Michalovce – Trenčín 0:1 (kon.) | Dunajská Streda – Senica 2:0 (kon.) | Ružomberok – Skalica 1:3 (kon.)
koniec
MFK Ružomberok
1:3 (1:2)
MFK Skalica
Sobota 18.07.2015, 19:00 • NTC Poprad • Niké liga
Predzápasové kurzy
     
    Vítame Vás pri on-line prenose. Stretnutie sa začne o 19:00.
     
    Slovenská najvyššia futbalová súťaž začína písať svoju dvadsiatu tretiu kapitolu a my si priblížime súboj 1. kola Fortuna ligy medzi Ružomberkom a Skalicou. Ružomberské hlavné ihrisko, kde v posledných mesiacoch prebiehala inštalácia vyhrievaného trávnika sa už začína zelenať, no na to, aby išlo o regulárny terén si budú musieť Liptáci ešte chvíľu počkať a v úvodných domácich zápasoch novej sezóny, vrátane dnešného merania síl, sa predstavia v NTC Poprad.
     
    Hostia zo Skalice zažívajú svoju premiéru v najvyššej súťaži. Klub, ktorý bol založený v roku 1920 a počas svojej existencie pôsobil pod názvami ŠK Sokol Skalica, Sokol Tekla Skalica, TJ ZVL Skalica, Športový klub ŠK Skalica a od roku 2006 MFK Skalica, ešte nedávno hrával štvrtú ligu, no pod vedením Štefana Horného sa prepracoval do DOXXbet ligy, kde si v minulej sezóne počínal nad očakávania.

    Záhoráci vyhrali západnú skupinu a v nadstavbe sa spolu s Michalovcami stali najväčšími ašpirantmi na prvenstvo a tým pádom aj postup do najvyššej súťaže. Medzi obomi tímami išlo o boj do posledného kola, aj keď neudelenie licencie Košiciam bolo predzvesťou postupu oboch celkov. Na definitívne rozhodnutie si však kluby museli počkať do zasadnutia prezídia ÚLK a to sa uskutočnilo až po sezóne, čiže nemohli nič podceniť. V poslednom kole sa Skalica a Michalovce stretli vo vzájomnom súboji, pričom mesto s približne 15 000 obyvateľmi malo výhodu domáceho prostredia, tú však nevyužilo a prehralo 0:2. Skalica sa preto umiestnila na konečnej druhej priečke za prvým tímom zo Zemplína a na rozhodnutie o definitívnom štarte medzi elitou si musela počkať, ale oplatilo sa a klub, ktorého farbou je aj zelená, dostal zelenú.

    Pred novou sezónou došlo možno trochu prekvapivo k výmene trénera, keď Štefana Horného nahradil český kormidelník Aleš Křeček, ktorý v minulosti viedol aj svojho dnešného súpera z Ružomberka. Tím sa posilnil o viacerých hráčov a aj medzi nimi môžeme nájsť jedného Exružomberčana Ľuboša Hajdúcha, okrem skúseného brankára pamätajúceho si na zisk majstrovského titulu, štarty v pohárovej Európe a reprezentácii prišli na Záhorie aj Martin Vrablec, Radoslav Ciprys, Michal Gašparík, Peter Mazan, Adrián Černák, Damián Bariš a Ivan Lietava.

    Na predsezónnej tlačovej konferencii stanovili predstavitelia klubu MFK Skalica ako základný cieľ zotrvanie medzi elitou a dobudovanie svojho štadióna.
     
    Domáci Ružomberok už toho medzi slovenskou elitou čo to odohral a začína sa preň už devätnásty ročník v najvyššej súťaži v rade, čím sa nemôže pochváliť veľa klubov. V minulej sezóne prežil s výrazne omladeným tímom slabú jeseň a dve kolá pred jej koncom došlo k výmene trénera. Na jar, pod vedením Ivana Galáda a s množstvom nových a staronových opôr, ako napríklad Marek Sapara, Ján Maslo, Štefan Zošák alebo Antonín Rosa, Ruža začala zbierať body, nakoniec ich získala spolu s jeseňou 40 a sezónu ukončila na siedmej priečke.

