Astana – Lisabon 1:3 (kon.) | Dortmund – Bergamo 3:2 (kon.) | Nice – Lok. Moskva 2:3 (kon.)
S. Moskva – Bilbao 1:3 (kon.) | Sociedad – Salzburg 2:2 (kon.) | Razgrad – AC Miláno 0:3 (kon.)
Östersunds FK – Arsenal 0:3 (kon.) | Marseille – Braga 3:0 (kon.) | Kodaň – Atlético Madrid 1:4 (kon.)
AEK Atény – D.Kyjev 1:1 (kon.) | Celtic – Zenit 1:0 (kon.) | Neapol – Lipsko 1:3 (kon.)
Lyon – Villarreal 3:1 (kon.) | Partizan – Plzeň 1:1 (kon.) | FCSB – Lazio 1:0 (kon.)
koniec
Östersunds FK
0:3 (0:2)
Arsenal FC
Štvrtok 15.02.2018, 19:00Európska liga • 1/16 finále
Predzápasové kurzy
     
    Vítame Vás pri on-line prenose. Stretnutie sa začne o 19:00.
     
    Vážení fanúšikovia!

    Po Lige majstrov dnes štartuje svoju vyraďovaciu fázu aj Európska liga UEFA. Spoločne sa pozrieme na sever Európy. Švédsky Östersunds FK totiž pri svojej európskej pohárovej premiére dokázal postúpiť do šestnásťfinále druhej najprestížnejšej pohárovej súťaže, v ktorom sa však stretne so súperom z kategórie najťažších – anglickým Arsenalom FC. Stretnutie sa začína o 19:00.

    ÖSTERSUNDS FK

    Östersund v základnej J-skupine Európskej ligy UEFA predvádzal skutočne veľmi sympatické výkony, keď v pomerne vyrovnanej konkurencii zo šiestich stretnutí prehral len jediné, na horúcej baskickej pôde Athleticu Bilbao tesne 1:0. Dohromady nazbieral tím z mesta presláveného najmä zimnými športami 11 bodov a konečné prvé miesto v skupine mu ušlo len o skóre. To mali zverenci anglického trénera Grahama Pottera len o jeden inkasovaný gól ako Bilbao. Östersund si v skupinovej fáze zakladal najmä na mimoriadne pozornej defenzíve Ťažko v jeho kádri hľadať nejakého výrazného ofenzívneho lídra. Veď osem strelených gólov si rozdelilo až päť futbalistov, pričom len dvaja z nich skórovali viac ako jedenkrát. Nevýhodou švédskeho celku v porovnaní s jeho dnešným náročným súperom, by mohol byť fakt, že má v tomto kalendárnom roku odohratý jediný súťažný duel, a to v domácom pohári proti Trelleborgsu. Švédska najvyššia súťaž sa totiž hráva systémom jar-jeseň, a jej nový ročník odštartuje až v apríli.

    ARSENAL FC

    Arsenal sa musel v tejto sezóne vysporiadať so situáciou, na ktorú v tomto anglickom veľkoklube nie sú vôbec zvyknutí. Prvýkrát po viac ako 20 rokoch si totiž namiesto Ligy majstrov zahrali druhú najprestížnejšiu európsku pohárovú súťaž Európsku ligu UEFA. Tréner Arsene Wenger v nej pri nabitom programe anglických tímov dával príležitosť najmä talentovaným mladíkov, ktorí svoju úlohu – postup zo základnej skupiny – zvládli s pomerne veľkým prehľadom. V základnej H-skupine nazbierali v šiestich dueloch 13 bodov, keď jediný raz prehrali len na pôde 1. FC Kolín. V Arsenale prišlo počas zimného prestupového obdobia k veľkým pohybom v kádri. Ku konkurencii odišli aj Olivier Giroud s Theom Walcottom, ktorí sa starali o strieľanie gólov v základnej skupine Európskej ligy. Novými posilami sa stali Henrik Mchitarjan či Pierre-Emerick Aubameyang, z ktorých však môže v pohárovej Európe Kanonierom pomôcť len prvý menovaný. No a aby toho nebolo pre The Gunners málo, tak počas týždňa musel operačný zákrok na svojom kolene podstúpiť Alexandre Lacazette, ktorý bude mužstvu chýbať možno až šesť týždňov. Po víkendovej prehre v derby s Tottenhamom Hotspur menšie problémy so slabinami hlási Aaron Ramsey, ktorého štart je takisto otázny.
     
