Tomsk – S. Moskva 0:1 (kon.) | Ufa – Kazaň 2:3 (kon.) | Samara – FC Ural 2:2 (kon.)
Lok. Moskva – Machačkala 4:0 (kon.)
koniec
FK Tom Tomsk
0:1 (0:1)
Spartak Moskva
cz Sobota 05.11.2016, 09:00 • Stadion Trud, Tomsk • Ruská Premier Liga • 13. kolo
Predzápasové kurzy
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 09:00.
     
    Hezké sobotní ráno, vítám vás u 13. kola ruské Premier Ligy. Toto kolo začne v Tomsku, kde se domácí výběr střetne se Spartakem Moskva. Tímto přenosem vás provede Radim Polák, který vám přeje příjemnou zábavu.
     
    FK Tom Tomsk (15. místo)
    12 zápasů, 8 bodů

    Domácí tým nezažívá vydařenou sezónu. Tom Tomsk si zatím připsal dvě výhry, remízy a osm porážek. Tato bilance je řadí na předposlední místo v lize, s negativním skóre 7:20. V posledním kole podali zlepšený výkon, ale na body to nestačilo, na hřišti Zenitu prohráli 0:1. Jejich nejlepším střelcem je zatím Eric Bicfalvi, který dokázal nastřílet dvě branky.

    Poslední zápasy Tomsku v lize

    Zenit – Tomsk 1:0
    Tomsk – Anži 0:3
    Orenburg – Tomsk 3:1
    Tomsk – Ural 1:1
    Kazaň – Tomsk 2:1
     
    FK Spartak Moskva (1. místo)
    12 zápasů, 28 bodů

    Naopak hosté z Moskvy zatím vládnou ruské lize. Z dvanácti zápasů prohráli pouze dva, skóre je taktéž výborné (21:8). Po menším výpadku formy se moskevský klub dostává do formy, protože se veze na třízápasové sérii výher. V posledním zápase přivítali další moskevský klub, Spartak dokázal porazit CSKA 3:1 a připsal si velice cenné body do tabulky. Jejich nejlepším střelcem je Quincy Promes, který má na svém kontě pět branek.

    Poslední zápasy Spartaku Moskva

    Spartak – CSKA 3:1
    Ural – Spartak 0:1
    Spartak – Rostov 1:0
    Zenit – Spartak 4:2
    Spartak – Ufa 0:1
     
    Vzájemné zápasy

    Tomsk – Spartak 2:1
    Spartak – Tomsk 2:1
    Spartak – Tomsk 4:0
    Tomsk – Spartak 1:1
    Spartak – Tomsk 4:2
     
    Úvodní sestavy:

    FK Tom Tomsk: Kočenkov – Tiškin, O. Vranješ, Djakov, Žirov, K. Kombarov – K. Kovalčuk, Bicfalvi, Droppa, Baljajkin – Pogrebňak.
    Náhradníci: Solosin – Golyšev, Kuzněcov, Kasjan, Dudijev, Pugin, Popov, Ten, D. Jablonský, Bordačev, Kudrjašov.

    FK Spartak Moskva: Rebrov – Ješčenko, Kutěpov, Tasci, D. Kombarov – Fernando, Glušakov – Melgarejo, I. Popov, Zobnin – Luís.
    Náhradníci: Pesjakov – Ananidze, Zujev, Maurício, Makejev, Timofejev, Pucko, Kutin.

    Rozhodčí: A. Egorov – D. Kološkov, V. Minevič.
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    2
    Hosté začali velice aktivně, domácí obrana má hned na začátku utkání, co dělat, aby ihned neinkasovali. To by byl opravdu špatný start do utkání.
     
    3
    Trávník je pokryt menší sněhovou nadílkou, dnešní zápas bude boj o každý kousek hřiště. Uvidíme, kdo tento boj zvládne.
     