    Tréner Ivan Galád zostal pri tíme aj naďalej a to isté platí aj o väčšine opôr, do Ružomberka sa pred novým ročníkom po roku vrátili Tomáš Ďubek a Peter Maslo, záujem futbalovej verejnosti vzbudil príchod útočníka Martina Jakubka, tím z center Dolného Liptova taktiež posilnili aj Michal Faško a Matúš Macík a klub pracuje aj na definitívnom prestupe člena moldavského reprezentačného tímu, Anatoliho Cheptineho. Naopak, nepríjemnosťou pre tím boli počas prípravy, v ktorej odohrali sedem zápasov s bilanciou 2 víťazstvá, 2 remízy a 3 prehry, nepríjemné zranenia Štefana Seneckého a Ivana Kotoru, ktoré oboch hráčov poslali pod nôž a od futbalu si budú musieť dať nedobrovoľnú prestávku. V prípade oboch futbalistov ide o skutočne zákernú hru osudu, keďže kvôli zraneniam pauzovali aj podstatnú časť jari.

    Na predsezónnej tlačovej konferencii boli predstavitelia klubu diplomatickí a za základný cieľ stanovili nehrať o záchranu. Pokiaľ Liptáci zvládnu vstup do nového ročníka, ich ciele sa budú s najväčšou pravdepodobnosťou zvyšovať.
     
    Nakoľko sa toto stretnutie hrá v Poprade, MFK Ružomberok pripravil pre svojich fanúšikov autobusový výjazd, pričom ružomberskí priaznivci neplatia za cestu, len za vstupenky na zápas. Ružomberok by tak mal mať na popradskom štadióne domáce prostredie.

    Zaujímavé bude tiež sledovať, koľko hosťujúcich priaznivcov si pri prvom vystúpení Skalice medzi elitou nájde cestu do svojho sektoru.
     
    Pokiaľ ste zvedaví, ako dopadne premiéra Skalice medzi elitou a ako sa bude dariť Liptákom v domácom stretnutí, no napriek tomu mimo domáceho ihriska, sledujte náš textový prenos na Onlajny.eu!
     
    -20
    Úvodné zostavy:

    MFK Ružomberok: Macík – Kružliak, Maslo (C), Rosa, Boszorád – Nagy, Vavrík – Cheptine, Ďubek, Zošák – Jakubko.

    Náhradníci: Šavol – Ferenčík II., A. Lovás, Lupták, Ondrek, Daghbashyan, Masaryk.

    MFK Skalica: Hajdúch – Konečný, Majerník (C), Ciprys – Kurák, Čermák, Bariš, Gašparík, Švrček – Mazan, Lietava.

    Náhradníci: Fišan – Jakubek, Šebesta, Ulrich, Neoveský, Petrovský, Vrablec.

    Rozhodca: Kráľovič – Lieskovský, Ferenc.
     
    -17
    Ružomberok pred dnešným stretnutím definitívne dotiahol príchod Anatoliho Cheptineho, ktorý, ako máte možnosť vidieť, figuruje v zostave domáceho mužstva.
     
    -8
    Štadión sa plní, niektorí fanúšikovia išli z Ružomberka po vlastnej trase, iní využili autobusy, ktoré prichádzajú a vo svojom sektore je aj zopár priaznivcov Skalice.
     
    -1
    Hráči nastupujú na trávnik, hostia budú hrať v bielo-zelených a domáci v oranžovo-čiernych dresoch.
     
    1
    Stretnutie sa práve začalo.
     
    1
    Úvodný výkop mali Liptáci, zrealizovali ho Tomáš Ďubek s Martinom Jakubkom.
     
    1
    Hosťujúci obranca volil prihrávku na svojho brankára, dobiedzať sa pri tom snažil Jakubko, ale bol príliš ďaleko na to, aby hosťom znepríjemnil život.
     
