Astana – Lisabon 1:3 (kon.) | Dortmund – Bergamo 3:2 (kon.) | Nice – Lok. Moskva 2:3 (kon.)
S. Moskva – Bilbao 1:3 (kon.) | Sociedad – Salzburg 2:2 (kon.) | Razgrad – AC Miláno 0:3 (kon.)
Östersunds FK – Arsenal 0:3 (kon.) | Marseille – Braga 3:0 (kon.) | Kodaň – Atlético Madrid 1:4 (kon.)
AEK Atény – D.Kyjev 1:1 (kon.) | Celtic – Zenit 1:0 (kon.) | Neapol – Lipsko 1:3 (kon.)
Lyon – Villarreal 3:1 (kon.) | Partizan – Plzeň 1:1 (kon.) | FCSB – Lazio 1:0 (kon.)
koniec
SSC Neapol
1:3 (0:0)
RB Lipsko
Štvrtok 15.02.2018, 21:05 • Stadio San Paolo, Neapol • Európska liga • 1/16 finále
Predzápasové kurzy
     
    Vítame Vás pri on-line prenose. Stretnutie sa začne o 21:05.
     
    Vítame vás pri sledovaní on-line prenosu z prvého zápasu osemfinále Európskej ligy medzi talianskym celkom SSC Neapol a nemeckým klubom RB Lipsko.

    Neapol si užíva líderskú pozíciu v talianskej Serie A, kde má najtesnejší jednobodový náskok pred konkurenčným Juventusom Turín. Mužstvo okolo kapitána Mareka Hamšíka sa sústredí predovšetkým na boj o domáci titul, čo sa podpísalo na výsledkoch v jesennej časti Ligy Majstrov. Partenopei nedokázali postúpiť zo základnej skupiny v konkurencii Manchestru City, Šachtaru Doneck a Feyenoordu Rotterdam. Neapolčania obsadili so šiestimi bodmi tretiu pozíciu a museli sa uspokojiť iba s účasťou v Európskej lige. Do vyraďovacej fázy druhej najprestížnejšej európskej klubovej súťaže ale vstupujú vo výbornej forme, pretože v domácej lige vyhrali osem duelov po sebe.

    Lipsko
    vlani vo svojej premiérovej sezóne medzi nemeckou elitou prekvapilo konečným druhým miestom a postupom do skupinovej časti Ligy majstrov. Medzi európskou smotánkou ale nezvládlo premiéru podľa predstáv. Vo veľmi vyrovnanej základnej skupine obsadili Lipčania v konkurencii Besiktasu Istanbul, FC Porto a AS Monaco tretiu pozíciu, pričom na postup im chýbali tri body. V aktuálnom ročníku Bundesligy Lipsko potvrdzuje, že jeho umiestenie na popredných priečkach nebolo náhodné. Aktuálne sa drží na druhej pozícii za suverénnym Bayernom Mníchov, ale v tesnom závese za sebou má Dortmund, Frankfurt, Leverkusen alebo Schalke. Ich atakom zatiaľ odoláva, pretože z ostatných troch ligových stretnutí vydolovalo sedem bodov za dve víťazstvá a jednu remízu.
     
    Úvodné zostavy:

    SSC Neapol: Reina – Ch. Maggio, Tonelli, Koulibaly, Hysaj – Rog, Diawara, Hamšík (C) – Ounas, Callejón, P. Zieliński.
    Náhradníci: Rafael Cabral, Sepe – Allan, Rui, Jorginho, L. Insigne, Albiol.

    RB Leipzig: Gulácsi – Laimer, Orban (C), Upamecano, Klostermann – Sabitzer, Kampl, Keïta, Bruma – Y. Poulsen, Werner.
    Náhradníci: Mvogo – Bernardo, Konaté, Forsberg, Kaiser, Augustin, Demme.
     
    V základnej zostave domáceho tímu nechýba slovenský kapitán Marek Hamšík. O jeho štarte v dnešnom stretnutí sa pochybovalo, pretože v predchádzajúcom ligovom vystúpení absolvoval iba jeden polčas a mal zdravotné problémy.
     
    1
    Stretnutie sa práve začalo.
     
    1
    Neapolčania mali na starosti úvodný výkop. Domáci nastúpili v tradične belaso-bielej kombinácii, hostia zvolili bielo-červené dresy.
     