    4
    Zé Luís se snažil uvolnit, ale to se nepodařilo, o míč vzápětí přišel. Hosté nemusí zoufat, protože domácí hráči zmatkují a odkopávají míč do zámezí.
     
    5
    Lorenzo Melgarejo nebezpečně dohrál protihráče, máme tady první faul v utkání. Rozhodčí nechává kartičky v kapse, bude stačit domluva.
     
    6
    Jak jsem před malou chvílí předpovídal, je to tuhý boj, oba týmy si nic nedají zadarmo. Hosté mají sice více ze hry, ale domácí zatím skvěle brání a čekají na rychlé brejky.
     
    7
    Hosté se pomalu přibližují domácímu vápnu, mají k dispozici několik autových vhazování, které je domácí brance přiblížily.
     
    8
    První faul si připisují i domácí hráči. Jmenovitě Kyrylo Kovalčuk se nechal unést a nedovoleně povalil svého protihráče na promrzlý trávník.
     
    9
    První výraznější šance na domácí straně končí neúspěchem, skvělým zákrokem se prezentoval jeden z hostujících obránců.
     
    10
    Domácí tlak nepolevuje, spíš se postupně zvyšuje. Eric Bicfalvi se dostal k centru, ale pro ten si došel hostující brankář Rebrov.
     
    11
    Máme tady i první střelecký pokus, Fernando zpoza šestnáctky natáhnul ke střele, ale ta byla zblokována. Hosté zůstanou u míče, mají k dispozici rohový kop.
     
    12
    Rohový kop nebyl vůbec povedený, domácí obrana si s hrozbou poradila a míč odvrátila daleko od branky.
     
    13
    Další nebezpečný zákrok hostů, dnes budou všechny zákroky nebezpečné. Rozhodčí však zůstává klidný a ani tenhle prohřešek nepotrestá kartou.
     
    14
    Hosté zvyšují svůj tlak, ale domácí obrana je stále perfektní. Vitalij Djakov se prezentoval výborným obranným zákrokem, který odvrátil míč mimo domácí vápno.
     
    15
    Máme za sebou prvních patnáct minut zápasu. Hosté jsou více aktivnější, ale chybí nějaká finální přihrávka či střela. Naopak domácí čekají na své příležitosti v hloubi pole.
     
    16
    Hosté hrozí, Zé Luis se hnal do pokutového území, ale nepřesně přihrál, takže nebezpečí je zažehnáno. Následný brejk domácím vůbec nevyšel, Rebrov se protáhne odkopem.
     
    17
    Zápas ztrácí tempo, terén je dnes velice těžký, takže je to pochopitelné, že to bere spoustu sil do dalších bojů v zápase.
     
    18
    Zbytečný faul domácích, tohle může domácí mužstvo mrzet. Tak nemusí, následná standardka se vůbec nepovedla a končí v zámezí.
     
    19
    Hosté zahrávali další rohový kop. Signál byl zahrán výborně, ale domácí brankář byl na přední tyči připraven a míč lapil do svých rukavic.
     
    20
    Míč je v těchto podmínkách velice nepředvídatelný. O tom se přesvědčil jeden z domácích hráčů, který měl problémy se zpracováním a poté i z následnou přihrávkou na volného spoluhráče.
     
    21
    Hostující mužstvo kombinuje na domácí polovině a žene se za první brankou v utkání. Lorenzo Melgarejo to vzal na sebe, obešel dva hráče a snažil se zakončit. Následně přišel lehký faul domácích, který však nebyl odpískán, hra pokračuje dál.
     
    22
    Další odvrácený útok hostů, domácí obrana dnes a hlavně zatím funguje opravdu na jedničku s hvězdičkou. To se musí domácímu trenérovi líbit.
     
