Nijmegen – Excelsior 0:1 (kon.) | Zwolle – Heracles 1:2 (kon.) | Alkmaar – Twente 2:1 (kon.)
GA Eagles – Groningen 2:3 (kon.)
koniec
NEC Nijmegen
0:1 (0:0)
SBV Excelsior
cz Sobota 22.04.2017, 18:30 • De Goffert • Holandská Eredivisie • 32. kolo
Predzápasové kurzy
     
    Hezký den všem fanouškům fotbalu, zvláště toho holandského. Dnes večer nás čeká úvodní zápas sobotního programu 32. kola Eredivisie mezi NEC Nijmegen a SBV Excelsior. Bude to pikantní přímý souboj o záchranu, především domácí mají o čem přemýšlet.
    Uvidíme, jak to dopadne, utkání začíná v 18:30.
     
    NEC Nijmegen, tento tradiční klub nizozemské Eredivisie, zažívá těžké chvíle. Tým trenéra Petera Hybally prohrál posledních šest ligových zápasů se skóre 2:16 a namočil se pořádně do sestupových vod. Momentálně patří borcům ze stadionu De Goffert 17. místo, což by v tuto chvíli znamenalo baráž. Jaká to proměna za posledních šest kol, kdy patřilo domácím dvanácté místo.
    Nijmegen tedy bude pod velkou psychickou dekou, proti komu jinému by však měli uspět, když ne proti čtrnáctému týmu tabulky na domácím hřišti. Spoléhat by měli na mladého útočník Jay-Roy Grota. Ten skóroval v této sezóně pětkrát, ale naposledy na začátku února. I to je důvod, proč má Nijmegen druhý nejhorší útok v lize.
    Čtvrtá nejhorší obrana v čele v brankářem Jorisem Dellem také nedává příliš nadějí.
    Mužstvo trenéra Hybally však může spoléhat na jednu věc – pokud v zápase vstřelí branku jako první, dokáží z utkání vydolovat většinou nějaké body. Proto by se měli snažit domácí především o útočnou hru.

    SBV Excelsior má lepší postavení, ale také si vyskakovat nemůže. Jeden ze tří klubů z Rotterdamu v Eredivisie si může pochvalovat svoji formu z posledních zápasů. Osm bodů za pět posledních kol – to je solidní bilance na mančaft, který hraje o záchranu. Zejména výhra v záchranářském derby se Spartou a domácí úspěch s Vitesse Arnheim může nastartovat Excelsior k dalšímu úspěchu.
    Na co si tým trenéra Mitchella van der Gaaga nemůže stěžovat, to je útok. Z týmů ve spodní polovině tabulky je Nijmegen druhým nejúspěšnějším ve střílení branek. Horši to je s obranou, která inkasovala jen o gól méně než soupeř z Nijmegenu – 56.
    Hosté budou spoléhat především na umění mladého forvarda Nigela Hasselbainka. Syn slavného bývalého střelce Chelsea, kterého již sleduje řada špičkových evropských klubů, nasázel v tomto ročníku devět branek a na dalších šest přihrál. V obou těchto statistikách je Hasselbaink nejlepší ve svém týmu.

    Zdá se, že se máme na co těšit. Dokážou domácí zabrat a zdramatizovat boj o záchranu? To uvidíme dnes večer.
     
    Vzájemné zápasy
    Nijmegen má proti svému dnešnímu soupeři dobrou statistiku vzájemných soubojů a na tom by měl postavit svoji hru. Za posledních 17 let dokázal Excelsior vyhrát na půdě soupeře pouze dvakrát, naposledy v roce 2008. Obecně platí, že v soubojích těchto dvou můžstev uspěje domácí tým. Naposledy v roce 2012 dokázal Nijmegen porazit svého soka na soupeřově půdě. V tomto tisíciletí se to v Eredivisie stalo jen třikrát.
    Mimochodem, poslední vzájemný zápas skončil nerozhodně – v prosinci minulého roku skončilo utkání 2:2.
     