    2
    Maurizio Sarri premiešal zostavu oproti ligovému zápasu proti Laziu Rím. Navyše dnes nemôže počítať s potrestaným Driesom Mertensom.
     
    3
    Hostia rozohrali nacvičený signál po rohovom kope. Pretiahnutý center našiel v šestnástke voľného Tima Wernera, ktorého prudký volej skrotil Pepe Reina.
     
    4
    Lipčania sú v úvodných minútach aktívnejší a kreatívnejší. Ich ostatné dve útočné akcie však stroskotali na nepresných prihrávkach.
     
    5
    Christian Maggio na domácej strane a Willi Orban v drese hostí si musia dávať pozor na prípadné kartové tresty v dnešnom stretnutí. Źlté varovanie by im vystavilo stopku na odvetný duel.
     
    6
    José María Callejón má dnes v útoku netradičných partnerov. Dries Mertens nie je na súpiske a Lorenzo Insigne sedí na lavičke. Spoločnosť mu preto robia Piotr Zieliński a Adam Ounas.
     
    7
    Elseid Hysaj sa vydal dopredu, aby podporil útok, ale hlavný rozhodca videl, že s loptou opustil trávnik, a tak nariadil aut pre Lipsko.
     
    8
    Marek Hamšík vymyslel vynikajúcu prihrávku do voľného priestoru, ale Piotr Zieliński stroskotal na poslednom obrancovi RB Lipsko.
     
    9
    Yussuf Poulsen si pomohol rukami vo vzdušnom súboji, a tak bol odpískaný jeho útočný faul. Dopredu môže ísť Neapol.
     
    10
    Úvodných desať minút neprinieslo gólovú šancu. Najzaujímavejšie bolo zakončenie Tima Wernera po rohovom kope. Jeho pokus našiel Reinu.
     
    11
    Piotr Zieliński zase profitoval z výbornej prihrávky Mareka Hamšíka. Poliak si vypýtal faul a získal zaujímavú štandardku pre Neapol.
     
    12
    Amadou Diawara pokazil rozohrávku štandardky. Jeho dlhý center nenašiel Lorenza Tonelliho postaveného na zadnej žrdi.
     
    13
    Dayot Upamecano pokazil prihrávku dozadu a poslal loptu priamo na rozbehnutého Callejóna. Španiel však nezakončoval, hľadal ešte spoluhráčov a strela Hamšíka bola napokon zblokovaná.
     
    14
    Na opačnej strane prišlo nebezpečné zakončenie z hranice šestnástky, ktoré vyslal Bruma. Pepe Reina na dvakrát dokázal skrotiť loptu.
     
    15
    Bruma si tentoraz našiel miesto v šestnástke a uspel v hlavičkovom súboji. Zo záklonu ale namieril vysoko nad bránu.
     
    16
    Marek Hamšík sa snažil o prienikovú prihrávku na hrot útoku, no do lopty sa oprel príliš prudko. José María Callejón mu však zatlieskal.
     
    17
    Neapol po slabšej úvodnej päťminútovke začína kontrolovať hru. Domáci sú často pri lopte a aj po jej strate ihneď vysoko napádajú.
     
    18
    Marek Hamšík je dnes mimoriadne aktívny a rozdáva spoluhráčom dobré prihrávky. José María Callejón tentoraz nezužitkoval jeho prudký pas.
    18. Yussuf Poulsen (RBL)
     
    19
    Lipčania mohli nečakane udrieť. Dánsky útočník Yussuf Poulsen zostal zabudnutý za obranou, pribehol s loptou až do pokutového územia, ale tam bol tiesnený a trafil len bočnú sieť.
     
    20
    Kalidou Koulibaly zle rozohral, ale rýchlo sa vrátil do defenzívy a dokázal na poslednú chvíľu zastaviť brejk súpera.
     
    21
    José María Callejón preveril pozornosť hosťujúceho brankára strelou z hranice šestnástky. Péter Gulácsi odolal a vyrazil loptu na roh.
     
    22
    Rozohrávku rohového kopu mal na starosti Marek Hamšík. Slovenský futbalista zakrútil loptu prudko pred bránu, ale tú si nikto z jeho spoluhráčov nevšímal.
     
