Pardubice – Vlašim 2:0 (kon.) | Frýdek-Místek – Hr. Králové 0:0 (kon.) | Táborsko – Třinec 1:0 (kon.)
Opava – Varnsdorf 3:3 (kon.)
koniec
Slezský FC Opava
3:3 (1:2)
FK Varnsdorf
cz Sobota 14.10.2017, 18:00 • Stadion v Městských sadech, Opava • FORTUNA:NÁRODNÍ LIGA (CZ) • 11. kolo
Predzápasové kurzy
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 18:00.
     
    Sobotní duel Slezského FC bude jako hlavní rozhodčí řídit paní Jana Adámková, na čarách bude mít své asistenty Valtera Bočka (AR1) a Lukáše Lakomého (AR2).
     
    Hosté z FK Varnsdorf nemají na svém kontě po deseti kolech ani jedno vítězství. Se ziskem pěti bodů se krčí na dně tabulky. Z posledních pěti zápasů vydřel varnsdorfský celek jediný bod za bezbrankovou remízu na půdě žižkovské Viktorie.

    Kouč Zdenko Frťala přitom nemá k dispozici špatný tým. V kádru Varnsdorfu figuruje někdejší reprezentační útočník Martin Fenin, který však v Opavě vzhledem ke zlomené ruce nenastoupí, brazilská posila z Liberce Wesley da Silva či mládežnický reprezentant Stanislav Klobása. Kvalitním brankářem je Radek Porcal, ve druhé nejvyšší soutěže o sobě v minulosti dali nahlas vědět Pavlo Rudnutskyy či Fahrudin Đurđević. Na druhou stranu je jistým oslabením odchod oblíbeného obránce Garryho Cennerazza, který ve Varnsdorfu skončil z osobních a rodinných důvodů.
     
    To domácí Slezský FC Opava je na tom podstatně lépe. Na čele Fortuna národní ligy se drží se ziskem 21 bodů před dotírajícími Českými Budějovicemi a Pardubicemi s Třincem.

    Opavští fotbalisté se naposledy představili v rámci MOL Cupu na půdě prvoligového lídra z Viktorie Plzeň, kde sice prohráli 1:4, ale předvedli velmi sympatický výkon, za který je chválil také plzeňský kouč Pavel Vrba.

    Ve FNL to je jiné kafe. Z posledních pěti utkání padli Slezané pouze ve Znojmě, jinak nasbírali tři výhry a jednou remizovali. Aktuálně navíc udivují svou údernou ofenzivou. Za poslední tři kola nasázeli 11 branek. V Třinci uhráli divokou remízu 3:3, pak doma zdolali Vlašim v poměru 3:1 a naposledy zničili Žižkov na jeho hřišti jasně 5:1. Zároveň tím zlomili vaz trenérovi Davidu Vavruškovi, který dříve působil právě ve Slezském FC, a po drtivé prohře ve Viktorce skončil.

    Dnešní zápas bude specifický pro opavského kouče Romana Skuhravého. Právě Varnsdorf totiž dříve trénoval. „Kádr prošel změnami, hlavně směrem k ofenzivě. Fotbalisté ze zadních řad Zbrožek nebo Zieris i brankáři zůstali,“ upřesnil Skuhravý v rozhovoru pro oficiální web Slezského FC.
     
    Ve Slezsku se střetne lídr Fortuna národní ligy z Opavy s posledním celkem tabulky z Varnsdorfu. Pojďme si krátce představit oba dnešní soupeře.
     
    Úvodní sestavy:

    SFC Opava: Fendrich – Simerský, Radić, Žídek – Kuzmanović, Schaffartzik, Jursa, Zapalač – Kayamba, Smola, Jurečka.
    Náhradníci: Šrom – T. Čelůstka, Hrabina, Zavadil, Stříž, Puškáč.

    FK Varnsdorf: Samoel – Zbrožek, Zieris, Chlumecký, Bílek – Klobása, D. Breda, Bláha, Kocourek – W. Da Silva, Durdević.
    Náhradníci: Vaňák – Šulc, Barac, Král, Rudnytskyy, Dordič.