    2
    Od úvodu sa o atmosféru starajú fanúšikovia oboch tímov, navrch majú pochopiteľne početnejší Liptáci.
     
    3
    Boszorád ťahal útok domáceho tímu stredom ihriska, ale tesne za stredovím kruhom ho odzbrojil Konečný, dopredu ide Skalica.
     
    4
    Záhoráci hľadali dlhou prihrávkou Lietavu, pri lopte bol však bližšie Macík, pre ktorého je dnešný duel premiérou v najvyššej súťaži.
     
    5
    Cheptine centroval z ľavej strany do šestnástky svojho súpera, kde však nenachádza hlavu spoluhráča v oranžovom drese a hostia posielajú loptu do bezpečia.
     
    6
    Ružomberok vybojoval priamy kop.
     
    7
    K lopte sa postavili Zošák s Ďubekom, štandardnú situáciu rozohral prvý menovaný, no jeho točený center nik neusmernil do priestoru troch žrdí a tak nasleduje odkop hosťujúceho brankára.
     
    8
    Na druhej strane to skúšal spoza šestnástky Mazan, ale jeho nie veľmi razantný pokus smerujúci na stred brány nenarobil Macíkovi problémy.
     
    9
    Lukáš Švrček vidí žltú kartu za faul na unikajúceho Jakubka a vidí žltú kartu. Nasleduje ďalšia štandardná situácia pre domácich.
     
    10
    Center zo "skráteného rohu" končí v náručí Ľuboša Hajdúcha.
     
    11
    V strede ihriska sa dopúšťa faulu Lietava, keď nedovolene zastavil prenikajúceho Zošáka.
     
    12
    Domáci hráči vysoko napádajú rozohrávku hostí, tí to zatiaľ zvládajú a nenechajú sa dostať pod tlak.
     
    13
    Lietava posiela loptu do ružomberského pokutového územia, kde má k nej najbližšie brankár a ihneď sa jej zmocňuje.
     
    14
    Následne sa Ďubek a spol snažili natlačiť do veľkého vápna Skalice, ale hosťujúca obrana im to nedovolila.
     
    15
    Tentokrát to Ďubek skúšal individuálne, lenže hosťujúci obranca na hranici šestnástky prečítal jeho úmysel a odzbrojil ho.
     
    16
    Domáci hráči sú prevažne na súperovej polovici. Jakubko umne prenechal Vavríkovi dlhú loptu smerujúcu do šestnástky, obaja futbalisti si však tentokrát nerozumeli.
     
    17
    Mário Kurák sa dopúšťa faulu, za čo je potrestaný žltou kartou.
     
    18
    Z následného priameho kopu sa domácim nepodarilo ohroziť bránu.
     
    20
    Štefan Zošák si pri svojej ofenzívnej snahe počínal nedovolene a tak sa stáva prvým napomenutým hráčom domáceho tímu.
     
    21
    Hostia našli prihrávkou v ružomberskej šestnástke Gašparíka, ktorému však zakončenie nevychádza a napriek sľubnej pozícii nenarobil brankárovi problémy.
     
    22
    Ružomberok dal gól!
    Tomáš Ďubek vnikol do šestnástky, kde mu znepríjemňoval život vracajúci sa obranca a zdalo sa, že svoju šancu už premrhal, no jeho lopta sa napokon dostala k MARTINOVI JAKUBKOVI, ktorý presne mierenou strelou otvára svoj gólový účet v oranžovom drese!
     
    25
    Po súboji v strede ihriska musí byť Jakubko ošetrený.
     
    27
    Strelec zatiaľ jediného dnešného gólu sa za potlesku tribún vracia do hry.
     
    29
    Hra sa v posledných chvíľach odohráva v strede ihriska bez šance na jednej či druhej strane.
     
    30
    Cheptine si po ľavom krídle nabehol na dlhú loptu, ktorú vzápätí poslal do šestnástky, kde si nabiehal Jakubko. Loptu odkopáva do bezpečia hosťujúci futbalista.
     
