2. etapa Ventura - Gibraltar Road sk Víťaz: Egan Bernal (Team Sky) (kon.) | 3. etapa King City - Monterey County sk Toms Skujinš (Trek-Segafredo) (kon.)
koniec udalosti
3. etapa King City - Monterey County

Toms Skujinš (Trek-Segafredo)

(2. Sean Bennett (hagens Berman Axeon), 3. Caleb Ewan (Mitchelton-Scott))

Utorok 15.05.2018, 21:45Tour of California
     
    Víťazom 3. etapy Okolo Kalifornie sa stal Toms Skujinš z tímu Trek-Segafredo, ktorý v závere etapy unikol svojmu kolegovi z úniku Seanovi Bennettovi. Domácemu cyklistovi zo zoskupenia Hagens Berman Axeon sa však podarilo udržať druhé miesto, keď cieľovú pásku preťal s miernym náskokom pred pelotónom. Peter Sagan dnes o víťazstvo nebojoval, keď napokon obsadil štvrtú priečku. Zajtra čaká na cyklistov 35 kilometrov dlhá etapa v San José. Z dnešnej najdlhšej etapy aktuálneho ročníka je to už však úplne všetko, ja sa s vami lúčim a prajem vám dobrú noc! (00:30:28)
     
    Peter Sagan obsadil štvrtú pozíciu, no a neuveriteľnú piatu priečku si uchmatol Egan Bernal, teda vedúci muž priebežného poradia, ktorý tak znova ukázal svoj obrovský talent.
     
    Na druhom mieste po rovnako skvelom výkone prišiel pretekár Hagens Berman Axeon Sean Bennett, pelotón napokon priviedol do cieľa Caleb Ewan.
     
    Tretia etapa pretekov Okolo Kalifronie 2018 sa práve v tejto chvíli skončila!
     
    CIEĽ
    Je to tak. TOMS SKUJINŠ predviedol dnes doslova hrdinský výkon, keď už bol takmer pohltený pelotónom, no napokon sa teší z víťazstva v 3. etape Okolo Kalifornie s cieľom na okruhu v Laguna Seca!
     
    1 km
    Neuveriteľný výkon Tomsa Skujinša pokračuje a vyzerá to tak, že dnes vypáli rybník všetkým favoritom! Za ním sa naďalej drží aj Američan Sean Bennett!
     
    2 km
    Tak toto je poriadne zaujímavé! Toms Skujinš nastúpil Seanovi Bennettovi a Američan mu nestačí. V skupine favoritov však vyvíja veľkú aktivitu Peter Sagan s vedúcim mužom priebežného poradia Eganom Bernalom!
     
    3,5 km
    V pelotóne sa zo zaujímavých mien ako prvý zdvihol zo sedla Antwan Tolhoek, ktorý vo včerajšej etape predviedol mimoriadne sympatický výkon. Nevyzerá to však tak, že by sa mu podarilo odpútať z hlavnej skupiny. Vstupujeme do posledného stúpania dnešnej etapy, ktorého priemerný sklon je až viac ako 10%. Končí sa 1500 metrov pred cieľovou páskou, kde by sa už mal strhnúť skutočný boj o triumf na okruhu v Laguna Seca.
     
    6 km
    Pred cieľom čakajú cyklistov ešte dva kopce, len jeden z nich však bude kategorizovaný. Už o malú chvíľu sa začne stúpať na Mazda Raceway, potom už bude nasledovať len krátke, no prudké stúpanie 2500 metrov pred cieľom, ktoré sa nachádza už na samotnom okruhu Laguna Seca. Pelotónu sa naďalej nepodarilo dostihnúť vedúcu dvojicu Skujinš-Bennett, technické problémy však riešil Fernando Gaviria, ktorý musel sedem kilometrov pred páskou meniť bicykel.
     
    8 km
    Náročné stúpanie Laureles Grade už je minulosťou. Najviac bodov, konkrétne päť, do súťaže o najlepšieho vrchára tu za odmenu získal Toms Skujinš pred Seanom Bennettom. Neúspešne sa ich snažil stíhať Anass Ait Al Abdia z tímu Spojených arabských emirátov. Pelotón už na nič nečaká a tempo tam rozprúdil Saganov kolega Pawel Poljanski, ale aj Tao Geoghegan Hart zo zoskupenia Sky.
     