    23
    Hosté se snaží překonat domácí obranu nákopy do vápna, ale tyto míče vysocí stopeři odvracejí bez problémů.
     
    24
    Akce Spartaku končí útočným faulem, hosté se teď budou bránit ojedinělému útoku domácích.
     
    25
    Jejich akce končí v zámezí, skvěle a hlavně takticky teď zahrál Lorenzo Melgarejo, který si splnil své obranné povinnosti.
     
    26
    Hra se opět uklidnila, hosté drží míč na svých kopačkách a s přehledem kombinují. Jenže vzápětí přichází nepřesná rozehrávka a to je šance pro Tomsk, jenže domácí hráči toho nevyužili a stav utkání je stále bez branek.
     
    27
    Postupem času se množí zbytečné fauly, je jenom otázku času, kdy rozhodčí vytáhne první žlutou kartu v utkání.
     
    28
    Další nepřesná přihrávka hostů, ta je ovšem nebolí, protože tentokrát přišla na útočné polovině, kde nic závažného nehrozilo.
     
    29
    Následná hostující akce končí v zámezí, domácí brankář jistě uvítá, že se bude moci protáhnout odkopem od branky.
     
    30
    Máme před sebou posledních patnáct minut prvního poločasu. Uvidíme první branku v utkání nebo půjdeme do šaten za nerozhodného stavu?
     
    31
    Tak tohle byl velice ostrý faul jednoho z domácích hráčů, na trávník přibíhají lékaři, tohle bude na ošetření.
     
    32
    Fernando je tvrdý chlap, to dokázal i teď, kdy se po chvilce hlásí opět do hry. Rozhodčí ho pouští a hra může opět pokračovat, domácí nevyužili krátkou přesilovku.
     
    33
    Hosté z Moskvy se nepoučili, nákopy za obranu na domácí mužstvo neplatí. Takhle to určitě nepůjde a hostující trenér, to dává jasně najevo.
     
    34
    První veliká šance hostů, míč propadnul na zadní tyč k Andreji Ješčenkovi, který z voleje napálil míč do branky. Domácí brankář teď skvěle zachráníl svůj klub od inkasované branky.
    34. Výborná střela a ještě lepší zákrok domácího brankáře!
     
    35
    Z následného rohu hrozilo taktéž nebezpečí, ale s tím si domácí brankář lehce poradil a hned rozehrál rychlý protiútok, který byl zakončený Maximem Tiškinem. Ten však netrefil branku, míč letí mezi diváky.
     
    36
    Hra se opět po aktivní části pomalu uklidňuje, míč je u hostů, kteří vymýšlejí nějaký lišácký plán, jak ohrozit domácí branku.
     
    37
    Další pohotový zákrok domácího brankáře, ten drží stále naděje domácího celku na bodový zisk v utkání. Hostující hráč se drží za hlavu a nevěřícně kouká.
     
    38
    První poločas se nám blíží ke svému konci, branku jsme zatím neviděli. Pro fanouška ofenzivní kopané, tento zápas není pravé ořechové.
     
    39
    Spartak opět zvyšuje tlak na domácí branku, snaží se vstřelit gól do šatny. To by bylo pro domácí mužstvo velice kruté.
     
    40
    Závar v domácím vápně končí útočný faul Zé Luise, domácí obrana si může odpočinout, protože jejich brankář čeká s rozehrávkou.
     
    41
    Faul přichází i na druhé straně, ale ten zůstává neodpískán, hra pokračuje v normálním tempu.
     
    42
    Spartak právě vstřelil branku!
    Máme tady první branku v utkání, po závaru v domácím vápně se míč dostal k FERNANDOVI, který technickou střelou umístil míč do pravého horního rohu domácí branky. Domácí brankář neměl nárok. Asistence: Dmitrij Kombarov.
    42. FERNANDO - 0:1
     
    43
    Tak tohle je pro domácí mužstvo velice kruté, tři minuty před vypršením základní hrací doby prvního poločasu obdrželi gól a musí dohánět. Povede se jim to v první půlce nebo si případný obrat nechají na druhý poločas.
     
