Bournemouth – Middlesbrough 4:0 (kon.) | Hull City – Watford 2:0 (kon.) | Swansea – Stoke City 2:0 (kon.)
West Ham – Everton 0:0 (kon.)
koniec
Swansea City
2:0 (1:0)
Stoke City FC
cz Sobota 22.04.2017, 16:00 • Liberty Stadium, Swansea • Anglická Premier League • 34. kolo
Predzápasové kurzy
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 16:00.
     
    SWANSEY CITY

    Domácím fotbalistům již do konce sezóny zbývá odehrát jen pět kol a přesto jsou nadále v sestupovém pásmu. Aktuálně jsou Labutě na 18. místě, přičemž na sedmnáctý Hull ztrácejí dva body. Forma Swansea ale zdaleka není ideální, což potvrzuje zisk jediného bodu ze šesti posledních zápasů. Na domácí půdě ale Swansea dokáže zahrát velmi dobře.

    Posledních pět ligových zápasů

    15.4.2017 Watford – Swansea 1:0
    8.4.2017 West Ham – Swansea 1.0
    5.4.2017 Swansea – Tottenham 1:3
    2.4.2017 Swansea – Middlesbrough 0:0
    18.3.2017 Bournemouth – Swansea 2:0
     
    STOKE CITY

    Od hostů jsme letos rozhodně mohli očekávat potenciální útok na příčky zajišťující evropské poháry, ale opak je pravdou. Stoke se o celou sezónu poměrně výrazně trápí, což vysvětluje aktuální postavení. Po 33 odehraných zápasech je totiž Stoke jedenácté a poháry jsou na míle vzdáleny. Naposledy sice hosté přerušili pětizápasovou sérii bez vítězství, ale venku v roce 2017 vyhráli jen jednou a to 14. ledna proti Sunderlandu.

    Posledních pět ligových zápasů

    15.4.2017 Stoke – Hull 3:1
    8.4.2017 Stoke – Liverpool 1:2
    4.4.2017 Burnley – Stoke 1:0
    1.4.2017 Leicester – Stoke 2:0
    18.3.2017 Stoke – Chelsea 1:2
     
    POSLEDNÍ VZÁJEMNÉ ZÁPASY

    31.10.2016 Stoke – Swansea 3:1
    2.4.2016 Stoke – Swansea 2:2
    19.10.2015 Swansea – Stoke 0:1
    2.5.2015 Swansea – Stoke 2:0
     
    Úvodní sestavy:

    Swansea City: Fabiański – Naughton, F. Fernández, Mawson, Kingsley – Fer, Britton (C), T. Carroll – J. Ayew, F. Llorente, G. Sigurdsson.
    Náhradníci: Nordfeldt – Roberts, van der Hoorn, Ki Song-jung, L. Narsingh, Montero, Bastón.

    Stoke City: Butland – Johnson, Shawcross (C), Martins Indi, Pieters – Shaqiri, Cameron, Allen, Arnautović – Crouch, Berahino.
    Náhradníci: Grant – Muniesa, Bardsley, Adam, Sobhi, Whelan, Diouf.

    Rozhodčí: Michael Oliver – Gary Beswick, Matthew Wilkes.
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    1
    Po úvodním výkopu se fotbalistům Stoke dařilo kombinovat na útočné polovině, nicméně velmi záhy hosté přišli o míč a hraje se u středového kruhu.
     
    2
    Po dobré akci na pravé straně přišla přihrávka na Sigurdssona, avšak ten zakončení vůbec nezvládl. Následuje jen odkop od brány.
     
    3
    Opět se hraje jen u středového kruhu. Kontrolu nad míčem však nyní přebírají fotbalisté domácího celku, kteří se snaží o postup na útočnou polovinu.
     
    4
    Fernando Llorente sice vůbec nedokázal zpracovat prudkou přihrávku od postranní čáry, ale následně domácí zatlačili a Butland nepředvedl dobrý odkop.
     
    6
    Znovu se k míči dostal aktivní Sigurdsson, který těžil z nepřesné rozehrávky soupeře. Na levé straně pokutového území však domácí hráč nevybojoval ani roh.
     
    7
    Domácí jsou v úvodu zápasu aktivnější a častěji se tlačí do útoku. Zatím však nenacházejí cestu k přímému ohrožení Jacka Butlanda.
     
    8
    Na druhé straně se k centru z levé strany dostal Xherdan Shaqiri. Podsaditý švýcarský reprezentant však našel pouze Fabińského rukavice.
     