    23
    Neapolčania nevyužili priestor na protiútok. Po Brumovej strate Adam Ounas zbytočne váhal a vypýtal si aspoň faul.
     
    24
    Timo Werner si našiel priestor v pokutovom území, z pravej strany na neho letel center, no chýbala mu väčšia presnosť.
     
    25
    Lipčania skúsili signál po rohovom kope. Lopta smerovala na úplne voľného Nabyho Keitu, ale jeho strela z voleja nebola vôbec presná.
     
    26
    Marcel Sabitzer zostal úplne sám na pravom krídle, čo využil na center do šestnástky. Loptu si však stiahol zo vzduchu Pepe Reina.
     
    27
    Kalidou Koulibaly nevedel, že za sebou nemá žiadneho súpera a zbytočne loptu odhlavičkoval na rohový kop pre Lipsko.
     
    28
    Rohové kopy nevychádzajú ani jednému z tímov. Po zisku lopty mohol zaútočiť Neapol. Kolmica Mareka Hamšíka nikoho nenašla.
     
    29
    V doterajšom priebehu stretnutia sme nevideli ani jednu príležitosť, ktorá by sa dala označiť za gólovú. Domáci zatiaľ vyprodukovali jedinú strelu do priestoru brány, hostia skúšali šťastie dvakrát.
     
    30
    Amadou Diawara nevyužil otvorený priestor v strede poľa. Mohol hľadať na ľavej strane Hamšíka, no napokon po súboji prišiel o loptu.
     
    31
    Piotr Zieliński sa bez váhania oprel do lopty približne z tridsiatich metrov. Pokus poľského záložníka bol zblokovaný na roh.
     
    32
    Neapolu nevyšla rozohrávka rohového kopu. José María Callejón chcel prejsť do šestnástky individuálne, ale stroskotal na Brumovi.
     
    33
    Marek Hamšík hľadal z prvej na ľavom krídle pripraveného Zielinskeho. Poliak však ešte prihrával do šestnástky, kde nenašiel spoluhráča.
     
    34
    Marcel Sabitzer dobre odcentroval do šestnástky. Lopta padala na nohu voľného Brumu, no proti nemu na poslednú chvíľu zasiahla domáca obrana.
     
    35
    Bruma vnikol na hranicu šestnástky a oblúčikom prehodil loptu na Tima Wernera. Nemecký útočník sa ale nedokázal pohotovo zorientovať.
     
    36
    Lipčania vyprodukovali v tomto zápase už deväť streleckých pokusov. V štyroch prípadoch však netrafili bránu a trikrát mierili iba do blokov.
     
    37
    Neapolčania sa často snažia o prekvapivé kolmice na hrot útoku, kde dnes operuje José María Callejón. Španiel stále čaká na ideálny pas.
     
    38
    Christian Maggio bol v náročnej pozícii a nemal priestor na manévrovanie. Preto nakopol loptu do súpera a získal rohový kop.
     
    39
    Rohový kop domáceho tímu zostal nevyužitý. Kalidou Koulibaly si pomohol útočným faulom a doslova zvalcoval Marcela Sabitzera.
     
    40
    Na domácej strane je cítiť istú frustráciu. Neapolu sa nedarí vymyslieť nejakú nebezpečnú útočnú akciu.
     
    41
    Futbalisti Lipska nevyužili chybnú rozohrávku Koulibalyho. Rýchly brejk hostí zakončoval slabou strelou z hranice šestnástky Naby Keïta.
     
    42
    Ďalší zaujímavý protiútok z dielne Lipčanov. Na konci ofenzívnej akcie bol Bruma, ktorého strela nemala správny smer.
     
    43
    Piotr Zieliński dostal dobrú prihrávku do šestnástky, ale nevyšlo mu spracovanie lopty. Poliak získal aspoň roh.
     
    44
    José María Callejón poslal z rohového kopu príliš prudký center. Lopta preletela celou šestnástkou a skončila mimo trávnika.
     
    45
    Marko Rog zastavil útočnú akciu hostí iba za cenu faulu. Domáci sa síce hnevajú, no musia zacúvať dozadu.
     
    45
    Prvý polčas sa skončil.
     
    Úvodné dejstvo prinieslo veľmi vyrovnaný futbal bez vážnejších gólových šancí. Neapol nastúpil v improvizovanej zostave, ktorá zatiaľ nepredvádza ideálny výkon. Lipčania sú naopak zohratejší a dobre kombinujú. Vo finálnej fáze im však chýba presnosť.
     
