Tisková konference AC Sparta Praha (kon.)
koniec udalosti
Tisková konference AC Sparta Praha

cz Utorok 18.07.2017, 14:30Tlačové konferencie
     
    To byla poslední otázka dnešní tiskové konference. Děkuji za pozornost a těším se na přečtenou u přenosu ze čtvrtečního duelu proti Vitesse Arnheim. (15:05:46)
     
    A. Stramaccioni o postu kapitána týmu, pokud by David Lafata z jakéhokoliv důvodu nebyl v základní sestavě:

    Respektuji historii Sparty a tím, co bylo před mým příchodem, tak respektuji, že kapitánem je David Lafata a také aktuální seznam zástupců kapitána. S pozicí Davida jako kapitána týmu plně souhlasím.
     
    D. Lafata o svém nasazovaní na post podhrotového hráče:

    Já bych chtěl říct, že v první řadě je mě celkem jedno, kam mě trenér postaví. Jsem rád, když mě vůbec postaví a když mě někam postaví, tak se tam budu snažit hrát co nejlépe.
     
    A. Stramaccioni o příchodu Semiha Kayi a reakcích fanoušků Galatasaraye Istanbul, podle nichž to není kvalitní hráč:

    Pro mě je těžké komentovat, co si myslí fanoušci Galatasaraye, tak prosím o jinou otázku.
     
    A. Stramaccioni o rozestavení a strategii:

    Chystáme se hrát se čtyřmi obránci, třemi záložníky, dvěma útočnými křídly a jedním koncovým útočníkem. Samozřejmě potřebujeme čas. Není to výmluva, ale potřebujeme čas aby si hráči na tento systém zvykli. Všichni se chystají poctivě plnit své úkoly a pak to bude dobré. Mluvili jsme o tom, že nemáme tu klasickou desítku, tak jeden hráč vždy bude tu roli "falešné desítky" plnit.
     
    A. Stramaccioni o největších konkurentech v boji o titul:

    Slavia měla velmi dobrou předsezónní přípravu, navíc s několika novými hráči, tak Slavia bude jedním z našich největších soupeřů. Silný tým je také Viktoria. Viděl jsem ji v uplynulých sezónách hrát proti několika italským týmům a bude také velmi nepříjemná.
     
    D. Lafata o letní přestávce:

    Letní přestávka není tak dlouhá jako zimní, v tom je to o něco těžší. Změn je opravdu hodně a sám jsem zvědav, jak si to sedne. Musíme vyhrávat už od startu, protože nás nečeká nic lehkého v těch předkolech a sám jsem zvědav, jak to všechno klapne.
     
    D. Lafata o nových posilách, kdo by mohl být největším přínosem pro tým:

    Na nějaké hodnocení je ještě brzo. Zatím jsme odehráli 3-4 přípravné zápasy a myslím, že to můžeme hodnotit až budeme hrát soutěžní utkání a tam se ukáže, kdo je pro nás skutečně posila. Doufám, že posilou budou všichni a že Sparta bude silná.
     
    A. Stramaccioni o posilách Sparty:

    S posilami jsem spokojen. Myslím, že jsme vybrali to nejlepší co bylo k dispozici v české lize (Štětina, Dúbravka, Čivić, Vukadinović). Posílili jsme i na křídlech (Vukadinović, Plavšić, Ben Chaim) a na hrotu Janka. Ještě bychom chtěli posílit o středního záložníka a tím by kádr byl uzavřený. Z těch posil by se v základní sestavě mohli objevit 3-4 hráči.
     
    A. Stramaccioni o postu tvůrce hry, který Spartě chyběl v jarní části sezóny, že takového hráče Sparta nezískala a zda-li plně věří, že Rosický bude zcela k dispozici:

    To není úplně pravda. Zkoušeli jsme na trhu najít "desítku", ale další takový hráč je pro Spartu velmi nákladný a mimo sparťanské finanční možnosti. Myslím, že pouze v Premier League a Bundeslize mají možnosti hrát s takovým hráčem, není ani v Itálii, dokonce i Milán, Neapol, Juventus či AS Řím takového hráče nemají, pouze hráče z pozice osm, které hrajou na pozici deset. Pouze hráči jako Özil, Mchitarjan či Alli, v ceně desítkách miliónů eur, jsou schopni hrát na takovém postu.