    44
    Domácí tým zahrával rohový kop, obrana hostů tento míč odvrátila, ale pouze k Kirillu Kombarovi, který vystrašil diváky za brankou, míč letěl vysoko nad branku.
     
    45
    První poločas skončil.
     
    Máme za sebou první dějství dnešního zápasu mezi domácím Tomskem a hostujícím Spartakem. Hosté byli v prvním poločase více aktivnější, tuto aktivitu završili ve 42. minutě, kdy Fernando otevřel gólový účet utkání a poslal svůj tým do vedení. Domácí mužstvo hraje velice sympaticky, jenom nemá štěstí v koncovce. Uvidíme, co nám nabídne druhý poločas, který začne přibližně v 10:03.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    47
    Před malou chvílí nám začal druhý poločas dnešního zápasu. Domácí tým musí zabrat, aby vůbec pomýšlel na nějaký bodový zisk z dnešního zápasu.
     
    48
    Oba týmy jsou snad ještě v šatně, nebo to trvá než se dostanou do provozní teploty. Momentální hra je opravdu pomalá a nudná.
     
    49
    První větší šance ve druhém dějství přišla až teď. Domácí útočník se dral k hlavičce, ale byl v záklonu, takže hlavička neměla potřebné parametry.
     
    50
    Hosté taktéž vystrkují růžky, ale zatím z toho nic není. Na další gólovou šanci si budeme muset počkat.
     
    51
    Žlutou kartu dostává Jevgenij Baljajkin (FK Tom Tomsk).
     
    52
    Domácí tým vstoupil do druhé dějství jako vyměněný, je to úplné jiné mužstvo. Naopak hosté jsou zatím daleko od svých standardů.
     
    53
    Hru teď zdobí mnoho nepřesností, moc koukatelný fotbal to rozhodně není. U míče jsou hosté, kteří musí svou akci založit až na své polovině.
     
    54
    Lídr ruské ligy z Moskvy s přehledem kontroluje hru, ale musí si dávat pozor na takové případné ztráty, které teď předvedl Denis Glušakov.
     
    55
    Hostující nákop na volného Zé Luise končí u Vitalije Djakova, který je vzápětí faulován, domácí obrana může být zatím v klidu.
     
    56
    Lorenzo Melgarejo je dnes velice aktivní, jak dopředu, tak dozadu. Teď vybojoval pro svůj tým výhodu rohového kopu. Hra je ovšem přerušena, protože na trávníku se ocitnul jeden z domácích hráčů.
     
    57
    Hra může opět pokračovat, hosté zahráli rohový kop velice špatně. Na přední tyči odvrátil míč jeden z domácích obránců.
     
    58
    Hosté se snad probudili a zvyšují tlak na domácí obranu. Ve vzduchu je druhý gól v domácí síti. Zé Luis se tlačil k hlavičce, ale byl postrčen a nemohl, tak hlavičkovat.
     
    59
    Máme za sebou pár minut z druhého poločasu, který nám moc krásy nenabídnul. Uvidíme, co přinesou další minuty tohoto zápasu.
     
    60
    Domácí brankář teď neví, jak to vůbec všechny ty šance hostů chytá. Nebýt té obdržené branky, tak je to velice perfektní výkon.
     
    61
    Střídání v týmu FK Tom Tomsk: ze hřiště odchází Ognjen Vranješ, přichází Alexej Pugin.
     
    62
    Tak to byl velice hloupý faul, který nám teď předvedl Kyrylo Kovalčuk. Hosté mají šanci zvýšit své vedení, protože tenhle přímý kop je zhruba tři metry za vápnem, skvělá střelecká příležitost.
     
    63
    Přímý kop se bude opakovat, protože Fernando trefil ruku jednoho z domácích hráčů, míč se tedy posune blíž k domácí brance.
     
