Nominační tisková konference reprezentace U21 (kon.) | Nominační tisková konference reprezentace (kon.)
koniec udalosti
Nominační tisková konference fotbalové reprezentace U21

cz Streda 14.03.2018, 10:00Tlačové konferencie
     
    Díky za pozornost a mějte se fajn. (10:30:21)
     
    Oficiální část tiskové konference je u konce.
     
    Do Karviné přijede velmi silný tým na úrovni některých reprezantaci dospělých. V Karviné máme velmi dobré prostředí a sázíme na to, že tam bude zájem o jednadvacítku velký.
     
    S Chorvatskem se český tým utkal i na EURO 2000 či v play-off o postup na šampionát v roce 2002. Tehdy to bylo úspěšné.
     
    Lavička doplňuje: Doba je jiná. Sparta sází spíše na mezinárodní konkurenci, Plzeň sází na zkušené hráče a totéž platí i o Slavii. Hráči mají problém si vybudovat stálé místo. My musíme vybírat spíše z regionálních týmů.
     
    Sionko o nákupech Sparty: Jsou zde hráči z našeho týmu, kteří naskakují sporadicky. Můžu to srovnat z dřívějškem, kdy třeba bratři Doškové nebo Adam Petrouš hráli ve Slavii první housle, dnes je tomu jinak. Máme trochu obavy, co bude dál.
     
    Lavička o cíli: Je před námi konfrontace s týmy z popředí tabulky. Tyto týmy jsou tam zaslouženě. Je to přímá konfrontace i v tom, jestli máme šanci reálně se o postup poprat.
     
    Lavička o brankářich: Hlavní slovo tu má Petr Kouba. Jak Stejskal tak Staněk aktuálně pravidelně nastupují. Staněk pravidelně chytá v Budějovicích, takže tady tu problém nemáme.
     
    Lavička o Sáčkovi: Jeho pozice sice není tak dobrá, co dříve, ale je to prověřený hráč, který bude platný.
     
    Lavička o volných místech: Zaměříme se na strany hřiště, druhé jméno se ještě určí, buď to bude hráč do středu pole nebo do defenzivy, máme ještě otazníky i z hlediska zdravotního stavu.
     
    Lavička o Matějů: V minulém cyklu s námi byl, ale v Brightonu neměl během poslední doby zápasové vytížení. Za posledních deset zápasů byla jeho vytíženost v řádech minut a dali jsme tak přednost jiným.
     
    Mezi náhradníky jsou také fotbalisté, kteří nastupují v turnaji Elite U20. Češi si vedou velmi dobře, jsou za Německem a Anglií. I tito hráči si mohou zahrát za jednadvacítku.
     
    Lavička o nominaci: Nestavíme novou jednadvacítku. Ve složce náhradníci najdete jména hráčů, kteří figurují v nižších reprezentačních výběrech. Nechtěli jsme ale oslabovat devatenáctku Luboše Kozla. Když to bude možné, rádi bychom ale sáhli i po těchto hráčích.
     
    Lavička o Romanovi Mackovi: Byl s námi v minulém cyklu během přípravných duelů. Na EURO se sice nevešel, teď od léta ale působí v Cremonese. V klubu pracuje velmi tvrdě, ale herní vytížení bych si u něj představoval větší. Je sám z toho frustrovaný, ale příležitostí v zápase tolik nedostal. Do týmu však může přinést zkušenosti ze serie B, za dané situace by měl mít svou platnost.
     
    Lavička o vytížení hráčů: Hodně hráčů změnilo dres. U některých je to pozitivní a mají možnost pravidelně hrát, je tam ale také hodně hráčů, kteří na větší šanci čekají. Je to realita, s níž se musíme vypořádat. Čekají nás dva klíčové zápasy celé kvalifikace. Chtěli jsme ale sestavit co nejsilnější tým. Zvažovali jsme i posílení o hráče z Áčka, jako třeba Patrika Schicka či Kubu Jankta. Nakonec jsme však respektovali rozhodnutí Áčka.
     
    Vítězslav Lavička (trenér národního týmu): Při tvorbě nominace jsme byli potěšeni tím, že někteří hráči pravidelně nastupují ve svých klubech – viz Pulkrab a Zajíc. Radost jsme měli i z Alexe Krále v Teplicích. Nenajdete tam hráče, kteří v minulosti pravidelně oblékali dres jednadvacítky jako Vašek Černý, Ondra Mihálik a Kuba Šural. Tito hráči jsou dlouhodobě mimo hru. Přibyl k nim i sokolovský Lukáš Provod. Ten musí podstoupit artroskopii. V nominaci se objevují nové tváře. Je zde Denis Granečný, poprvé se objevuje Roman Macek, jenž působí v Itálii. Máme zde ještě dvě místa volná. Uvidíme, jak se bude situace vyvíjet tento víkend.
     
    Sionko: V pátek hrajeme v Karviné s Chorvatskem, pak v Řecku na stadionu v Xanthi. To jsou klíčové duely.
     
    Sionko: V kádru se událo poměrně hodně změn, celá řada hráčů změnila působiště, někteří se posunuli do první ligy, což je pro nás docela pozitivní. Na druhou stranu to není úplně dobré v tom, že nemusí dostávat tolik šancí.
     
    Libor Sionko: Přál bych si, abychom se mohli sejít ještě jednou, ale neumožňuje nám to termín. Čtyři měsíce uplynuly, odehrály se pozitivní i negativní věci, například nás opustil Pepa Pešice. Poslední zápas, který pro nás odsledoval bylo Chorvatsko. Na jeho pozici jsme angažovali Martina Svědíka.

    Radek Barkman