Astana – Lisabon 1:3 (kon.) | Dortmund – Bergamo 3:2 (kon.) | Nice – Lok. Moskva 2:3 (kon.)
S. Moskva – Bilbao 1:3 (kon.) | Sociedad – Salzburg 2:2 (kon.) | Razgrad – AC Miláno 0:3 (kon.)
Östersunds FK – Arsenal 0:3 (kon.) | Marseille – Braga 3:0 (kon.) | Kodaň – Atlético Madrid 1:4 (kon.)
AEK Atény – D.Kyjev 1:1 (kon.) | Celtic – Zenit 1:0 (kon.) | Neapol – Lipsko 1:3 (kon.)
Lyon – Villarreal 3:1 (kon.) | Partizan – Plzeň 1:1 (kon.) | FCSB – Lazio 1:0 (kon.)
koniec
Borussia Dortmund
3:2 (1:0)
Atalanta Bergamo
Štvrtok 15.02.2018, 19:00 • Signal Iduna Park, Dortmund • Európska liga • 1/16 finále
Predzápasové kurzy
     
    V druhom polčase sme videli vynikajúci futbal plný zvratov. Atalanta vstúpila do polčasu ako víchor a otočila z 1:0 na 1:2 vďaka dvom zásahom Iličića z 51., resp. 56. minúty. Následne sa však domáci futbalisti s takýmto nepriaznivým skóre nezmierili. Otočenie duelu v prospech BVB zariadil hrotový útočník Batshuayi, ktorý sa presadil v 65. a 91. minúte duelu.
    Lepšiu pozíciu pred odvetou má teraz Dortmund, uvidíme, kto vlastne postúpi.

    Ďakujeme za pozornosť. (20:56:25)
     
    90+5
    Koniec zápasu.
     
    90+4
    Pískal sa ďalší nedovolený zákrok, tentokrát na futbalistu Atalanty. To však už veľa toho nezmení, keďže hostia budú rozohrávať zo stredu poľa.
     
    90+3
    Hateboer zahral teraz veľmi agresívne, a to sa mu neoplatilo. Hlavný rozhodca okamžite pískal nedovolený zákrok.
     
    90+2
    Tak futbalisti a rovnako aj fanúšikovia Dortmundu môžu byť spokojní. Podarilo sa im streliť tento vedúci gól a už si to zrejme do záverečného hvizdu udržia.
    90+1. Michy Batshuayi (DOR) - 3:2
     
    90+1
    Dortmund dal gól!
    A aj sa to zmenilo! Gotze spoza šestnástky šikovne vo vnútri vápna našiel MICHYHO BATSHUAYIA, ktorý pohotovou strelou z otočky k žrdi poslal Dortmund opäť do vedenia!
     
    90+1
    Rozhodcovia nadstavujú až štyri minúty, v ktorých sa ešte môže niečo zmeniť.
     
    90
    Castrovi sa v šestnástke ukazoval Batshuayi, no táto spolupráca nevyšla. Futbalisti Atalanty zhusťujú priestor v pokutovom území a nedovoľujú, aby tam lopta prenikla.
     
    88
    Strelec dvoch dnešných gólov Atalanty Josip Iličić odchádza z trávnika a v zostave ho nahradí Petagna.
     
    87
    Borussia sa dostala k šestnástke, no hráči si tam veľmi nerozumeli. Dahoud prihrával do vnútra vápna, ale tam po loptu nik nešiel.
     
    86
    Atalanta získala aut. Hateboer ho vhodil na pravú stranu pre Cristanteho, ktorý hľadal vo vápne Masiella, no pri ňom bol už Toprak.
     
    85
    Striedanie v tíme Atalanta Bergamo: z ihriska odchádza Mattia Caldara, prichádza José Palomino.
    Striedanie v tíme Borussia Dortmund: z ihriska odchádza Christian Pulisic, prichádza Alexander Isak.
     
    85
    Sokratis Papastathopoulos dlhým centrom hľadal na útočnej polovici Gotzeho, pre ktorého to však bola pridlhá lopta a skončí sa to len odkopom od brány.
     