    31
    Skalica získala roh.
     
    32
    Center z rohu odvracia hlavou jeden z domácich hráčov, tá následne smeruje na Cheptineho, ktorý volil razantný odkop.
     
    33
    Následne sa hostia dostávajú k strele, ktorú Macík boxuje na roh.
     
    34
    Center z rohu predĺžil hlavou Konečný na vzdialenejšiu žrď, kde najvyššie vyskočil Kurák a jeho hlavičku skrotil Macík. Podľa postranného rozhodcu sa tak stalo až za bránkovou čiarou a tak nasleduje ďalší roh Skalice.
     
    35
    Hostia si vyskúšali roh aj z pravej strany, loptu spred brány odhlavičkoval Maslo.
     
    36
    Zošák prebral loptu v strede ihriska, potiahol útok a následne hľadal prihrávkou Nagyho, ktorý vbiehal do šestnástky. Jeho zámer prečítal hosťujúci obranca a zabránil domácim hráčom dostať sa do šance.
     
    37
    Momentálne sa nehrá a ošetrovaný je hráč Skalice Peter Mazan, verme, že bude v poriadku.
     
    39
    Antonín Rosa vidí žltú kartu za faul a tak je to na karty v tejto chvíli 2:2.
     
    40
    Liptáci hľadali dlhou loptou Cheptineho, ktorý bežal po ľavom krídle čo mu sily stačili, lenže lopta bola pridlhá.
     
    40
    Macík sa v šestnástke dopúšťa faulu na unikajúceho hráča a tak nasleduje jedenástka Skalice.
     
    41
    Skalica dala gól!
    Pokutový kop pohodlne premieňa MICHAL GAŠPARÍK a vyrovnáva stav stretnutia na 1:1!
     
    42
    Jakubko na hranici pokutového územia hlavou predlžoval loptu na Cheptineho, ale ten ju už nestíhal dobehnúť.
     
    43
    Jakubko dostal loptu v šestnástke, kde však nemal ideálu pozíciu a tak nahral na ľavú stranu Rosovi, ktorý odcentroval do pokutového územia a na vzdialenejšej žrdi najvyššie vyskočil Vavrík, lenže jeho hlavička letí vysoko nad.
     
    45
    Nadstavovať sa budú 2 minúty.
     
    45+1
    Hra sa v posledných minútach kúskuje a hrá sa prevažne medzi šestnástkami.
     
    45+2
    Skalica dala gól!
    Tak toto bolo niečo! Už sa zdalo, že hráči pôjdu do šatní za rovnovážneho stavu, lenže IVAN LIETAVA napriahol z veľkej vzdialenosti a jeho výborná tvrdá strela skončila s prispením brvna v sieti! Veľmi pekný futbalový moment!
     
    45+2
    Prvý polčas sa skončil.
     
    V Poprade sme videli zaujímavý prvý polčas, v ktorom sa ako prvý presadil Ružomberčan Martin Jakubko, v 41. minúte však Michal Gašparík premenil pokutový kop a v samom závere úvodného dejstva dal pekný gól Ivan Lietava a tak Skalica vyhráva po polčase 2:1.
     
    46
    Začal sa druhý polčas.
     
    47
    Domáci kapitán Ján Maslo vidí žltú kartu za faul a nasleduje priamy kop hostí.
     
    48
    Gašparík sa rozhodol pre priame ohrozenie brány, ale jeho tvrdá strela letí tesne nad priestor troch žrdí.
     
    50
    Po chvíli vidíme žltú kartu aj na konte hosťujúceho tímu, ktorú dostal za faul v strede ihriska Roman Konečný.
     
    51
    Ružomberok získal priamy kop.
     
    52
    Priamy kop zahral Tomáš Ďubek, no jeho center nenachádza v šestnástke nikoho v oranžovom drese.
     
    53
    Jakubko to skúšal po pravom krídle, kde ho zastavuje hosťujúci obranca.
     
    54
    Liptáci napriek tomu zostávajú pri lopte a k strele z veľkej vzdialenosti sa odhodlal Juraj Vavrík, ale svojou strelou nenapodobnil Ivana Lietavu a tak nasleduje odkop Ľuboša Hajdúcha.
     