    Rozhodčí: Adámková – Boček, Lakomý..
     
    Hráči za potlesku tribun vstupují na hrací plochu.
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    1
    Smola byl faulován ve středu pole. Opavští budou rozehrávat.
     
    2
    Samoel nyní vyběhl ven z branky před Kayambu. Nakonec společně s Chlumeckým odklidil míč do autu.
     
    3
    Opavští poprvé trochu zamkli soupeře, ale po nepřesné přihrávce sbírá míč varnsdorfský brankář Samoel.
     
    4
    Domácí teď výborně napadali rozehrávku soupeře a po nepovedeném odkopu se ujímají balonu.
     
    5
    Jursa nyní vysunul Kuzmanoviće, ale toho zastavil ofsajd.
     
    7
    A znovu srbský borec Kuzmanović. Převzal míč na pravé straně a snažil se centrem najít Smolu s Jurečkou, před nimi ovšem zakročil včasným skluzem Bílek.
     
    8
    Domácí favorit od začátku svého soupeře přehrává. Kayamba se probil do vápna, přiťukl míč Jursovi, ale ten byl v tísni a jeho střela byla sražena.
     
    10
    Opavští nyní dosáhli branky, když Jurečka sám před Samoelem nezaváhal. Byl ale v ofsajdu stejně jako Smola nebo Kuzmanović.
     
    11
    Hosté zahrávali roh, ale Simerský centr na přední tyč odvrátil nekompromisní hlavičkou.
     
    14
    Varnsdorf právě vstřelil branku!
    Šok pro Opavu! Hosté jdou do vedení po trefě STANISLAVA KLOBÁSY. Ten zůstal nikým nehlídaný před Fendrichem, zpracoval si výbornou přihrávku a bez potíží poslal balon přesně k tyči!
     
    16
    Mohlo být vyrovnáno! Na lahůdkový centr Zapalače z levé strany si naskočil Tomáš Smola a jeho tvrdou hlavičku fantasticky vyrazil gólman Samoel. Neskutečný zákrok hostujícího brankáře!
     
    17
    Další okno dokořán v opavské obraně. Sám před Fendrichem se ocitl Kocourek, ale brankář SFC skvělým zákrokem výrazně podržel své mužstvo!
     
    18
    V Městských sadech se poprvé žlutí. Klobása fauloval na polovině hřiště a od rozhodčí Adámkové dostává žlutou kartu.
     
    20
    Kuzmanović nedostal balon do vápna, Da Silva jej sklepl pro Kocourka, ale před ním balon skluzem uzmul Schaffartzik. Důležitý zákrok, Kocourek by jinak upaloval sám na bránu.
     
    21
    Opavští vybojovali roh, Zapalačův centr byl totiž zblokován do zámezí ...
     
    22
    ... Míč si nachystal Zapalač, jeho centr hostující obrana odvrátila ke Kayambovi, který natáhl z dálky, ale střela mu nesedla a opavský technik hostující bránu netrefil.
     
    23
    Opavský kapitán Žídek byl sice před vápnem nejdřív odzbrojen, ale pak vybojoval míč zpátky a po faulu Brožka mají domácí k dispozici standardku.
     
    24
    Jursa zakroutil balon na zadní tyč, ale Jurečka ani Kuzmanović na jeho "rohlík" nedosáhli.
     
    25
    Hosté nyní vystrčili růžky z rychlého brejku, ale opavští hráči uhasili hrozící nebezpečí hned v zárodku.
     
    26
    Domácí záložník Petr Zapalač se nyní hodně rozčiluje, že zahrál balon, ale po jeho zákroku na Klobásu dostává žlutou kartu.
     
    27
    Velkou šanci po krásném pasu Jursy měl Smola, ale míč se mu zamotal pod nohama, a tak opavský střelec neměl čas vystřelit. Proto přiťukl balon právě Jursovi, jeho technickou ránu ale vyrazil Samoel do bezpečí.
     
