia ešte nebolo pre obrancu hostí dosť, tak naňho spadol Gomes. Smith je ošetrovaný na ihrisku a potom budú mať hostia priamy kop zo zaujímavej streleckej pozície.
     
    25
    Rozohrávka priameho kopu sa zdržuje kvôli kurióznemu dôvodu – silný vietor posúva Stanislasovi loptu z miesta previnenia.
     
    26
    Konečne mohol Stanislas rozohrať a neurobil to vôbec zle – trafil presne k pravej tyči a Pickford musel loptu vyraziť na rohový kop.
    26. Junior Stanislas (BTH)
     
    27
    Strely: 2:6
     
    28
    Znovu rozohral Pickford zle a hostia jeho rozohrávku zachytili. Následný center Frasera doletel do stredu pokutového územia na Kinga, útočník hostí ale loptu netrafil úplne dobre, a tak letí nad bránu Evertonu.
     
    29
    Na druhej strane musel rýchlo vybehnúť zo svojej brány Begović, pretože spoluhráč mu poslal veľmi slabú malú domov a za loptou bežal Richarlison. Bosnianskému brankárovi sa to podarilo a loptu bez váhania odkopol na tribúnu.
     
    31
    Konečne sa i domácim vydaril rýchly útok. Lookman sa uvoľnil na pravom krídle a nacentroval na Bernarda, ktorý bol trestuhodne voľný v strede pokutového územia. Ten ale poslal loptu hlavou mimo.
     
    32
    Brooks bol opäť zrazený na zem pred pokutovým územím Evertonu. Hostia budú mať ďalšiu zaujímavú štandardnú situáciu.
     
    33
    Fraser poslal center na zadnú tyč, kde loptu poslal na rohový kop Keane.
     
    34
    I rohový kop rozohral Fraser, loptu odhlavičkoval na prednej tyči Richarlison a domáci môžu vyraziť do rýchleho protiútoku.
     
    35
    Bernardov center asi k prekvapeniu všetkým preletel až k Lookmanovi na zadnej tyči, kým sa však záložník domácich zorientoval, tak mu loptu odkopol do autu Clyne.
     
    36
    Stanislas prihral na pravú stranu Clyneovi, ktorý bol v evidentnom ofsajde. Rozhodcovia si to ale nevšimli a namiesto toho budú hostia zahrávať rohový kop.
     
    37
    Ani tento roh ale nepriniesol žiadnu nebezpečnejšiu situáciu, následne ale Digne zrazil Fraserov center rukou k brankárovi Pickfordovi. Penalta sa nepíska.
     
    38
    I domáci získali rohový kop, dopadol ale ako ten hosťujúci pred chvíľou. Sigurdssonov center odhlavičkoval na prednej tyči Lerma.
     
    38
    Prvú žltú kartu zápasu dostáva za podkopnutie Smitha Bernard (Everton FC).
     
    39
    Lookman získal loptu od Digneho a hneď nacentroval na zadnú tyč, kde si nabiehal Bernard. Tomu chýbalo niekoľko centimetrov, aby loptu poslal do odkrytej brány.
     
    41
    Domáci ku koncu polčasu pridali a za hustého dažďa získavajú postupne prevahu. Colemanov center zrazil Aké na ďalší rohový kop domácich.
     
    42
    Sigurdssonov roh preletel len na druhú stranu, tam sa však k lopte dostal Digne, ktorý loptu nacentroval späť do šestnástky. Na center si najvyššie vyskočil úplne voľný Keane a jeho hlavička sa zhora obtrela o spojnicu brány hostí.
    42. Michael Keane (EVE)
     
    43
    Bernard obral o loptu Clynea a po jeho prihrávke fauloval Gosling Richarlisona pred pokutovým územím. Domáci budú zahrávať priamy kop z pomerne dobrej streleckej pozície.
     
    44
    Digne trafil z priameho kopu múr a podobne dopadol i jeho druhý pokus.
     
    45
    Bernard sa dobre uvoľnil na ľavej strane a našiel v strede voľného Sigurdssona. Islanďan si loptu zastavil a vystrelil, avšak nepresne.
     