    84
    Faulovaný Caldara má aj mierne zakrvavený dres. Zatiaľ v hre pokračovať nebude, možno sa zapojí v priebehu niekoľkých desiatok sekúnd.
     
    83
    V pokutovom území sa odohral nepríjemný súboj o loptu medzi hosťujúcim Caldarom a domácim Batshuayiom, ktorý kopačkou zasiahol Caldaru do tváre. Za tento zákrok dostáva žltú kartu.
     
    81
    Striedanie v tíme Borussia Dortmund: z ihriska odchádza Julian Weigl, prichádza Mahmoud Dahoud.
     
    79
    Do šikovného protiútoku sa dostali hostia. Po ľavej strane vyšprintoval Masiello, dostal sa do šestnástky a strieľal. Brankár Bürki si pripísal úspešný zákrok.
     
    78
    Čerstvo naskočený Gosens fauloval Piszczeka a mierne tak zbrzdil akciu Dortmundu. Borussia musí ísť z vlastnej polovice.
     
    76
    Striedanie v tíme Atalanta Bergamo: z ihriska odchádza Alejandro Gómez, prichádza Robin Gosens.
     
    76
    Atalanta získala štandardku, ale veľmi sa z nej nepresadila. Po jej skončení ešte pálil z hranice vápna Freuler, ale bol nepresný.
     
    74
    Vyzerá to tak, že Atalanta bude zápasiť už iba o čas. Takýto výsledok je pre taliansky celok rozhodne veľmi priaznivý a v odvete z neho môžu ťažiť. Dortmund sa bude v závere pokúšať streliť rozhodujúci gól. Uvidíme, do konca zostáva viac ako 15 minút čistého času.
     
    73
    Loptu si do pokutového územia vypýtal Pulisic. Napokon ju aj dostal, ale bol pevne strážený jedným z obrancov. Zakončenie sme teda nevideli.
     
    72
    Isté zdravotné problémy trápia Alejandra Gómeza, ktorého nepríjemne podkopol Lukasz Piszczek. Zasiahol však najprv loptu, a tak z toho faul rozhodne byť nemôže.
     
    70
    Gotze vysunul na pravú stranu Pulisica, ktorý posielal center do šestnástky, no ten zblokoval jeden z hosťujúcich hráčov. Borussia zahrávala roh, ale šancu si nevytvorila.
     
    68
    Domáci si v rozohrávke mierne nerozumeli. Loptu získal Iličić, následne ju posunul spoluhráčom dopredu, no Cristante sa s ňou dlho neohrial. Gotze sa ukážkovo vrátil a loptu vybojoval.
     
    67
    A ďalšia príležitosť pre Borussiu! Batshuayi pekne pätičkou sklepol loptu Pulisicovi, ktorý vybehol po pravej strane, priblížil sa k bránke, no napálil iba priamo do vybehnutého Berishu!
    65. Michy Batshuayi (DOR) - 2:2
     
    65
    Dortmund dal gól!
    Borussia je späť v hre o víťazstvo! Schürrle zachytil loptu na ľavej strane, posunul ju Gotzemu, ktorý prihrával na hrot MICHYMU BATSHUAYIOVI. Belgický útočník prišiel na hranicu šestnástky a odtiaľ zasadil perfektnú strelu pod hornú žrď.
     
    64
    Piszczek si nabehol na pravé krídlo, ale od Castra dostával príliš dlhý center. Následne ešte domáci šli do šestnástky. Gotze si však pohyb dobre nenačasoval.
     
    63
    Gómez si preberal prihrávku od Freulera, no v hre pokračovať nemohol. Ukázalo sa, že bol v ofsajdovom postavení.
     
    62
    Striedanie v tíme Borussia Dortmund: z ihriska odchádza Marco Reus, prichádza Mario Götze.
     
    61
    Spinazzolovu prihrávku z ľavej strany odrazil Toprak mimo ihriska a bude to na rohový kop pre Atalantu.
     
    60
    Pre Borussiu sa črtala možnosť na protiútok so štyrmi hráčmi. Všetko to začalo u Castra v stredovom kruhu, no tam to prakticky aj skončilo. Castro si loptu posunul príliš ďaleko a vypichol mu ju De Roon.
     
