Washington – Tampa Bay 2:4 (kon.)
koniec
Washington Capitals
2:4 (0:1, 1:3, 1:0) Stav série: 2:1
Tampa Bay Lightning
cz Streda 16.05.2018, 02:10 • Capital One Arena, Washington • Play-off NHL • Finále V. konferencie
Predzápasové kurzy
Partner:
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 02:00.
     
    Všem hokejovým fanouškům přeji příjemné chvíle při sledování textového přenosu ze zápasu třetího finále Východní konference mezi Washingtonem Capitals a Tampou Bay Lightning!
     
    Washington Capitals

    Lehce omlazený tým z hlavního města se po průměrném startu do sezony vyšvihl až na samotné čelo Metropolitní divize, kterou ovládl s pětibodovým náskokem na druhý Pittsburgh. V celé základní části Capitals urvali devětačtyřicet vítězství a v rámci Východní konference skončili na třetí pozici za Tampou a Bostonem. Na úvod play-off Washington vyfasoval Columbus a přesto, že oba úvodní domácí zápasy prohrál, postoupil do druhého kola za vítězství 4:2 v sérii. V další fázi parta okolo Alexandra Ovečkina narazila na starý známý Pittsburgh, s nímž ve vyřazovacích bojích dvakrát za sebou vypadal, nicméně tento rok obhájce titulu dokázala vyřadit po čtyřech vítězstvích a dvou porážkách.
     
    Tampa Bay Lightning

    Klubu ze slunné Floridy se v tomto ročníku povedlo napravit zpackaný předchozí ročník, ve kterém se Bolts překvapivě vůbec nepodívali do play-off. Letošní základní část Blesky zvládly na výbornou, od začátku pobývali na špici Východní konference, kterou nakonec vyhráli o jediný bod před Bostonem. Také následné vyřazovací boje potkaly Tampu Bay v dobré formě, svěřenci Jona Coopera v prvním kole narazili na New Jersey a bez sebemenších problémů si zajistili vstupenku v konferenčním semifinále. Tam už to Lightning měli mít mnohem složitější, neboť se proti nim postavil silný Boston, znovu však ztratili jedno jediné utkání a naprosto zaslouženě postoupili do třetího kola.
     
    Průběh série

    1. zápas:
    Tampa Bay Lightning – Washington Capitals 2:4
    Branky a nahrávky: 44. Stamkos (Kučerov, Hedman), 54. Palát (T. Johnson, Strålman) – 8. Kempný (Kuzněcov, Carlson), 20. Ovečkin (Kuzněcov, Oshie), 23. Beagle (Connolly, Orlov), 27. Eller (Oshie, Ovečkin)

    2. zápas:
    Tampa Bay Lightning – Washington Capitals 2:6
    Branky a nahrávky: 8. B. Point (Stamkos, Hedman), 11. Stamkos (Kučerov, B. Point) – 1. T. Wilson (Niskanen, Kuzněcov), 23. Smith-Pelly (Chiasson, Carlson), 39. Eller (J. Vrána), 40. Kuzněcov (Ovečkin, Eller), 44. Ovečkin (Kuzněcov, T. Wilson), 53. Connolly (Eller, Carlson).
    Jakové Jeřábek a Vrána během příchodu na stadion

     
    Úvodní sestavy:

    Washington Capitals: Holtby (Grubauer) – Carlson, Kempný, Niskanen, Orlov, Djoos, Orpik (A) – T. Wilson, Kuzněcov, Ovečkin (C) – Oshie (A), Eller, J. Vrána – Connolly, Stephenson, Burakovsky – Chiasson, Beagle, Smith-Pelly.

    Tampa Bay Lightning: Vasilevskij (Domingue) – Girardi, Hedman, Strålman, McDonagh, Sergačjov, Coburn (A) – Kučerov, Stamkos (C), J. T. Miller – T. Johnson, B. Point, Palát – Gourde, Cirelli, Killorn – Callahan (A), Paquette, Kunitz.

    Rozhodčí: Sutherland, Furlatt – Amell, Cherrey.
     
    Vyprodaná aréna se již těší na příchod hlavních aktérů, se kterými si za malou chvíli vyslechne hymnu Spojených států amerických!
     
    00:01
    Utkání právě začalo.
     
    00:19
    Paquette se postavil proti Kuzněcovovi a vyhrál úvodní buly, po kterém chtěl jako první pálit Hedman, ale Niskanen jeho pokus z levé strany zablokoval.
     
    00:50
    Kempný trochu zavařil Carlsonovi při rozehrávce, Capitals kotouč sice neztratili, ale v pokračující akci se provinili postavením mimo hru.
     