    9
    Jordan Ayew dokázal vybojovat míč a vyprodukoval zajímavou zpětnou přihrávku do pokutového území. Shawcross míč odvrátil na rohový kop.
     
    10
    Swansea právě vstřelila branku!
    Domácí jdou po zásluze do vedení. Centr od rohového praporku prolétl nad několika hráči, ale poté přistál na hlavě FERNANDA LLORENTEHO, který ze středu pokutového území v pohodě skóroval. Asistence: Gylfi Sigurdsson.
    10. Fernando LLORENTE - 1:0
     
    12
    Labutě už zase kombinují na útočné polovině a celkem bez problémů drží míč mimo dosah soupeře. Postupným útokem se navíc přibližují k pokutovému území.
     
    13
    Hosté se zatím vůbec nedostávají do hry a převážně se brání. Roli mírného favorita tak Stoke nepotvrzuje.
     
    14
    Vysoký centr z volného kopu nyní propadl Butlandovi, ale naštěstí pro hostujícího gólmana si to namířil mimo tři tyče. Jeden z domácích však zůstává na trávníku a bude potřebovat ošetření.
     
    16
    Leroy Fer už je zpátky na nohou a odkulhává do zámezí. Mezitím Butland rozehrál, neboť před jeho nejistým zákrokem byl odpískán útočný faul.
     
    17
    Velmi dobře to nyní vymyslel Xherdan Shaqiri. Hostující záložník prostrčil míč do pokutového území, ale ani jeden ze dvou nabíhajících si spoluhráčů na kulatý předmět nedosáhl.
     
    18
    Stoke trochu přidalo, ale Joe Allen se teď středem neodkázal protlačit přes čtyři bránící hráče. Nicméně Arnautovićova přihrávka byla rozhodně velmi šikovná.
     
    19
    Tentokrát to hosté zkusili centrovaným míčem z levé strany, ale ten šel příliš blízko Lukasze Fabiańského. Polský gólman akci soupeře v pohodě přerušil.
     
    20
    Před pár minutami ošetřovaný Leroy Fer nakonec není schopen pokračovat. Místo něj na hřiště vbíhá Ki Song-jung.
     
    21
    Po rychlé akci domácích se k míči znovu dostali fotbalisté Stoke, ale výsledkem byl pouze další nepovedený centr. Ten skončil ve Fabiańského náruči.
     
    23
    Chvíli se hrálo poblíž středové čáry, ale nyní už domácí postoupili vpřed a čerstvý Ki Son-jung vybojoval standardní situaci. Faulem se provinil Pieters.
     
    24
    Solidní centr byl odvrácen, ale následně přišla ještě jedna přihrávka do pokutového území. Defenzíva Stoke si poradila.
     
    25
    Menší převaha hostujícího celku skončila roztažením hry na pravou stranu, kde si zabíhal Glen Johnson. Jeho přihrávka nebyla přesná.
     
    26
    Velmi dobře nyní zapracoval Ayew, který doběhl až k Butlandovi a výrazně mu znepříjemnil rozehrávku. Anglický gólman musel volit odkop do zámezí.
     
    27
    Na levé straně teď akci rozjel Joe Allen, nicméně toho bleskově doběhl Ki Song-jung, který se v pohodě ujal míče.
     
    28
    Rychlonohý Berahino sice dostihl váhajícího obránce, ale toho nakonec přistrčil a výsledkem byl útočný faul. Trochu netaktický zákrok hostujícího forvarda.
     
    29
    A teď naopak rohový kop vybojovali domácí. Připomeňme si, že po standardní situaci tohoto typu padla zatím jediná branka zápasu.
     
    30
    Jenže tentokrát Sigurdsson odcentroval příliš blízko k bráně Jacka Butlanda a anglický gólman si míč pohlídal. Nějaký rychlejší brejk však od hostů nepřichází.
     
    31
    Tak teď to vypadalo velmi dobře. Skvělý Allenův centr našel naprosto osamoceného Berahina, ale ten na malém vápně pokazil zakončení hlavou.
     
    33
    Stoke se v posledních minutách snaží o aktivní přístup, ale na útočné polovině zatím nedokázalo vymyslet další zajímavější příležitost.
     
    34
    Rozehrávajícího Ki Song-junga nyní zezadu nedovoleně atakoval Pieters. Pro hostujícího obránce už je to druhý faul a hlavní rozhodčí mu proto domlouvá.
     
