Kvalifikácia VC Rakúska Vítěz: V. Bottas (Mercedes) (kon.)
koniec zavodu
Kvalifikácia Veľkej ceny Rakúska

Vítěz: V. Bottas (Mercedes)

cz Sobota 08.07.2017, 14:00 • Okruh: Red Bull Ring, Spielberg, Rakousko • Formula 1
     
    Ode mě je to pro dnešek vše, děkuji vám za pozornost a nezapomeňte zítra od 14 hodin sledovat on-line přenos ze samotného závodu. Mějte se fajn a hezkou sobotu. (15:27:03)
     
    Je za námi kvalifikace na Velkou cenu Rakouska, kterou vyhrál Valtteri Bottas z Mercedesu, který druhému Sebastianu Vettelovi nadělil 42 tisícin. Bottas získal druhou pole position ve své kariéře. Třetí sice skončil Lewis Hamilton, ale vzhledem k tomu, že dostal penalizaci pěti míst za předčasnou výměnu převodovky, obsadí druhou řadu na startu Kimi Räikkönen a Daniel Ricciardo. Zklamáním bylo vystoupení Williamsu, ani jeden z jeho jezdců totiž nepostoupil do druhého kvalifikačního dějství. Massa skončil sedmnáctý a Stroll osmnáctý.
     
    Konečné pořadí kvalifikace na Velkou cenu Rakouska: 1. Bottas, 2. Vettel, 3. Hamilton, 4. Räikkönen, 5. Ricciardo, 6. Verstappen, 7. Grosjean, 8. Pérez, 9. Ocon, 10. Sainz, 11. Hülkenberg, 12. Alonso, 13. Vandoorne, 14. Kvjat, 15. Magnussen, 16. Palmer, 17. Massa, 18. Stroll, 19. Ericsson, 20. Wehrlein.
     
    Konec kvalifikace.
     
    0:00
    Pole position si na Red Bull Ringu vyjel VALTTERI BOTTAS, který vyhrál kvalifikaci podruhé v kariéře. Za ním proťal pomyslnou cílovou pásku druhý Sebastian Vettel a třetí skončil Lewis Hamilton, který v závěru chyboval.
     
    0:00
    Čas vymezený pro třetí část kvalifikace právě vypršel a jezdci dokončují svá poslední měřená kola!
     
    0:40
    Romain Grosjean zůstal stát na trati, což způsobilo vyvěšení žlutých vlajek. Max Verstappen dostal smyk, který jej vymrštil do štěrkové zóny.
     
    1:24
    Lewis Hamilton udělal chybu, což ho může stát drahocenné vteřinky a koneckonců i zisk pole position. Nechme se překvapit, jaké místo nakonec obsadí.
     
    2:44
    Všichni jezdci, kteří byli dosud v boxech, opuští pit lane a závěr kvalifikace na Velkou cenu Rakouska je tady!
     
    3:10
    Esteban Ocon, který je momentálně na devátém místě, se vrací zpět na dráhu. Francouz je příjemným překvapením letošní sezony formule 1. V dobách, kdy jezdil za Manor, si mohl o podobných výsledcích nechat jen zdát.
     
    4:00
    Daniel Ricciardo opouští své mechaniky a vyráží zpět na trať. Australan by mohl stihnout dva až tři pokusy.
     
    5:07
    Na dráze zůstali jen Max Verstappen a Romain Grosjean. Verstappen se snažil porazit týmového kolegu Daniela Ricciarda, ale svůj čas nezlepšil a zůstal šestý.
     
    6:16
    Do garáže nasměrovali své monoposty rovněž Bottas, Räikkönen, Ocon a Sainz. Postupně zajedou ke svým mechanikům asi všichni piloti, aby se zkoncentrovali na finiš této kvalifikace.
     
    7:04
    Do boxů odbočili druhý Vettel a šestý Verstappen. Oba se ale na trať samozřejmě ještě vrátí.
     
    8:40
    Ani Hamilton, ani Vettel se na výsluní neohřáli moc dlouho, neboť je sesadil Valtteri Bottas časem 1:04.251. Měřený čas dosud nezajeli Sainz a Pérez.
     
    9:14
    Lewis Hamilton se usadil na prozatímním prvním místě, ale vzápětí jej překonal Sebastian Vettel.
     
    10:54
    Mezi prvními se na dráhu vydal také Valtteri Bottas, který ve všech třech trénincích skončil třetí, ale v průběhu této kvalifikace se hodně činí.
     
    11:04
    Garáž opustil čtyřnásobný světový šampion Sebastian Vettel, který bude nahánět svého soupeře Lewise Hamiltona. Pokud Brit vyhraje tuto kvalifikaci, získá na okruhu Red Bull Ring kvalifikační hattrick.

    Michal Šandor