    01:20
    J.T. Miller nabral rychlost a přitom vyjel z ideálního střeleckého úhlu, zleva to přesto zkusil, ale Holtbyho branku minul.
     
    01:50
    Druhý útok Washingtonu se dostal do útočného pásma, nicméně Jakub Vrána přihrávku od Orlova v mezikruží nezpracoval.
     
    02:17
    Blesky se nedokázaly osvobodit a z toho resultovala první střela na branku, Vasilevskij musel zasahovat proti zakončení svého krajana Orlova, jenž to zkoušel z levého kruhu.
     
    02:52
    Hosté se osvobodili a mají dostatek času na střídání. Muži v červeném si přesto vysloužili od diváků výrazný potlesk.
     
    03:22
    Po Girardiho neúspěšné střele od modré čáry napřáhl také Victor Hedman, avšak prudká rána z první rovněž letěla jen do zadního mantinelu.
     
    03:55
    Wilson byl sám na útočnou akci svého týmu, přes několik soupeřů se přesto prokličkoval ke střele a přiměl Vasilevského podruhé zakročit.
     
    04:15
    Callahan ve středním pásmu obral o kotouč Ovečkina, vzápětí si poklepáním hole o led rychle žádal přihrávku od Kunitze, jenže ta přišla do ofsajdu.
     
    04:21
    John Carlson nahodil kotouč z červené čáry, Vasilevskému tím moc vrásek na čele nepřidělal, ale aspoň tím získal pro Caps buly v útočném pásmu. Ihned poté pálil znovu Carlson a Vasilevskij kotouč betonem vyrazil.
     
    04:53
    Na druhé straně se s pukem na hokejce ocitl Sergačjov, jehož pobídka na teč byla využitá, ale kotouč byl odražen pouze do ochranné sítě za Holtbyho klecí.
     
    05:06
    Stamkos promáchl přihrávku od Kučerova, Washington se rychle přesunul do útočného pásma a tam byli vidět oba čeští hokejisté. Kempný od modré minul, ovšem Vrána vzápětí vyslal mnohem nadějnější pokus z mezikruží.
     
    05:47
    Hlavní rozhodčí přerušili hru, neboť viděli domácí přihrávku rukou. Capitals jsou tak vyhnáni do středního pásma, kde se bude vhazovat.
     
    06:25
    Paquette pouze nahodil puk pro domácí obránce a územní převaha týmu z hlavního města tak může pokračovat. Na střely mířící mezi tyče vedou Caps 4:0.
     
    07:02
    Nulu v kolonce zákroků Bradena Holtbyho zrušil až Johnson, který se po původním bloku od Ovečkina nadějně zjevil v předbrankovém prostoru, ale bekhendem kanadského gólmana nepřekvapil. Při pokusu o dorážku už byl tvrdě odstaven Wilsonem.
    07:02 Wilson nekompromisně nepustil k dorážce Johnsona

     
    07:19
    Po reklamní pauze o sobě dal poprvé vědět také Palát, jenže nízká střela neměla větší na úspěch. Holtby ji levým betonem posunul do rohu. Následovalo domácí vyhození na icing.
     
    07:46
    Killorn nejprve překazil rozehrávku domácího celku, jenže vzápětí byl za brankou zastaven Niskanenem. Protiútok Caps ztroskotal na nepřesném pasu od Ellera.
     
    08:45
    Kučerovovu přihrávku Palát před brankou nezpracoval, do hry se tak dostal Stamkos, ale střelu ze solidní pozice nevtěsnal do prostoru brankoviště.
     
    08:58
    Anton Strålman to přehnal u mantinelu, do kterého z výskoku natlačil Wilsona. Švédský obránce naprosto zaslouženě dostává menší trest.
     
    09:13
    Cédric Paquette byl úspěšný na vhazování před vlastním brankářem a Bolts díky tomu nepustili soupeře ke kotouči. Callahan dokonce zaútočil, ale zblízka puk na branku neposlal.
     
    09:57
    Ovečkin uklidil hru v útočné třetině Capitals. Centrovaný puk z pravé strany zůstal nezachycen, ale domácí ještě zůstávají v útoku.
     
    10:18
    Vasilevskij se ocitl v hodně nekomfortní pozici na břiše, Kuztěnov toho chtěl využít a z těžkého úhlu pálit, jenže narazil na jednoho z blokujících protihráčů.
     
    10:50
    Connoly si nabruslil k modré čáře a z osy hřiště rychle vystřelil tahem. První gól z toho rovněž nebyl, protože ruský gólman v bílém dresu stihl proti puku nastavit vyrážečku.
     
