koniec udalosti
Tour de Suisse - 5. etapa

Víťaz: Diego Ulissi (UAE Emirates)

Streda 13.06.2018, 14:45Cyklistika
     
    Celkové poradie po 5. etape Tour de Suisse:

    1. Richie Porte (BMC Racing) 17:03.53 hod.
    2. Wilco Kelderman (Sunweb) +0:20 min.
    3. Sam Oomen (Sunweb) +0:20 min
    4. Enric Mas (QuickStep Floors) +0:21 min.
    5. Jack Haig (Mitchelton-Scott) +0:29 min.
    6. Nairo Quintana (Movistar) +0:33 min.
    7. Ion Izagirre (Bahrain-Merida) +0:36 min.
    8. Diego Ulissi (Team UAE) +0:40 min.
    9. Simon Špilak (Kaťuša-Alpecin) +0:46 min.
    10. Mikel Landa (Movistar) +0:47 min. (17:18:42)
     
    Výsledky 5. etapy Tour de Suisse:

    1. Diego Ulissi (UAE) 3:37.31 hod.
    2. Enric Mas (QuickStep Floors)
    3. Tom-Jelte Slagter (Dimension Data)
    4. Wilco Kelderman (Sunweb)
    5. Bauke Mollema (Trek-Segafredo)
    6. Simon Špilak (Kaťuša-Alpecin)
    7. Nairo Quintana (Movistar)
    8. Richie Porte (BMC Racing)
    9. Sam Oomen (Sunweb)
    10. Bjorg Lambrecht (Lotto Soudal) všetci rovnaký čas.
     
    Víťazom 5. etapy cyklistických pretekov Okolo Švajčiarska sa stal Talian Diego Ulissi z tímu Spojených arabských emirátov. Tento kvalitný klasikár bol najrýchlejší v napínavom závere stúpania na Leukerbad, keď tesne pred cieľom skupina hlavných favoritov predstihla na čele jazdiaceho Mikela Landu. Dnešná etapa priniesla aj zmenu na čele priebežného poradia celkovej klasifikácie, keď Stefana Künga "vyzliekol" zo žltého dresu jeho tímový kolega Austrálčan Richie Porte. Ten má na prvej pozícii náskok pred druhým Wilcom Keldermanom a tretím Samom Oomenom presne 20 sekúnd. Prvú desiatku celkového poradia aktuálne delí len 47 sekúnd, a tak sa máme aj v nasledujúcich etapách 82. ročníka Okolo Švajčiarska rozhodne na čo tešiť. Pre dnešok je to však už od nás všetko. Dnešnou etapou vás sprevádzala dvojica Miroslav Kováčik a Jakub Kocourek. Majte ešte pekný zvyšok dňa!
    V samotnom závere bol najrýchlejší Diego Ulissi.

     
    Piata etapa cyklistických pretekov Tour de Suisse 2018 sa práve skončila víťazstvom Taliana Diega Ulissiho!
     
    CIEĽ
    Ako druhý prešiel pomyselnou cieľovou páskou mladý Španiel jazdiaci vo farbách QuickStep Floors Enric Mas, tretie miesto berie zoskupenie Dimension Data Holanďan Tom-Jelte Slagter.
     
    CIEĽ
    Z víťazstva sa napokon po fantastickom špurte v skupine hlavných favoritov teší DIEGO ULISSI z tímu Spojených arabských emirátov! Taliansky cyklista prežil náročné stúpania a v samotnom závere potvrdil svoje rýchlostné kvality. Je to jeho jubilejné 30. víťazstvo v kariére.
     
    500 m
    Tak to je neuveriteľné! Mikelovi Landovi úplne došli sily a približne 200 metrov pred cieľom prichádza o možnosť pripísať si etapový triumf! Skupina prenasledovateľov ho pohltila a Španiel skončí možno až v tretej desiatke.
     
    1 km
    Mikelovi Landovi zostáva do cieľa posledný kilometer a skúsený cyklista Movistaru vyzerá, že má dostatok síl na to, aby to dotiahol do úspešneho konca.
     
    1,5km
    Posledných 1500 metrov. Vyzerá to tak, že Mikelovi Landovi by víťazstvo v dnešnej etape už nemalo ujsť. Uvidíme, čo sa bude diať v skupine pretekárov na celkové poradie, ktorá momentálne stráca približne 15 sekúnd.
     
    2 km
    Mikel Landa je už celkom blízko. Za ním si zobral tempo skupiny prenasledovateľov na starosti Jesper Hansen z tímu Astana. Ten však nevyvíja takú rýchlosť, aby sťahoval náskok vedúceho muža dnešnej etapy.
     
