koniec udalosti
7. etapa: Fougères - Chartres

Víťaz: Dylan Groenewegen (Lotto NL-Jumbo)

Piatok 13.07.2018, 14:00Tour de France
     
    Maratónska, 231-kilometrová, etapa skončila očakávaným hromadným špurtom tých najrýchlejších pretekárov. Veľmi dobre vyzeral Alexander Kristoff, ale zaútočil príliš skoro. Šikovne sa za ním vyviezol Dylan Groenewegen a následne deklasoval konkurenciu. Pre Holanďana je to desiate víťazstvo v tomto roku. Druhý skončil Fernando Gaviria a tretí Peter Sagan. Slovák síce stratil desať bodov z náskoku sútaže o zelený dres, no stále má k dobru 31 bodov. Ja vám ďakujem za pozornosť a pozývam vás sledovať aj víkendové etapy, ktorými vás prevedie Michal Bakoš. Ja sa na vás teším opäť v utorok, v prvej alpskej etape. (18:16:45)
     
    Konečné výsledky dnešnej etapy:

    1. Dylan Groenewegen (Lotto NL-Jumbo) 5:43:42 hod.
    2. Fernando Gaviria (Quick-Step Floors)
    3. Peter Sagan (Bora-Hansgrohe)
    4. Arnaud Démare (Groupama – FDJ)
    5. Christophe Laporte (Cofidis)
    6. John Degenkolb (Trek – Segafredo)
    7. Daryl Impey (Mitchelton – Scott)
    8. André Greipel (Lotto Soudal)
    9. Andrea Pasqualon (Wanty-Groupe Gobert)
    10. Mark Cavendish (Dimension Data) – rovnaký čas.
    Pod slovenskou vlajkou triumfuje Dylan Groenewegen.

     
    CIEĽ
    Víťazom dnešnej etapy sa stáva holandský rýchlik DYLAN GROENEWEGEN. Jazdec tímu Lotto NL-Jumbo dnes demonštroval svoju silu a suverénne vyhral. Druhý skončil Fernando Gaviria, ktorý sa ako jediný ako tak držal víťaza. Peter Sagan zostal trošku zavretý, nabral stratu a napokon to vytiahol "len" na tretie miesto.
     
    1 km
    Už len tisíc metrov zostáva do prejazdu cieľovou čiarou. Pelotón sa poriadne naťahuje. Tempo rozvírili pretekári Cofidisu, ale následne prebrali velenie Dimension Data. Tak, žeby sa dnes dočkal Mark Cavendish?
     
    2 km
    Napätie stúpa. Dopredu sa dostali aj jazdci tímu Groupama – FDJ, ktorí pracujú pre Arnauda Démara. Zatiaľ sme nevideli v nejakej výhodnej pozícii Marcela Kittela, ktorému chýba aj dostatočná podpora tímových kolegov.
     
    3 km
    Lukas Pöstlberger prináša za sebou trojicu svojich tímových kolegov. Peter Sagan tam ale chýba, pretože si skôr vyberá zadné koleso Fernanda Gaviriu, ktorý je považovaný za najväčšieho favorita dnešného dojazdu.
     
    4 km
    Čelo pretekov je momentálne veľmi neprehľadné. V prípade napríklad Quick-Stepu sme však zvyknutí, že sa dostane do správnej pozície doslova v poslednej chvíli. Dopredu ide aj Sky, ktoré nechce nič riskovať.
     
    6 km
    Do cieľa zostáva 6000 metrov a poriadne nabudení vyzerajú pretekári tímu Lotto Soudal. Marcel Sieberg je na začiatku vláčika, ktorý je pripravený pre Andrého Greipela. Ten vyhral etapu na Tour de France naposledy v roku 2016.
     
    8 km
    Teraz by sme vozovku mohli rozdeliť na akési tri časti. Z pravej strany sa tlačia dopredu tímy Lotto Soudal, Bora-Hansgrohe a Dimension Data. Zľava sa formujú Groupama – FDJ s Quick-Stepom, no aj v strede zostávajú Astana a Movistar.
     
    10 km
    Najbojovnejším jazdcom dnešnej etapy sa napokon stáva Laurent Pichon, čo je trošku prekvapujúce. Yoann Offredo strávil v úniku podstatne viac kilometrov, doslova si to vytrpel, ale organizátori uprednostnili pretekára tímu Fortuneo-Samsic.
     
