koniec zavodu
Veľká cena Veľkej Británie

Víťaz: Lewis Hamilton (Mercedes)

Nedeľa 16.07.2017, 14:00 • Silverstone, Veľká Británia • Formula 1
     
    Veľká cena Veľkej Británie opäť nesklamala. Lewis Hamilton síce bez problémov vyhral, no za jeho chrbátom sa diali veci, najmä v posledných troch kolách. Problémy s pneumatikami mal Kimi Räikkönen a následne aj Sebastian Vettel. Obrovská smola pre Ferrari. Štvornásobný majster sveta skončil napokon siedmy, čím stratil cenné body v celkovom poradí šampionátu. Napokon ale zostáva lídrom, ale už len o jeden bod pred dnešným víťazom. Skvelý výkon predviedol Valtteri Bottas, ktorý z deviateho miesta na štarte skončil druhý. Tretíkrát na bedni skončil aj Iceman, no vyzerá byť poriadne nahnevaný. Ešte väčší posun oproti štartu zaznamenal Daniel Ricciardo. Austrálčan štartoval posledný a skončil na piatom mieste. Konečne dokončil preteky aj Max Verstappen a teší sa zo štvrtej priečky. Ja vám ďakujem za pozornosť a prajem pekný deň. (15:39:45)
    Pohľad na stupne víťazov pretekov v Silverstone.

     
    Koniec závodu.
     
    CIEĽ
    Víťazom Veľkej ceny Veľkej Británie sa stáva LEWIS HAMILTON. Piatym víťazstvom tak vyrovnáva najúspešnejších pretekárov na tejto trati – Jima Clarka a Alaina Prosta. Druhé miesto patrí Valtterimu Bottasovi a predsa len na stupňoch víťazov končí aj Kimi Räikkönen.
    Defekt Sebastian Vettela v predposlednom kole pretekov.

     
    50
    Absolútna pohroma pre tím Ferrari. Sebastian Vettel dostal defekt na ľavej prednej pneumatike a stráca jednu pozíciu za druhou. Nemecký pilot ide hrozne pomaly, smeruje do boxov, no uvidíme, na akej pozícii skončí.
     
    49
    Tak toto je neuveriteľná smola pre Kimiho Räikkönena! Fínsky pilot dnes na pódiu neskončí, keďže mal poriadne zničenú ľavú prednú pneumatiku a musel ísť do boxov. Ešte predtým sa cez neho dostal Valtteri Bottas a Iceman sa zaradil až za Sebastiana Vettela.
     
    48
    Lewis Hamilton predviedol najrýchlejšie kolo dnešných pretekov a rázne smeruje za dnešným víťazstvom. Zaujímavý súboj sa nám črtá o šiestu pozíciu, keďže Daniel Ricciardo sa doťahuje na Nica Hülkenberga.
     
    47
    Teraz predviedol veľmi rýchle kolo aj Kimi Räikkönen, ktorý si udržal svoj náskok. Jeho fínskeho krajana trošku zbrzdili jazdci o kolo, a tak bol Valtteri Bottas o sekundu pomalší ako v predošlom kole.
     
    46
    Valtteri Bottas predviedol ďalšie najrýchlejšie kolo dnešných pretekov a ako prvý sa dostal pod hranicu 91 sekúnd. Momentálne stráca na Kimiho Räikkönena už len päť sekúnd, a tak sa pre Mercedes otvára šanca na double.
     
    45
    Teraz sme videli veľmi tesný súboj, po ktorom Romain Grosjean vyletel z trate. Jeho súperom v spomínanom súboji bol Marcus Ericsson s monopostom Sauber. Švéd sa rozhodne nezachoval najšportovejšie.
     
    44
    Lewis Hamilton určite dostal správu o tom, že jeho tímový kolega obral Sebastiana Vettela o cenné body. Brit má z toho veľkú radosť a vyzerá to tak, že sa nám poradie majstrovstiev sveta opäť zdramatizuje.
    Valtteri Bottas predbieha Sebastiana Vettela a je druhý.