    29
    Varnsdorf právě vstřelil branku!
    Hosté využívají další brejk a ve Slezsku vedou překvapivě už 2:0! STANISLAV KLOBÁSA rozehrál celou akci, vyměnil si balon s Da Silvou, který mu zpětnou přihrávkou míč vrátil a Klobása zblízka prostřelil Fendricha!
     
    30
    Slezský FC musí zabrat, a to hodně rychle. Teď si navíc Da Silva žádal penaltu. Sudí Adámková je ovšem neoblomná, a tak se hosté musí spokojit "pouze" s rohem.
     
    31
    Akci po rohu Varnsdorfu zakončil Bláha střelou vysoko nad opavskou bránu.
     
    32
    Kayamba stříleným centrem zprava hledal Jurečku, před ním ale schoval míč v rukavicích gólman Samoel. Někteří opavští fanoušci si žádali penaltu za zákrok na Smolu, ale rozhodčí má jiný názor.
     
    34
    A klasický obrázek. Po nepovedené kombinaci Opavy hosté utekli do dalšího nebezpečného brejku. Kocourek si nachystal balon a jeho přízemní pumelici vyrazil Fendrich s vypětím sil mimo bránu!
     
    35
    Tutovka na straně Opavy! Jurečka si z pravé strany naběhl do středu vápna, ale z výborné pozice přestřelil hostující bránu!
     
    36
    Klobása vedl další brejk Varnsdorfu a hledal Kocourka, před kterým včas zasáhl Fendrich.
     
    37
    Opava právě vstřelila branku!
    Slezský FC střílí kontaktní gól! Joel Kayamba odcentroval z pravé strany na hlavu Simerského, kterého sice vychytal Samoel. Balon ale neměl pevně ve své moci, jeden z hostujících beků jej v nouzi odkopl pouze před sebe, kde číhal srbský snajpr NEMANJA KUZMANOVIĆ a nekompromisní střelou prostřelil všechno před sebou – 1:2.
     
    38
    Opavští zapnuli vyšší rychlostní stupeň a hosté mají potíže. Teď Breda inkasuje žlutou kartu a domácí mají k dispozici standardku ...
     
    39
    ... Rozehrál ji Zapalač, který přesným centrem našel hlavu Žídka, proti němu ale výborně zasáhl Samoel.
     
    40
    To je válec. Varnsdorf neví, kde mu hlava stojí. Teď zpoza šestnáctky vypustil jedovku Kayamba a jeho tečovaná bomba končí těsně vedle hostující brány!
     
    41
    Z následného rohu ale nezapršelo. Opavští musí začínat na své polovině hřiště.
     
    42
    Varnsdorf se nyní oklepal z náporu, pod kterým jej dusila Opava.
     
    43
    Míč si po Durdevićově akci rovnal Zieris, ale před ním skluzem zasáhl Kuzmanović. Varnsdorf bude zahrávat roh.
     
    43
    Centr Kocourka sice propadl vápnem, ale jen k připravenému Fendrichovi. Ten míč zkrotil ve svých rukavicích.
     
    44
    Kayamba vymyslel další nápaditou akci na pravé straně hřiště, procpal balon do vápna, kde jej Smola pustil na Kuzmanoviće, jenž se opřel do míče, ale z ideální pozice přestřelil! Mohlo být vyrovnáno.
     
    45
    První poločas skončil.
     
    Po první půli se ve Slezsku zrodil zajímavý výsledek. Outsider z Varnsdorfu se totiž po dvou povedených brejcích, které dotáhl do gólového konce Klobása, ujali dvoubrankového vedení. Opavští pak přidali a v jednu chvíli svého soka pořádně motali. Dosáhli alespoň na snížení, které zařídil Kuzmanović. Zápas tak zůstává stále otevřený.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    46
    Opavští jdou do druhé půle s jednou změnou v sestavě. Marka Radiće nahradí útočník David Puškáč. To mimo jiné znamená, že Slezský FC bude dohrávat zápas na dva klasické obránce.
     
    48
    Opava právě vstřelila branku!
    Tak tohle střídání opavskému kouči vyšlo výtečně! Po třech minutách pobytu na hřišti se totiž prosazuje DAVID PUŠKÁČ. Tomáš Jursa rozehrál standardku na svého jmenovce Smolu, ten hlavičkou přiťukl balon právě Puškáčovi, proti jehož nekompromisní hlavičce neměl Samoel nárok – 2:2!
     