    Domácímu Nijmegenu bude chybět křídelník Mohamed Rayhi. Ten byl potrestán disciplinární komisí Eredivisie.
    Chybět bude také střední záložník Gregor Breinburg, jenž stojí za žluté karty.
     
    Hosté z Rotterdamu se budou muset obejít bez čtveřice hráčů. Jsou jimi stoper Arghus, jenž má od minulého října problémy s křížovým vazem. Brankář Filip Kurto má zraněný loket a ofenzivní Luigi Bruins si poškodil na začátku měsíce podkolenní šlachu.
    Kromě nich si nezahraje ještě stoper Jurgen Mattheij, který pyká za žluté karty.
     
    Hlavním rozhodčím dnešního zápasu bude zkušený Björn Kuipers. Čtyřiačtyřicetiletý sudí z Oldenzaalu si zapíská svoje 23. utkání v této sezóně.
     
    Úvodní sestavy:

    NEC Nijmegen: Delle – Heinloth, Dumić (C), Golla, Buwalda, Fomitschow – Bikel, von Haacke, Messaoud – Jornell Grot, Groeneveld.
    Náhradníci: Smits, van Duin – Dyrestam, Awoniyi, Mauk, J. Larsson, Ofosu, Kadioglu, Mayi, Burnet, Sturing, Leiwakabessy.
    Trenér: Peter Hyballa

    SBV Excelsior: Hahn – Karami, H. Drost, De Wijs, Massop – Fortes, Ribeiro, Koolwijk (C) – Elbers, van Duinen, Hasselbaink.
    Náhradníci: Damen, Havekotte – Kuipers, Hadouir, Ondaan, Bruins, Vermeulen, Brito, Haspolat, Arghus.
    Trenér: Mitchell van der Gaag

    Rozhodčí: Björn Kuipers.
     
    Hráči se připravují v tunelu a za okamžik je rozhodčí Björn Kuipers přivede na hřiště.
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    1
    První útočnou akci domácích zpacifikovala hostující obrana, centr pravého obránce Michaela Heinlotha se neujal.
     
    2
    Jay-Roy Grot se pokoušel o uvolnění podél postranní čáry hlavičkou, ale jeden ze soupeřů ho fauloval. Rozhodčí nařídil přímý kop ze zhruba 40 metrů, ale následný centr příliš nebezpečí nepřinesl.
     
    3
    Nebezpečný centr z levé strany poslal do vápna domácí André Fomitschow, ale v pokutovém území neměl prakticky žádnou podporu.
     
    4
    Hosté, vědomi si faktu, že bod jim v případné záchranářské misi bude stačit, začali velmi pasivně. Jen aby se jim to nevymstilo.
     
    5
    Na pravém křídle se pokoušel uvolnit Stanley Elbers, ale toho zakřižoval dobře postavený André Fomitschow.
     
    6
    Janio Bikel (NEC Nijmegen) dostává žlutou kartu.
    Domácí záložník nevybíravě zajel do soupeře, když se ten snažil odkopnout balón.
     
    7
    Jedna z mála snah Excelsioru na pravé straně byla odměněna rohovým kopem.
     
    7
    Hosté se pokoušel o nacvičený signál – Ryan Koolwijk našel přihrávkou po zemi na hranici šestnáctky Stanleyho Elberse, ale ten svojí střelou vůbec netrefil bránu.
     
    9
    Pohledná kombinace na jeden dotek, do níž se zapojil Jay-Roy Grot, Ali Messaoud a André Fomitschow, skončila střelou mimo posledně jmenovaného. Snaha se domácím nedá upřít, ale zatím jejich hra postrádá přesnost.
     
    12
    Hra se nám poněkud uklidnila, domácí se snaží držet míč a nepouštět soupeře k hře, což se jim daří.
     
    15
    Julian von Haacke byl faulovaný asi 30 metrů před brankou a domácí měli k dispozici přímý kop. Ten rozehrával André Fomitschow, ale jeho centr na zadní tyč byl tak dlouhý, že jej Ali Messaoud nedokázal stihnout na hrací ploše.
     