    46
    Začal sa druhý polčas.
     
    46
    Po prestávke mali na starosti výkop hostia. Oba tímy pokračujú v základných zostavách, tréneri nestriedali.
     
    47
    Péter Gulácsi bol pod tlakom pri rozohrávke, a tak loptu iba odkopol čo najďalej od vlastnej brány. Zaútočiť môže Neapol.
     
    48
    Hlavný rozhodca mohol vytiahnuť aj prvú žltú kartu v dnešnom stretnutí, pretože Kalidou Koulibaly nedovolene zastavil Marcela Sabitzera. Domáci stopér si vypočul iba ústne varovanie.
     
    49
    Lipčania dobre rozohrali štandardku. Loptu dostal v šestnástke pripravený Yussuf Poulsen. Dánsky útočník ale nedokázal prihrať kolegom.
     
    50
    Neapol dokázal rýchlo prejsť do útoku, ale akciu nedotiahol do úspešného konca. Markovi Rogovi chýbalo pár centimetrov, aby sa dostal k zakončeniu.
     
    51
    Maurizio Sarri má dnes na lavičke viacerých žolíkov. Je pravdepodobné, že do hry naskočí Lorenzo Insigne, ktorý by mohol oživiť ofenzívu domácich.
     
    52
    Timo Werner ukázal dobrú orientáciu v pokutovom území. Prebral si loptu pravačkou a potom ľavačkou tvrdo vypálil tesne nad bránu.
     
    52
    Neapol dal gól! Domáci otvárajú skóre po nenápadnej akcii. ADAM OUNAS dostal dobrú prihrávku na hranicu šestnástky, pripravil si loptu a krížnou strelou presne k žrdi prekonal Gulácsiho.
    52. Adam Ounas (NEA) - 1:0
     
    53
    Maurizio Sarri urobil prvé striedanie v dnešnom stretnutí. Z trávnika odišiel kapitán Marek Hamšík, ktorého nahradil Lorenzo Insigne.
     
    54
    Ubehlo len niekoľko sekúnd a je tu ďalšie striedanie. Na lavičku putoval krajný obranca Elseid Hysaj, na jeho miesto naskočil Mário Rui.
     
    55
    Naby Keïta vypálil z veľkej diaľky. Jeho pokus smeroval na bránu, no nemal dostatok razancie, takže Pepe Reina bez problémov zasiahol.
     
    56
    Bruma hľadal v šestnástke Tima Wernera, ktorý sa za loptou naťahoval. Nemeckému futbalistovi však nevyšlo spracovanie.
     
    57
    Veľká šanca Lipska. Timo Werner tentoraz pripravil gólovku pre svojho spoluhráča, no Yussuf Poulsen trafil zblízka iba pripraveného Pepeho Reinu.
    57. Pepe Reina (NEA)
     
    58
    Naby Keïta zase strieľal z väčšej vzdialenosti. Loptu oprel o Koulibalyho a získal rohový kop pre RB Lipsko.
     
    59
    Pepe Reina sa hnevá na svojich pasívnych spoluhráčov, ktorí nechávajú zakončovať súperov z nebezpečných pozícií. Po rohu hlavičkoval Timo Werner.
     
    60
    Po hodine hry sú spokojnejší domáci futbalisti. Neapol vedie najtesnejším rozdielom vďaka presnej strele Adama Ounasa. Partenopei však dnes neprodukujú svoj najlepší futbal.
     
    61
    Maurizio Sarri si rýchlo vyčerpal všetky tri striedania. Z ihriska stiahol strelca jediného gólu Adama Ounasa. Nahradil ho Brazílčan Allan.
     
    61
    Lipsko práve strelilo gól! Hostia zaslúžene vyrovnali stav stretnutia, keď zužitkovali svoju aktivitu v útoku. TIMO WERNER potvrdil povesť kanoniera, na malom priestore si spracoval loptu, presne vystrelil a prekonal Pepeho Reinu.
    61. Timo Werner (RBL) - 1:1
     
    62
    Domáci tréner je nahnevaný, pretože vystriedal troch hráčov a mal iné úmysly. Teraz už nemôže reagovať na vývoj duelu.
     