    59
    Hostia to teraz nezahrali veľmi rozumne. Hateboer prenášal hru na opačnú stranu, ale Spinazzola už ju dobehnúť nestihol, a tak aut získava Borussia.
     
    58
    O loptu teraz na pravej strane tvrdo bojoval Hateboer. Stál proti Schürrlemu aj Toprakovi. Popasoval sa s nimi, no napokon to bol práve on, kto fauloval. Žltú kartu však dostáva aj André Schürrle aj Hans Hateboer.
     
    56
    Atalanta dala gól!
    Tak toto je perfektné otočenie skóre! Bergamo sa dostáva do vedenia. Spinazzola vysunul do šestnástky Cristanteho, ktorý vystrelil ľavačkou. Bürki ešte túto strelu ľavou rukou vyrazil, no presne k JOSIPOVI ILIČIĆOVI, ktorý zblízka pohotovo dorazil.
    Josip Iličić (ABC) - 1:2
     
    54
    Šikovne individuálne to teraz skúšal na ľavej strane Spinazzola, ktorý sa aj presadil cez jedného protihráča, ale s loptou ho potom ďalší vytlačil až k bránkovej čiare a následne už prišiel o loptu.
     
    53
    Iličić následne šiel do súboja s Toprakom a nevyšiel z neho ako víťaz. Toprak ho nepustil k lopte a navyše mal aj slovinský útočník nejaké problémy.
    51. Josip Iličić (ABC) - 1:1
     
    51
    Atalanta dala gól!
    Bergamo strieľa v úvode druhého polčasu vyrovnávajúci gól! Z ľavej strany poslal Spinazzola ideálny center na opačnú stranu v šestnástke pre JOSIPA ILIČÍĆA, ktorý bol v ostrom uhle, no ideálne trafil k pravej žrdi!
     
    49
    Zmeniť sa to snažil Marco Reus, ktorý vyštartoval dopredu na útočnej polovici, no nerozumel si s Batshuayiom. Belgický útočník šiel do protipohybu.
     
    48
    Dortmund aj Atalanta nastúpili do druhého polčasu veľmi opatrne a zatiaľ sa do útoku veľmi nehrnú. Je to od oboch celkov príliš statické.
     
    46
    Cez polčasovú prestávku sa ani jeden z trénerov neodhodlal k striedaniu. Oba tímy teda nastupujú v pôvodnom zložení.
     
    46
    Začal sa druhý polčas.
     
    V úvodnom polčase oba tímy predviedli aktívny futbal a videli sme niekoľko pekných príležitostí na oboch stranách. Do vedenia šla Borussia, keď sa v 30. minúte presadil Schürrle.
    Druhý polčas sa začne približne o 20:05.
     
    45+2
    Prvý polčas sa skončil.
     
    45+2
    Spinazzolovi nevyšiel center do vnútra šestnástky. Futbalisti Dortmundu sa ho ujali a loptu poslali preč.
     
    45+1
    Iličić sa púšťal dopredu, no turecký obranca Toprak ho ďalej do zakončenia nepustil.
     
    45+1
    Rozhodcovia k prvému polčasu nadstavujú dve minúty.
     
    44
    Batshuayi sa ocitol v problémoch po súboji s Masiellom, ktorý ho nechtiac nepríjemne zasiahol rukou do tváre. Po krátkom ošetrení by mal pokračovať v hre.
     
    42
    Atalanta sa momentálne nikam nenáhli, pozorne rozohráva svoju akciu z obrannej polovice.
     
    41
    André Schürrle si vypracoval ďalší strelecký pokus. Asi druhýkrát v tomto zápase strieľal spoza šestnástky, no opäť iba do brankára Berishu.
     
    39
    Caldara utekal za loptou smerujúcou do šestnástky. Papastathopoulos však bol pri nej skôr a sklzom ju poslal za postrannú čiaru.
     