    50
    Po faulu na Smolu bude Opava u balonu.
     
    51
    Jursa dalším centrem hledal Puškáče, ale ten hlavičkoval do zámezí.
     
    52
    Další standardka Opavy a další centr Jursy. Tentokrát na zadní tyč, kde číhal Žídek. Dřív se ale balonu zmocnil Samoel.
     
    54
    Smola si obhodil Zbrožka, který jej stáhl zezadu ve vápně a je z toho penalta pro Opavu!
     
    54
    Žlutou kartu dostává Kristian Zbrožek (FK Varnsdorf).
     
    55
    Schaffartzikovi sice Samoel penaltu chytil, ale ta se bude podle všeho ke vzteku hostujících fotbalistů opakovat!
     
    55
    Samoel ještě za protesty vidí žlutou kartu.
     
    55
    Tak to je neuvěřitelné! Domácí penaltový specialista Jan Schaffartzik selhal i podruhé! Tentokrát poslal míč nad bránu!
     
    57
    Slezané se dál valí do útoku, tentokrát to zkoušel z hranice šestnáctky Kuzmanović, jenže Samoel byl připraven.
     
    58
    Varnsdorf právě vstřelil branku!
    Velká sprcha pro domácí mužstvo! Poté, co Slezané nedali penaltu, přichází další trest. FAHRUDIN DURDEVIĆ dostal dlouhý pas, před dotírajícím Simerským si zpracoval balon a střelou z otočky přidává třetí branku hostujícího celku, který v Opavě znovu vede! Tentokrát 2:3.
     
    60
    Teď ještě rozhodčí Adámková vykázala z lavičky jednoho z členů hostujícího realizačního týmu, který si cestou do tunelu ještě něco vyříkává s opavskými fanoušky.
     
    62
    Kayamba nadýchaným centrem našel hlavu Žídka, ale ten mířil mimo bránu.
     
    65
    Dvojstřídání Varnsdorfu. Kocourka nahradí Dordič.
     
    65
    Bláhu střídá Šulc.
     
    68
    Domácí Kayamba cpal další centr do vápna, ale ze vzduchu jej sebral Samoel.
     
    69
    Slezané vrhli všechny síly do útoku, v obraně tak vznikají velká okna. Teď ale hosté dobře nevyřešili slibný brejk a už se musí znovu bránit.
     
    70
    Opavský stadion už se radoval! Nemanja Kuzmanović dostal skvělý centr a zhruba z prostoru šestnáctky pohotově pálil. Samoela překonal, ale na brankové čáře zasáhl jeden z hostujících beků a zabránil jistému gólu!
     
    73
    Další rychlý průnik Kayamby končí odvráceným centrem. Varnsdorf zalezl ve všech jedenácti hráčích na svou polovinu a brání výsledek.
     
    74
    Z dálky to zkoušel agilní Kuzmanović, jeho pumelice proletěla těsně nad břevnem varnsdorfské brány!
     
    75
    Smolař zápasu Schaffartzik fauloval a vidí žlutou kartu.
     
    75
    Ve stejném čase Opava střídá. Roman Skuhravý posílá na hřiště nejzkušenějšího hráče svého výběru. Václava Jurečku zastoupí na hřišti středopolař Pavel Zavadil.
     
    77
    Kayamba elegantní prostrkávačkou hledal Simerského, před ním šel ovšem na zem Samoel a pokryl balon v rukavicích.
     
    78
    Hosté jsou trvale pod opavským zámkem. Teď to zkoušel z voleje Zapalač, ale mířil vedle.
     
    79
    Varnsdorfský hrdina zápasu Stanislav Klobása, který se trefil dvakrát, má odpracováno. Nahradí jej Jakub Barac.
     
    80
    Z nenápadné akce málem pohroma, tedy pro Opavu. Hostující Breda si srovnal míč na střelu a jeho parádní technická rána skončila jen těsně nad břevnem opavské brány!
     