    55
    Ružomberčania sa dopustili faulu v strede ihriska, loptu budú mať na kopačkách zverenci Aleša Křečka.
     
    57
    Nagymu nevychádza prihrávka do šestnástky.
     
    58
    Tréner Ivan Glád reaguje na situáciu dvojitým striedaním. Z hry ako prvý odchádza Anatoli Cheptine a miesto necho prichádza Pavol Masaryk.
     
    58
    Druhý na rade je Antonín Rosa, ktorého nahrádza Lukáš Lupták.
     
    59
    Pavol Masaryk sa rovno dostával do šance, no pritom si nedovolene počínal v súboji s Ľubošom Hajdúchom.
     
    62
    Na dlhý center do šestnástky najlepšie vyskočil Pavol Masaryk a posielal loptu do brány, proti tomu bol však Ľuboš Hajdúch, ktorý vytiahol nádherný zákrok a udržal svoje mužstvo vo vedení!
     
    63
    Priamy kop pre Ružomberok.
     
    63
    Centrovaná lopta takmer prekvapila hosťujúceho brankára, ale ešte predtým zaznel hvizd hlavného rozhodcu.
     
    65
    Na druhej strane preveril tiesnený Ivan Lietava pozornosť Matúša Macíka, ktorý chytá jeho málo razantný pokus.
     
    66
    Pavol Masaryk ťahal sľubný útok hostí, no pred šestnástkou ho nedovolene pripravil o loptu Pavol Majerník, za čo vidí žltú kartu a nasleduje priamy kop Ružomberka.
     
    67
    Center z priameho kopu letel nebezpečne do šestnástky, kde bol jeho smer pozmenený jedným z domácich hráčov, ale Ľuboš Hajdúch sa nenechal nachytať.
     
    68
    Ľuboš Hajdúch, si ako bývalý hráč Ruže za tento zákrok vypočul od ružomberských fanúšikov skandovanie svojho mena, čo opätuje potleskom.
     
    69
    Skalica strieda: Odchádza strelec gólu na 1:1 Michal Gašparík a prichádza Ondrej Neoveský.
     
    70
    Ružomberčania ťahali ďalší sľubný útok, na hranici šestnástky prevzal loptu Vavrík, ktorý bol vzápätí odzbrojený hosťujúcim obrancom. Futbalista zo Skalice predviedol obetavý zákrok.
     
    72
    Masaryk skúšal niečo vymyslieť po pravej strane ihriska, tam ho pripravuje o loptu Ciprys. Ruža vybojovala loptu nazad, no ani z tohto útoku nezapršalo.
     
    74
    Dnešné stretnutie sleduje 1415 divákov.
     
    75
    Hostia hľadali dlhou loptou v šestnátke Kuráka, lenže k lopte mal bližšie Macík.
     
    76
    Skalica strieda: Odchádza strelec pekného gólu na 2:1, Ivan Lietava, miesto neho prichádza Ľubomír Ulrich.
     
    77
    Ľubomír Ulrich skúšal niečo vymyslieť po ľavej strane ihriska, pri súboji s ním si nedovolene počínal Ján Maslo, ktorý vidí žltú kartu a nakoľko je to pre neho už druhá žltá karta v zápase, nasleduje po nej aj červená a Ruža bude dohrávať s desiatimi mužmi.
     
    79
    Po udelení karty nasledoval priamy kop a dve veľké šance Záhorákov. Pri prvej vyškrabal loptu Macík spod brvna, krátko na to zapadla hlavička hosťujúceho hráča tesne vedľa brány.
     
    79
    Na druhej strane unikal po pravej strane Boszorád, ktorý následne poslal pred bránu točený center, ten zapadá vedľa brány a tak nasleduje Hajdúchov odkop.
     
    80
    Liptáci vybojovali roh, z neho však neohrozujú bránu.
     
    81
    Krátko na to nasleduje ďalší roh. Zošákov center smeroval k vzdialenejšej žrdi, kde bol pripravený Masaryk, no pred ním odvracia loptu hosťujúci futbalista.
     
