1. etapa Long Beach - Long Beach sk Víťaz: Fernando Gaviria (Quick-Step Floors) (kon.) | 2. etapa Ventura - Gibraltar Road sk Víťaz: Egan Bernal (Team Sky) (kon.)
koniec udalosti
2. etapa Ventura - Gibraltar Road

Víťaz: Egan Bernal (Team Sky)

Pondelok 14.05.2018, 23:00Tour of California
     
    Druhú etapu cyklistických pretekov Okolo Kalifornie máme za sebou. Jej suverénnym víťazom sa stal Egan Bernal z tímu Sky. Kolumbíjčan dokonale ťažil z výbornej práce Taa Geoghegana. Ten odtiahol skoro celý záver etapy a v závere umožnil priestor na útok pre svojho tímového kolegu. Bernal nastúpil dva kilometre pred cieľom a už ho nikto nedostihol. S mankom 21 sekúnd prišiel do cieľa Rafal Majka a o štyri sekundy horší čas zašiel Adam Yates. Peter Sagan dnes šetril sily na ďalšie etapy a je jasné, že nebude útočiť na čo najlepšie umiestnenie v celkovej klasifikácii. Ja vám ďakujem za pozornosť a prajem dobrú noc. (00:48:43)
     
    Najlepšia desiatka dnešnej etapy:

    1. Egan Bernal (Team Sky) 4:14:00 hod.
    2. Rafal Majka (Bora-Hansgrohe) + 0:21
    3. Adam Yates (Michelton-Scott) + 0:25
    4. Antwan Tolhoek (Lotto NL – Jumbo) + 0:30
    5. Daniel Martinez (Ef Education First – Drapac) + 0:30
    6. Kristijan Durasek (UAE Team Emirates) + 0:30
    7. Mathias Frank (AG2R La Mondiale) + 0:40
    8. Tejay van Garderen (BMC Racing) + 0:50
    9. Edward Ravasi (UAE Team Emirates) + 0:59
    10. Ruben Guerreiro (Trek-Segafredo) + 1:01
    Víťazom dnešnej etapy je Kolumbíjčan Egan Bernal.

     
    CIEĽ
    Podobne ako včera sme na pretekoch Okolo Kalifornie boli svedkami kolumbijského víťazstva. Na včerajší úspech Fernanda Gaviriu dnes nadviazal jeho krajan EGAN BERNAL z tímu Sky. Ten vyhráva po samostatnom úniku, ktorý úspešne zrealizoval dva kilometre pred cieľom. Na stupňoch víťazov ho doplnia Poliak Rafal Majka a Brit Adam Yates.
     
    1 km
    Tím Sky to vymyslel parádne a Egan Bernal je blízko etapového triumfu. Do cieľa mu zostáva posledných tisíc metrov a jeho náskok by sa mal pohybovať okolo hranice 10 sekúnd. Pretekárom tímu Lotto-NL Jumbo je Antwan Tolhoek.
     
    2 km
    Blížime sa k cieľovému priestoru. Tao Geoghegan odviedol skvelú prácu a ako prvý zaútočil spomínaný Egan Bernal z tímu Sky. Jeho atak sa snaží pokryť jeden z pretekárov tímu Lotto NL-Jumbo. Rafal Majka a spol. nereagujú, no vytvára sa pomerne veľká medzera.
     
    3 km
    Tao Geoghegan odvádza veľmi dobrú prácu, no vpredu prichádza o cenné sily. Z tímu Sky vidíme vpredu aj Egana Bernala. Aktuálna situácia absolútne vyhovuje pretekárom, pre ktorých sú typické kratšie, no intenzívne stúpania.
     
    4 km
    Ešte 4000 metrov zostáva do konca dnešnej etapy. Nastolenému tempu nestačia Peter Stetina a Will Barta. V popredí máme prakticky všetkých favoritov. Nechýba Adam Yates, Jasper Stuyven, Rafal Majka či Tejay van Garderen. Dočká sa niekto z toho kvarteta?
     