    Úvodné zostavy:

    Östersunds FK: Keita – Mukiibi, Papagiannopoulos, Pettersson, Widgren – Edwards, Mensah, Nouri, Sema – Ghoddos, Gero.
    Náhradníci: Andersson – Bergqvist, Hopcutt, Aiesh, Sonko-Sundberg, Tekie, Islamovic.

    Arsenal FC: Ospina – Bellerín, Chambers, Mustafi, Monreal – Elneny, Maitland-Niles – Özil, Mchitarjan, Iwobi – Welbeck.
    Náhradníci: Macey – Holding, Xhaka, Kolašinac, Nelson, Nketiah, Willock.

    Rozhodca: David Fernandez Borbalan (Španielsko).
     
    1
    Stretnutie sa práve začalo.
     
    1
    Stretnutie sa sa začalo rozohrávkou domáceho celku, prvý útok Östersundu po pravej strane však stroskotal nepresnou prihrávkou, ktorá skončila len u Nacha Monreala a hrať tak môžu už hostia.
     
    2
    No tak už úvodné desiatky sekúnd naznačujú, ako by sa mal odvíjať pravdepodobne celý zápas. Arsenal manévruje s loptou asi 40 od brány domácich. Do pokutového územia brankára Alyho Keitu už mieril aj jeden center Héctor Bellerín však našiellen stopéra Östersundu Toma Petterssona.
     
    3
    O prvý rýchly protiútok sa pokúšali aj domáci futbalisti, Alhaji Gero však stroskotal napozornom Callumovi Chambersovi, ktorý si od neho dokonca vypýtal aj nedovolený zákrok.
     
    4
    Ďalší center pred Alyho Keitu, tentokrát prezentoval svoju kopaciu techniku Mesut Özil, no brankár domáceho celku si loptu bez problémov stiahol do náruče.
     
    5
    Mohamed Elneny patrí medzi hráčov, ktorí to raz za čas vyskúšajú aj z úctyhodnej vzdialenosti. Teraz Egypťan zdvihol hlavu a pôvodnú myšlienky si napokon rozmyslel a prihral na ľavú stranu Henrichovi Mchitrarjanovi.
     
    6
    Ainsley Maitland-Niles s Mesutom Özilom to v pokutovom území už až príliš prekombinovali, čo domáci využili na rýchly protiútok. Saman Ghoddos sa veľmi hnevá na hlavného rozhodcu, ktorý signalizuje len autové vhadzovanie po jeho súboji s Callumom Chambersom.
     
    7
    No tak Kanonieri to dnes, zdá sa, budú mať proti poriadne prehustenej defenzíve Östersundu poriadne náročné, teraz musia ďalšiu akciu dokonca zakladať až od Davida Ospinu.
     
    8
    Dannymu Welbeckovi chýba v posledných týždňoch herná prax a tým pádom pravdepodobne aj sebavedomie. Anglický útočník to teraz preukázal až vo dvoch veľkých príležitostiach v pokutovom území, keď v dobrých pozíciách sa zbytočne snaži prihrávať Mesutovi Özilovi. Napokon sa dostal k aspoň jednému zakončeniu, no bránu Alyho Keitu minul.
     
    9
    No a opäť ten tradičný obrázok z úvodných minút. Deväť hráčov domáceho tímu sa stiahlo do blízkosti vlastného obranného územia a aj takí tvorcovia hry, ako Henrich Mchitarjan či Mesut Özil majú veľký problém vymyslieť niečo, čím by defenzívu Östersundu zaskočili.
     
    10
    Tak sa to napokon domácim podarilo, no teraz sa až nepochopiteľne ponúkali, kto pošle loptu na bránu už z pokutového územia. Nevystrelil Mchitarjan, Özil ani Elneny.
     
    11
    Hostia z Londýna absolútne kontrolujú priebeh zápasu, zatiaľ však vynikajúco pracuje aj domáca defenzíva, ktorej pomáhajú aj hráči zo stredovej formácie.
     