    38
    Dortmund bol opäť pri pokutovom území. Teraz to však veľmi jednoducho riešil Gonzalo Castro, ktorý strieľal spoza vápna a Berisha nemal problém zakročiť.
     
    37
    Gómez zahral rohový kop. Poslal loptu k vzdialenejšej žrdi. Brankár Bürki loptu zachytil bezpečne do svojich rúk.
     
    35
    Spinazzola sa dostal s loptou pred pokutové územie, následne však krátkym oblúčikom nepresne prihral.
     
    34
    A bol to práve Alejandro Gómez, ktorého nepríjemným sklzom odstavil od lopty Lukasz Piszczek. Krajný obranca Dortmundu dostáva žltú kartu.
     
    33
    Brankár Bürki loptu vykopol až na útočnú polovicu. Tam ju zachytili iba hosťujúci futbalisti a momentálne má problémy jeden z nich, ktorý leží na trávniku.
     
    32
    Castro zo stredu prihral na pravú stranu Pulisicovi, ktorý sa chcel kľučkou na stred zbaviť protihráča, no nepodarilo sa mu to. Borussia však získala roh.
    30. André Schürrle (DOR) - 1:0
     
    30
    Dortmund dal gól!
    BVB strieľa otvárací gól stretnutia! Batshuayi získal loptu v strede poľa a posunul ju na pravú stranu Pulisicovi. Ten dlhým a presným pasom našiel v šestnástke ANDRÉHO SCHURRLEHO, ktorý zblízka rozvlnil sieť!
     
    29
    Teraz zase vidíme pohyb na opačnej strane. Spinazzola presúval hru dlhým a vysokým centrom na opačnú stranu v šestnástke. Iličić potom hľadal v šestnástke Gómeza, no priestor bol prehustený.
     
    28
    Dortmund má aj naďalej ofenzívne chúťky. Spoza šestnástky teraz pálil André Schürrle, ktorého strelu zachytil bezpečne Berisha. Reus sa už k dorážke nedostal.
     
    26
    Žltú kartu vidíme aj na opačnej strane. Dostáva ju za svoj faul na Topraka Bryan Cristante.
     
    25
    Prvá žltá karta v tomto zápase. Za potiahnutie za dres ju dostáva Julian Weigl.
     
    24
    Skvelá šanca pre Dortmund. Reus už bol pri bránkovej čiare, v malom vápne sa mu ukazoval Pulisic, no tesne loptu netrafil!
     
    22
    Iličić stratil loptu na útočnej polovici a domáci to chceli hneď využiť. Batshuayi vyrazil do protiútoku, kľučkami sa uvoľnil v šestnástke a vystrelil. Zakončenie však letelo po zemi a Berisha s ním nemal problém.
     
    21
    Bergamo následne zahrávalo štandardku, ktorú však futbalisti Dortmundu bez problémov zvládli a loptu odstránili z nebezpečného priestoru.
     
    20
    Trojica hosťujúcich hráčov vyrazila do protiútoku. Nakoniec to všetko vyriešil nedovoleným zákrokom Toprak a rozhodca pískal.
     
    19
    Na opačnej strane to bolo tiež vcelku zaujímavé. Alejandro Gómez si pripravil loptu na hranici šestnástky a vypálil. Škoda, že jeho zakončenie letelo len tesne nad bránkou.
     
    17
    Dortmund si vypracoval ďalšiu možnosť. Spoza pokutového územia tvrdo pálil André Schürrle. Jeho strela bola ešte mierne tečovaná a skončila tesne vedľa pravej žrde!
     
    16
    Marco Reus nestihol už pri postrannej čiare dobehnúť unikajúcu loptu, a tak ju získavajú futbalisti Atalanty.
     
    15
    Futbalisti Dortmundu zatiaľ kontrolujú dianie, ale na oboch stranách vidíme dobré náznaky šancí.
     
    13
    Atalanta následne zahrávala prvý rohový kop. Lopta preletela cez malé vápno a následne hlavičkoval Masiello, ale loptu v podstate iba jemne obtrel.
     