    12 km
    Zatiaľ sme sa nedočkali nejakých útokov, ktoré by ešte mali zdramatizovať dianie dnešnej etapy. Cyklisti majú v nohách viac než 200 kilometrov, a tak sa tomu nemožno príliš čudovať. Dramatický záver sa však nezadržateľne blíži.
     
    15 km
    Ticho pred búrkou pokračuje. Vpredu naďalej vidíme dresy Movistaru, Bory-Hansgorhe, ale takisto sa po pravej strane dostáva dopredu aj Dimension Data. Otázkou je či to juhoafrický tím dnes staví na Marka Cavendisha alebo Edvalda Boassona Hagena.
    Aktuálna situácia na čele pelotónu.

     
    18 km
    Dostávame sa do záverečnej časti etapy, ktorá vyvrcholí v meste Chartres. Všetko smeruje k hromadnému dojazdu a môžeme len tipovať, ktorý zo šprintérov bude mať dnes najviac síl a pripíše si na konto víťazstvo.
     
    21 km
    Za ostatné kilometre neregistrujeme žiadnu zmenu. Vpredu sa samozrejme drží aj tím BMC Racing, ktorého cieľom bude najmä dôjsť do cieľa bez pádov či už Grega van Avermaeta alebo tímového lídra Richieho Porta, ktorému patrí jedenásta priečka.
     
    24 km
    O ďalšie tri kilometre sme bližšie k cieľu maratónskej etapy. Po pravej strane vozovky je sformovaný tím Lotto Soudal, ktorého lídrom je André Greipel. Nič nechce podceniť ani tímy Movistar či Astana, ktoré však dnes nebudú atakovať etapový vavrín.
    Bonifikačné tri sekundy dnes získal Greg van Avermaet.

     
    27 km
    Opäť jazdí všetkých 170 cyklistov pohromade. Pred samotným záverom ešte určite môžeme čakať niekoľko útokov, ale zrejme sa dnešná rovinatá etapa dočká predpokladaného špurtu hlavných favoritov okolo Petra Sagana, Fernanda Gaviriu či Marcela Kittela.

    Miroslav Kováčik

    Konečné výsledky:
    1. Dylan Groenewegen (Lotto NL-Jumbo) 5:43:42 hod.
    2. Fernando Gaviria (Quick-Step Floors)
    3. Peter Sagan (Bora-Hansgrohe)
    4. Arnaud Démare (Groupama – FDJ)
    5. Christophe Laporte (Cofidis)
    6. John Degenkolb (Trek – Segafredo)
    7. Daryl Impey (Mitchelton – Scott)
    8. André Greipel (Lotto Soudal)
    9. Andrea Pasqualon (Wanty-Groupe Gobert)
    10. Mark Cavendish (Dimension Data) – rovnaký čas.

    Bonusový úsek Nonvilliers Grandhoux (31 km):
    1. Greg van Avermaet (BMC Racing) -3 s.
    2. Stefan Küng (BMC Racing) -2 s.
    3. Marcus Burghardt (Bora-Hansgrohe) - 1 s.
    Šprintérska prémia (63 km):
    1. Laurent Pichon (Fortuneo–Samsic) 20 bodov
    2. Fernando Gaviria (Quick-Step Floors) 17b.
    3. Peter Sagan (Bora-Hansgrohe) 15b.
    4. Alexander Kristoff (UAE Emirates) 13b.
    5. Maximiliano Richeze (Quick-Step Floors) 11b.
    6. Daniel Oss (Bora-Hansgrohe) 10b.
    7. Patrick Bevin (BMC Racing) 9b.
    8. Maciej Bodnar (Bora-Hansgrohe) 8b.
    9. Andrea Pasqualon (Wanty-Groupe Gobert) 7b.
    10. Michael Schär (BMC Racing) 6b.
    11. Stefan Küng (BMC Racing) 5b.
    12. Richie Porte (BMC Racing) 4b.
    13. Edvald Boasson Hagen (Dimension Data) 3b.
    14. Andrey Amador (Movistar) 2b.
    15. Rory Sutherland (UAE Emirates) 1b.
    Prémia Côte du Buisson de Perseigne (111 km):
    1. Yoann Offredo (Wanty-Groupe Gobert) 1 bod.