    45
    Bude sa hrať ešte jednu minútu.
     
    45+1
    Posledná minúta sa už odohráva v strede poľa a ani jeden z tímov sa nejak výrazne neženie dopredu. Všetci sa asi už tešia do kabín, pretože v Liverpoole sa spustila hotová prietrž mračien.
     
    45+1
    Prvý polčas sa skončil.
     
    Hostia boli väčšinu prvého polčasu nebezpečnejší a vytvorili si niekoľko zaujímavých príležitostí, pričom v najväčšej z nich trafil Brooks tyč brány Evertonu. Domáci sa dostali do hry až ku koncu prvého polčasu, i oni ale svoje možnosti zahodili. Dúfajme teda, že v druhom polčase uvidíme presnejšie koncovky a konečne i nejaké góly.
     
    Druhý polčas sa začne približne o 16:18.
     
    46
    Začal sa druhý polčas.
     
    46
    Výkop druhého polčasu mali domáci, ktorí okamžite prešli do útočnej akcie. Z hranice šestnástky strieľal z prvej Gomes, jeho strela letela vysoko nad bránu hostí.
     
    47
    Sigurdssonov center letel na zadnú tyč, kde si nabiehal maličký Bernard, tomu ale chýbalo niekoľko centimetrov, aby mohol loptu zasiahnuť.
     
    49
    Po rohovom kope vznikol pred bránou hostí veľký chaos. Lopta sa odrazila na ľavú stranu k Richarlisonovi, ktorého hlavičku najprv zblokoval obranca Bournemouthu a následnú dorážku vykopol presne na bránkovej čiare Aké. Skvelý obranný zákrok!
    49. Nathan Aké (BTH)
     
    50
    Prvý útok hostí končí Colemanovým blokom Smithovho centru. Bournemouth získava rohový kop.
     
    51
    I hostia už si vypracovali obrovskú príležitosť v druhom polčase. Na center z rohového kopu si najvyššie vyskočil kapitán hostí Cook, ktorého hlavička letela len pár centimetrov nad bránu Evertonu.
     
    52
    Hostia získali ďalší rohový kop, po ktorom sa lopta po zakončení Brooksa odrazila od ruky Zoumu. Penalta sa nepíska.
     
    54
    Lerma zrazil k zemi prenikajúceho Bernarda zhruba v strede polovice Bournemouthu. Domáci budú mať priamy kop zo zhruba 30 metrov.
     
    55
    Sigurdsson poslal cez múr len jemný oblúčik na nabiehajúceho Zoumu, ten sa ale k lopte nedostal. Odrazenú loptu chcel aspoň poslať na bránu Bernard, jeho strela však bola veľmi nepresná.
     
    56
    Brooks na druhej strane poslal kolmicu na nabiehajúceho Stanislasa, toho ale nachytala obrana Evertonu v ofsajde.
     
    58
    Clyne prihral hruďou center Evertonu brankárovi Begovićovi, pretože si tesne za ním už nabiehal do streleckej pozície Bernard.
     
    59
    Gosling s Fraserom si chceli naraziť loptu pred šestnástkou Evertonu, modrí si ale dali pozor a o loptu ich pripravili.
     
    60
    Gomes pekným prenesením hry na Lookmana založil útočnú akciu, na konci ktorej Colemanov center zrazil na rohový kop Aké. Spomalený záber odhalil, že Aké zahral rukou, ani tentokrát sa ale nepíska penalta.
     
    61
    Everton FC dal gól!

    Rohový kop preletel na druhú stranu, odkiaľ nacentroval Digne presne na KURTA ZOUMU a francúzsky obranca hlavou prestrelil vybiehajúceho brankára Begovića. Pre Zoumu je to prvý gól za Everton.
    61. Kurt Zouma (EVE) - 1:0
     
    63
    Hostia sa snažili o rýchlu odpoveď, nákop z vlastnej polovice ale King nemal šancu dostihnúť.
     
    64
    Everton sa po priebehu druhého polčasu, v ktorom je zatiaľ rozhodne aktívnejší, dostal do zaslúženého vedenia. Uvidíme, ako zareagujú hostia na tento stav.
     