    82
    Ľubomír Ulrich zbiera fauly vo veľkom, tentokrát sa zaplietol pod nohy Matúšovi Macíkovi, ktorý ho fauluje, vidí žltú kartu a nasleduje druhý pokutový kop Skalice v stretnutí.
     
    83
    Skalica dala gól!
    Pokutový kop premieňa PETER MAZAN a Skalicu svojím gólom výrazne priblížil k víťaznej premiére vo Fortuna lige!
     
    84
    Ďalšiu žltú kartu vidí domáci Martin Jakubko. Videli sme dve jedenástky, jednu červenú kartu, na trávniku je preto na takéto prípady celkom bežná nervozita.
     
    85
    Ružomberok strieda: Odchádza strelec zatiaľ jediného ružomberského gólu Martin Jakubko a miesto neho prichádza Andrej Lovás.
     
    86
    Liptáci zahrávali roh. Na bližšej žrdi hlavou center predĺžil Masaryk na Zošáka, ktorého hlavička zapadá vedľa priestoru troch žrdí
     
    88
    Hostia v súperovej šestnástke nepochodili, no to ich už zrejme nemusí až tak mrzieť. Dôležité pre nich je, že čas plynie a loptu držia na kopačkách. Ich fanúšikovia chorálom oslavujú rodiace sa víťazstvo.
     
    89
    Skalica strieda: Odchádza Mário Kurák, prichádza Martin Vrablec.
     
    90
    Ružomberčania sa ešte snažia s výsledkom niečo spraviť, no do šance sa zatiaľ nedostávajú a čas sa kráti.
     
    90+1
    Nadstavovať sa budú 2 minúty.
     
    90+2
    Liptáci sa dopustili faulu a nasleduje Hajdúchov odkop, v závere stále neúnavne fandia aj fanúšikovia z Ružomberka, ktorí teraz nemajú veľa dôvodov na radosť.
     
    90+2
    Dôvod mohli mať teraz, ale Zošákov center v šestnástke hlavou nezachytili Masaryk s Luptákom.
     
    90+2
    Koniec zápasu.
     
    V druhom polčase inkasoval červenú kartu Ján Maslo a krátko na to zahrávala Skalica svoj druhý pokutový kop v stretnutí, ktorý premenil Peter Mazan a Skalica zvíťazila pri svojej premiére v najvyššej súťaži 3:1.
     
    Ďakujeme za pozornosť a tešíme sa na vás pri prenosoch z ďalších stretnutí. (20:52:33)

    Ján Kmeť


    Hľadáme spravodajcu pre tím MFK Skalica. Viac informácií tu.

    Góly: 22. Jakubko – 41. Gašparík (pen.), 45+2. Lietava, 83. Mazan (pen.)

    Karty:   20. Zošák (RUZ), 39. Rosa (RUZ), 47. Maslo (RUZ), 82. Macík (RUZ), 84. Jakubko (RUZ) – 9. Švrček (SKA), 17. Kurák (SKA), 50. Konečný (SKA), 66. Majerník (SKA)   77. Maslo (RUZ)


    MFK Ružomberok: Macík – Kružliak, Maslo (C), Rosa (58. Lupták), Boszorád – Nagy, Vavrík – Cheptine (58. Masaryk), Ďubek, Zošák – Jakubko (85. A. Lovás).
    Náhradníci: Šavol – Ferenčík II., A. Lovás, Lupták, Ondrek, Daghbashyan, Masaryk.

    MFK Skalica: Hajdúch – Konečný, Majerník (C), Ciprys – Kurák (89. Vrablec), Čermák, Bariš, Gašparík (69. Neoveský), Švrček – Mazan, Lietava (76. Ulrich).
    Náhradníci: Fišan – Jakubek, Šebesta, Ulrich, Neoveský, Petrovský, Vrablec.

    Rozhodca: Kráľovič – Lieskovský, Ferenc

    Diváci: 1415