    35
    Hosté byli na chvíli zatlačeni až k Butlandovi, nicméně i přesto míč dokázali poměrně záhy dostat k půlící čáře a postupují vpřed.
     
    36
    Pokus o rychlý výpad teď nevyšel domácím fotbalistům. Přihrávka sice mířila k Sigurdssonovi, ale ten byl velmi dobře pohlídán Shawcrossem.
     
    37
    Dvakrát hosté nedokázali rozehrát míč aspoň k půlící čáře. Ani kombinace domácí Swansea však tentokrát nebyla dostatečně přesná.
     
    38
    Kyle Naughton si našel prostor na pravé straně, kde si zaběhl za obranu soupeře. Jeho kombinace se spoluhráčem však neskončila přesnou kolmicí.
     
    39
    Marko Arnautović byl nejprve důrazně odstaven Fernándezem, ale při další akci vybojoval aspoň rohový kop. Ten však nepřinesl přesnější zakončení.
     
    41
    Faulem se u půlící čáry provinil Gylfi Sigurdsson, nicméně následná rozehrávka hostujícího celku doputovala pouze k bránícím hráčům Swansea.
     
    42
    V posledních minutách jsou hosté aktivnější, avšak zatím nenacházejí cestu blíže k Fabiańského bráně. Ten dosud nemusel předvést ani jeden pořádný zákrok.
     
    43
    Na konci 43. minuty registrujeme hodně nepřesné zakončení, které vylétlo vysoko nad bránu Lukasze Fabiańského. Polský gólman se za míčem pouze ohlédl.
     
    44
    Swansea teď hrozí především z rychlých protiútoků, ale ty zatím hosté stíhají bránit. Další takový výpad byl zastaven na pravé straně.
     
    45
    Jenže Stoke se znovu dostalo jen k centru, který letěl do Fabiańského rukavic. Mezitím bylo oznámeno dvouminutové nastavení.
     
    45+1
    Hraje se ve středu hřiště. Uvidíme, zda se dočkáme ještě nějaké zajímavější akce na jedné či druhé straně.
     
    45+2
    Velká šance domácích. Ayew si zpracoval míč na pravé straně šestnáctky a poté zahrozil přízemní střelou z velkého úhlu. Míč prošel mezi nohami Butlanda, ale poté mířil mimo tři tyče.
     
    45+2
    Unikajícího Shaqiriho teď zastavil Tom Carroll (SWN) a ten je prvním hráčem, jenž dostal žlutou kartu.
     
    45+3
    Velmi dobrá příležitost Stoke! Centr z místa předchozího přestupku byl jedním z hostů vrácen na malé vápno, ale Berahino trefil jen střed branky. Tam byl připraven Fabiański.
    45+3. Berahinova (STK) hlavička z malého vápna
     
    45+3
    První poločas skončil.
     
    Úvodní poločas je minulostí a spokojenější jsou zatím domácí. Swansea se totiž v 10. minutě dostala do vedení poté, co Fernando Llorente hlavou skóroval po rozehrání rohového kopu. Stoke bylo především v prvních dvaceti minutách hodně nevýrazné a do šancí se dostalo až v závěru. Berahino však dvakrát při zakončení hlavou selhal.
     
    Druhý poločas začne přibližně v 17:03.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    46
    Domácí se hned na začátku druhého poločasu vydali dopředu. Ayew dlouho bojoval na pravé straně a nakonec získal aspoň rohový kop.
     
    47
    Přetažený centr Gylfiho Sigurdssona sice našel hlavu jednoho ze spoluhráčů, ale ten míč posunul jen do rukavic Jacka Butlanda.
     
    48
    Na druhé straně se k míči na druhý pokus dostal Crouch. Poté v akci pokračoval ještě Marko Arnautović, nicméně jeho nepovedená střela byla sražena.
     
    49
    Standardní situaci teď po rychlejší akci vybojovali domácí. Míč už si staví Gylfi Sigurdsson, který bude centrovat.
     
    49
    Prudká přihrávka sice propadla až k Butlandovi, ale ten míč naprosto bez problémů schoval v náruči. Swansea ale přesto zůstává v útoku.
     
    51
    Očekávaná převaha Stoke stále nepřichází. Takto se hosté k vyrovnání rozhodně nedostanou.
     
    52
    Další akce Stoke vyústila pouze v nepřesnou přízemní kolmici. Kombinace hostujícího týmu je stále doplněna velkými nepřesnostmi.
     