    12
    Fantastický obranný zákrok od Sotiriosa Papagiannopoulosa. Domáci obranca teraz skvelým obranným zákrokom zachránil svoj tím pred jasným gólom v podaní Henricha Mchitarjana. Arsenal bude mať k dispozícii prvý rohový kop zápasu.
    Nacho Monreal (ARS) - 0:1
     
    13
    Arsenal FC dal gól! Tak sa to hosťom napokon podarilo a dostávajú sa pomerne rýchlo do vedenia. Po rohovom kope sa k strele zvnútra šestnástky dostal Alex Iwobi, lopta bola ešte zblokovaná, no proti zakončeniu NACHA MONREALA do odkrytej bránky, už nemal Aly Keita žiadnu šancu.
     
    14
    Kanonierom však jeden gól nestačí a už opäť podnikajú ďalší zo svojich frontálnych nájazdov na prehustenú defenzívu domáceho Östersundu.
     
    15
    Už to mohlo byť o dva góly! Hosťom sa však opäť vypomstilo, že v zakončení zatiaľ až príliš špekulujú. V dobrej pozícii na zakončenie vo vnútri pokutového územia sa ocitol Alex Iwobi, no ten sa ešte rozhodol prihrávať nepripravenému Dannymu Welbeckovi.
     
    16
    Zo vzdialenosti približne 25 metrov napriahol k projektilu Henrich Mchitarjan, Aly Keita vytiahol veľmi pekný zákrok a loptu dokonca vrátil späť do hry, kde si už jeho spoluhráči poradili.
     
    17
    Östersundu sa zatiaľ absolútne nedarí založiť útok, ktorý by trval aspoň po polovicu ihriska, David Ospina v bráne hostí do týchto chvíľ bez zákroku mrzne v ukrutnej škandinávskej zime.
     
    18
    O mierne ztvýšenie agresivity sa v súboji s Mohamedom Elnenym pokúsil Alhaji Gero, no ten si napokon počínal nedovolene a hlavný rozhodca tak píska v prospech Arsenalu.
     
    19
    Znova to hostia až príliš prekombinovali. Henrich Mchitarjan mal pred sebou doslova diaľnicu na hranici pokutového územia, no zbytočne š´pekulova, až z toho nebola ani strela, ani prihrávka.
     
    20
    Mesut Özil si vypýtal dlhú loptu z hĺbky poľa, avšak tá bola až príliš nepresná, a tak bude môcť Aly Keita odkopávať od vlastnej brány.
     
    21
    Domáci brankár to napokon poslal až na Kena Semu, no ten sa k lopte ani len nedostal, keď si ju v pohode prebral Shkodran Mustafi.
     
    22
    Po autovom vhadzovaní Héctora Bellerína prišlo k menšej chybe hostí v kombinácii, ktorú však dobrým obranným zákrokom proti Dennisovi Widgrenovi dokázal napraviť Callum Chambers.
     
    23
    Mesut Özil sa pokúsil odcentrovať z pravej strany, Sotirios Papagiannopoulos však dostal loptu napokon aspoň do autu, vhadzovať bude Héctor Bellerín.
     
    24
    Arsenal FC dal gól! Tak toto sa na európskej úrovni príliš často nevidí. Domáci obrancovia sa až nepochopiteľne ponúkali, kto odkopne loptu po zblokovanom centri Mohameda Elnenyho, čo využil Danny Welbeck, ktorý nakopol loptu do SOTIRIOSA PAPAGIANNOPOULOSA, a ten tak vlastným gólom zvyšuje náskok hostí už na 0:2.
    24. Sotirios Papagiannopoulos (ARS) - 0:2
     
    25
    Máme za sebou 25 minút dnešného zápasu, no a treba povedať, že favorit z metropoly Anglicka má jeho priebeh absolútne pod kontrolou. Zo štyroch striel na domácu bránku dokázali hostia dvakrát skórovať a kráčajú tak za dôležitým víťazstvom z ihriska súpera.
     
    26
    Henrich Mchitarjan po autovom vhadzovaní z pravej strany centroval na Dannyho Welbecka, ten však svoju veľkú snahu zatiaľ presným zásahom nekorunoval. Teraz napálil loptu len do Alyho Keitu.
     