    10:58
    Hosté v plném počtu.
     
    11:37
    Smith-Pelly zůstal během střídání jako jediný na ledě, jeho střela přes obránce ale neměla vůbec špatné parametry a Vasilevskij ji s námahou vyrazil.
     
    12:19
    Gourde dostával u hrazení co proto, následné vyhození však zastavil Anton Strålman a k puku se dostal Johnson, jehož vysoké nahození sklepl do Holtbyho výstroje Brayden Point.
     
    12:57
    Yanni Gourde čekal u brankoviště, aby mohl tečovat střílené nahození od Sergačjova. Přitom byl podražen Holtbym, jenž dává také hostům příležitost ke hře v početní převaze. Trest odpyká Alex Chiasson.
     
    13:21
    Kučerov dostal po dlouhé kombinaci nabito do pravého kruhu, střela bez přípravy mu ale nesedla a nebyla tak razantní, aby mohla pokořit přesunujícího se Holtbyho.
     
    13:53
    Tampa právě vstřelila branku!
    Lightning využívají přesilovou hru a dostávají se do vedení! Kučerov opět dostal ideální přihrávku do pravého kruhu, Holtby znovu zasáhl, jenže Orpik nedokázal vyhodit a z toho vznikly další problémy. Hedman na modré čáře přenesl hru doleva, odkud z první vypálil STEVEN STAMKOS a uklidil puk do vzdálenějšího horního rohu. Asistence: Victor Hedman, Brayden Point.
    13:53 Steven STAMKOS - 0:1
     
    14:44
    Paquette vyhrál buly ve středovém kruhu a založil tím další hostující tlak. Killorn si na Holtbyho ale nepřišel a Miller z nulového úhlu pro změnu mířil nepřesně.
     
    15:20
    Další vteřiny patřili domácímu obránci Christianu Djoosovi, který se díky efektním stahovačkám hned dvakrát dostal do zakončení z osy hřiště, nicméně Vasilevskij byl v obou případech připraven.
     
    15:32
    Ovečkin si povyjel od levého mantinelu a netradiční střelou zápěstím branku minul. Kotouč propadl k modré lajně na Djoose, ale ani ten Vasilevského neohrozil.
     
    16:12
    Callahan trochu překvapil Holtbyho, když místo přihrávku vypálil z levé strany, domácí strážce branky měl co dělat, aby zasáhl hokejkou.
     
    16:33
    Ondřej Palát si stáhl puk na osu hřiště, jenže branku netrefil. Kučerov poté jenom nahodil puk, který Kučerov nedokázal u krátkého hrazení vybojovat.
     
    17:16
    Další český hokejista Jakub Vrána zase prokázal svou přednost v podobě skvělého bruslení, na malém prostoru obešel soupeře a bekhendem vystřelil, jenže na gól to taktéž nebylo.
     
    17:53
    Coburn s Girardim vydolovali kotouč u obranné modré čáry, ovšem hra se do téhož prostoru velmi rychle znovu vrátila, takže boj u mantinelu pokračuje.
     
    18:30
    Smith-Pelly po přihrávce od Orlova trefil jenom Strålmana, který se utrhl do protiútoku. V něm žabičkou přihrál nějaké dva metry před brankoviště Cirellimu, ale jeho těžká střela z předklonu letěla mimo branku.
     
    19:00
    Poslední minuta první třetiny.
     
    19:03
    Velkou šanci na vyrovnání teď měl domácí kapitán Ovečkin, který těžil z vynikající křižné přihrávky od Kuzněcova, jenže na levém křídle vypálil jen do rychle reagujícího Vasilevského. Ten měl trochu času na přesun, neboť jeho krajan měl starosti se zpracováním.
    19:03 Trojice Rusů v akci. Kuzněcov připravil šanci Ovečkinovi, toho vychytal Vasilevskij!
     
    19:30
    Eller byl vyhozen z vhazování, na kterém neuspěl Vrána, ale Capitals to příliš mrzet nemusí, protože jeden z hostujících hráčů trochu zbytečně zahrál na icing.
     
    19:51
    Oshieho nenápadné nahození z delší vzdálenosti Vasilevskij vyrazil do mantinelu, od kterého šel puk přímo na hokejku Vrány, jenž se nečekaně dostal do slibné palebné pozice, ale branku trefit nedokázal.
     
    20:00
    První třetina skončila.
     