    12
    Pulisic dokázal šikovne podržať loptu a vymieňať si ju s Castrom, ale k strele sa už nedostali. Naopak na opačnej strane vyrazil do protiútoku po pravej strane Iličić, loptu prihral do šestnástky Cristantemu, ktorý vystrelil, ale Papastathopoulos perfektne zblokoval.
     
    11
    Schürrle si dokázal v strede poľa obhodiť de Roona, ale ďalej sa už nepresadil. Loptu zachytil obranca Caldara a okamžite ju posúval dopredu.
     
    10
    Hráči Atalanty to skúšajú často po krajoch ihriska, no tadiaľ veľmi cesta nevedie. Jedine ak cez autové vhadzovania, ktoré si dokážu futbalisti talianskeho celku vypracovať.
     
    9
    Brankárovi Bürkimu nevyšla rozohrávka. Hostia vrátili loptu zo stredového kruhu späť k šestnástke domácich a tí môžu pokojne rozohrať.
    8.
     
    8
    Na opačnej strane sa priestor otváral pre Hateboera. Ten však nemal taký veľký priestor ako Reus, a tak si prihrávku od Tolóia v dobrej pozícii spracovať nedokázal.
     
    6
    Hneď v úvode veľká šanca pre domácich! Schürrle perfektnou loptou vysunul dopredu Marca Reusa, ktorý šiel už do šestnástky, vystrelil z pravej strany. Dával to rozumne do protipohybu brankára k pravej žrdi, no bránu tesne minul!
     
    6
    Spinazzola utekal pre loptu na ľavej strane ihriska. Proti sklzačke od Lukasza Piszczeka však nemal nárok. Loptu mu poľský krajný obranca vypichol a Atalanta má aut.
     
    5
    Piszczekovu prihrávku síce Reus hneď nezachytil, potom sa ju však podarilo zachytiť Castrovi, ktorý hľadal na hrote Batshuayia, no ten už bol obsadený.
     
    4
    Pri postrannej čiare bol nedovoleným spôsobom odstavený od lopty Gómez. Trošku to možno prifarbil, no faul si vypýtal.
     
    3
    Futbalisti Dortmundu posielali nepresnú strelu spoza vápna, a tak sa rozohrávky ujme brankár Atalanty Berisha.
     
    2
    Borussia sa s loptou dostávala pred pokutové územie súpera. Tam však boli asi až piati alebo šiesti hosťujúci hráči a naozaj vystreliť odtiaľ bolo nemožné.
     
    1
    Úvodným výkopom futbalisti Atalanty zahájili toto dnešné šestnásťfinálové stretnutie Európskej ligy. Získavajú hneď aj aut pri postrannej čiare.
     
    1
    Stretnutie sa práve začalo.
     
    Oba tímy si ešte idú urobiť tímové fotografie, kapitáni si podajú ruky a následne už bude všetko pripravené na úvodný výkop.
     
    Hráči práve vychádzajú z útrob štadióna. Futbalisti Borussie sa predstavia vo svojich klasických žltých farbách a hráči Atalanty budú hrať v bielych dresoch.
     
    Úvodné zostavy:

    Borussia Dortmund: Bürki – Ł. Piszczek, Papastathopoulos, Toprak, Toljan – G. Castro, Weigl – Pulisic, Reus (C), Schürrle – Batshuayi.
    Náhradníci: Weidenfeller – Zagadou, Şahin, M. Götze, Isak, Dahoud, Beste.

    Atalanta Bergamo: Beriša – Tolói, Caldara, A. Masiello – Hateboer, Cristante, de Roon, Freuler, Spinazzola – A. Gómez (C), Iličić.
    Náhradníci: Gollini – Palomino, Gosens, Cornelius, Castagne, Mancini, Petagna.

    Rozhodca: Stefanski – Boniek, Golis (všetci POL).
     
    Prajem vám príjemný štvrtkový večer a vítam vás pri sledovaní on-line prenosu zo zápasu šestnásťfinále Európskej ligy. O 19:00 je na programe aj stretnutie medzi Borussiou Dortmund a Atalantou Bergamo. Stretnutím vás bude sprevádzať Lukáš R. Ovšonka.

