Newcastle – Tottenham 0:2 (kon.) | Manchester United – West Ham 4:0 (kon.)
koniec
Manchester United
4:0 (1:0)
West Ham United
Nedeľa 13.08.2017, 17:00 • Old Trafford, Manchester • Anglická Premier League • 1. kolo
Predzápasové kurzy
     
    Vítame Vás pri on-line prenose. Stretnutie sa začne o 17:00.
     
    Manchester United

    José Mourinho so svojím tímom vstúpil do súťažného ročníka prehrou. Ako víťaz Európskej ligy nastúpili "Red Devils" v Skopje na európsky Superpohár proti Realu Madrid, avšak nestačili na neho a podľahli 1:2. Jediný presný zásah anglického mužstva zaznamenal Romelu Lukaku.

    Práve spomínaný Belgičan sa stal najdrahším príchod Manchestru United. Ten za bývalého hráča Anderlechtu či Chelsea poslal do Evertonu až 85 miliónov a ďalšie môže liverpoolskému mužstvu vyniesť na bonusoch. Za 45 mega dorazil Srb Nemanja Matić z Chelsea, o desať menej stále švédsky obranca Viktor Lindelöf z Benficy Lisabon.

    Výraznou zmenou je ale odchod legendy klubu. Wayne Rooney počas trinástich rokov zlomil množstvo rekordov, avšak v poslednom čase strácal miesto v zostave, a tak sa vrátil do Evertonu, ktorý ho vychoval. Mladý Josh Harrop si to namieril do Prestonu, Adnan Januzaj do Realu Sociedad. Hosťovať budú Timothy Fosu-Mensah, Cameron Borthwick-Jackson alebo Sam Johnstone.

    West Ham United

    "Kladivári" sú prakticky neustále spájaní s hviezdnymi menami a nutno poznamenať, že toto leto sa im určite darilo. Slaven Bilič počíta s novou brankárskou jednotkou, pretože hosťovať v Londýne bude Joe Hart. Skvelým ťahom bol aj zisk Argentínčana Pabla Zabaletu, s ktorým už nepočítal Manchester City, takže prišiel zadarmo. Rovnako tak bola posilnená i ofenzíva. Nebolo to lacné, ale dvojica Marko Arnautović a Javier "Chicharito" Hernández prináša toľko potrebnú efektivitu v zakončení.

    Španiel Álvaro Arbeloa toho za West Ham síce veľa neodohral, ale ukončenie kariéry zarmútil nejedného fanúšika na celom svete. Gökhan Töre aj Jonathan Calleri si nepredĺžia hosťovania. Natrvalo sa porúčali Håvard Nordtveit, Enner Valencia, George Dobson, Raphael Spiegel, Darren Randolph a Ashley Fletcher. Skúsenosti zbierať odišli Reece Oxford, Reece Burke či Josh Cullen.
     
    Úvodné zostavy:

    Manchester United: de Gea – A. Valencia (C), Bailly, P. Jones, Blind – N. Matić, P. Pogba – Mata, Mchitarjan, Rashford – R. Lukaku.
    Náhradníci: Romero – Darmian, Fellaini, A. Herrera, Lingard, Smalling, Martial.

    West Ham United: Hart – Zabaleta, Reid, Ogbonna, Masuaku – Noble (C), Obiang – E. Fernandes, Arnautović, A. Ayew – J. Hernández.
    Náhradníci: Adrián – Cresswell, Fonte, Byram, Collins, D. Sakho, Rice..
     
    1
    Stretnutie sa práve začalo.
     
    1
    Výkop mali hráči Manchestru United, ktorí sa okamžite chceli natlačiť pred bránu súpera, lenže pokus preniknúť od Mchitarjana zastavil Obiang.
     
    2
    Joe Hart mal menšie problémy s rozohrávkou po malej domov, ale všetko zvládol. V strede ihriska po výkope fauloval Jones Hernándeza.
     
    3
    Javier Hernández znova v akcii, tentoraz sa ocitol v postavení mimo hru. Domáci prešli do rýchleho protiútoku, ale Obiang odkopol loptu do bezpečia.
     
    4
    Valencia sa zrazil pri poliacej čiare, no faul sa píska jemu. Otvorený priestor chcel využiť Arnautovič, po centri do druhej vlny sa k lopte jeho spoluhráči už nedostali.
     