    63
    Žlutou kartu dostává Lukáš Droppa (FK Tom Tomsk).
     
    64
    Fernando na druhý pokus překonal domácí zeď, ale jeho střela míří do prostoru, kde byl připravený domácí brankář. Pro Kočenkova to byla jednoduchá záležitost.
     
    65
    Domácí tým nám předvádí určitě zlepšený výkon, ale stále tomu chybí nějaká finální koncovka, která by ohrozila branku Rebrova.
     
    66
    Lukáš Droppa se dral do zakočení, jenže byl vytlačen až k rohovému praporku, kde o míče přišel. Rebrov bude odkopávat od své branky.
     
    67
    Tomsk se nám přibližuje na dostřel hostující branky. Jenže skvělé napadání hostující obrany kazí tuto snahu o zakončení.
     
    68
    To byla slibná šance hostů, kteří mohli zvýšit své vedení. Jako poslední instance se náhle zjevil domácí Kovalčuk, který přerušil finální přihrávku na volného Zé Luise.
     
    69
    Střídání v týmu FK Tom Tomsk: ze hřiště odchází Lukáš Droppa, přichází Artem Popov.
    Střídání v týmu FK Spartak Moskva: ze hřiště odchází Lorenzo Melgarejo, přichází Alexandr Zujev.
     
    70
    Domácímu celku se pomalu krátí čas na vyrovnání. Obranu Spartaku čeká velmi těžký konec dnešního zápasu, snad ještě uvidíme nějakou branku.
     
    71
    Tohle byl velice zbytečný faul jednoho z domácích hráčů, který teď musí být rád, že nedostal karetní potrestání.
     
    72
    Série domácích faulů pokračuje, hosté zadarmo získávají část hřiště a přibližují se na dostřel domácí branky.
     
    73
    Spartak skvěle kontroluje hru a nepouští domácí hráče do nějakých větších šancí. Uvidíme, co nám ještě zápas přinese.
     
    74
    Zápas ještě není u konce, a proto hosté musí být ještě opatrní. Domácí tým se usadil v blízkosti jejich vápna a teď dokonce vybojoval i rohový kop.
     
    75
    Domácí tlak pokračuje, ale i hostující obrana stále dobře brání. Tenhle zápas nám ještě přinese dozajista mnoho vzrušení.
     
    76
    Závar před brankou Spartaku končí až odpískáním útočného faulu jednoho z domácích. Domácí diváci se na rozhodčího velice zlobí a dávají to hlasitě najevo.
     
    77
    Hra je opět přerušena, na trávníku se opět ocitnul jeden z domácích hráčů.
     
    79
    Vitalij Djakov pomalu vstává a míří za postranní čáru, hra nám za malou chvíli opět začne.
     
    80
    Konec zápasu se nám pomalu, ale jistě blíží. Domácí se tlačí do zakončení, ale jak jsem už mnohokrát psal, dnes nemají štěstív zakončení.
     
    81
    Oba týmy se střídají na míči, nikdo nemá převahu. Zápas je otevřený, kdokoliv může dát gól a zvrátit průběh tohoto střetnutí.
     
    82
    Domácí získávají převahu a tlačí na obranu hostů, ta i nadále odolává a drží nadějný výsledek 1:0.
     
    83
    Žlutou kartu dostává Ivelin Popov (FK Spartak Moskva).
     
    84
    Střídání v týmu FK Spartak Moskva: ze hřiště odchází Ivelin Popov, přichází Rômulo.
     
    85
    Domácí zahrávali standardní situaci, která vystrašila brankáře Rebrova a hostující fanoušky. Brankář Spartaku musel tento projektil vyškrábnout mimo tři tyče.
     
    86
    Rebrov vůbec s odkopem nespěchá a čeká na vhodnou příležitost, rozhodčí mu jasně ukazuje, že tohle trpět nebude.
     
    87
    Rômulo skvěle podržel míč a vzápětí vybojoval faul na svou osobu, Spartak v závěru zápasu drží míč a nikde nespěchá.
     