    17
    I hosté budou mít k dispozici standardku po faulu Daria Dumiće.
     
    18
    Míč, který poslal kapitán Ryan Koolwijk, zlikvidovala s přehledem domácí obrana.
     
    19
    Levá strana Nijmegenu zatím hraje prim – tudy se pokusil projít opět Jay-Roy Grot, ale jeho výlet zastavil spolehlivý Khalid Karami.
     
    19
    Po další akci na pravé straně, kterou táhl Stanley Elbers, se rozehrával rohový kop. Ryan Koolwijk nacentroval velmi dobře na přední tyč, ale Henrico Drost byl tak překvapený z toho, že se míč k němu dostal, že jej těsně nedokázal umístit k levé tyči domácí branky.
     
    21
    Jordy de Wijs (SBV Excelsior) dostává žlutou kartu.
    Hostující obránce nepříjemně zajel do záložníka Bikela.
     
    22
    O střelu z přímého kopu se pokoušel Ali Messaoud, ale svojí dělovkou trefil jen dobře postavenou zeď.
     
    23
    Pozvolná rozehrávka Excelsioru se nelíbí domácím divákům. Ti už začali na hostující obránce pískat.
     
    24
    Nijmegen se pokusil zaútočit pravou stranou, ale nepovedlo se. Michael Heinloth při pokusu o zpracování dlouhé přihrávky fauloval protihráče.
     
    24
    Milan Massop se dostal osamocený na levé straně k míči, ocentroval do pokutového území, ale tam byl připravený obránce Dario Dumić.
     
    25
    Po střetu Milana Massopa a brankáře Jorise Delleho zůstal domácí gólman ležet na zemi. Naštěstí okamžitě přiběhla pomoc v podobě fyzioterapeutů, a tak bude moci zápas pokračovat.
     
    26
    Nákop domácího strážce brány se pokusil Jay-Roy Grot prodloužit hlavou na svého útočného kolegu Arnauta Groenevelda, ale neúspěšně.
     
    27
    Fotbalisté Excelsioru pomalu přebírají otěže zápasu do svých rukou. V posledních minutách svému soupeři prakticky nepůjčili míč.
     
    29
    O narážečku se na pravé straně pokoušeli Mike van Duinen a Stanley Elbers, ta však přesná nebyla, a tak akce končí.
     
    30
    Slibná šance pro hosty přišla po centru Milana Massopa. Brankář Joris Delle neodhadl míč a útočník Mike van Duinen jej přehlavičkoval. Zblokovaný míč se dostal k Nigelu Hasselbainkovi, ten však byl zablokován jedním z obránců.
     
    31
    Další centr z hloubi pole přetavil v propagační pokus Nigel Hasselbaink. Jeho hlavička nebyla ani prudká, ani přesná.
     
    33
    Hra obou týmů má teď řadu nepřesností, kombinace nevycházejí ani jedné straně, takže fanoušci nemohou být příliš nadšení.
     
    34
    Domácí se snaží kombinovat po pravé straně, ale zatím se nemohou dosta do pokutového území soupeře.
     
    35
    Po delší době se pokusil o průnikovou přihrávku na Groenevelda Janio Bikel. S tímto míčem si však poradil Jordy de Wijs.
     
    36
    Závar na pravém křídle způsobil z pohledu Nijmegenu Michael Heinloth, který se dostal až do šestnáctky, kde nacentroval. Jeho míč však odvrátil na poslední chvíli stoper Henrico Drost.
     
    38
    Mike van Duinen fauloval ve středu pole Jania Bikela, bude tu tak šance na další standardní situaci a založení útoku.
     
    39
    Dobrou střelou z dálky se prezentoval po průniku agilního Michaela Heinlotha středopolař Ali Messaoud. Jeho technický pokus z 25 metrů však přeletěl branku hostí.
     
    41
    Excelsior uklidnil hru a poslední dvě minuty kombinoval na vlastní polovině. Jestli se tímto způsobem hraje o záchranu, tak to nevím.
     