    54
    Až nyní jsme zaregistrovali přihrávku před Fabiańského. Míč však skončil právě v náruči polského gólmana, jenž je dnes velmi pozorný a nedělá chyby.
     
    55
    Na konci 55. minuty si to dopředu po straně namířil velmi aktivní Jordan Ayew. Jeho průnik skončil nedovoleným zákrokem soupeře.
     
    56
    Akce domácího celku ještě pokračovala, ale k ohrožení Butlanda se fotbalisté Swansea vůbec nedostali.
     
    57
    Míč nyní propadl až ke Crouchovi, který byl postaven na hranici pokutového území, ale hodně nepovedené zakončení Fabiańskému nezpůsobilo problémy.
     
    59
    V posledních minutách se hraje především poblíž středu hřiště. Ani jeden z celků se nedostává do pořádného tlaku.
     
    59
    Druhá změna v sestavě Swansea. Fernando Llorente své místo přepouští Mikeu van der Hoornovi.
     
    60
    Velmi důrazně byl nyní atakován Marko Arnautović, který zůstává na trávníku. Troufnu si říct, že tady přijde žlutá karta.
     
    61
    A mé tušení se potvrzuje. Žlutou kartu totiž při ošetřování Arnautoviće dostává Kyle Naughton (SWN).
     
    62
    Jenže defenzíva Swansea soupeře prakticky vůbec nepouští do lepších střeleckých příležitostí. Naopak teď domácí přenášejí hru na útočnou polovinu.
     
    63
    Aktivního Jordana Ayewa teď nedovoleně zastavil Bruno Martins Indi (STK). Také on dostává žlutou kartu.
     
    64
    Centrovaný míč Butlandovi už poněkolikáté způsobil velké problémy. Kulatý spadl k jednomu z domácích, ale ten už nepropálil blokujícího soupeře.
     
    65
    Znovu je hra přerušena nedovoleným zákrokem. Tentokrát se provinil Erik Pieters, který kousek od rohového praporku přerušil akci domácího týmu.
     
    66
    Tato standardní situace však nepřinesla další ohrožení Butlandovy brány. Anglický gólman se chopil míče a rychle ho rozehrál.
     
    67
    Marko Arnautović se prodral až k brankové čáře a poté se hlásil o rohový kop. Hlavní rozhodčí byl odlišného názoru.
     
    68
    Xherdan Shaqiri byl na hranici malého vápna povalen Fernándezem. Hlavní rozhodčí chvíli váhal, ale poté odpískal pokutový kop.
    68. Penaltový faul na Shaqiriho (STK)
     
    69
    K exekuci penalty se postavil Marko Arnautović, který sice Fabiańského poslal k tyči, ale sám poté vypálil nad břevno.
    69. Neproměněná penalta Marka Arnautoviće (STK)
     
    70
    Swansea právě vstřelila branku!
    Tak to je pro hosty hodně kruté. Po neproměněné penaltě si to domácí namířili dopředu, Jordan Ayew míč posunul k nohám TOMA CARROLLA a ten předvedl nádhernou střelu. Dobře nakopnutý míč si to z více než třiceti metrů namířil přesně k tyči Butlandovy brány. Asistence: Jordan Ayew.
    70. Tom CARROLL - 2:0
     
    72
    Hra se přesunula do středu hřiště, kde se snaží prosadit fotbalisté Stoke. Obrana domácího celku je však nadále velmi pozorná.
     
    73
    Carroll mohl přidat druhou branku. Domácí hráč středem postupoval na Butlanda, odhodlal se ke střele a anglický gólman míč vytěsnil až konečky prstů.
     
    74
    Domácí ještě zahrávali dva rohové kopy, ale jejich ofenzíva nakonec vyústila v útočný faul. Hosté již spěchají na útočnou polovinu.
     
    75
    S další rychlou akcí domácích přispěchal Ayew, který dostal přihrávku na pravou stranu pokutového území. Střela z úhlu však mířila přesně k Butlandovi.
     
    77
    Podruhé už Martins Indi nedovoleně zastavil Ki Song-junga a tentokrát mohl dostat již druhou žlutou kartu. Rozhodčí se však smiloval.
     
    77
    První střídání hostujícího celku. Závěr zápasu odehraje Ramadan Sobhi, který zaujal místo Saida Berahina.
     
    78
    Sigurdsson obstaral rozehrávku volného kopu, nicméně z prostoru napravo od pokutového území centroval pouze za brankovou čáru.
     