    Je za námi úvodní dvacetiminutovka, do které vstoupili aktivněji hráči Washingtonu, jenže jejich šance zůstaly nevyužity. To platilo i v dosud jediné domácí přesilovce, po které z početní převahy udeřilo na druhé straně – přes Pointa a Hedmana se puk dostal na Stamkose a ten otevřel skóre parádním golfákem z levého křídla. Kromě toho měly oba celky několik dalších slibných šancí, z těch v podání Capitals se dá vyzdvihnout ta Ovečkinova, nicméně Vasilevskij svůj tým opět podržel.
     
    Statistiky po 1. třetině:

    Střely na branku: 14 – 10
    Zablokované střely soupeře: 2 – 6
    Trestné minuty: 2 – 2
    Využité přesilové hry: 0/1 – 1/1
    Bodyčky: 15 – 11
    Vyhraná vhazování: 35% – 65%.
    Tampa v životně důležitém zápase vede zásluhou kapitána Stamkose

     
    20:01
    Začala druhá třetina.
     
    20:16
    J.T. Miller byl příliš netrpělivý a vystavil se do ofsajdu.
     
    20:58
    Domácí dlouze tahali puk po mantinelech. Platilo to až do chyby Carlsona, kvůli kterému Capitals museli rychle mazat do středu hřiště.
     
    21:34
    Point vypálil skrz Niskanena. Holtby vyrazil puk do vzduchu, odkud si ho stáhl Lars Eller. Dánský útočník držel kotouč v rukavici až moc dlouho a jsou z toho dvě minuty.
     
    21:50
    Tampa právě vstřelila branku!
    Blesky řádí nejen nad hlavním městem USA, ale také na ledové ploše, kde hosté podruhé využili přesilovou hru! Všechno mělo velmi podobný průběh, jako v první třetině. Hedman převzal přihrávku na modrou čáru a rozdal puk doprava na NIKITU KUČEROVA, jenž se opřel do rány golfákem a ta prosvištěla nad rukou Holtbyho až do sítě. Asistence: Victor Hedman, Steven Stamkos.
    21:50 Nikita KUČEROV - 0:2
     
    22:47
    Zakázané uvolnění Washingtonu může domácímu týmu zadělat na další komplikace.
     
    23:09
    Stamkos zprava hodil kotouč na branku. Holtby vůbec netušil, kde se nachází, a musela mu pomoct až hokejka duchapřítomného kolegy z obrany.
     
    23:37
    Tampa právě vstřelila branku!
    No to jsou věci, Bolts vedou už o tři góly! I tentokrát u toho byl Nikita Kučerov, který udělal zasekávačku mezi dva obránce, přitom dal puk Palátovi, jenž ho ruskému útočníkovi rychle vrátil. Kučerov ideálně načasoval přihrávku na VICTORA HEDMANA, který přijel ze druhé vlny a zakončoval vesměs do prázdné branky. Asistence: Nikita Kučerov, Ondřej Palát.
    23:37 Victor HEDMAN - 0:3
     
    23:55
    Vasilevskij vychytal Ovečkinovu střelu z vrcholku pravého kruhu. U brankoviště vzápětí vznikla menší potyčka, ve které byli aktivní Wilson s Paquettem, ovšem vylučovat se nebude.
     
    24:18
    Cirelli se přes Kempného nečekaně probojoval k nahozenému kotouči a rázem stál před Holtbym, který zabránil čtvrtému gólu včasným zásahem pravým betonem.
     
    25:01
    Brayden Point dostal přihrávku do mezikruží, odkud chtěl rychle zakončovat, ale provést tento záměr mu svým blokem zabránil klečící Matt NIskanen.
     
    25:41
    Neposedně skákající kotouč se na ose hřiště rozhodl jít na hokejku Ovečkina, který rovněž pálil z mezikruží, ale Vasilevskij tentokrát vůbec zasahovat nemusel.
     
    26:36
    Druhý útok Capitals v ofenzivní třetině nic kloudného nevymyslel, Kempný však zachytil vyhozený puk ještě na útočné polovině a snaha Washingtonu může pokračovat.
     
    26:44
    Nicméně nepokračovala dlouho, neboť Lars Eller sekl Johnsona a vyfasoval menší trest. Tampa tak může potřetí udeřit v přesilové hře!
     
    26:55
    A málem to byl hodně rychlý úder, Miller vyhrál buly nad Beaglem a Stamkos okamžitě pálil z osy hřiště, přičemž minul jen o pár decimetrů.
     
    27:36
    Po domácím vyhození je kombinace Tampy malinko statická. Kučerovovu střelu tahem Holtby vyrazil a Caps opět dostali kotouč do bezpečí.
     
    27:57
    Stamkos byl u mantinelu zdvojený, Miller mu přijel na pomoct a Tampa kotouč vydolovala, z čehož znovu těžil Kučerov, jenže střela z první skončila na Holtbym.
     