    27
    No tak konečne sa osmelili v ofenzíve aj domáci. Po centri z ľavej strany sa do vzduchu zavesil Ken Sema, no ten poslal svoju hlavičku len do rukavíc Davida Ospinu.
     
    28
    Ken Sema pokračuje vo svojej streleckej aktivite, keď teraz smerom na Davida Ospinu vyslal nepresnú strelu zo vzdialenosti asi 30 metrov.
     
    29
    Arsenal od druhého streleného gólu akoby "odišiel" z ihriska, čo domáci takmer využili na strelenie gólu. O nádherný futbalový moment sa postaral Saman Ghoddos, ktorý po zblokovanom centri z ľavej strany poriadnym projektilom preveril fantastický reflex Davida Ospinu!
     
    30
    Polhodinu prvého polčasu máme za sebou, no a treba povedať, že posledné minúty zase jasne patria futbalistom domáceho Östersundu, ktorí podnikajú jeden útok za druhým do momentálne pomerne pasívnej defenzívy Kanonierov.
     
    31
    Za 28 minút ani jedna strela, v nasledujúcich 180 sekundách hneď tri. T/ poslednú, znova len na tribúnu za Davidom Ospinom poslal Alhaji Gero.
     
    32
    Futbalisti švédskeho celku zvýšili aktivitu pri napádaní rozohrávky súpra, no a v tejto chvíli sa to vyplatilo Dennisovi Widgrenovi, ktorý nepustil loptu na Mohameda Elnenyho.
     
    33
    Arsenal začína strácať až príliš veľa lôpt v stredovej formácii, čo domáci využívajú na rýchle protiútoky. Tento zakončil strelou cez Shkodrana Mustafiho Saman Ghoddos, David Ospina bol pozorný.
     
    34
    Tentokrát protiútok na opačnej strane, po osi Mchitarjan-Iwobi sa lopta dostala k Dannymu Welbeckovi, ten však prestrelil bránu Alyho Keitu z pomerne výhodnej pozície.
     
    35
    Znova sledujeme veľké trápenie domácich obrancov pri zakldaní kombinácie svojho tímu, Arsenal v niektorých momentoch napáda až v trojici.
     
    36
    Ďalší pomerne jednoduchý zákrok si pripisuje David Ospina, ktorý bez problémov kryje ďalší pokus z veľkej diaľky, ktorý tentokrát smerom na jeho bránu vyslal Curtis Edwards.
     
    37
    Dobrá taktická práca od Héctora Bellerína, ktorý pri autovej čiare čelom k vlastnej bráne nakopol loptu do ruky súpera, čo neušlo pozornosti hlavného rozhodcu.
     
    38
    Hráči Östersundu aj v tejto chvíli zakladal svoju akciu až od obrancu Ronalda Mukiibiho a napokon sa lopta dostala až k Dennisovi Widgrenovi na ľavej strane ofenzívy, no ten stroskotal.
     
    39
    Tak toto je veľká škoda pre hostí z Londýna. Danny Welbeck si totiž prihrávku do pokutového územia od Henricha Mchitarjana preberal v tesnom ofsajdovom postavení.
     
    40
    No tak konečne sa nám začala hra presúvať z jednej strany na druhú. Najskôr Saman Ghoddos stroskotal na Nachovi Monrealovi a následne sa nepresadil ani Henrich Mchitarjan.
     
    41
    Alhaji Gero spadol tesne pred pokutovým územím súpera po kontakte s Ainsleym Maitlandom-Nilesom, hlavný rozhodca to napokn po krátkom váhaní posúdil ako nedovolený zákrok, a tak bude mať Östersund k dispozícii veľmi zaujímavú štandardnú situáciu.
     
    42
    K lopte sa pri priamom kope postavil Ken Sema, ktorý však svojou ľavačkou nasmeroval loptu len do rukavíc Davida Ospinu. O pár sekúnd neskôr po chybe v kombinácii Arsenalu pálil len tesne vedľa pravej žrde Saman Ghoddos.
     