    11 km
    Toms Sjukinš sa však ani v stúpaní na Laureles Grade nevzdáva a aj na tomto mimoriadne náročnom kopci sa snaží udržať pred hlavnou skupinou. K tomuto Lotyšovi sa momentálne pridali Sean Bennett v drese Hagens Berman Axeon a rovnako tak Alex Howes z dnes zatiaľ mimoriadne sympaticky jazdiaceho tímu Education First Drapac Cannondale.
     
    13 km
    Tretia etapa Okolo Kalifornie vrcholí! Pretekári začínajú stúpať na Laureles Grade a trojica z úniku už má skutočne len minimálny náskok. Pelotón im je už doslova v pätách.
     
    16 km
    Na čele hlavnej skupiny sa už okrem cyklistov Bory-hansgrohe postupne zoskupujú aj dresy tímov Lotto NLJumbo, QuickStep Floors či Teamu Sunweb.
     
    19 km
    Toms Skujinš odvádza skutočne veľmi dobrú robotu, keď náskok čela pretekov na pelotón natiahol opäť až pod hranicu jednej minúty. Kamery priameho prenosu si vybrali už aj Petra Sagana, ktorý zatiaľ jazdí vo veľkej pohode, v týchto chvíľach po boku Belgičana Olivera Naesena z AG2R La Mondiale.
     
    22 km
    Na čele pelotónu zatiaľ príkladne pracujú pre Petra Sagana jeho pomocníci. Bora-hansgrohe tak potvrdzuje veľké ambície v dojazde dnešnej etapy. Pretekať sa však začalo aj vo vedúcej štvorici, tempo sa tam snaží rozprúdiť Lotyš Toms Skujinš.
     
    25 km
    Na úplnom čele máme teraz už kvarteto pretekárov, ktorá už klesá aj z náročného stúpania Cachagua. Na jeho vrchole bol ako prvý Toms Skujinš, nasledovaný Evanom Hufmannom, Loganom Owenom a Ianom Garrisonom. Táto štvorica už momentálne klesá k ďalšiemu stúpaniu druhej kategórie, ktorým bude Laureles Grade. K tomu im však momentálne chýba ešte 16 kilometrov. Pelotón už za čelom pretekov zaosáva len o 35 sekúnd. Záver dnešnej etapy bude mimoriadne zaujímavý!
     
    28 km
    V stúpaní na Cachaguu robil, čo mohol Evan Huffmann, avšak pelotón bol pochopiteľne v početnej prevahe proti tomuto sympaticky bojujúcemu americkému cyklistovi zo zoskupenia Rally Cycling. Vyzerá to tak, že nepotrvá dlho a Huffmann sa bude musieť poslušne zaradiť do hlavnej skupiny. Pre fanúšikov Petra Sagana máme pozitívne správy, keďže Fernando Gaviria, pretekár v zelenom drese sa v tomto stúpaní druhej kategórie poriadne vytrápil a pomáhať mu musel jeho kolega Iljo Keisse. Strácať začína aj Mark Cavendish, naopak, dopredu sa vydáva dvojica Toms Skujinš (Trek-Segafredo) a takisto Logan Owen z dnes veľmi aktívne jazdiaceho celku Education First Drapac Cannondale.
     
    31 km
    O tom, akú kvalitnú robotu dnes odvádzajú domestici v pelotóne, svedčí aj fakt, že Lawson Craddock sa po svojom úniku z pelotónu rozhodol pred ďalším kopcom zvesiť nohy a počkať na skupinu hlavných favoritov. Mladučký Ian Garrison však pokračuje vo veľmi sympatickom výkone.
     
    34 km
    Tempo dnešnej najdlhšej etapy aktuálneho ročníka pretekov Okolo Kalifornie je veľmi slušné. Ian Garrison už o malú chvíľu začne stúpať na ďalší kopec dnešnej náročnej etapy.

    Jakub Kocourek