    5 km
    Hlavná skupina sa už poriadne vyselektovala. Na absolútnom čele je približne dvadsať pretekárov. Tempo udáva už hodnú chvíľu Tao Geoghegan z tímu Sky, no hneď za ním sa drží Rafal Majka z Bory-Hansgrohe.
     
    6 km
    Na čele hlavnej skupiny sa naďalej držia pretekári tímu Sky. Zatiaľ čakáme na prvý vážnejší útok. Najčerstvejšie nevyzerá ani Ian Boswell z tímu Kaťuša. Vlani obsadil v celkovej klasifikácie piate miesto.
    Nasadenému tempu nestačí Neilson Powless.

     
    8 km
    Ďalšie dva kilometre z náročného stúpania majú cyklisti za sebou. Tejay van Garderen prišiel o dvoch svojich domestikov. Zaostáva Austrálčan Patrick Bevin a domáci Joey Rosskopf. Trápi sa aj Neilson Powless z holandského tímu Lotto NL-Jumbo.
     
    10 km
    Postupne vidíme zaostávať aj ďalších pretekárov, podľa televíznej grafiky je ich už 22. Okrem Petra Sagana dnes nebude bojovať o víťazstvo ani Fernando Gaviria, ktorý tak príde o žltý dres pre lídra celkovej klasifikácie. Tempo stupňuje Jack Bauer.
     
    12 km
    Dostávame sa na dlho očakávanú métu dvanásť kilometrov pred cieľom. Jazdci tímu BMC Racing sa snažia natiahnuť pelotón aktívnou cyklistikou. Bohužiaľ, Peter Sagan to na dnes zabalil a bude sa šetriť na ďalšie etapy.
     
    15 km
    V priebehu ďalších dvoch kilometrov sa situácia prakticky nezmenila. Akurát nastala zmena na čele balíka, keď tím Trek-Segafredo nahradil BMC Racing. Už som spomínal, že veľkú motiváciu uspieť na domácej pôde bude mať Tejay van Garderen.
     
    17 km
    Sedemnásť kilometrov pred cieľom je únik trojice pretekárov definitívne minulosťou. Tempo do svojich rúk preberá tým Trek-Segafredo, ktorého hlavným tromfom bude belgický klasikár Jasper Stuyven.
     
    20 km
    Už len dvadsaťpäť sekúnd zostáva z náskoku úniku, ktorý dosahoval už aj viac než päť minút. Pomaly vidíme aj súboj v pelotóne o vytvorenie čo najlepšej pozície pred záverečným stúpaním. Aktívny je aj švajčiarsky majster Silvain Dillier.
    Zábery z poslednej horskej prémie.

     
    23 km
    Vedúca trojica bojovala na poslednej horskej prémie o ďalšie tri body do vrchárskej súťaži. Ruben Companioni bol aj v tomto prípade úspešný, a tak svoje konto zveľadil na deväť bodov. Za ním preťali pomyselnú pásku Adam De Vos a Jonathan Clarke.

    Miroslav Kováčik

    Najlepšia desiatka dnešnej etapy:
    1. Egan Bernal (Team Sky) 4:14:00 hod.
    2. Rafal Majka (Bora-Hansgrohe) + 0:21
    3. Adam Yates (Michelton-Scott) + 0:25
    4. Antwan Tolhoek (Lotto NL - Jumbo) + 0:30
    5. Daniel Martinez (Ef Education First - Drapac) + 0:30
    6. Kristijan Durasek (UAE Team Emirates) + 0:30
    7. Mathias Frank (AG2R La Mondiale) + 0:40
    8. Tejay van Garderen (BMC Racing) + 0:50
    9. Edward Ravasi (UAE Team Emirates) + 0:59
    10. Ruben Guerreiro (Trek-Segafredo) + 1:01