    Borussia Dortmund
    Futbalisti Borussie Dortmund na jeseň bojovali v zápasoch Ligy majstrov, kde sa im však v skupine H v konkurencii Tottenhamu, Realu Madrid a Apoelu veľmi nedarilo. Dortmund nedokázal vyhrať ani jedno stretnutie, získal len dva body vďaka dvom remízam a so skóre 7:13 sa v skupine umiestnil na 3. mieste, ktoré získal vďaka lepšiemu skóre, keďže Apoel mal po skončení skupinovej fázy rovnaký počet bodov. Dortmund si v domácej Bundeslige zatiaľ počína vcelku obstojne. Momentálne je BVB na 3. mieste so ziskom 37 bodov. Na vedúci neohroziteľný Bayern však stráca až 19 bodov, čo je priepastný rozdiel. Dortmund sa naposledy v ligovom zápase predstavil túto sobotu, kedy zdolal Hamburg 2:0.

    Atalanta Bergamo
    Atalante Bergamo sa v skupinovej fáze Európskej ligy darilo veľmi dobre. Skupinu E v konkurencii Lyonu, Evertonu a Apollonu sa jej podarilo zvíťaziť so ziskom 14 bodov a skóre 14:4. Viac bodov (16) v rámci skupinovej fázy získal iba Zenit Petrohrad. Atalanta si v jesennej časti pripísala 4 víťazstvá a 2 remízy. Nad jej sily nebol nik zo skupiny. V aktuálnom ročníku Serie A je Atalanta momentálne na 8. mieste so ziskom 37 bodov a skóre 36:28. Naposledy sa Atalanta predstavila na trávniku Crotone, kde remízovala 1:1.

    Posledný vzájomný zápas a asi jediný medzi týmito celkami sa uskutočnil 1. augusta 2017 vrámci prípravu na už prebiehajúcu sezónu. Atalanta vtedy zvíťazila nad Borussiou 0:1. Uvidíme, ako sa bude tímom dariť v súťažnej verzii, favoritom podľa stávkových kancelárií je Dortmund. Odveta je potom na programe presne o týždeň 22. februára, ale so začiatkom o 21:05. K sledovaniu stretnutia vás srdečne pozývam a prajem pekný športový zážitok!
     
    Vítame Vás pri on-line prenose. Stretnutie sa začne o 19:00.

    Lukáš Rastislav Ovšonka

    Góly: 30. Schürrle, 65. Batshuayi, 90+1. Batshuayi – 51. Iličić, 56. Iličić

    Karty:   25. Weigl (DOR), 34. Ł. Piszczek (DOR), 58. Schürrle (DOR), 83. Batshuayi (DOR) – 26. Cristante (ABC), 58. Hateboer (ABC)


    Borussia Dortmund: Bürki – Ł. Piszczek, Papastathopoulos (C), Toprak, Toljan – G. Castro, Weigl (81. Dahoud) – Pulisic (85. Isak), Reus (C) (62. M. Götze), Schürrle – Batshuayi.
    Náhradníci: Weidenfeller – Zagadou, Şahin, M. Götze, Isak, Dahoud, Beste.

    Atalanta Bergamo: Beriša – Tolói, Caldara (85. Palomino), A. Masiello – Hateboer, Cristante, de Roon, Freuler, Spinazzola – A. Gómez (C) (76. Gosens), Iličić (88. Petagna).
    Náhradníci: Gollini – Palomino, Gosens, Cornelius, Castagne, Mancini, Petagna.

    Rozhodca: Stefanski – Boniek, Golis (všetci POL)
    Štvrtok 22.02.2018
    Bergamo - Dortmund 1:1

    Góly: 11. Tolói – 84. Schmelzer

    Karty:   67. Hateboer (ABC), 79. Spinazzola (ABC) – 18. Papastathopoulos (DOR), 86. Ł. Piszczek (DOR), 90. Bürki (DOR)

    Držení míče: 45 % : 55 %.
    Střely na branku: 2:4. Střely mimo: 5:4. Rohy: 6:6. Ofsajdy: 2:4. Fauly: 12:8.