    43
    Domácemu tímu síce nevyšiel vstup do zápasu, no od druhého inkasovaného gólu je Östersund jednoznačne lepším tímom a defenzíva Arsenalu má čo robiť, aby si ešte aspoň v prvom polčase udržala čisté konto.
     
    44
    Ďalší útok domácich tentokrát zastavil nedovolený zákrok jedného z futbalistov Östersundu v súboji s Mohamedom Elnenym pred pokutovým územím hostí.
     
    45
    V prvom polčase sa bude nadstavovať len jedna minúta.
     
    45+1
    Héctor Bellerín prepasíroval loptu cez trojicu súperov na Dannyho Welbecka, ten opäť len prihrával, v tomto prípade Henrichovi Mchitarjanovi, ktorý z hranice asi 12 metrov prestrelil bránu Alyho Keitu!
     
    45+1
    Prvý polčas sa skončil.
     
    Favorizovaný Arsenal FC zvládol pomerne s prehľadom prvý polčas úvodného zápasu šestnásťfinále Európskej ligy UEFA na pôde švédskeho Östersundsu FK. Kanonieri vyhrávajú po úvodných 45 minútach 2:0, keď sa najskôr presadil Nacho Monreal a následne si prihrávku Dannyho Welbecka do vlastnej siete zrazil domáci obranca Sotirios Papagiannopoulos. Od tohto momentu sa však osmelili aj dovtedy nevýrazní futbalisti švédskeho celku, ktorí niekoľkokrát poriadne zahrozili defenzíve Londýnčanov. Zápas má zatiaľ veľmi slušnú úroveň, verme, že si minimálne rovnakú udrží aj v druhom polčase a ešte sa nejakého gólu na jednej či druhej strane dočkáme.
     
    46
    Začal sa druhý polčas.
     
    46
    Tréner domácich nebol s výkonom svojich zverencov v prvom polčase vôbec spokojný, a tak do toho druhého pripravil hnedď vojnásobné striedanie. Vo zvyšku zápasu už neuvidíme v prvých 45 minútach veľmi nevýrazného kapitána Brwu Nouriho, na ktorého miesto vybieha Tesfaldet Tekie. Okrem toho Alhajiho Gera nahradil Jamie Hopcutt.
     
    47
    Aj v úvode druhého polčasu je o niečo aktívnejší Arsenal, Shkodran Mustafi však svojou dlhou loptou nenašiel Nacha Monreala a o niekoľko okamihov neskôr stroskotal Mesut Özil.
     
    48
    Do ofenzívy Östersundu sa chcel zapojiť striedajúci Tesfaldet Tekie, ten však stroskotal na dnes zatiaľ spoľahlivom Shkodranovi Mustafim.
     
    49
    Futbalisti švédskeho celku sa znova stiahli pomerne hlboko na vlastnú polovicu, rozohrávku The Gunners však napáda dvojica Ghoddos-Tekie už v blízkosti poliaceho kruhu.
     
    50
    No tak v úvode druhého polčasu zatiaľ sledujeme mimoriadne nezáživný futbal. Hostia sa nemajú kam ponáhľať, no a domáci zasa do týchto chvíľ neprejavili nejaký väčší záujem o nejakú nebezpečne vyzerajúcu akciu.
     
    51
    Tentokrát už náznak ofenzívnej snahy aj od hráčov Östersundu, no Jamie Hopcutt neprihral presne do ľavého krídla na Dennisa Widgrena.
     
    52
    Tesfaldet Tekie nemal komu prihrať, a tak napriahol k strele z asi 20 metrov, trafil však len Ainsleyho Maitlanda-Nilesa. Domáci budú rozohrávať rohový kop.
     
    53
    Östersundu táto štandardná situácia absolútne nevyšla, a tak musela byť opäť proti Alexovi Iwobimu v permanencii defenzíva Östersundu.
     
    54
    Jamie Hopcutt zdvihol hlavu a pokúsil sa vystreliť, lopta sa vška od Héctora Bellerína odrazila len ku Kenovi Semovi, Bellerín zblokoval aj jeho center na rohový kop.
     
    55
    Ani štandardné situácie však nepomáhajú domácemu celku. Jeho hráči sa nedokážu chytiť žiadnou vydarenou akciou, z ktorej by vystrašili defenzívu Arsenalu.
     
