6. etapa: Riemst - Houffalize sk Víťaz: Tim Wellens (Lotto Soudal) (kon.)
koniec udalosti
6. etapa: Riemst - Houffalize

Víťaz: Tim Wellens (Lotto Soudal)

Sobota 12.08.2017, 11:10BinckBank Tour
     
    Dnešná etapa určite mrzí každého fanúšika cyklistiky na Slovensku. Peter Sagan nastúpil 23 kilometrov pred cieľom a nebyť osudného defektu mohol dôjsť do cieľa spoločne s Timom Wellensom. Táto dvojica by bola veľmi silná, no podobne ako na jarných klasikách si majster sveta vybral poriadnu smolu. Zajtra môže zabojovať o svoje 100. víťazstvo, ale na celkové poradie to už nebude... Spomínaný jazdec tímu Lotto Soudal napokon etapu vyhral, keď mal v záverečnom špurte viac síl než Tom Dumoulin. Víťaz tohtoročného Giro d'Italia ale môže byť spokojný, keďže je novým lídrom pretekov BinckBank Tour 2017. Ja vám dnes ďakujem za pozornosť a prajem krajší zvyšok dňa. (16:25:39)
    Víťazom dnešnej etapy sa stal Belgičan Tim Wellens.

     
    CIEĽ
    V záverečnom stúpaní mal viac síl TIM WELLENS a nadväzuje tak na svoje víťazstvo v meste Houffalize z roku 2015. Tom Dumoulin už nemal sily na záverečný špurt, no napriek tomu môže byť s druhým miestom veľmi spokojný. Práve Holanďan sa totiž zajtra oblečie do dresu pre lídra pretekov.
     
    1 km
    Máme pred sebou záverečných tisíc metrov. Kto sa stane víťazom dnešnej etapy? Lepším šprintérom z vedúcej dvojice by mal byť belgický pretekár tímu Lotto Soudal, ktorý tu pred dvoma rokmi vyhral.
     
    2 km
    Náskok vedúceho dua je stále viac než 20 sekúnd. Tempo ťahá Tim Wellens a Tom Dumoulin sa za ním krásne vyváža. Je veľmi pravdepodobné, že novým lídrom klasifikácie bude práve víťaz tohtoročného Giro d'Italia.
     
    3 km
    Posledné tri kilometre do konca dnešnej dlhej etapy. Cyklisti majú za sebou už päť hodín v sedle. Náročné stúpania najlepšie zvládla dvojica Tim Wellens a Tom Dumoulin, ktorá si to rozdá o etapový vavrín.
     
    4 km
    Malo by to byť jasné. Tim Wellens aj Tom Dumoulin sú veľmi dobrí časovkári a víťaza dnešnej etapy spoznáme práve z tejto dvojice. Belgická skupina stráca tesne pred cieľom stále viac než 20 sekúnd.
     
    6 km
    Kilometre pomaly ubiehajú a bohužiaľ strata skupiny Petra Sagana narastá. Majstrovi sveta nemá kto potiahnuť a som presvedčený o tom, že pokiaľ by nedostal defekt, teraz by bol v skupine s Dumoulinom a Wellensom.
     
    8 km
    Vedúca dvojica pretekárov má náskok už 25 sekúnd. Tim Wellens si tak môže zaspomínať na triumf spred dvoch rokov v meste Houffalize. Jediným jeho súperom bude Tom Dumoulin, ktorý útočí na líderskú pozíciu.
     
    10 km
    Už len desať kilometrov zostáva do prejazdu cieľovou páskou. Záchrancom Petra Sagana môže byť Lars Boom, ktorý si dorazil túto skupinu a rád by udržal dres pre celkového lídra. V tretej skupine je aj Sep Vanmarcke z tímu Cannondale – Drapac.
     
    12 km
    Tim Wellens má spoločne s Tomom Dumoulinom náskok 20 sekúnd pred skupinou belgických cyklistov okolo Olivera Naesena či Grega van Avermaeta. Skupina Petra Sagana stráca už 1:10 minúty...
     