    63
    José María Callejón zostal ležať na trávniku a držal sa za pravý bok. Španiel bude musieť dohrať aj cez bolesť.
     
    64
    Kalidou Koulibaly zase unikol žltej karte. Domáci stopér tvrdo atakoval Tima Wernera, no stále sa vyhýba trestu za svoje prehrešky.
     
    65
    Smolný moment pre Mária Ruia. Striedajúci obranca Neapola spadol v blízkosti vlastnej šestnástky a pustil dopredu Wernera. Nemcov center nikoho nenašiel.
     
    67
    Timo Werner dostával zaujímavú kolmicu za obranu, ale v rýchlostnom súboji nestačil na lepšie postaveného súpera.
     
    68
    Timo Werner je všade. Nemecký útočník tentoraz prihrával pod seba voľnému Marcelovi Sabitzerovi, ale strela Rakúšana bola zblokovaná.
     
    69
    Neapol dnes neprodukuje tradičný atraktívny ofenzívny futbal. V pozmenenej zostave sa vpredu trápi a ťažko si vytvára šance.
     
    70
    Lipčania majú na konte už osemnásť streleckých pokusov, ak berieme do úvahy aj nepresné a zblokované koncovky. Neapolčania sa odhodlali k strele iba štyrikrát.
     
    71
    Gólová príležitosť pre Neapol. José María Callejón nečakane prepasíroval loptu pred bránu, kde stál Lorenzo Insigne. Prekvapený Talian trafil zblízka len Gulácsiho.
     
    72
    Maďarský brankár Péter Gulácsi si postrážil prudký center od rohovej zástavky. Loptu stiahol zo vzduchu do rukavíc.
     
    73
    Futbalisti Neapola zatiaľ nemôžu byť spokojní s výsledkom, ktorý by si odniesli do odvety. Remíza a inkasovaný gól na domácom trávniku nie sú ideálnou východiskovou pozíciou.
     
    74
    Lipsko práve strelilo gól! Nemecký vicemajster otáča stav tohto zápasu. Dvojica hosťujúcich futbalistov išla sama na brankára Reinu, Yussuf Poulsen prihral pred odkrytú sieť BRUMOVI a ten si vychutnal dôležitý presný zásah.
    74. Bruma (RBL) - 1:2
     
    75
    Diváci na štadióne San Paolo úplne stíchli. Líder talianskej súťaže zaostáva za očakávaniami a prehráva s Lipskom.
     
    77
    Domácim futbalistom momentálne viazne súhra a Maurizio Sarri je poriadne nahnevaný. Lorenzo Tonelli ho teraz nepotešil katastrofálnou prihrávkou do územia nikoho.
     
    78
    Mário Rui nevyužil otvorený priestor na ľavom krídle. Síce odcentroval, ale loptu poslal len k hráčom Lipska.
     
    79
    Kalidou Koulibaly (Neapol) je prvým potrestaným hráčom v dnešnom stretnutí. Domáci stopér zastavil rozbehnutého Yussufa Poulsena iba za cenu faulu.
     
    79
    Evidujeme prvú zmenu v tábore hostí. Strelec rozdielového gólu Bruma prenechal miesto na trávniku Emilovi Forsbergovi.
     
    81
    Do konca riadneho hracieho času zostáva necelých desať minút. Neapol prehráva pred vlastnými fanúšikmi a stále sa len hľadá v ofenzíve.
     
    82
    Máme tu druhé striedanie Lipčanov. Yussuf Poulsen pomaly odišiel z hracej plochy, kde ho nahradil Jean-Kévin Augustin.
     
    83
    Allan a Christian Maggio sa snažili odcentrovať z pravého krídla, ale v oboch prípadoch stroskotali na hráčoch Lipska.
     
    84
    Kevin Kampl si našiel miesto za defenzívou súpera a rýchlo sa snažil prihrať pred bránu Wernerovi. Pepe Reina včas zasiahol.
     
    85
    Lorenzo Insigne nedokázal skrotiť loptu na hracej plochu. Ušla mu za čiaru a domáci fanúšikovia na to reagovali piskotom.
     