    55
    Kanonieri kombinujú s loptou na polovici súpera, no treba povedať, že aj v ich hre už chýba väčšia snaha o kombináciu, v stredovej formácii je až príliš málo pohybu.
     
    56
    Loptu si na svoje kopačky od Mohameda Elnenyho vybojoval Jamie Hopcutt, ktorý však znova pri svojej útočnej snahe stroskotal na skvelom Shkodranovi Mustafim.
     
    57
    Snáď po prvýkrát v druhom polčase sa dostali hostia s loptou až do pokutového územia, kde však Alex Iwobi opäť až príliš dlho váhal, až o loptu napokon prišiel.
     
    58
    Arsenal FC dal gól! Domáci si najskôr pýtali pokutový kop po súboji Nacha Monreala s Curtisom Edwardsom, no hra pokračovala a lopta sa cez Mohameda Elnenyho a Alexa Iwobiho dostala až k MESUTOVI ÖZILOVI, ktorý tentokrát aj so šťastím prekonáva Alyho Keitu.
    58. Mesut Özil (ARS) - 0:3
     
    59
    Neuplynula ešte ani hodina hry a o víťazovi tohto stretnutia je už de facto rozhodnuté. Domáci síce nehrajú zle, no v niektorých momentoch sú až príliš pasívni a v ofenzíve im zase chýba presnosť.
     
    60
    Östersund manévruje s loptou na vlastnej polovici, odkiaľ sa jeho obrancovia nevedia dostať vďaka agresívnemu napádaniu zo strany ofenzívnych hráčov Londýnčanov.
     
    61
    Napokon sa to domácim podarilo, no lopta bez nejakého väčšieho vzruchu skončila opäť len u Davida Ospinu.
     
    62
    Na ofenzívny výlet sa vydal Héctor Bellerín, no ten v súboji o loptu v pokutovom území zbúral Toma Petterssona.
     
    63
    No tak na toto sa fanúšikom Arsenalu určite nepozeralo príjemne. Po neúspešnom šprintérskom súboji totiž zostal na chvíľu na trávniku sedieť Henrich Mchitarjan, no arménsky stredopoliar sa napokon zdvihol a bez problémov by mal pokračovať ďalej. V prvom momente to vyzeralo dokonca na nejaké svalové zranenie.
     
    64
    Dannymu Welbeckovi dnešný zápas zatiaľ príliš nevychádza. Teraz anglický útočník hostí nezachytil na ihrisku ani jednodduchú prihrávku do krídla od Mohameda Elnenyho.
     
    65
    Dnes sme už spomínali strelecké kvality Mohameda Elenenyho z veľkých vzdialeností. Egypťan tentokrát napriahol snáď z 30 metrov a v hľadisku útleho štadióna v Östersunde to len tak zahučalo.
     
    66
    Tesfaldet Tekie prepasíroval loptu na Samana Ghoddosa, no toho v postupe na Davida Ospinu zastavil dnes bezchybne hrajúci Callum Chambers.
     
    67
    No tak v týchto chvíľach na ihrisku aj v hľadisku trochu vzbĺkli vášne, keď si najskôr ďalší pokutový kop nevypýtal Saman Ghoddos a následne poslal k zemi Mesuta Özila Samuel Mensah.
     
    68
    Nacho Monreal hrá v posledných týždňoch vo skvelej forme. Aj dnes už jeden gól dal, tentokrát však jeho strelecký pokus dokonca na autové vhadzovanie dokázal zblokovať Sotirios Papagiannopoulos. O pár sekúnd centroval Monreal z náročnej pozície len do rúk Alyho Keitu.
     
    69
    Ďališa zdĺhavá kombinácia Östersundu stroskotala bez nejakej prekvapivej myšlienky na defenzíve Arsenalu. Saman Ghoddos sa snažil ešte dostať pod tlak Héctora Bellerína, no ten to vyriešil prihrávkou na Shkodrana Mustafiho.
     
    70
    Za dlhou loptou z hĺbky poľa sa rozbehol Danny Welbeck, no situáciu veľmi dobre čítal domáci gólman Aly Keita, ktorý bol pri lopte skôr ako súperov útočníka dokázal ju odkopnúť do bezpečia.
     