    5
    Phil Jones zastavil nákop na Hernándeza a odvrátil loptu do bezpečia aspoň tak že ju poslal za autovú čiaru.
     
    6
    West Ham drží loptu v strede ihriska, odkiaľ ju po krídle chce vyviesť Masuaku, avšak ďaleko sa nedostal. Získal aspoň aut.
     
    7
    Romelu Lukaku naštartoval od polovici po krídle až do šestnástky protivníka. Tam ho dvaja hosťujúci hráči dobehli a odvrátili aspoň na roh.
     
    8
    Blindov center takmer zakončil Lukaku, ktorého mal strážiť Winston Reid. Novozélanďan síce spravil chybu, no Belgičan zakončiť nedokázal.
     
    9
    Fernandes sa pokúsil posunúť loptu na krídlo, kde už mal našliapnuté Ayew, avšak Ghaňan nedokázal loptu spracovať na hracej ploche.
     
    10
    Manchester United zrýchlil prechod smerom k bráne protivníka, lenže následne sa Mata otočil chrbtom k bráne Harta a celá snaha domácemu mužstva sa skončila.
     
    11
    Center sprava išiel tesne nad zemou. Lopta hľadal Lukakuho, pred ním v sklze na poslednú chvíľu zachránil stopér Reid.
     
    12
    Zle odvrátená lopta našla na hranici pokutového územia voľného Mchitarjana, ktorý dostal loptu na nohu, no jeho technický pokus skončil vysoko nad.
     
    13
    Antonio Valencia poslal sprava veľmi prudký pas, ktorý sa nebezpečne odrazil od hráčov pred malým vápnom West Hamu, lenže problémy gólového typu nenarobil.
     
    14
    Rashford spadol tesne pred pokutovým územím, priamy kop voči bráne Harta sa nepíska. Manchester následne získal roh.
     
    15
    Dlhý center zachytil Blind až na druhej strane šestnástky. Posunul loptu na Mchitarjana, avšak ten nedokázal prestreliť súperov.
     
    16
    Domáci hráči neuspeli ani po ďalšom rohovom kope. Futbalisti West Hamu vyviezli guľatý nezmysel do bezpečia polovice protivníka.
     
    17
    Malá domov spravila menšie problémy pre de Geu, pretože toho sa vybral napádať Chicharito, avšak loptu nezobral.
     
    18
    Prvá vážnejšia šanca pre domácich. Joe Hart perfektne vybehol, zmenšil strelecký uhol a loptu po strele Matu nepustil. Lukaku chcel ešte zakončoval, s problémami ho ustrážili Ogbonna a Masuaku.
     
    19
    Faul v strede ihriska od Javiera Hernándeza zastavil rodiacu sa snahu hosťujúceho celku, ktorý začína byť pod veľký tlakom.
     
    20
    Noble poslal pekný oblúčik na Javiera Hernándeza do pokutového územia, volej Mexičana si nenašiel miesto medzi tri žrde.
     
    22
    Winston Reid išiel do centrovanej lopty zľava od Blinda v štýle kamikadze. Vletel tam tak, aby ju nepustil cez seba, lenže nasmeroval guľatý nezmysel na roh.
     
    23
    Niekoľkí hráči sa naťahovali v šestnástke West Hamu pred rohovým kopom, ktorý zakončil Eric Bailly mimo priestoru troch žrdí.
     
    24
    Hráči Manchestru United si posúvajú loptu v strede ihriska a hľadajú priestory, ako by mohli prejsť smerom dopredu k bráne Joea Harta.
     
    25
    Domáci naďalej v ofenzívnej aktivite, dobrý center pred Harta dokázali jeho spoluhráči v defenzíve upratať do bezpečia.
     
    26
    West Ham sa naďalej musí brániť hádzanárskemu obliehaniu domáceho mužstva. José Mourinho môže byť spokojný, že jeho hráči sú aktívnejší, avšak zatiaľ to nevedia zúžitkovať.
     
    27
    Pogba vymyslel nádhernú prihrávku za obranu na Matu, ktorý si spracoval loptu a ešte prihrával pod seba na Lukakua, lenže Ogbonna odkopol v poslednej chvíli do bezpečia.
    27. Juan Mata (MAN)
     
    28
    Winston Reid má zdravotné problémy po tom, ako sa stretol v súboji s Lukakuom. Po krátkej pauze bude v poriadku a môže pokračovať v hre.
     