    43
    Vypadá to, že oba týmy již čekají na poločasovou přestávku. Doufejme, že jim trenéři v kabinách nabídnou minimálně energetický nápoj, protože výkon na obou stranách není hodný Eredivisie.
     
    44
    Po několik minutách přišel náznak šance ze strany domácích. Ali Messaoud dobře potáhl míč středem hřiště, ale Jay-Roy Grot z něj nevykouzlil dobrou střelu. Jeho plazivka skončila za brankovou čárou.
     
    45
    Rozhodčí nastavuje v první půli jednu minutu.
     
    45+1
    První poločas skončil.
     
    Máme za sebou poločas, který se dá popsat jedním slovem – katastrofa. Jestli se tímto způsobem chtějí oba týmy prezentovat v boji o záchranu, tak by bylo lepší, aby se nezachránil ani jeden z nich. Utkání v ničem nepřipomíná podzimní zápas těchto dvou soupeřů, oba týmy povětšinou kombinují na své polovině, přičemž nevyrážejí do útoku.
    Jediné útočné akce po desáté minutě byly z nákopů nebo standardních situací. Kromě hlavičky Drosta po rohovém kopu jsme neviděli ani jednu šanci. Bylo by asi lepší, aby se do hry dostali noví hráči, protože současné sestavy se jen tak do útočení nepustí.
    Jediný, kdo si tak zaslouží za první poločas pochvalu, je rozhodčí Björn Kuipers, který zatím řídí toto utkání bez sebemenších problémů.

    Uvidíme, co nám přinese druhý poločas, který začne zhruba v 19:32.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    46
    Vypadá to, že oba týmy pokračují v zápase beze změny v personálním obsazení.
     
    47
    Po tvrdém zákroku ve středu pole zůstal ležet domácí Jay-Roy Grot. Lékaři se mu již věnují, ale vypadá to, že bude pokračovat.
     
    48
    Joris Delle si teď dovolil hodně drzou kličku na Mikea van Duinena. Naštěstí pro domácího brankáře se povedla.
     
    49
    K centru z hloubi pole se dostal Henrico Drost, ale žádného spoluhráče nenašel. Začátek druhé půle připomíná začátek té první – je slibný.
     
    50
    Stanley Elbers se prodíral pravou stranou, kde ho zastavil André Fomitschow za cenu autového vhazování. To však nic pro hosty nepřineslo.
     
    51
    Protiútok domácích táhl po pravé straně Ali Messaoud, ale jeho centr zpacifikoval Henrico Drost.
     
    52
    Dobrý centr do pokutového území poslal po přihrávce Nigela Hasselbainka z pravé strany Khalid Karami, ale připraven byl ve středu obrany domácí Wojciech Golla.
     
    54
    Velkou šanci teď zahodil Ali Messaoud. Jay-Roy Grot mu poslal na pravé straně míč do pokutového území, ale místo toho, aby Messaoud vystřelil nebo přihrál některému ze spoluhráčů ve vápně, tak pouze vrátil míč o padesát metrů zpátky na obránce.
     
    55
    Domácí si po akci na pravé straně budou moci vyzkoušet další rohový kop.
     
    56
    Centr Andrého Fomitschowa od rohového praporku odvrátila hostující obrana.
     
    57
    Oba týmy při útočení zapojují jen tři nebo čtyři hráče. Tento počet fotbalistů se však nedokáže vypořádat s početní převahou, neboť mimo jiné jsou akce obou týmů nesmírně pomalé.
     