    28:31
    Dvě rychlé vyhození Washingtonu připravily hosty o potřebný čas, třetí přesilová hra za sebou podle všeho využitá nebude.
     
    28:44
    Domácí v plném počtu.
     
    29:57
    Kuzněcov tak dlouho váhal s přihrávku na Ovečkina, až byl vytlačen k zadnímu mantinelu, kde v domácí prospěch nic nevymyslel.
     
    30:31
    Washington právě vstřelil branku!
    Domácí se v polovině základní doby dočkali snížení na 1:3! Palát zaváhal u obranné modré čáry, kde ho překvapil Niskanen. Stephenson poté přihrál odražený puk doleva na BRETTA CONNOLYHO, který pohotově zakončil k bližší tyči a poprvé překonal Vasilevského, jenž byl tentokrát bezmocný. Asistence: Chandler Stephenson, Matt Niskanen.
    30:31 Brett CONNOLLY - 1:3
     
    31:19
    Capitals jsou rázem na koni a rádi by co nejrychleji podruhé snížili. Burakovského zakončení však zablokoval Girardi a Vránovu střelu zleva zase vychytal Vasilevskij.
     
    31:33
    Eller byl trochu zaskočený, že k němu prošla křižná přihrávka od Vrány. Místo další rány z první tak bylo k vidění promáchnutí.
     
    32:22
    Jevgenij Kuzněcov si jednoduše objel pomalejšího Hedmana a připravil si střelu z pravého kruhu. Vasilevskij ji napoprvé lapil a přerušil hru.
     
    32:57
    Ovečkin propadl u červené čáry, Kunitz pak zavezl puk do útočného pásma Tampy, kde při urputném boji o kotouč došlo k nějakému faulu.
     
    33:18
    Caps se v ponechané výhodě dostali do přečíslení tři na jednoho! Hosty zachránil až Vasilevskij, který nejprve vyrazil Djoosovu střelu z osy hřiště a pak i dorážku Kuzněcova!
     
    33:20
    Tlak domácího týmu zřejmě bude pokračovat ve druhé přesilové hře. Ryan Callahan podle názoru hlavního arbitra fauloval Wilsona a dostává dvě minuty za hrubost.
     
    33:50
    Kuzněcov po hostujícím vyhození zavezl puk zpět do útočného pásma, kotouč v něm chvíli stál na místě, dokud se do něj nepřel Ovečkin, kterého zablokoval Strålman.
     
    34:24
    Nyní už se Capitals usadili v útočném pásmu. Kuzněcov tak dlouho míchal, až z pravého kruhu vystřelil. Následně tentýž hráč přihrával do oblíbené pozice Ovečkina, ale ten dnes poněkolikáté promáchl.
     
    34:47
    Menší chaos před Vasilevským vyústil v posunutí branky. O pár desetin dříve ruský gólman čelil dorážkám Kuzněcova a Ellera.
     
    35:09
    Domácí prostřídali, až na Ovečkina, který zůstal na číhané u levého kruhu. Do něj dvakrát dostal přihrávku ke střele bez přípravy. Povedený byl až druhý pokus, jenž skončil na břiše Vasilevského.
     
    35:20
    Hosté v plném počtu.
     
    35:48
    K radosti hostujícího týmu narušila hru komerční přestávka. Po jejím skončení Stamkos přejel útočnou modrou příliš brzo a dostal Kučerova do ofsajdu.
     
    36:03
    Tampa právě vstřelila branku!
    Zničehonic je tady čtvrtý zásah Bolts! Po domácím zakázaném uvolnění se Tampě podařilo vyhrát vhazování na modrou čáru. Coburnovo nahození tečoval Connolly do vzduchu a odstartoval nepřehledný souboj o puk, který si ve změti mnoha těl dokázal najít BRAYDEN POINT a Holtby byl proti nečekané ráně zápěstím bez šance. Asistence: Tyler Johnson Braydon Coburn.
    36:03 Brayden POINT - 1:4
     
    37:59
    Nikita Kučerov ukončil nepohledné přetahování o puk vyhozením na icing. Ten byl odpískán i o pár sekund později a znovu se tak bude vhazovat před Andrejem Vasilevským.
     
    38:42
    Jevgenij Kuzněcov dostal prostor na pravém křídle, kde si zpracoval přihrávku o mantinel. Se střelou však znovu trochu otálel a Vasilevskij ji betonem vyrazil do rohu.
     
    39:00
    Poslední minuta druhé třetiny.
     