    30
    Masuaku sa pokúsil predrať sa k smerom k šestnástke Manchestru United, ale túto snahu faulom zastavil donedávna najdrahší futbalista sveta Paul Pogba.
     
    31
    Centrovaná lopta nenarobila problémy pred bránou de Geu. Manchester United prešiel do rýchleho protiútoku, lenže Rashfordovi loptu odkopol Zabaleta.
     
    32
    Manchester United ako keby začínal byť trochu znepokojený týmto priebehom, pretože aj napriek jeho aktivite sa ešte gólu nedostal. Teraz fauloval v strede poľa Pogba.
     
    33
    Manchester United dal gól!

    ROMELU LUKAKU si otvára gólový účet v lige v drese svojho nového zamestnávateľa. Dostal krásnu kolmicu pomedzi obrancov od Rashforda a prudkou ranou od žrde prekonal Harta. Na začiatku celej akcie bol ale Matič, ktorý získal loptu od Obianga ešte v strede poľa.
    33. Romelu Lukaku (MAN) - 1:0
     
    35
    Paul Pogba sa na hranici pokutového územia prebíjal pomedzi niekoľkých hráčov súpera, avšak Obiang mu sklzom loptu zobral a faul sa nepíska.
     
    36
    Nemanja Matič v strede ihriska zoťal Zabaletu, Argentínčan však bude v poriadku. West Ham nakopol dopredu, tam o loptu prišiel.
     
    37
    Rashford vytvoril kus priestoru pre Blinda, ktorý sa však nedokázal presadiť cez svojho strážcu. Získal aspoň rohový kop.
     
    38
    Po centri do malého vápna dokázali hráča West Hamu loptu dostať do bezpečia. Z diaľky pálil Antonio Valencia, svoj pokus nasmeroval iba do hráčov pred sebou.
     
    39
    Manchester United získal aj priamy kop v krídelnom priestore. Tento pokus zas skončil v náruči brankára Joea Harta.
     
    40
    Po zrazenom centri sprava pálil spoza šestnástky Fernandes, nastrelil hráčov pred sebou. Akcia ešte chvíľu trvala, nepresadil sa ani Ayew.
     
    42
    Po výkope de Geu od svojej brány v strede ihriska prišiel faul od Valenciu na jedného z hráčov West Hamu. Hostia však loptu vrátili iba smerom dozadu.
     
    43
    Žltú kartu dostáva Eric Bailly (Manchester United).
     
    44
    Masuaku sa na krídle nedokázal presadiť cez dvojicu hráčov Manchestru United, ktorí ho veľmi dobe odblokovali a odkopávať bude môcť de Gea.
     
    45
    Arnautovič vedľa svojej šestnástky uspel v súboji s Valenciom a spravil to natoľko dobre, že sa bude odkopávať od svätyne Harta.
     
    45+1
    Nadstavuje sa 1 minúta.
    45+1. Edimilson Fernandes (WHU)
     
    45+1
    Lukaku si nabehol do otvoreného priestoru medzi obrancov, mal dostať prihrávku od Pogbu, avšak lopta doputovala k Hartovi.
     
    45+2
    Po peknej akcii mal ešte šancu aj West Ham. Z hranice pokutového územia pálil Fernandes do stredu brány, ale de Gea musel ukázať svoje reflexy.
     
    45+2
    Prvý polčas sa skončil.
     
    Manchester United bol v prvom polčase lepším tímom a deklaroval to zatiaľ jedným gólom, o ktorý sa postaral Romelu Lukaku. Dá sa predpokladať, že nadvláda domácich bude pokračovať, ale v Premier League je možné všetko.
     
    46
    Začal sa druhý polčas.
     
    47
    West Ham v úvode druhého polčasu získal priamy kop, po ktorom centroval Arnautovič, lenže našiel na prvej žrdi pripraveného záložníka Pogbu.
     
    48
    Manchester United sa drží s loptou na polovici ihriska, kde sa snaží hľadať okienka v defenzíve protivníka a postupne sa posúvať dopredu.
     
    49
    Na opačnenj strane chcel zahroziť Fernandes, lopta mu na krídle ušla za postrannú čiaru, takže znova hrajú domáci.
     
    50
    Rashford ušiel po kolmici za obranu od Pogbu až k bráne Harta, ktorého prekonal, lenže priestor troch žrdí tesne minul.
     