    79
    Cameron teď nepochopitelně odvracel vhazování soupeře jen do vlastního pokutového území. Ki ale nedokázal sklopit nárt a vypálil nad bránu.
     
    81
    Marko Arnautović si naběhl do pokutového území, ale asistent rozhodčího ho usvědčil z ofsajdu. Následovalo zakopnutí míče, avšak to sudí ponechá bez trestu.
     
    82
    Hostující celek se stále častěji a častěji tlačí do útoku. Cestu k soupeřově bráně však nadále nenachází.
     
    84
    Na poslední minuty zápasu přichází Mame Diouf, který vystřídal podrážděného Marka Arnautoviće.
     
    85
    A záhy přichází poslední střídání Swansea. Odpracováno má Leon Britton, který byl nahrazen Borjou Bastónem.
     
    86
    Střídající Bastón se okamžitě zapojil do útok a vybojoval rohový kop. Ten byl rozehrán nakrátko, ale Ayew míč u praporku dlouho neudržel.
     
    87
    Hosté teď dokázali trochu sevřít bránící se Swansea, ale centr byl naprosto bez problémů odvrácen do zámezí.
     
    88
    U půlící čáry z domácích zůstává už jen Jordan Ayew, který čeká na případné odražené míče. Tlak Stoke City je však hodně jalový.
     
    90
    Peter Crouch (STK) se naprosto zbytečně ohnal po jednou ze soupeřů a odměnou mu je žlutá karta.
     
    90
    Hlavní rozhodčí nastavuje čtyři minuty.
     
    90+1
    Nalevo se přes Dioufa dokázal prosadit Kingsley, který byl nakonec zastaven nedovoleným způsobem.
     
    90+2
    Domácí fotbalisté míč chvíli podrželi u praporku a nakonec vybojovali rohový kop. Tohle Swansea naprosto vyhovuje.
     
    90+3
    Ze standardní situace už domácí vůbec nic nevytěžili, ale to je jistě netrápí. Následoval rychlejší přechod k Fabiańského bráně, nicméně Stoke získalo jen roh.
     
    90+4
    Centr od rohového praporku teď Fabiańskému způsobil menší potíže, ale nakonec se míč dostal do rukavic polského reprezentačního brankáře.
     
    90+5
    Konec zápasu.
     
    Dnešní utkání je u konce a Swansea si připisuje důležité vítězství. Domácí se do vedení dostali již v desáté minutě, kdy rohový kop zužitkoval Fernando Llorente. Následně jsme viděli velmi vyrovnanou pasáž s minimem šancí, avšak zničehonic se Stoke dostalo k penaltě. Tu ale v 69. minutě nevyužil Marko Arnautović a okamžitě přišel trest v podobě parádní střely Toma Carrolla. Po Carrollově přesném zakončení již Stoke nedokázalo odpovědět, což znamená finální skóre 2:0!
     
    S konstatováním, že domácí udělali důležitý krok za záchranou se s vámi loučím. U dalších on-line přenosů na shledanou. (18:04:10)

    Lukáš Podleśny

    Góly: 10. F. Llorente (G. Sigurdsson), 70. T. Carroll (J. Ayew)

    Karty:   45+2. T. Carroll (SWN), 61. Naughton (SWN) – 63. Martins Indi (STK), 90. Crouch (STK)

    Nepremenená penalta: 69. Arnautović (STK), mimo


    Držení míče: 46 % : 54 %.
    Střely na branku: 6:3. Střely mimo: 2:5. Rohy: 11:4. Ofsajdy: 1:1. Fauly: 5:14.
    Swansea City: Fabiański – Naughton, F. Fernández, Mawson, Kingsley – Fer (20. Ki Song-jung), Britton (C) (85. Bastón), T. Carroll – J. Ayew, F. Llorente (59. van der Hoorn), G. Sigurdsson.
    Náhradníci: Nordfeldt – Roberts, van der Hoorn, Ki Song-jung, L. Narsingh, Montero, Bastón.

    Stoke City FC: Butland – Johnson, Shawcross (C), Martins Indi, Pieters – Shaqiri, Cameron, Allen, Arnautović (84. Diouf) – Crouch, Berahino (77. Sobhi).
    Náhradníci: Grant – Muniesa, Bardsley, Adam, Sobhi, Whelan, Diouf.

    Rozhodca: Michael Oliver – Gary Beswick, Matthew Wilkes