    71
    Postupná kombinácia Kanonierov sa skončila streleckým pokusom Nacha Monreala. Jeho strela smerovala k ľavej žrdi domácej brány, no španielsky bek hostí trafil len svojho spoluhráča Mchitarjana.
     
    72
    Striedajúci futbalisti v drese domácich Hopcutt s Tekiem rozhýbali ofenzívu svojho tímu, no ani im sa zatiaľ nedará úplne prekvapiť pozorných hostí.
     
    73
    Striedanie na oboch stranách. Kým Arsene Wenger robí ešte len prvú zmenu vo svojej základnej zostave, tak domáci kouč Potter si už všetky možnosti na striedanie vyčerpal. V zostave Östersundu už neevidujeme Dennisa Widgrena, ktorého nahradil Douglas Bergqvist, no a Arsenal z ihriska stiahol Nacha Monreala, aby si posledných približne 20 minút zahral Sead Kolašinac.
     
    74
    Tak ani tentokrát to nevyjde. Futbalistom Östersundu jednoducho v útočnej fáze chýba pohyb, bez ktorého sa len veľmi ťažko dostanú za defenzívu Arsenalu.
     
    75
    Na ofenzívnom výlete v tomto momente stroskotal aj Héctor Bellerín, ktorý pri návrate do obrany zastavil taktickým fauzlom Samuela Mensaha.
     
    76
    Mensah zostáva po zákroku od Bellerína ležať na hracej ploche. Nie je to však vinou zákroku španielskeho beka hostí, ale kŕčov, ktoré domáci stredopoliar dostal do svojej pravej nohy.
     
    77
    Östersund to v tejto chvíli skúšal po pravej strane, Jamie Hopcutt sa však napokon k centru z hranice bránkovej čiary nedostal.
     
    78
    Domácim nie je možné uprieť obrovskú snahu, chýba im však väčšia odvaha v zakončení. Tesfaldet Tekie teraz toľko ťahal loptu smerom na os ihriska svojou ľavačkou, až mu jeho strelu zblokovala až trojica hráčov súpera.
     
    79
    Östersund predsa len trochu zvýšil aktivitu na polovici hostí, avšak v tomto momente absolútne nevyšiel center do pokutového územia Kenovi Semovi.
     
    80
    Sead Kolašinac prišiel na ihrisko len pred pár minútami, a tak teraz nemal problém dostihnúť trochu dlhšiu prihrávku Ainsleyho Maitlanda-Nilesa, Bosniakova prihrávka pod seba však našla len kopačky Toma Petterssona.
     
    81
    Po pomerne dlhom čase registrujeme strelecký pokus na strane Arsenalu, no Danny Welbeck mieril veľmi nepresne a Aly Keita sa tak za loptou mohol bez nejakého väčšieho stresu len obzrieť.
     
    82
    Kanonieri v posledných sekundách predsa len trochu zvýšili akitivitu v hre bez lopty na polovici súpera, Héctor Bellerín vystihol výkop brankára Keitu, no Arsenal to na ohrozenie domácej brány využil nedokázal.
     
    83
    Dannymu Welbeckovi dnešný zápas na hrote útoku Arsenalu príliš nevyšiel, teraz sa už môže ísť zohriať na lavičku svojho tému. Jeho miesto na ihrisku totiž zaujme mladučký Eddie Nketiah.
     
    84
    Ani Henrich Mchitarjan nedohrá tento duel. Na Arménčanovo miesto prichádza na posledné minúty zápasu ďalší produkt akadémie THe Gunners Reiss Nelson.
     
    85
    Manévre Ainsleyho Maitlanda-Nilesa v blízkosti poliaceho kruhu teraz taktickým faulom prerušil domáci Douglas Bergqvist. Hrať tak bude Arsenal.
     
    86
    Eddie Nketiah s Reissom Nelsonom sa už aj zapojili do kombinácie The Gunners, druhý menovaný však prišiel o loptu v strede ihriska, čo ale na protiútok nevyužil Curtis Edwards.
     
    87
    Alex Iwobi sa snažil na hranici pokutového územia nájsť Mesuta Özila, ktorého však dobre postrážil Sotirios Papagiannopoulos. O pár sekúnd neskôr sa individuálne nepresadil Eddie Nketiah.
     