    51
    Žltú kartu dostáva Pablo Zabaleta (West Ham United).
     
    53
    Manchester United dal gól!

    Belgický snajper ROMELU LUKAKU sa trafil znova, keď hlavou upratal center Mchitarjana cez Reida k žrdi Hartovej brány.
    53. Romelu Lukaku (MAN) - 2:0
     
    54
    Mark Noble spadol v pokutovom území protivníka a okamžite si pýtal pokutový kop, lenže po jednom zo súbojov to bolo veľmi málo, aby hlavný arbiter zapískal.
     
    55
    Manchester United prešiel do protiútoku, no o loptu veľmi rýchlo jeho hráči prišli. Hostia sa dokázali sformovať a myslia na niečo ofenzívne, pretože teraz to už musia otvoriť ešte o niečo viac.
     
    56
    Domáci tím sa v tejto chvíli nevie dostať cez polovicu ihriska, kde jeho snahu zastavujú hráči West Hamu, avšak myslím si, že Mourinhovi a jeho hráčom to vadiť nemusí.
     
    57
    Rashford sa pohral na krídle s Obiangom, dostal loptu pred bránu na Mchitarjana, lenže jeho zakončenie do siete neplatí pre ofsajdové postavenie.
     
    58
    Marko Arnautovič sa presadil cez Blinda po centri od Fernandesa a Rakúšan dokonca poslal krásnu hlavičku, ktorou takmer prekvapil de Geu. Lopta spadla na brvno.
     
    60
    Žltú kartu dostáva Antonio Valencia (Manchester United).
     
    61
    Striedanie v tíme West Ham United: z ihriska odchádza Edimilson Fernandes, prichádza Diafra Sakho.
    Striedanie v tíme West Ham United: z ihriska odchádza Mark Noble, prichádza Declan Rice.
     
    62
    Rashford potiahol loptu po krídle do šestnástky, posunul do lepšej pozície pre Mchitarjana, ten ešte na Lukakua, lenže jeho rana z veľmi dobrej pozície trafil obetavého Zabaletu. Ten sa vrhol aj do následnej rany Pogbu, ktorú zrazil na roh.
     
    63
    Marcus Rashford ostal úplne sám a nestrážený na hranici šestnástky, kde dostal prihrávku, aby z prvej zakončil. Mohol radšej počkať, pretože takto loptu nasmeroval vysoko nad.
     
    64
    Mchitarjan sa dostal cez Reida, ktorému nasadil jasle a dokonca z hranice šestnástky po zemi vystrelil smerom k žrdi. Joe Hart dokázal tento pokus zastaviť.
     
    65
    Bailly sa pokúsil loptu odkopnúť z vlastnej polovice rezolútnym spôsobom, trafil však len do dvoch hráčov pred sebou, no Manchester United sa ubránil.
     
    66
    Rashford poslal ďalšiu krásnu strelu. Joe Hart sa vrhol do prázdna, pokus mladého Angličana ale zastavila žrď brány West Hamu.
    66. Marcus Rashford (MAN)
     
    67
    Pogba si potiahol loptu do šestnástky, čistým spôsobom ho zastavil Masuaku a po následnej snahe Rashforda tento útočník fauloval Ogbonnu.
     
    68
    Arnautovič rozohral priamy kop veľmi zle, pretože nízky center sa stal obeťou hráčov Manchestru United. West Ham ešte ostal pri lopte, center do malého vápna v dobrej pozícii tesne minul Javier Hernández.
     
    69
    Marcus Rashford sa krásne pohral hneď s dvojicou obrancov West Hamu v krídelnom priestore pokutového územia súpera, no celú jeho snahu zastavil ofsajd.
     
    70
    Dvadsať minút pred koncom riadneho hracieho času sa Manchester United stále snaží útočiť a neprestáva byť aktívny. Je rozhodne lepším tímom.
     
    71
    Valencia odcentroval sprava a na vzdialenejšej strane pokutového územia našiel Blinda, ktorý to skúsil z voleja. Jeho pokus sa odrazil od zeme tesne nad Hartovu bránu.
    71. Daley Blind (MAN)
     
    73
    Hra sa na chvíľu usadila v strede ihriska, kde si loptu striedavo vymieňali hráči jedného aj druhého tímu.
     
    74
    Rashford je dnes možno aj najlepší hráč zápasu. Tentoraz znova ušiel po krídle, získal roh. Blindov center sa ale neujal.
     