    39:16
    A další přerušení hry, tentokrát kvůli ofsajdu Tampy. Na závěr prostřední dvacetiminutovky naskakují na ledovou plochu obě čtvrté formace.
     
    40:00
    Druhá třetina skončila.
     
    Druhé dějství je minulostí a fanoušci Washingtonu a něj určitě nebudou vzpomínat v dobrém. Nikita Kučerov a Victor Hedman totiž krátce po změně stran zvýšili vedení Lightning na 3:0 a na nějakou dobu umlčeli publikum v Capital One Areně. Capitals se nadechli až v jednatřicáté minutě, kdy se prosadil Brett Connolly a načal silný tlak svého týmu, který se tlačil za druhým gólem. O to víc domácí bolela Pointova trefa z času 36:03, po které Bolts vedou 4:1 a mají dobře nakročeno k prvnímu vítězství v sérii.
     
    Statistiky po 2. třetině:

    Střely na branku: 25 – 18 (14:10, 11:8)
    Zablokované střely soupeře: 5 – 12
    Trestné minuty: 6 – 4
    Využité přesilové hry: 0/2 – 2/3
    Bodyčky: 25 – 19
    Vyhraná vhazování: 40% – 60%.
    Blesky vyhrály druhou třetinu 3:1 a jsou mnohem blíže vítězství

     
    40:01
    Začala třetí třetina.
     
    40:34
    J.T. Miller potáhl puk po pravé straně, Cirelli si nenajel do dobré pozice a zakončoval tak sám, nicméně Holtby žádnou složitější práci neměl.
     
    40:59
    Kuzněcov je dnes hodně aktivní, teď se ale dostal téměř do nulového úhlu a Vasilevskij se u své pravé tyče vyškolit nenechal.
     
    41:35
    Wilsonovu přihrávku Ovečkin nezpracoval a hostující celek tak dostává další šanci na založení útočné akce.
     
    42:09
    Hedman s Coburnem trochu zachybovali v obranném pásmu, Eller poté tečoval Orpikovu pobídku od modré čáry, ale Vasilevského branku netrefil.
     
    42:34
    Dobře postavený Point úspěšně zablokoval střelu Oshieho a domácí se musejí vracet s kotoučem až do své obranné třetiny.
     
    42:54
    Třetí část začala v poměrně klidném tempu. První přerušení nastalo až po propagačním pokusu Stamkose, jenž alespoň vybojoval pro Blesky buly před Holtbym.
     
    43:18
    Sergačjov přihrál na modrou čáru Coburnovi, jehož tvrdou dělovku schytal Stamkos do kolena a s bolestivou grimasou odkulhal na hostující střídačku.
     
    43:50
    No a hostující kapitán odešel rovnou do útrob stadionu. Jeho ztráta by byla pro Tampu Bay velkým oslabením. Mezitím domácí hrají v ponechané výhodě.
     
    44:01
    Vyloučení v týmu Tampa Bay Lightning (Alex Killorn – 2 min., nedovolené bránění).
     
    44:29
    Ovečkin ze všech sil vypálil z první, ale branku minul. Paquette se pak dral do úniku, jenomže do kloudného zakončení se nedostal kvůli špatné kontrole kotouče.
     
    45:20
    Lightning odpálili kotouč přes všechny čáry a z jejich oslabení zbývá posledních čtyřicet sekund.
     
    46:01
    Hosté v plném počtu.
     
    46:05
    Až po skončení přesilovky měl Vasilevskij nějakou práci. Postaral se o ní Orlov, nicméně i tento ruský souboj skončil úspěchem hostujícího strážce branky.
     
    46:25
    Burakovsky přihrál po mantinelu na modrou čáru, odkud napřáhl Michal Kempný. Letící kotouč zřejmě lehounce tečoval Connolly, ale Vasilevskij i tak precizně zasáhl hrudníkem.
     
    46:57
    Steven Stamkos se po nastřelení kolena vrátil do hry a propagačním pokusem protáhl Holtbyho, který si poradil i s McDonaghovou střelou od modré.
     
    47:01
    Kučerov šel po kotouči, který měl Holtby v moci. Z toho vznikla potyčka plná krosčeků a sudí se nakonec rozhodli potrestat za hrubost Stamkose s Ellerem. Hrát se bude ve čtyřech.
     
    47:17
    Michal Kempný dostal po minulém zápase pokutu za krosček do obličeje Cédrica Paquetta. Teď se terčem jeho zbytečného zákroku stal pro změnu Johnson a je z toho hostující přesilovka 4 na 3!
     