    58
    Excelsior právě vstřelil branku!

    Konečně jsme se dočkali! Po centru z pravé strany, ke kterému se dostal Khalid Karami, se hlavou přes Wojciecha Gollu prosadil MIKE VAN DUINEN. Konečně se začne hrát fotbal!
    58. Mike van Duinen - 0:1
     
    59
    Vypadá to na střídání v domácím dresu, někteří hráči se již připravují.
     
    60
    Tým NEC Nijmegen bude střídat.
    Ze hřiště odejde Arnaut Groeneveld. Na jeho místo přijde Kévin Mayi.
     
    60
    Tým NEC Nijmegen bude střídat.
    Ze hřiště odejde Jay-Roy Grot. Na jeho místo přijde Ferdi Kadioglu.
     
    62
    Excelsioru vstřelená branka prospěla, po průniku po levé straně bude následovat rohový kop.
     
    63
    Rohový kop z levé strany od Ryana Koolwijka odvrátila obrana.
     
    64
    Domácí budou mít po faulu na nově příchozího Ferdiho Kadioglua příležitost k přímému kopu.
     
    65
    André Fomitschow z přímého kopu napálil prvního hráče ve zdi. Obrana Excelsioru to zvládla.
     
    65
    Pokus ze zoufalství z 25 metrů zkusil Ferdi Kadioglu. Skákavý pokus zamířil jen těsně vedle branky.
     
    66
    Obrovskou možnost spálil Ferdi Kadioglu! Toho našel v pokutovém území po chytré přihrávce Michael Heinloth, mladý Kadioglu se však nezorientoval v pokutovém území a svojí střelou snad překopl celý stadion.
     
    68
    Wojciech Golla (NEC Nijmegen) dostává žlutou kartu.
    Domácí stoper srazil Mikea van Duinena při protiútoku. Vzhledem k tomu, že šlo o posledního hráče před brankářem, může být Polák rád, že to nebyla karta červená.
     
    70
    Michael Heinloth se dostal na pravé straně k přihrávce, na kterou nabíhal Janio Bikel. Přihrávka krajního obránce však byla nepřesná.
     
    71
    Hra se ani po brance příliš nezrychlila, Nijmegen vypadá na prášky a ani Excelsior se do útoku nehrne.
     
    72
    Po dobré kombinaci se dostal k míči ve středu hřiště hostující kapitán Ryan Koolwijk, jeho projektil ze 30 metrů však zamířil mimo branku.
     
    74
    Domácí zrychlili kombinace po zemi, ale stále nemohou najít cestu do pokutového území. Excelsior navíc napadá relativně vysoko a to nezjednodušuje situaci pro domácí.
     
    75
    K centru se na pravé straně dostal Ferdi Kadioglu, ale nikoho v pokutovém území nenašel.
     
    76
    Tým NEC Nijmegen bude střídat.
    Ze hřiště odejde Robin Buwalda. Na jeho místo přijde Jordan Larsson.
     
    77
    Tým SBV Excelsior bude střídat.
    Ze hřiště odejde Nigel Hasselbaink. Na jeho místo přijde Luigi Bruins.
     
    79
    Po delší době se dostal někdo z domácích ke střele – tentokrát to byl po přihrávce Kadiogla těsně za hranicí šestnáctky Kévin Mayi. Jeho rána však byla zblokovaná. Bude tu roh.
     
    80
    Rohový kop rozehrál André Fomitschow, ale Wojciech Golla nedokázal přeskočit svého soupeře. Hosté se opět ubránili.
     
    81
    Velkou šanci při protiútoku si vypracovali fotbalisté Excelsioru. Na pravé straně dostihl prudkou přihrávku nový muž Bruins a následně poslal rychlý centr do pokutového území. Mike van Duinen byl připravený dorazit míč za záda brankáře Nijmegenu, ale nestačil mu krok.
     
    82
    Kévin Mayi se dostával do útoku, ale běžel sám proti pěti soupeřům. Ani tentokrát se mu podpora nedostala.
     
    83
    André Fomitschow dostal na levé straně trochu prostoru a využil ho pro přihrávku na Kévina Mayiho. Ten se však nacházel v ofsajdovém postavení.
     
    84
    Tým SBV Excelsior bude střídat.
    Ze hřiště odejde Mike van Duinen. Na jeho místo přijde Anouar Hadouir.
     
    85
    I další útočnou akci domácích zabrzdil praporek asistenta rozhodčího. Tentokrát Kévin Mayi nedovoleně uvolnil Ferdiho Kadioglua.
     