    88
    Domácí tým vsází všechno do útoku, a tak se hostům budou otevírat takové menší okýnka, které by mohli využít. Jenže Zé Luis, který se dostal ke střele, vůbec netrefil branku.
     
    89
    Domácí publikum povzbuzuje své hráče k vyrovnání, ale jejich nepřesné přihrávky, tuto snahu hatí, Spartak zřejmě potvrdí roli papírového favorita a z Tomsku si odveze všechny tři body.
     
    90
    Na konci zápasu má Spartak výhodu rohového kopu. Hostující hráči s rozehrávkou vůbec nespěchají.
     
    90
    Domácí brankář si připsal 7 zákroků.
     
    90
    Hostující brankář si připsal 2 zákroky.
     
    90
    Rozhodčí nastaví tři minuty nad rámec základní hrací doby.
     
    90+1
    Střídání v týmu FK Spartak Moskva: ze hřiště odchází Zé Luís, přichází Arťom Timofejev.
     
    90+2
    Spartak tento zápas dohrává u rohového praporku, kde tahá čas a zdržuje. Tomsk se nemůže dostat k míči a rozehrát nějakou kloudnou šanci.
     
    90+3
    Kirill Kombarov mohl zvrátit průběh zápasu a pojistit Tomsku aspoň bod, ale branku netrefil. Rebrov bude odkopávat od své branky.
     
    90+4
    Další šance domácích a další výborný zásah Rebrova, který drží výsledek 1:0 pro svůj tým.
     
    90+5
    Konec zápasu.
     
    Držení míče: 42 % : 58 %.
    Střely na branku: 2:8. Střely mimo: 4:1. Rohy: 4:9. Ofsajdy: 2:0. Fauly: 21:21.
     
    Máme tady konec dnešního zápasu, Spartak Moskva si odváží tři body za výhru 1:0. V prvním poločase byli lepší hosté, kteří více tvořili a byli více aktivnější. Jejich aktivita vyústila v první branku, o kterou se ve 42. minutě postaral Fernando. Jenže ve druhé půli se hra vyrovnala a Tomsk byl vyrovnaným soupeřem. Domácí tým měl nějaké šance, ale všechny pokryl vynikající Rebrov. Tento výsledek znamená, že Spartak má náskok tři body na druhý Zenit. Ten má však ještě zápas 13. kola před sebou.

    To by bylo asi všechno, já vám přeji příjemný víkend a u fotbalu zase někdy na počtenou. (11:02:12)
    Góly: 42. Fernando (D. Kombarov)

    Karty:   51. Baljajkin (TMS), 63. Droppa (TMS) – 83. I. Popov (SPM)


    Držení míče: 42 % : 58 %.
    Střely na branku: 2:8. Střely mimo: 4:1. Rohy: 4:9. Ofsajdy: 2:0. Fauly: 21:21.
    FK Tom Tomsk: Kočenkov – Tiškin, O. Vranješ (61. Pugin), Djakov, Žirov, K. Kombarov – K. Kovalčuk, Bicfalvi, Droppa (69. Popov), Baljajkin – Pogrebňak.
    Náhradníci: Solosin – Golyšev, Kuzněcov, Kasjan, Dudijev, Pugin, Popov, Ten, D. Jablonský, Bordačev, Kudrjašov.

    Spartak Moskva: Rebrov – Ješčenko, Kutěpov, Tasci, D. Kombarov – Fernando, Glušakov – Melgarejo (69. Zujev), I. Popov (84. Rômulo), Zobnin – Luís (90+1. Timofejev).
    Náhradníci: Pesjakov – Ananidze, Zujev, Maurício, Makejev, Timofejev, Pucko, Kutin, Rômulo.

    Rozhodca: A. Egorov – D. Kološkov, V. Minevič