    82
    Kayamba předal balon Zapalačovi, který to zkusil z dálky, ale jeho střelu zastavil Samoel.
     
    83
    Opava právě vstřelila branku!
    Slezský FC se dočkal! Joel Kayamba poslal další ostrý centr do vápna, naběhl si na něj DOMINIK SIMERSKÝ a zblízka protečoval balon do hostující brány! V Opavě je srovnáno na 3:3.
     
    83
    Další střídání Slezského FC. Joela Kayambu nahradí Michal Stříž.
     
    85
    Strhující závěr v Opavě! Domácí si žádají penaltu, tribuny zařvaly "ruka!", ale rozhodčí Adámková píšťalku do úst nebere. Slezané tak musí vzít zavděk rohovým kopem.
     
    86
    Dnešní utkání sleduje 2916 diváků.
     
    86
    Ten ale končí útočným faulem jednoho z domácích borců.
     
    88
    Opavští fanoušci tlačí své miláčky za čtvrtým gólem, ale hosté hrají na jistotu.
     
    89
    Roztržka mezi hráči ve středu hřiště. Vypadá to, že domácí Jursa dostal od jednoho z hostujících hráčů do obličeje.
     
    90
    Po faulu na Smolu standardka pro Opavu z velmi nebezpečné vzdálenosti těsně za šestnáctkou.
     
    90
    Hlavní rozhodčí Jana Adámková nastavuje nad rámec základní hrací doby sedm minut!
     
    90
    Ou! Teď to opavským stadionem jen zahučelo. Míč si nachystal Pavel Zavadil a jeho parádní obstřel skončil jen těsně nad břevnem hostující brány!
     
    90
    Smola táhl další útok Opavy, po jeho centru ale míč zalehl gólman Samoel.
     
    90+3
    Stříž stříleným centrem zprava našel Smolu, který to zkoušel patičkou, ale ta mu nevyšla.
     
    90+4
    Zapalač posadil svůj nákop na hlavu Žídka, který mířil jen do náručí Samoela.
     
    90+5
    Střídající Šulc sejmul Kuzmanoviće a vidí žlutou kartu. Další standardka pro Slezany.
     
    90+5
    Kuzmanović v další šanci nedal. Tentokrát jeho střela neprošla přes hradbu těl před ním.
     
    90+6
    Stříž fauluje na polovině hřiště a víc už se asi nestane.
     
    90+7
    Konec zápasu.
     
    Zajímavý duel prvního s posledním přinesl mnoho zvratů, neproměněné hned dvě penalty, šest branek i zjitřené emoce na hřišti. Slezský favorit musel dotahovat dvoubrankové manko, které vymazal. Pak ale hosté znovu vedli až v závěru srovnal Simerský. V závěru měla blíž k výhře Opava, ale své šance neproměnila. (19:53:10)

    Jan Šimek

    Góly: 37. Kuzmanović, 48. Puškáč, 83. Simerský – 14. Klobása, 29. Klobása, 58. Durdević

    Karty:   26. Zapalač (OPA), 75. Schaffartzik (OPA) – 18. Klobása (VDF), 38. D. Breda (VDF), 54. Zbrožek (VDF), 55. Samoel (VDF), 90+5. Šulc (VDF)

    Nepremenená penalta: 55. Schaffartzik (OPA), mimo


    Slezský FC Opava: Fendrich – Simerský, Radić (46. Puškáč), Žídek (C) – Kuzmanović, Schaffartzik, Jursa, Zapalač – Kayamba (83. Stříž), Smola, Jurečka (75. Zavadil).
    Náhradníci: Šrom – T. Čelůstka, Hrabina, Zavadil, Stříž, Puškáč.

    FK Varnsdorf: Samoel – Zbrožek, Zieris, Chlumecký, Bílek – Klobása (79. Barac), D. Breda, Bláha (65. Šulc), Kocourek (65. Dordič) – W. Da Silva, Durdević.
    Náhradníci: Vaňák – Šulc, Barac, Král, Rudnytskyy, Dordič.

    Rozhodca: Adámková – Boček, Lakomý.