    86
    Kombinace Nijmegenu skončila na levé straně, kde míč zachytil Ali Messaoud. Ten už musel v tísni ocentrovat, jeho balón však odvrátila obrana.
     
    87
    Julian von Haacke (NEC Nijmegen) dostává žlutou kartu.
    Domácí hráč trochu z frustrace podkosil nohy Luigimu Bruinsovi.
     
    88
    Luigi Bruins sám vyslal centr do pokutového území, brankář Joris Delle si s ním však natřikrát poradil.
     
    89
    Velký závar před pokutovým územím Excelsioru ukončil střelou Ali Messaoud. Jeho dobrá rána byla zblokována. Bude tu rohový kop.
     
    89
    Rohový kop rozehrával André Fomitschow, po jeho centru se míč několikrát odrazil, než se dostal na kopačky Michaela Heinlotha, jehože střela z voleje se jen těsně nevešla do branky!
     
    90
    Tým SBV Excelsior bude střídat.
    Ze hřiště odejde Stanley Elbers. Na jeho místo přijde Terell Ondaan.
     
    90
    Rozhodčí nastavuje tři minuty nad rámec hrací doby.
     
    90+2
    Hosté zatím kontrolujíá míč po celou dobu nastaveného času. Domácím chybí agresivita.
     
    90+3
    Dobrá šance pro domácí po centru Ferdiho Kadioglua. Míč se divně odrážel mezi obránci a útočnky, vše končí rohovým kopem.
     
    90+3
    Rohový kop, jehož se účastnil i brankář Joris Delle, už nic nepřinesl.
     
    90+4
    Konec zápasu.
     
    Je tu konec zápasu, který nenabídl téměř nic. Pouze jednu povedenou akci na straně Excelsioru a shanu domácích v posledních 100 sekundách o vyrovnání. To však bylo málo.
    Oba týmy prokázaly, proč patří do spodních pater tabulky. Chvílemi se stávalo, že se několik minut kvůli kombinacím toho či onoho týmu vůbec nic nedělo. Nudných zápasů Eredivisie neviděla letos mnoho, toto byl však jeden z nich.
    Nakonec zvítězil ten šťastnější tým, nikoli lepší. Jednoduše proto, že tuto nálepku si za dnešní neatraktivní výkon nezaslouží ani jeden z týmů.
    Znamená to, že se Nijmegen definitivně řadí k týmům, které budou bojovat o přežití. Naopak po zisku tří bodů bude mít Excelsior chvilku klid.

    To je pro tuto chvíli vše, mějte se hezky a já se budu těšit u atraktivnějších zápasů. (20:26:05)

    Stanislav Mohorita

    Góly: 58. van Duinen

    Karty:   6. Bikel (NIJ), 68. Golla (NIJ), 87. von Haacke (NIJ) – 21. De Wijs (EXC)


    Držení míče: 54 % : 46 %.
    Střely na branku: 0:1. Střely mimo: 9:3. Rohy: 4:5. Ofsajdy: 3:1. Fauly: 8:9.
    NEC Nijmegen: Delle – Heinloth, Dumić, Golla, Buwalda (76. J. Larsson), Fomitschow – Bikel, von Haacke, Messaoud – Jornell Grot (60. Kadioglu), Groeneveld (60. Mayi).
    Náhradníci: Smits, van Duin – Dyrestam, Awoniyi, Mauk, J. Larsson, Ofosu, Kadioglu, Mayi, Burnet, Sturing, Leiwakabessy.

    SBV Excelsior: Hahn – Karami, H. Drost, De Wijs, Massop – Fortes, Ribeiro, Koolwijk (C) – Elbers (90. Ondaan), van Duinen (84. Hadouir), Hasselbaink (77. Bruins).
    Náhradníci: Damen, Havekotte – Kuipers, Hadouir, Ondaan, Bruins, Vermeulen, Brito, Haspolat, Arghus.

    Rozhodca: Björn Kuipers