    47:32
    Nikita Kučerov místo střely přihrával před branku poměrně volnému Pointovi, který z dobré pozice přestřelil. Ruský útočník se pak za brankou dostal do křížku s Niskanenem, ale vylučovat se tentokrát nebude.
     
    48:06
    V početní výhodě hrající Tampa má v útočném pásmu spoustu prostoru na kombinaci. Zatím z ní ale nevymyslela žádné větší ohrožení Holtbyho klece.
     
    48:37
    Domácí gólman se vydal za svou branku zatavit nahozený puk, který předal Niskanenovi a ten bezpečně vyhodil tak, že Caps mohou vystřídat.
     
    49:07
    Stamkos s Ellerem už jsou rovněž na ledě a hosté hrají v pěti proti čtyřem. I tato převaha však za malou chvíli skončí, neboť končí i Kempného trest.
     
    49:17
    Domácí v plném počtu.
     
    50:20
    Jakub Vrána nabral parádní rychlost a dostal se za obranu, načež zleva zasáhl tyč Vasilevského branky! Protiútok Tampy nabídl pokus Girardiho, který Holtby vůbec neměl pod kontrolou a měl štěstí, že mu odražený puk nespadl za brankovou čáru.
     
    51:04
    Kuzněcov pod tlakem Strålmana zajel za branku, odkud vrátil puk na modrou čáru. Kempného nahození tečoval Ovečkin, avšak Vasilevskij stihl zareagovat.
     
    51:18
    Po komerční přestávce se Kuzněcov ocitl u levého mantinelu a donutil Vasilevského znovu zasahovat. Tampa následně ukořistila puk, ale dosud ho nevyvezla do bezpečí.
     
    52:03
    O všechno podstatné se v posledním střídání postaral Jevgenij Kuzněcov. Ruský útočník nejprve přestřelil z levého kruhu a poté mimo hlavní dění zasáhl vysokou holí do obličeje Strålmana. Washingtonu se tak opět komplikuje cesta za vyrovnáním.
     
    52:29
    Z prvních šestadvaceti sekund početní převahy Bolts nic nevytěžili, po ofsajdu hráčů v bílomodrých dresech se dokonce vhazuje u Vasilevského.
     
    52:48
    Ani teď se hosté nikam neposunuli, z jejich špatné rozehrávky resultuje zbytečný icing a další buly po pravici vlastního gólmana.
     
    53:45
    Kouskovaní hry během přesilovky Blesků pokračuje dalšími dvěma pomlkami. Chvíli po přihrávce rukou se sudím nelíbila ani hra vysokou holí.
     
    54:03
    Domácí v plném počtu.
     
    54:26
    Lightning podruhé za sebou promarnili přesilovku a nedostali se k žádné šanci. I tak se ale přiblížili konci zápasu a první výhře v sérii.
     
    55:15
    Ovečkin si narazil se spoluhráčem a ve velké rychlosti vletěl do útočného pásma. Vasilevskij však jeho přízemní střelu vykopl do bezpečného prostoru.
     
    55:44
    V záplavě červených dresů se objevuje stále více prázdných sedaček. Na nějaké zdramatizování zápasu to zatím nevypadá a fanoušci to moc dobře ví.
     
    56:19
    Vypadá to, že se zápas už jenom dohrává. Domácí teď nechali Tampu hrát v její útočné třetině a Holtby musel zakročit lapačkou proti nahození Ryana McDonagha.
     
    56:39
    Alexandr Ovečkin počkal za domácí brankou a nechal vyjet Holtbyho na střídačku. Capitals to zkusí v šesti lidech!
     
    56:58
    Washington právě vstřelil branku!
    Tak přece jenom je tady snížení na rozdíl dvou gólů a jisté zdramatizování koncovky třetí třetiny! Eller po mantinelu zavezl kotouč do útočného pásma, Oshie pak našel na pravé straně JEVGENIJE KUZNĚCOVA a jeho několikátý pokus z ostrého úhlu našel cestu do sítě přes odkrytý prostor u Vasilevského levé tyče. Asistence: T.J. Oshie, Lars Eller.
    56:58 Jevgenij KUZNĚCOV - 2:4
     
    57:25
    Capitals pochopitelně pokračují v šesti bez brankáře. Ovečkinovi ale utekl puk na modré čáře a domácí tím přichází o několik cenných sekund.
     
    57:42
    Lars Eller si u zadního mantinelu bruslí přikopl kotouč na hokejku a chtěl přihrávat před brankoviště. Vasilevskij však kotouč zachytil a raději přerušil hru.
     
    58:04
    Lightning ještě nemají na růžích ustláno. Ovečkin prověřil Vasilevského další ranou od modré čáry, o pár sekund později to zkoušel ještě jednou, ale střela tentokrát byla zablokovaná.
     