    86
    Tréner hostí využil aj svoje tretie striedanie. Po dobrej práci v dnešnom zápase si odišiel sadnúť na striedačku Naby Keïta, ktorého vymenil Diego Demme.
     
    87
    Futbalisti Lipska kontrolujú výsledok a nepúšťajú Neapol do záverečného tlaku. Domáci pôsobia odovzdaným dojmom.
     
    88
    Marcel Sabitzer výborne vystrelil spoza šestnástky a trafil pravú žrď. Loptu si však preberal v ofsajdovej pozícii.
     
    88
    Mário Rui (Neapol) je druhým hráčom, ktorý dnes dostal žltú kartu. Dôvodom bol nedovolený atak na Kevina Kampla.
     
    90
    Riadny hrací čas sa naplnil. Neapol dostáva k dispozícii ešte tri minúty navyše, ktoré môže využiť na vyrovnanie.
     
    90+1
    Lorenzo Insigne nemal príliš na výber, a tak skúsil strelu z diaľky. Taliansky útočník však len podčiarkol ofenzívnu mizériu Neapola.
     
    90+2
    José María Callejón sa nepresadil v pokutovom území, keď sa tlačil do hlavičkového zakončenia. Willi Orban odvrátil loptu na roh.
     
    90+3
    Defenzíva hostí odolala rohovému kopu. Lipčania dokázali loptu rýchlo dostať ďaleko od vlastnej brány.
     
    90+3
    Lipsko práve strelilo gól! Tvrdý úder pre Neapol. Domáci skúsili v závere všetko vsadiť na ofenzívu, no nedali si pozor na rýchly brejk súpera. Emil Forsberg našiel v prečíslení voľného TIMA WERNERA, ktorý prestrelil Pepeho Reinu.
    90+3. Timo Werner (RBL) - 1:3
     
    90+4
    Koniec zápasu.
     
    Papierové predpoklady sa nepotvrdili. Neapol síce viedol v úvode druhého polčasu vďaka presnej strele Adama Ounasa, ale predvádzal nevýrazný výkon. Vedúci gól domácich ešte viac upokojil a zverenci Maurizia Sarriho na to doplatili. Najskôr vyrovnal Timo Werner, po rýchlom brejku zabezpečil hosťom tesný náskok Bruma a v závere stretnutia zakončil protiútok opäť Timo Werner. Lipčania si vďaka víťazstvu 3:1 vypracovali ideálnu pozíciu pred odvetou, v ktorej môžu spečatiť svoj postup do osemfinále Európskej ligy. (23:01:19)

    Tomáš Lengyel

    Góly: 52. Ounas – 61. Werner, 74. Bruma, 90+3. Werner

    Karty:   79. Koulibaly (NEA), 88. Rui (NEA)


    Držení míče: 52 % : 48 %.
    Střely na branku: 3:8. Střely mimo: 2:8. Rohy: 6:4. Ofsajdy: 0:1. Fauly: 8:8.
    SSC Neapol: Reina – Ch. Maggio, Tonelli, Koulibaly, Hysaj (54. Rui) – Rog, Diawara, Hamšík (C) (53. L. Insigne) – Ounas (61. Allan), Callejón, P. Zieliński.
    Náhradníci: Rafael Cabral, Sepe – Allan, Rui, Jorginho, L. Insigne, Albiol.

    RB Lipsko: Gulácsi – Laimer, Orban (C), Upamecano, Klostermann – Sabitzer, Kampl, Keïta (86. Demme), Bruma (79. Forsberg) – Y. Poulsen (82. Augustin), Werner.
    Náhradníci: Mvogo – Bernardo, Konaté, Forsberg, Kaiser, Augustin, Demme.
    Štvrtok 22.02.2018
    Lipsko - Neapol 0:2

    Góly: 32. P. Zieliński, 86. L. Insigne

    Karty:   30. Y. Poulsen (RBL), 71. Kampl (RBL), 77. Sabitzer (RBL), 90+2. Augustin (RBL) – 23. Tonelli (NEA), 67. P. Zieliński (NEA)

    Držení míče: 45 % : 55 %.
    Střely na branku: 0:7. Střely mimo: 3:2. Rohy: 2:4. Ofsajdy: 3:5. Fauly: 8:11.