    Ptali jsme se i po Wesley Sneijderovi, ale jeho požadovaný plat pět miliónů eur je zcela mimo klubové finanční možnosti.

    Samozřejmě přáli bychom si Tomáše Rosického, ale musíme si počkat až bude ve stoprocentním pořádku. Mohou to hrát i útočníci jako David Lafata, který odehrál na pozici desítky perfektní zápas na Slavii, kdyby nebylo penalty v poslední minutě .... ale nechci tady komentovat rozhodčí (s úsměvem).
     
    A. Stramaccioni o zdravotním stavu Tala Ben Chaima, jenž se stále nezapojil do přípravy:

    Tal Ben Chaim bude stoprocentně zdráv a nic mu nezabrání v plnohodnotné hře za Spartu. V posledním ročníku loňského zápasu utrpěl svalové zranění a odehrál s ním celých 90 minut. Poté neabsolvoval potřebnou fyzioterapii a jeho stav se zhoršil. My nechceme nyní riskovat s jeho nasazení a nasadíme jej až bude plně k dispozici.

    Doplnění A. Kotalíka: Samozřejmě jsme věděli o tom, že je v rekonvalescenci a že netrénuje. Viděli jsme magnetickou rezonanci z Izraele, dělal ji i tady a věděli jsme, že zranění není vážné a že nebude mít vliv na jeho kariéru.
     
    A. Stramaccioni o zdravotním stavu a připravenosti Tomáše Rosického:

    Určitě Tomáš nebude hrát ve čtvrtek od úvodní minuty. Jeho rekonvalescence musí jít krok po kroku a být trpěliví až bude úplně v pořádku.
     
    A. Kotalík o přestupové politice Sparty a zda-li budou mít nově příchozí hráči obchodní potenciál směrem k budoucímu prodeji:

    Samozřejmě máme limit na nějaký nákup. Vycházíme z toho, na kolik daného hráče v dané charakteristice potřebujeme, na kolik je dostupný. Některé částky zmíněné v médiích neodpovídají realitě.

    Kromě Marca Janka, kterému je 34, přivádíme hráče do 28 let věku, což neznamená, že by nemohli mít obchodní potenciál.
     
    A. Kotalík o rozpočtu Sparty, zda-li jej ovlivní nákladné posily:

    Nemáme ještě všechny věci dotažené. Rozpočet se samozřejmě navýší, do přesných čísel se ale pouštět nemůžu.
     
    A. Stramaccioni o přípravě a základní jedenáctce:

    V přípravě jsme hodně experimentovali, chtěli jsme otestovat všechny hráče, které jsme k dispozici měli. Ve čtvrtek, když pominu hráče, kteří nejsou zcela zdravotně fit či jsou v rekonvalescenci, tak bychom chtěli postavit nejsilnější možnou sestavu.
     
    Na úvod slovo generálního ředitele Adama Kotalíka:

    Jak víte, ve Spartě se toho před novou sezónou hodně změnilo. Jdeme do ni nejen s novým trenérem, realizačním týmem, ale i výrazně obměněným kádrem. Příchody vychází z toho, jak se nový realizační tým seznamuje s kádrem a co bychom chtěli v nové sezóně hrát.

    Cíle jsou stejné jako každý rok. Prvním je postup do základní skupiny Evropské ligy a druhým velkým cílem je vrátit na Letnou mistrovský titul a postoupit do Ligy mistrů.
     
    Hlavní aktéři právě dorazili, tisková konference může začít.
     
    Tiskové středisko na Letné je dnes téměř plné, novinářů se tu sešlo obrovské množství.
     
    Hosty tiskové konference budou Adam Kotalík (generální ředitel), Andrea Stramaccioni (hlavní trenér) a David Lafata (kapitán týmu).

    Tomáš Kohlmann