    65
    Domáci ale naďalej držia loptu a kombinujú pred pokutovým územím hostí.
     
    65
    Žltú kartu za protesty dostáva Michael Keane (Everton FC).
     
    66
    Žltú kartu za protesty dostáva André Gomes (Everton FC).
     
    66
    Žltú kartu za protesty dostáva Kurt Zouma (Everton FC).
     
    68
    Striedanie v tíme AFC Bournemouth: z ihriska odchádza Junior Stanislas, prichádza Lys Mousset.
     
    69
    Brooks sa snáď prvýkrát v druhom polčase dostal k lopte na útočnej polovici, jeho prihrávka na striedajúceho Mousseta ale nebola presná a skončila za bránkovou čiarou.
     
    70
    Clyne odhlavičkoval Sigurdssonov center priamo pred nabiehajúcim Richarlisonom. Následne práve brazílsky útočník fauloval.
     
    71
    Držanie lopty v druhom polčase: 55 % : 45 %
     
    72
    Hostia zatlačili domácich na ich útočnú polovicu a všetci hráči v modrom sú poctivo zoradení pred vlastným pokutovým územím.
     
    73
    Gomes trafil po odohraní lopty Cooka. Pokojne mohol za tento zákrok dostať druhú žltú kartu, rozhodca ale neodpískal ani faul.
     
    74
    King obral Gomesa na pravej strane a Gomes mu následne skočil na nohu. Hostia budú mať priamy kop z pravej strany, ešte predtým ale musí byť King ošetrený.
     
    75
    Fraserov center zasiahol hlavou jeden z hráčov Bournemouthu a Pickford ho následne musel vyboxovať preč z pokutového územia.
     
    76
    Tlak hostí ale pokračuje. Rohový kop poslal hlavou na bránu King, Pickford bol na bránkovej čiare pripravený a loptu chytil.
     
    77
    A možnosť prišla i na druhej strane. Na krásny Sigurdssonov center si nabehol Richarlison a tiesnený obrancom poslal loptu hlavou v páde tesne mimo Begovićovu bránu.
    77. Richarlison (EVE)
     
    78
    Striedanie v tíme Everton FC: z ihriska odchádza Bernard, prichádza Theo Walcott.
     
    79
    Mousset poslal do nábehu na pravom krídle Kinga, center nórskeho útočníka už ale nebol presný a z pokutového územia ho odkopol strelec zatiaľ jediného gólu zápasu Zouma.
     
    80
    Richarlison zastavil útočnú akciu faulom vo vzdušnom súboji. Hostia okamžite rozohrali a vyrútili sa na druhú stranu.
     
    81
    Dlho ale loptu neudržali a musia sa brániť. Sigurdsson si ale nerozumel s Lookmanom a lopta sa dostala dozadu až k brankárovi domácich Pickfordovi.
     
    83
    Striedanie v tíme AFC Bournemouth: z ihriska odchádza David Brooks, prichádza Jordon Ibe.
     
    83
    Richarlison si nabehol na pekný pas Sigurdssona a po tom, čo si potiahol loptu do strany, vystrelil. Jeho pokus letel nad bránu hostí.
     
    84
    Žltú kartu dostáva Richarlison (Everton FC), ktorý si vo vzdušnom súboji s Cookom pomohol lakťom. Rozhodca mu už evidentne spočítal všetky predošlé drobné fauly.
     
    86
    Blíži sa koniec riadnej hracej doby a hráči Bournemouthu sa stále nedostali k poriadnemu tlaku. Nad Goodison Parkom sa ale asi ženia všetci čerti, pretože husto padá dážď so snehom a fúka tak silný vietor, že hráči majú problém kontrolovať loptu.
     
    87
    Striedanie v tíme Everton FC: z ihriska odchádza Richarlison, prichádza Dominic Calvert-Lewin.
     
    88
    Pickford zachránil svoj tím! Prihrávku Goslinga prepustil King na nabiehajúceho Frasera, proti ktorému včas vybehol Pickford a loptu mu vyrazil. Hostia ale následne po faule domácich získali priamy kop z ľavej strany.
     