    75
    Striedanie v tíme Manchester United: z ihriska odchádza Juan Mata, prichádza Marouane Fellaini.
     
    76
    Príchodom Fellainiho, ktorý vymenil Matu, sa rozostavenie Manchestru United trochu zmení. Uvidíme, ako to bude fungovať teraz.
     
    77
    Mchitarjan sa vybral dopredu po krídle, ale nepodarilo sa mu dostať loptu na ofenzívnych spoluhráčov a preto ju vrátil len k stopérom.
     
    78
    Arnautovič chcel ešte zdramatizovať zápas, no po odvrátení centru v podaní Blinda z mierneho uhlu pálil nad priestor troch žrdí.
     
    79
    Po peknej kombinácii prišla prihrávku za obranu od Pogbu na Rashfordu, túto snahu v poslednej chvíli zastavil obranca Masuaku.
     
    80
    Striedanie v tíme Manchester United: z ihriska odchádza Marcus Rashford, prichádza Anthony Martial.
     
    81
    Striedanie v tíme West Ham United: z ihriska odchádza Arthur Masuaku, prichádza Aaron Cresswell.
     
    82
    Martial po príchode na ihrisko hľadal krásnou prihrávkou do šestnástky Lukakua, ktorý keby spracoval loptu, tak by sa ocitol sám pred Hartom, lenže zároveň aj v ofsajde.
     
    84
    Bailly zvládol situáciu vedľa svojej šestnástky a nepustil loptu na rohový kop. Následne po aute, Creswella, to znova zvládol Afričan tak, že napálil Ayewa.
     
    85
    Manchester United s veľkým pokojom kontroluje záver tohto stretnutia a drží loptu na polovici súpera, kde núti hráčov West Hamu behať.
     
    86
    Po centri do šestnástky sa snažil v páde zakončovať Paul Pogba, proti presile obrancov londýnskeho tímu sa mu to nepodarilo.
     
    87
    Manchester United dal gól!

    Romelu Lukaku si to rovno-kolmo nasmeroval do šestnásty súpera. O loptu ešte prišiel, ale akcia pokračovala a po kolmici od Mchitarjana sa ANTHONY MARTIAL dostal pred Harta, ktorému nedal šancu.
    87. Anthony Martial (MAN) - 3:0
     
    88
    Striedanie v tíme Manchester United: z ihriska odchádza Henrich Mchitarjan, prichádza Jesse Lingard.
     
    89
    Javier Hernández sa cez Baillyho nedostal, a tak to po odrazenej lopte ešte skúsil Creswell, no namieril iba do hráčov súpera.
     
    90
    Manchester United dal gól!

    V závere sa presadil aj PAUL POGBA po krásnej strele spoza šestnástky a iba podtrhol skvelý zápas v podaní "Red Devils".
    90. Paul Pogba (MAN) - 4:0
     
    90+1
    Nadstavujú sa 3 minúty.
     
    90+2
    Javier Hernández sa pokúsil o strelu spoza pokutového územia, ktorá síce nebola z najhorších, ale priestor troch žrdí minula.
     
    90+3
    Koniec zápasu.
     
    Manchester United vstúpil do sezóny 2017/18 v Premier League perfektne. O výhre 4:0 rozhodol dvomi Romelu Lukaku a v závere ešte po jednom presnom zásahu pridali Martial s Pogbom. (18:50:29)

    Matej Kubove

    Góly: 33. R. Lukaku, 53. R. Lukaku, 87. Martial, 90. P. Pogba

    Karty:   43. Bailly (MAN), 60. A. Valencia (MAN) – 51. Zabaleta (WHU)


    Manchester United: de Gea – A. Valencia (C), Bailly, P. Jones, Blind – N. Matić, P. Pogba – Mata (75. Fellaini), Mchitarjan (88. Lingard), Rashford (80. Martial) – R. Lukaku.
    Náhradníci: Romero – Darmian, Fellaini, A. Herrera, Lingard, Smalling, Martial.

    West Ham United: Hart – Zabaleta, Reid, Ogbonna, Masuaku (81. Cresswell) – Noble (C) (61. Rice), Obiang – E. Fernandes (61. D. Sakho), Arnautović, A. Ayew – J. Hernández.
    Náhradníci: Adrián – Cresswell, Fonte, Byram, Collins, D. Sakho, Rice.