    3 km
    Tak teraz sa nám to poriadne mieša. Mikel Landa sa už zbavil na čele aj Hugha Carthyho a pokračuje sám. V skupine hlavných favoritov medzitým zvyšuje tempo Steven Kruijswijk z Lotto NL-Jumbo.
     
    4 km
    François Bidard dnes nevyhrá. Mikelovi Landovi sa podarilo striasť francúzskeho pretekára, na jeho zadnom kolese však naďalej "visí" Hugh Carthy. BMC však v skupine hlavných favoritov ukazuje obrovskú silu a nenecháva vedúcemu duu žiadny výraznejší náskok.
    Nástup španielskeho cyklistu Mikela Landu.

     
    5 km
    Mikel Landa sa už dotiahol na vedúce duo Hugh Carthy-François Bidard. Momentálne má táto trojica výhodu, ktorá osciluje okolo 15 sekúd. Landa však vyzerá dnes zatiaľ veľmi silný a je tak aktuálne najväčším favoritom na víťazstvo v etape.
     
    6 km
    Lilian Calmejane dnes nevyhrá. Jeho pobyt na čele etapy sa pred malou chvíľou skončil. Napätie v pelotóne pomaly stúpa, skupina hlavných favoritov je už poriadne vyselektovaná. Okamžite, keď favoriti dostihli Calmejanea, dopredu sa vydalo duo Hugh Carthy (Education First – Drapac) a François Bidard z AG2R. Spomedzi hlavných favoritov to ako prvý skúša Mikel Landa z Movistaru. Naopak, priebežný líder celkového poradia, Stefan Küng má veľké problémy a už teraz je jasné, že dnes sa bude držiteľ žltého dresu meniť!
     
    8 km
    Evidentne vo veľkej pohode jazdiaci pretekári tímu BMC Racing už majú takmer na dohľad vedúceho Liliana Calmejanea. Ten ale ešte vydáva zo seba aj posledné zvyšky síl. Každým kilometrom však jeho náskok klesá. Momentálne osciluje okolo hodnoty 15-20 sekúnd. Aktuálne sa cyklisti nachádzajú v celkom miernej časti záverečného stúpania.
     
    10 km
    Posledných 10 kilometrov. Tak ako to dnes dopadne? Lilian Calmejane disponuje aktuálne polminútovou výhodou. Nie je to málo, ale nedá sa očakávať, že by mu to stačilo na víťazstvo v dnešnej etape. Medzitým už svoju hrdinskú jazdu ukončil Larry Warbasse, ktorý sa v tejto chvíli pokúsi udržať tempo so skupinou hlavných favoritov.
     
    12 km
    Vynikajúcu robotu teraz na čele pelotónu odvádzajú jazdci BMC Racing, ktorí už vďaka skvelému tempu "odpárali" niekoľko ďalších cyklistov. Medzitým Lilliane Calmejane pokračuje vo fantastickom výkone, keď už za sebou nechal aj Larryho Warbasseho a na Leukerbad už stúpa osamote.

    Miroslav Kováčik

    Jakub Kocourek

    Výsledky 5. etapy Tour de Suisse:
    1. Diego Ulissi (UAE Emitates) 3:37.31 hod.
    2. Enric Mas (Quick-Step Floors)
    3. Tom-Jelte Slagter (Dimension Data)
    4. Wilco Kelderman (Sunweb)
    5. Bauke Mollema (Trek-Segafredo)
    6. Simon Špilak (Kaťuša-Alpecin)
    7. Nairo Quintana (Movistar)
    8. Richie Porte (BMC Racing)
    9. Sam Oomen (Sunweb)
    10. Bjorg Lambrecht (Lotto Soudal) všetci rovnaký čas.
    Celkové poradie po 5. etape Tour de Suisse:
    1. Richie Porte (BMC Racing) 17:03.53 hod.
    2. Wilco Kelderman (Sunweb) +0:20 min.
    3. Sam Oomen (Sunweb) +0:20 min
    4. Enric Mas (QuickStep Floors) +0:21 min.
    5. Jack Haig (Mitchelton-Scott) +0:29 min.
    6. Nairo Quintana (Movistar) +0:33 min.
    7. Ion Izagirre (Bahrain Merida) +0:36 min.
    8. Diego Ulissi (UAE Emirates) +0:40 min.
    9. Simon Špilak (Kaťuša-Alpecin) +0:46 min.
    10. Mikel Landa (Movistar) +0:47 min.