    89
    Center Frasera z priameho kopu vyboxoval Pickford len do strany, kde domáci opäť faulovali.
     
    90
    Hostia majú teraz drvivý tlak a do šestnástky Evertonu letí jeden center za druhým. Rozhodcovi ale úplne uniklo, že pri jednom z centrov potiahol Gomes, ktorý už má žltú kartu, Lermu za vlasy.
     
    90
    Bude sa hrať ešte päť minút.
     
    90+1
    Gosling si nabehol za prihrávkou Mousseta a chcel zakončiť. Prvý pokus mu však zblokoval Keane a druhý brankár Pickford.
     
    90+3
    Striedanie v tíme Everton FC: z ihriska odchádza Gylfi Sigurdsson, prichádza Yerry Mina.
     
    90+3
    Rohový kop odvrátila obrana Evertonu na ďalší rohový kop.
     
    90+4
    Fraser nacentroval tak, že loptu nedokázal nikto zasiahnuť a Pickford za ňou bežal až k rohovej zástavke, odkiaľ ju odkopol na polovicu Bournemouthu.
     
    90+5
    Ďalší center hostí bol zablokovaný na rohový kop.
     
    90+5
    Fraserov center zasiahol hlavou Mousset, tiesnený niekoľkými hráčmi ale nedokázal loptu umiestniť, a tak letela priamo na brankára Pickforda.
     
    90+5
    Everton FC dal gól!

    Je hotovo! Hostia stratili loptu na vlastnej polovici a domáci zaútočili do otvorenej obrany. Lookman prihral do pokutového územia na úplne voľného DOMINICA CALVERT-LEWINA a ten z prvej poslal loptu presne k pravej tyči Begovićovej brány.
    90+5. Dominic Calvert-Lewin (EVE) - 2:0
     
    90+6
    Koniec zápasu.
     
    Everton bol, narozdiel od prvého polčasu, v tom druhom výrazne aktívnejší a svoju aktivitu korunoval dvoma gólmi. Bournemouth sa k väčším príležitostiam dostal až v závere, ani jednu ale nedokázal premeniť, a tak na pôde Evertonu prehral i štvrtý vzájomný zápas v Premier League. Everton tak svojmu súperovi odskočil a posunul sa na 10. miesto tabuľky, Bournemouth zostáva na 12. mieste.
     
    Držanie lopty: 51 % : 49 %.
    Strely na bránu: 3:7. Strely mimo: 8:7. Rohy: 5:9. Ofsajdy: 1:1. Fauly: 17:8.
     
    To je odo mňa z tohto zápasu všetko. Ďakujem vám za pozornosť a prajem pekný zvyšok dňa. (17:18:54)

    Michal Sadlek

    Góly: 61. K. Zouma, 90+5. Calvert-Lewin

    Karty:   38. Bernard (EVE), 65. M. Keane (EVE), 66. A. Gomes (EVE), 66. K. Zouma (EVE), 84. Richarlison (EVE)


    Držení míče: 51 % : 49 %.
    Střely na branku: 3:7. Střely mimo: 8:7. Rohy: 5:9. Ofsajdy: 1:1. Fauly: 17:8.
    Everton FC: Pickford – Coleman (C), M. Keane, K. Zouma, Digne – Gueye, A. Gomes – Lookman, G. Sigurdsson (90+3. Y. Mina), Bernard (78. Walcott) – Richarlison (87. Calvert-Lewin).
    Náhradníci: Stekelenburg – Walcott, Y. Mina, Tosun, Davies, Calvert-Lewin, Kenny.

    AFC Bournemouth: Begović – Clyne, S. Cook (C), Aké, A. Smith – Stanislas (68. Mousset), Lerma, Gosling, Fraser – Brooks (83. Ibe) – J. King.
    Náhradníci: Boruc – Surman, Mousset, Ibe, Daniels, Rico, Simpson.

    Rozhodca: Taylor – Beswick, Nunn

    Diváci: 38 113