    14 km
    Vyzerá to tak, že sa nám prvé dve skupiny spoja. Tim Wellens a Tom Dumoulin zrejme budú dostihnutí. Okrem toho si môžeme povedať, že Peter Sagan skresal manko na skupinu pred ním, kde je aj Petr Vakoč. Tak snáď mu potiahne aspoň cyklista spoza rieky Moravy.
     
    16 km
    Skupina okolo Petra Sagana nevyzerá, že by nejako super spolupracovala. Podľa televíznej grafiky je manko 52 sekúnd, čo je snáď celá večnosť. Podobne ako na Paríž-Roubaix mal slovenský cyklista obrovskú smolu.
     
    19 km
    Peter Sagan dnes zrejme jubilejné 100. víťazstvo nepridá. Podľa televíznej grafiky by mal strácať viac ako minútu na vedúcu dvojicu Tim Wellens a Tom Dumoulin. Dostal sa do skupiny s Phillipom Gilbertom, tak snáď sa im podarí minimalizovať straty.
     
    21 km
    Tak toto je obrovská smola. Peter Sagan má zrejme nejaké technické problémy a bude musieť vymeniť bicykel. Toto bude znamenať veľkú časovú stratu, čo nás rozhodne neteší. Okrem toho deväť bonifikačných sekúnd získava Tim Wellens.
    Peter Sagan to skúšal, ale zastavil ho defekt predného kolesa.

     
    23 km
    V náročnom stúpaní útočí Peter Sagan. Majster sveta vyzerá výborne a zavesil sa za neho len Tim Wellens z tímu Lotto Soudal. Uvidíme, či táto dvojica bude dostatočne dobre spolupracovať a vytvorí si nejaký náskok.
     
    25 km
    Osamotene to skúša belgický šampión Oliver Naesen z tímu AG2R La Mondiale. Pred skupinou favoritov si vypracoval menší náskok a ako prvý vstupuje na Rue Bois des Moines. Toto stúpanie má 1200 metrov so sklonom 8%.
     
    27 km
    Z hlavnej skupiny pretekárov sa snažila zaútočiť trojica pretekárov. Aktívny bol najmä Tao Geoghegan Hart, ktorý bol súčasťou pôvodného úniku. Jeho snaha ale úspešná nebola. V tejto skupine figuruje okrem Petra Sagana aj Petr Vakoč.

    Miroslav Kováčik

    Najlepšia desiatka dnešnej etapy:
    1. Tim Wellens (Lotto Soudal) 5:04:36 hod.
    2. Tom Dumoulin (Sunweb) + 0:00
    3. Jasper Stuyven (Trek – Segafredo) + 0:17
    4. Greg van Avermaet (BMC Racing) 0:17
    5. Tiesj Benoot (Lotto Soudal) 0:17
    6. Michael Valgren (Astana) 0:20
    7. Oliver Naesen (AG2R La Mondiale) + 0:20
    8. Nils Politt (Kaťuša – Alpecin) + 1:42
    9. Sep Vanmarcke (Cannondale – Drapac) + 1:42
    10. Dion Smith (Wanty - Groupe Gobert) + 1:42

    21. Peter Sagan (Bora-Hansgrohe) + 1:42
    113. Michael Kolář (Bora-Hansgrohe) + 21:08 min.
    Výsledky zo zlatého kilometra:
    1. Tim Wellens (Lotto Soudal) - 9 s.
    2. Tom Dumoulin (Sunweb) - 6 s.
    3. Greg van Avermaet (BMC Racing) - 1 s.
    Oliver Naesen (AG2R La Mondiale) - 1 s.
    Jasper Stuyven (Trek – Segafredo) - 1 s.

    Výsledky šprintérskej prémie (14 km):
    1. Tao Geoghegan Hart (Team Sky) 10b.
    2. Ruben Guerreiro (Trek – Segafredo) 8b.
    3. Pim Ligthart (Roompot – Nederlandse Loterij) 6b.
    4. Piet Allegaert (Sport Vlaanderen – Baloise) 4b.
    5. Tony Martin (Kaťuša – Alpecin) 2b.