    88
    Menšie nedorozumenie v kombinácii Arsenalu, Mohamed Elneny neprebral prihrávku od Calluma Chambersa, Jamie Hopcutt to však využil len na veľmi nepresnú ďalekonosnú strelu.
     
    89
    Tesfaldet Tekie sa presadil cez Calluma Chambersa, pokúsil sa nájsť Curtisa Edwardsa, ten však prihrávku na dlhú nohu spracovať nedokázal.
     
    90
    Mohamed Elneny vyslal do pokutového územia Reissa Nelsona, ten spadol po súboji s Tomom Petterssonom, no ani v tomto prípade z toho pokutový kop nebude. Neskôr si na opačnej strane prihrávku z hĺbky poľa spracovával loptu v ofsajdovej pozícii Curtis Edwards.
     
    90+1
    Tak napokon predsa len uvidíme pokutový kop v prospech domáceho tímu! Výbornú prácu odviedol Saman Ghoddos, ktorý vyslal do pokutového územia Tesfaldeta Tekieho, ktorého len za cenu faulu zastavil Héctor Bellerín.
     
    90+2
    K lopte sa postavil obranca Tom Pettersson, ktorý však penaltu zahral veľmi, veľmi zle, David Ospina prečítal jeho úmysel a navyše lopta z ľavačky Petterssona nemierila ani k žrdi, pre hosťujúceho brankára ľahká práca!
    90+2. Tom Pettersson (ODS)
     
    90+3
    Östersund tak svoju veľkú príležitosť na gól, ktorý by mu vlial aspoň teoretickú nádej na prekvapenie favorita v odvete, nevyužil, a tak sa zápas končí jednoznačným triumfom hostí.
     
    90+3
    Koniec zápasu.
     
    Arsenal FC bez väčších problémov zvládol prvý duel šestnásťfinále Európskej ligy UEFA na pôde švédskeho Östersundsu FK, keď napokon zvíťazil 3:0. Dvojgólové vedenie z prvého polčasu ešte v 58. minúte aj s dávkou šťastia navýšil Mesut Özil. V závere zápasu nepremenil pokutový kop Tom Pettersson, a tak si Östersund odváža do odvety na Emirates Stadium veľmi nepriaznivý výsledok. Naopak, Kanonieri sú už takpovediac jednou nohou v osemfinále. S týmto konštatovaním sa s vami lúčim a prajem vám pekný zvyšok večera! Prenosom vás sprevádzal Jakub Kocourek! (20:56:46)

    Jakub Kocourek

    Góly: 13. Monreal, 24. Papagiannopoulos (vla.), 58. Özil


    Držení míče: 44 % : 56 %.
    Střely na branku: 5:5. Střely mimo: 3:5. Rohy: 3:2. Ofsajdy: 1:2. Fauly: 9:6.
    Östersunds FK: Keita – Mukiibi, Papagiannopoulos, Pettersson, Widgren (73. Bergqvist) – Edwards, Mensah, Nouri (46. Tekie) – Sema, Ghoddos, Gero (46. Hopcutt).
    Náhradníci: Andersson – Bergqvist, Hopcutt, Aiesh, Sonko-Sundberg, Tekie, Islamovic.

    Arsenal FC: Ospina – Bellerín, Chambers, Mustafi, Monreal (73. Kolašinac) – Elneny, Maitland-Niles – Özil, Mchitarjan (84. Nelson), Iwobi – Welbeck (83. Nketiah).
    Náhradníci: Macey – Holding, Xhaka, Kolašinac, Nelson, Nketiah, Willock.

    Rozhodca: David Fernandez Borbalan (Španielsko)
    Štvrtok 22.02.2018
    Arsenal - Östersunds FK 1:2

    Góly: 47. Kolašinac – 22. Aiesh, 23. Sema

    Karty:   44. Maitland-Niles (ARS), 88. Mchitarjan (ARS) – 79. Edwards (ODS), 90+4. Widgren (ODS)

    Držení míče: 52 % : 48 %.
    Střely na branku: 6:4. Střely mimo: 5:2. Rohy: 8:4. Ofsajdy: 1:2. Fauly: 13:14.