    58:43
    Hráči obou týmů už toho mají plné zuby. Ti hostující ještě budou muset zůstat na ledě, protože Yanni Gourde vyhodil na zakázané uvolnění.
     
    59:00
    Poslední minuta třetí třetiny.
     
    59:09
    Carlson dvakrát vypálil od modré, branku ani jednou neohrozil a to samé platilo po centru Connollyho, který proletěl přes brankoviště k opačnému konci kluziště.
     
    59:26
    Andrej Vasilevskij vychytal nesmírně aktivního Kuzněcova, po jehož zakončení z pravého kruhu raději přerušil hru. Capitals si vzápětí vyžádali oddechový čas.
     
    59:32
    Oshie vyhrál důležité vhazování nad Paquettem přímo na hokejku Kuzněcova, který znovu pálil. Vasilevskij rychle letící puk zasáhl jen částečně a kotouč proletěl jen těsně vedle kolem jeho levé tyče.
     
    Konec zápasu.
     
    Je dobojováno! Tampa šla do třetí třetiny s tříbrankovým náskokem a ten si bez větších potíží kontrolovala až do sedmapadesáté minuty, kdy byl za svůj aktivní výkon odměněn Jevgenij Kuzněcov. Washington měl poté další tři minuty na vstřelení dvou gólů, ovšem Lightning v čele s brankářem Vasilevským další zdramatizování nedopustili. Blesky tak na třetí pokus zvítězily a dočkaly se prvního bodu v sérii, jež bude v Capital One Areně pokračovat za necelých osmačtyřicet hodin.
     
    Statistiky zápasu:

    Střely na branku: 38 – 23 (14:10, 11:8, 13:5)
    Zablokované střely soupeře: 7 – 18
    Trestné minuty: 12 – 8
    Využité přesilové hry: 0/3 – 2/5
    Bodyčky: 33 – 22
    Vyhraná vhazování: 44% – 56%.
     
    Tři hvězdy utkání:
    1. Andrej Vasilevskij (TBL) 36 zák., 2 góly, 94,7%
    2. Victor Hedman (TBL) 1+2
    3. Nikita Kučerov (TBL) 1+1.
     
    Československá stopa v utkání
    Michal Kempný (WSH)
    0+0, 0 střel, čas na ledě 16:53
    Jakub Vrána (WSH) 0+0, 2 střely, čas na ledě 13:54
    Ondřej Palát (TBL) 0+1, 2 střely, čas na ledě 13:55.
    Tampa porazila Washington 4:2 a zajistila si návrat série na Floridu

     
    Z tohoto utkání je to vše, mějte se fajn. (05:07:05)

    Michal Břuchanský

    Góly a asistencie: 31. Connolly (Stephenson, Niskanen), 57. Kuzněcov (Oshie, Eller) – 14. Stamkos (Hedman, B. Point), 22. Kučerov (Hedman, Stamkos), 24. Hedman (Kučerov, Palát), 37. B. Point (T. Johnson, Coburn)


    Washington Capitals: Holtby (Grubauer) – Carlson, Kempný, Niskanen, Orlov, Djoos, Orpik (A) – T. Wilson, Kuzněcov, Ovečkin (C) – Oshie (A), Eller, J. Vrána – Connolly, Stephenson, Burakovsky – Chiasson, Beagle, Smith-Pelly.
    Tampa Bay Lightning: Vasilevskij (Domingue) – Girardi, Hedman, Strålman, McDonagh, Sergačov, Coburn (A) – Kučerov, Stamkos (C), J. T. Miller – T. Johnson, B. Point, Palát – Gourde, Cirelli, Killorn – Callahan (A), Paquette, Kunitz.

    Rozhodca: Sutherland, Furlatt – Amell, Cherrey

    Diváci: 18 506
    Washington 4 3 Tampa Bay
    #1 Sobota 12.05.2018 • 02:20
    Tampa Bay - Washington 2:4
    #2 Pondelok 14.05.2018 • 02:00
    Tampa Bay - Washington 2:6
    #3 Streda 16.05.2018 • 02:10
    Washington - Tampa Bay 2:4
    #4 Piatok 18.05.2018 • 02:15
    Washington - Tampa Bay 2:4
    #5 Nedeľa 20.05.2018 • 01:15
    Tampa Bay - Washington 3:2
    #6 Utorok 22.05.2018 • 02:00
    Washington - Tampa Bay 3:0
    #7 Štvrtok 24.05.2018 • 02:20
    Tampa Bay - Washington 0:4