     
    43
    Valtteri Bottas sa dostáva na tretie miesto cez Sebastiana Vettela. Nemecký pilot sa nemal ako brániť. Fín má čerstvejšie pneumatiky a za pomoci DRS zóny nedal pilotovi Ferrari šancu. Ten tak vypadáva mimo stupňov víťazov.
     
    42
    Tak pozor! Sledovali sme dramatický súboj medzi Sebastianom Vettelom a Valtterim Bottasom. Ku kontaktu nedošlo, no Nemec poriadne prebrzdil svoje pneumatiky. Fínsky pilot má teraz lepšiu pozíciu a lepšie karty v rukách.
     
    41
    Max Verstappen má problémy s pravou prednou pneumatikou. Holanďan je na piatom mieste a má dostatočný časový priestor aj na to, aby zašiel k svojim mechanikom. Nico Hülkenberg je vzdialený viac ako 35 sekúnd.
     
    40
    Kevin Magnussen má čerstvejšie pneumatiky a poľahky sa dostal cez Lanca Strolla. Zo spomalených záberov to nebolo úplne učebnicové predbehnutie, no napriek tomu sa dánsky pilot dostáva na trináste miesto. Pred sebou má Romaina Grosjeana.
     
    39
    Opäť sa nám poradie ustálilo a najbližšie sme k nejakému predbehnutiu v súboji monopostov Force India. No uvidíme, či sa Sergio Pérez pokúsil niekde zaútočiť na svojho mladšieho francúzskeho kolegu.

    Miroslav Kováčik

    Konečné výsledky Veľkej ceny Veľkej Británie:
    1. Lewis Hamilton (Mercedes) 1:21:27,430
    2. Valtteri Bottas (Mercedes) + 14,063
    3. Kimi Räikkönen (Ferrari) + 36,570
    4. Max Verstappen (Red Bull) + 52,125
    5. Daniel Ricciardo (Red Bull) +65,955
    6. Nico Hülkenberg (Renault) + 68, 109
    7. Sebastian Vettel (Ferrari) + 93,989
    8. Esteban Ocon (Force India) + 1 kolo
    9. Sergio Pérez (Force India) + 1 kolo
    10. Felipe Massa (Williams) + 1 kolo
    11. Stoffel Vandoorne (McLaren Honda) + 1 kolo
    12. Kevin Magnussen (Haas) + 1 kolo
    13. Romain Grosjean (Haas) + 1 kolo
    14. Marcus Ericsson (Sauber) + 1 kolo
    15. Daniil Kvyat (Toro Rosso) + 1 kolo
    16. Lance Stroll (Williams) + 1 kolo
    17. Pascal Wehrlein (Sauber) + 1 kolo

    Nedokončili:

    Fernando Alonso (McLaren Honda)
    Carlos Sainz (Toro Rosso)
    Jolyon Palmer (Renault).

    Štartová listina dnešných pretekov:
    1. rad: Lewis Hamilton (Mercedes) – Kimi Räikkönen (Ferrari)
    2. rad: Sebastian Vettel (Ferrari) – Max Verstappen (Red Bull)
    3. rad: Nico Hülkenberg (Renault) – Sergio Pérez (Force India)
    4. rad: Esteban Ocon (Force India) – Stoffel Vandoorne (McLaren Honda)
    5. rad: Valtteri Bottas (Mercedes) – Romain Grosjean (Haas)
    6. rad: Jolyon Palmer (Renault) – Daniil Kvyat (Toro Rosso)
    7. rad: Carlos Sainz (Toro Rosso) – Felipe Massa (Williams)
    8. rad: Lance Stroll (Williams) – Kevin Magnussen (Haas)
    9. rad: Pascal Wehrlein (Sauber) – Marcus Ericsson (Sauber)
    10. rad: Daniel Ricciardo (Red Bull) – Fernando Alonso (McLaren Honda).